JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

I dette intervjuet må bompengepartiets leder svare om alt annet enn bompenger

De har fått sette agendaen i valgkampen med sin kampsak nei til bompenger. Men hva mener Trym Aafløy om andre viktige saker i lokalvalget?
Trym Aafløy, leder av bompenepartiet FNB i Bergen, ligger an til å bli en mektig person i Bergen bystyre. På siste meningsmåling i Bergens Tidende ligger partiet an til å få 12 representanter i bystyret.

Trym Aafløy, leder av bompenepartiet FNB i Bergen, ligger an til å bli en mektig person i Bergen bystyre. På siste meningsmåling i Bergens Tidende ligger partiet an til å få 12 representanter i bystyret.

Torgny Hasås

– Hvorfor vil du snakke med meg, jeg er jo en lokalpolitiker fra Bergen? Jeg er ikke særlig interessert i nasjonal politikk. Jeg er mest opptatt av politikk i Bergen, sier Aafløy når FriFagbevegelse møter ham i Bergen et par uker før valget.

Trym Aafløy er leder i Folkeaksjonen nei til mer bompenger (FNB) i Bergen. Han er mot å konkurranseutsette sykehjem, men mener at det er det samme om det er offentlige eller private som driver sykehjemmene. I dette intervjuet forsøker han å rette opp i flere misforståelser han mener er skapt av ham og partiet gjennom valgkampen.

Visste ikke hva det betydde

I NRKs første valgdebatt sendt fra Arendal, møtte Aafløy finansminister Siv Jensen til duell. Han kunne ikke svare på hva han mente om fritt brukervalg innen velferd.

– Jeg visste ikke hva det betydde, men da jeg fant ut hva det var, så synes jeg at det er et tøvete begrep. Et eldre sykt menneske er vel ikke interessert i om det er private eller offentlige som driver sykehjemmet, bare hun får den hjelpen hun trenger, sier Aafløy.

p

Han vil også gjerne rette opp et inntrykk som har blitt skapt i et intervju som Fagbladet publiserte med ham i juni. Da ble han sitert på «De som jobber i kommunale sykehjem er dyktige og dedikerte. Spørsmålet er om andre kan gjøre jobben enda bedre.»

Mot konkurranseutsetting

– Vi er ikke for å konkurranseutsette sykehjem, slår Aafløy fast.

Han mener at 80 prosent av driftsutgiftene ved sykehjem er lønnsutgifter, og de som jobber der er lavlønte som har sine pensjoner og lønninger.

– Hvis man skal konkurranseutsette de ansattes pensjoner og lønninger, så sier vi klinkende klart nei til det.

– Det er ikke formulert slik i partiprogrammet.

– Nei, vi har formulert oss ganske rundt. Vi er opptatt av kvaliteten på tjenestene, og så er vi opptatt av å involvere de ansatte, brukerne og de pårørende, sier Aafløy.

p

Han forklarer at de jobbet med programmet for nesten et år siden, og meningene deres har blitt tydeligere i løpet av det året som er gått. Et av de punktene hvor standpunktet har blitt klarere er konkurranseutsetting av sykehjem.

Når det gjelder barnehager mener Aafløy at det ikke er noen vits for kommunene å ta tilbake driften fra private. De private eierne betaler skatt på overskuddet.

Bortfall av skatteinntekter

– Hvis kommunen overtar driften av alle barnehager i Bergen vil disse skatteinntektene på kanskje 100 millioner kroner, falle bort fordi kommunen ikke betaler skatt.

– Det er det private næringslivet som genererer skatteinntekter, og det er det offentlige som bruker dem. En kan ikke kommunalisere hele samfunnet, sier bompengelederen til FriFagbevegelse.

– Et ord som har vært mye framme i debatten er uttrykket «velferdsprofitør». Hva mener du om de som tjener penger på velferd?

– Jeg forstår ikke dette ordet. Samfunnet må ta en prinsippavgjørelse. Skal vi ha private bedrifter, så må vi akseptere at de tjener penger. Men det prinsipielle i dette er om man skal tjene penger på velferd, og der har jeg ikke noe klart svar.

Nest størst i Bergen

Bompengepartiet er et av Bergens største partier. Fredag publiserte Bergens Tidende en meningsmåling, der partiet får 17,9 prosent oppslutning og ligger an til å få 12 representanter i bystyret. Det vil gjøre Bompengepartiet til Bergens nest største parti, bare Arbeiderpartiet vil være større med 14 representanter. Aafløys parti har tre ganger så stor oppslutning som Frp.

Partiet kaller seg et sentrumsparti, og vil ikke definere seg selv tilhørende en blokk. De har noen få krav de ikke vil vike fra. De vil rive den ytre bomringen, stoppe bybanen nordover mot Åsane og nei til vindmøller på land.

Landsomfattende parti

Men de har større ambisjoner. Etter valget går de i gang med å starte et landsomfattende parti. Et parti som ikke skal hete Bompengepartiet, sier Aafløy.

– Hva skal partiet hete?

– Det er ikke bestemt, det er det opp til landsmøtet å bestemme.

– Dere er et nytt parti. Hvordan kan velgerne stole på at dere holder sammen når dere kommer inn i bystyret.

Bompengelederen forteller at det har vært en grundig prosess fram mot programmet, og at den gruppen som kommer inn i Bergen bystyre er en sammentømret gruppe.

– Det er langt mindre strekk i denne gruppen enn det er i den norske regjering!

– Spørsmålet om hvordan velferdstjenester skal organiseres blir sett på som et av de viktigste spørsmålene på en høyre-venstre-akse i kommunepolitikken. Hvordan vil du definere Bompengepartiet på denne aksen?

– Vi står nok til høyre for midten når det gjelder dette spørsmålet, sier Aafløy.

Men han vil ikke plassere partiet som blått eller rødt. Han mener partiet er et grønt parti.

Fjerne eiendomsskatten

I Bompengepartiets program står det at partiet vil betale ned gjelden, fjerne eiendomsskatten og kutte i kommunale avgifter.

– Hvordan skal en klare å gjøre alt det?

Aafløy viser til at det har vært en stor vekst i antall ansatte i Bergen kommune. Den siste bystyreperioden har antall ansatte økt med 1150 personer. Det har gitt en vekst i lønnsutgifter på over én milliard kroner.

Han vil kutte i antall ansatte i kommunen.

p

– Men vi vil ikke kutte noen stillinger innen skole, barnehage eller eldreomsorg. Vi vil kutte i andre administrative stillinger, sier Aafløy.

Utover å kutte administrative stillinger i kommunen, kommer han ikke med andre forslag til hvor en skal kutte utgifter eller øke inntekter i kommunen.

Warning
Annonse
Annonse