Store lønnsforskjeller mellom kommunene:
Vernepleierne får tilbake tillegget på 20.000 kroner. Likevel er ikke Espen helt fornøyd
Mens noen kommuner valgte å legge rekrutteringstillegget på toppen av den nye lønna, ble det andre steder bakt inn i ny lønn. Det skjedde i Asker.
Espen Øren Antonsen har fått tilbake rekrutteringstillegget, men skulle ønske han fikk enda mer i årets lokale forhandlinger.
Simen Aker Grimsrud
simen@lomedia.no
Espen Øren Antonsen (41) har akkurat fått vite at han får 20.000 av den lokale lønnspotten når han møter Fontene.
– Det er flott det, men det er ikke all verden. Men jeg føler i hvert fall at vi blir satt pris på, sier han.
– Så du ville hatt mer?
– Det hadde ikke vært meg imot.
– Føltes urettferdig
Rekrutteringstillegget i Asker ble spist opp av lønnsøkningen i 2019. Da ble garantilønna økt for en del grupper med høyere utdanning i kommunesektoren.
Noen kommuner valgte å legge gamle tillegg på toppen av den nye lønna, mens de andre steder ble bakt inn i ny lønn. Det skjedde i Asker.
– Jeg tenkte at det var urettferdig, vi lå litt under nabokommunene fra før. Det ble litt surmuling på jobb. Våre kolleger gikk opp i lønn, mens vi i turnus ikke fikk noe, sier Espen Øren Antonsen.
Mye lest: Vernepleier Anders mistet tillegget på 10.000 kroner. Nå krever han å få det tilbake
Lokal lønnsvinner
I lønnsoppgjøret i vår ble partene enige om at én prosent av lønnsveksten skulle gis som lokale tillegg. I Asker kommune skulle de ansatte dele en pott på 22,8 millioner.
Årets lokale lønnsvinnere er sånne som Espen: Vernepleiere som jobber turnus i bolig. De får tilbake rekrutteringstillegget de mistet i 2019. Det samme gjør barnevernspedagoger og sosionomer i barnevernstjenesten. Øvrige FO-medlemmer med høyere utdanning får 5.000 kroner.
Hovedtillitsvalgt i Asker, Marit Frette Opsahl, vil jobbe for å løfte lønna til Espen Øren Antonsen og andre vernepleiere i turnus mer de kommende årene.
Simen Aker Grimsrud
– Vi har kommet et skritt på riktig vei, sier Marit Frette Opsahl, Fellesorganisasjonens hovedtillitsvalgt i kommunen.
Det er hun som har forhandlet på vegne av FO-medlemmene. I utgangspunktet krevde hun at vernepleiere i turnus skulle få 35.000 kroner.
– Vi sliter med rekruttering av vernepleiere spesielt, men også til barnevernstjenesten. Derfor har dette vært prioritert både fra oss og arbeidsgiver, sier hun.
Aktuelt: Barnevernspedagog Elise tjener 32.000 mindre enn kollegaen
Utfordrende å få tak i vernepleiere
Opsahl er ikke bare bekymret for rekrutteringen. Det er like utfordrende å holde på flinke ansatte. Derfor kommer lønnsøkningen godt med.
– Det er kritisk å miste folk som har jobbet et sted lenge, som har rutine og god erfaring. Derfor håper jeg denne lønnsøkningen vil bidra til at det blir enklere å få ansatte til å bli og rekruttere nye, sier Opsahl.
Men hun tror ikke det er nok. I bunn og grunn tror hun det handler om mangel på vernepleiere.
– Så lenge kommuner rundt oss har høyere tillegg for vernepleiere, er det er en utfordring. Derfor krevde vi også mer. Det vil vi jobbe for å få i senere lønnsoppgjør, sier hun.
Mye delt: Elise Sofie (25) slutter: – Ingen fremtid i å jobbe som resepsjonist
– Har søkt seg til Bærum
For vernepleier i turnus tjener fortsatt mer i nabokommunen Bærum. Hovedtillitsvalgt Herdem Trønnes forteller at de fikk et tillegg på 15.000 kroner i de lokale forhandlingene. Fra før har de et rekrutteringstillegg på 20.000 kroner.
Herdem Trønnes er FOs hovedtillitsvalgt i Bærum kommune, hvor vernepleierne tjener mer enn i Asker.
Hanna Skotheim
– Etter 2019 merket jeg at flere vernepleiere fra Asker søkte seg til Bærum. Det var nok fordi de fikk bedre betalt her i Bærum, sier hun.
En som har vurdert å søke seg til en nabokommune er Espen Øren Antonsen.
– Det har vært fristende, og jeg har fått tilbud også. Men jeg trives veldig godt med de jeg jobber med. Jeg jobber med utfordrende atferd, og når jeg ser at vi får ned atferden og får resultater, er det gøy å gå på jobb, sier Antonsen.
Mye delt: Hva er en vanlig lønn i Norge? Dette sier tallene
Trives i jobben
Vernepleieren har jobbet i bolig i Asker siden han ble ferdigutdannet i 2013. På sitt nåværende arbeidssted jobber det tre vernepleiere. Det er ifølge Antonsen ganske bra i Asker.
– Det er veldig vanskelig å skaffe vernepleiere. Det er greit å være flere, så man har noen flere å spille på når det kommer til fag. Men for meg teller det personlige mest, og jeg trives i jobben.
– Har du vurdert å søke deg til bedre betalte stillinger i en nabokommune?
– Det har vært fristende, og jeg har fått tilbud også. Men jeg trives veldig godt med de jeg jobber med. Jeg jobber med utfordrende atferd, og når jeg ser at vi får ned atferden og får resultater, er det gøy å gå på jobb, sier Antonsen.
Historie: En gang var idrett også klassekamp: Slik kjempet arbeidernes eget idrettsforbund mot borgerskapet
Asker ventet på penger
HR-sjef i Asker, Sverre Jostein Bø, sier at rekrutteringstillegget ikke ble lagt på toppen av lønnsøkningen i 2019 fordi kommunen hadde utfordringer knyttet til lønnsharmonisering i den nye storkommune. Asker slo seg sammen med Røyken og.
– Det klarte vi ikke å gjøre før vi fikk midler til disposisjon, og det fikk vi i år, sier han.
Han forklarer at grunnen til at vernepleiere i turnus ble prioritert i årets oppgjør, er fordi kommunen anerkjenner at det er en belastning å jobbe turnus.
– Det er også vanskeligere å rekruttere til turnusstillinger enn til dagstillinger, sier HR-sjefen.