JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Ørjan Takle

Ørjan Takle

Håvard Sæbø

Debatt:

«Anbud er i ferd med å ødelegge bussnæringen», skriver Ørjan Takle

En bønn til landets fylkeskommunale samferdselspolitikere fra en gruppetillitsvalgt for Fellesforbundet i Tide Buss AS.
03.08.2021
13:33
08.10.2021 13:25
Dette er et meningsinnlegg. Det er skribentens mening som kommer til uttrykk. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg til FriFagbevegelse på epost til debatt@lomedia.no

Anbud er i ferd med å ødelegge bussnæringen. Det er fylkeskommunale samferdselspolitikere som lettest kan gjøre noe med det. Stortinget kan selvsagt også vedta lover og forskrifter som bedrer situasjonen. Selv om de sikkert er kjent med tingenes tilstand ser det ikke ut til å føre til endringer. Kanskje må en samlet fagrørsle gjøre det klart for politikerne at arbeidsfolks stemmer ved høstens valg kan påvirkes av hva de tenker å gjøre med anbud i arbeidslivet. For det jeg tar opp her gjelder ganske sikkert ikke bare bussbransjen. Det er bare det at det er den jeg kjenner best.

Det handler blant annet om at busselskapene inviteres til å regne billigste pris på ting som egentlig har fast pris. De inviteres til en konkurranse der alt i detalj er bestemt i utgangspunktet. Hvordan bussen skal være utstyrt er detaljert beskrevet i anbudsdokumentet. Antall seter. Motortypen. Lav- eller normalgulv. Antall dørblad. Dersom et selskap selv legger til noe, for eksempel økt sjåførsikkerhet. Da vil det trolig være nok til at de taper anbudskonkurransen.

Sikkerhet for sjåfører: Tynt blikk, glassfiber og plast skal beskytte bussjåførene under kollisjon: – Vi sitter i et blikkskur

Fabrikkene produserer så mange busser de klarer. Det har trolig ikke noen betydning for dem hvem som kjøper bussene. Ergo er det heller ikke stor kostnadsforskjeller mellom selskapene.

Service følger faste rutiner uavhengig av selskap. Garasjeanlegg eies normalt av fylkeskommunen og prisen er den samme uansett selskap. Rutene er fastsatt med rutetider og traseer, og blir likt uansett selskap. Det er muligens noen øre som skiller på drivstoffprisen mellom selskapene. Men det blir neppe store penger av det.

Sjåførene er den største kostnaden i anbudene. Og selv om våre arbeids- og lønnsvilkår også er fastsatt i tariff og lovverk, så er det der selskapene reelt konkurrerer. For hver gang vi starter et nytt anbud, så blir det litt mer ulevelig for sjåførene uavhengig av hvem som har vunnet anbudet. De har vunnet ved å knipe inn og retolke tekst og bestemmelser på en slik måte, at de kan hente enda noen lure kroner. Det gjøres på tross av at de fleste anbudskonkurranser forplikter selskapene på gjeldende lov- og avtaleverk. Oppdragsgiverne kontrollerer ikke om det blir overholdt.

Mye lest: Bussjåfør Simen fikk kroppen knust i 30 km/t. Sjåføren i den andre bussen døde momentant

I disse dager er det oppstart på anbudene i Trøndelag. Der er flere titalls stillinger redusert til deltidsstillinger. Det skjer stikk i strid med intensjonene om flest mulig hele og faste stillinger, som er nedfelt i tariffavtalen det vinnende selskapet har forpliktet seg på.

Andre steder opplever vi at brorparten av bussene bare er ute i de travleste rushtidene. Vi har busser som går mindre enn tusen kilometer i måneden. Det resulterer i at så å si alle sjåførene i deler av turnusen sin må møte på jobb to ganger for dagen i såkalte deltskiftordninger. De fleste andre bransjer har kvittet seg med slike arbeidstidsordninger. I bussbransjen er det et økende problem.

Bussjåføryrket er et lavlønnsyrke. Det var blant annet bakgrunnen for streiken høsten 2020. Nå reduseres stillingsstørrelsene over hele landet. Og i tillegg må flere og flere stille på jobb to ganger for dagen. Titusener av passasjerkilometer blir kjørt av sjåfører i null-kontrakter. I vår bransje kalt timesjåfør. Mange av disse jobber 100%, men får ikke fast ansettelse.

Anbudskonkurransene er i hovedsak et spørsmål om pris. Det ligger inne en del andre krav også. Men de er slik at enten har du busser med Euro-6 motor, elektrisk eller det som etterspørres. Eller så har du det ikke. Og da er du ute av konkurransen. Nå fortelles det riktignok om anbud der kvalitet har fått en større vekting. Men i hovedsak er fortsatt pris den viktigste faktoren i bussanbud.

Samleside: Alle våre saker om bussjåfører

Vi mener det er forkastelig at profesjonelle aktører skal fratas mulighetene til å konkurrere på det de kan, og i stedet tvinges til å konkurrere i kreative regnekunster. Busselskap må få konkurrere på det de bør være god på. Skadefri kjøring. Færrest kundeklager. Flest faglærte sjåfører. Mest fornøyde medarbeidere. Minst tomkjøring eller kjøring uten passasjerer.

Isosertifisering og andre kvalitetsstempel. Flest passasjerkilometer på traseer med oppgitt frekvens. For eksempel 5 busser i timen på den ruten. 10 på den ruten. Osv . De bør konkurrere på best mulig dekning av ruteområde med fornuftige overganger mellom linjene. De må selv få velge hva som er det mest hensiktsmessige antall sitteplasser på de forskjellige rutene.

Busselskapene er langt på vei redusert til vikarbyråer som bemanner de oppsatte rutene med sjåfør og buss. Det er selskapene som ansetter, uniformerer, lønner og sier opp sjåførene. Alt annet styres i grove trekk av de fylkeskommunale administrasjonsselskapene.

Dette kan avgjøre framtida til bussjåførene: – En historisk mulighet

Anbud er også med på å undergrave trepartssamarbeidet i norsk arbeidsliv. Det samarbeidet som langt på vei har fått æren for at vi er kommet dit vi er i dag. På toppen av en rekke internasjonale kåringer. Samlet gjør det Norge til det beste landet i verden å leve i. Det har gjort vårt arbeidsliv til et av verdens beste. Arbeidstakerne i et anbudsutsatt arbeidsliv har nemlig ingen formell kontakt med oppdragsgiverne. Kun med egne arbeidsgivere. Og det er ikke de som bestemmer. Det er det de fylkeskommunale oppdragsgiverne som gjør. I detalj.

Bussjåførene mener det er oppsiktsvekkende at de fylkeskommunale administrasjonsselskapene sakte men sikkert får lov til å rasere en hel bransje på den måten vi nå ser. Vi mener at det er urimelig at ikke de ansvarlige politiske myndigheter griper inn og får driften tilbake på et spor der lov- og avtaleverket igjen blir styrende for det kollektivtrafikken skal drive med. Et spor der dyrebart materiell blir utnyttet på en regningssvarende måte. Et spor der busselskap får konkurrere på det de bør være gode på. Et spor der passasjerene får et bedre kollektivtilbud. Og ikke minst et spor som sikrer sjåførene et anstendig arbeidsmiljø.

Jeg mener en samlet fagrørsle bør løfte debatten om hva anbud gjør med arbeidslivet vårt. Og hva som kan bedre situasjonen for arbeidstakerne. Og nå i valgkampen kan være et godt tidspunkt. Ville bare nevne det.

03.08.2021
13:33
08.10.2021 13:25Mest lest

Tore Kristiansen / VG

Fersk måling: Nedtur for Høyre og Erna Solberg

Målet med møtet på Stortinget er å høre hva Teslas norske ledelse mener om et organisert arbeidsliv.

Målet med møtet på Stortinget er å høre hva Teslas norske ledelse mener om et organisert arbeidsliv.

Nam Y. Huh / AP / NTB

Tesla Norge innkalles til hastemøte på Stortinget

Fra lønnsoppgjøret 2023. (Arkivbilde)

Fra lønnsoppgjøret 2023. (Arkivbilde)

Tormod Ytrehus

De avgjorde din nye lønn. Se hva toppene i arbeidslivet tjener

På kaotiske dager med snø er det viktig å si ifra til arbeidsgiver hvis du ikke rekker fram i tide.

På kaotiske dager med snø er det viktig å si ifra til arbeidsgiver hvis du ikke rekker fram i tide.

Ole Palmstrøm

Forsinka på jobb fordi det er snø? Dette er reglene

Nav skal fra 1. juli 2024 hjelpe mottakere av sosialhjelp med telefonregninga eller bussbillett hjem til familien.

Nav skal fra 1. juli 2024 hjelpe mottakere av sosialhjelp med telefonregninga eller bussbillett hjem til familien.

Colourbox

Folk på sosialhjelp får mer. Se hva det betyr her

Ole Palmstrøm

FHI-ansatte beholder jobben. – Nå kan jeg ta jul med senkede skuldre

Yara-direktør og president i NHO,  Svein Tore Holsether, er suveren vinner på inntektstoppen blant arbeidsgivere og fagforeningsledere.

Yara-direktør og president i NHO, Svein Tore Holsether, er suveren vinner på inntektstoppen blant arbeidsgivere og fagforeningsledere.

REUTERS/Victora Klesty

Sjekk inntekten til over 130 topper i arbeidslivet

NY RAPPORT: Fagbladet har fått innsyn i en spørreundersøkelse som 221 av landets 260 Nav-kontorer har svart på.

NY RAPPORT: Fagbladet har fått innsyn i en spørreundersøkelse som 221 av landets 260 Nav-kontorer har svart på.

Ørn E. Borgen / NTB

Regjeringen lovet et «rausere» Nav. Her er fasiten

Erlend Angelo

Catos epost diskutert i Høyesterett: – Helt uvirkelig at det havnet her

FÅR DET VERRE: Arbeidsledige som blir sanksjonert får enda strammere økonomi, mener Nav-forskerne.

FÅR DET VERRE: Arbeidsledige som blir sanksjonert får enda strammere økonomi, mener Nav-forskerne.

Illustrasjonsfoto: Colourbox

Strengere regler for arbeidsledige virket ikke etter hensikten

Brannpersonellet på Avinors flyplasser må vente på kommunalt brannvesen.

Brannpersonellet på Avinors flyplasser må vente på kommunalt brannvesen.

Anne Marthe Vestre Berge

Brannfolk får ikke redde passasjerer fra røykfylte fly: – Jeg frykter at liv skal gå tapt

– Dette med rus og alkohol er fortsatt tabulagt og oppleves av mange som noe privat, sier rådgiver i Akan kompetansesenter.

– Dette med rus og alkohol er fortsatt tabulagt og oppleves av mange som noe privat, sier rådgiver i Akan kompetansesenter.

Sissel M. Rasmussen

Drikker du for mye med kollegaene dine?

Leder i Elektroarbeidernes  fagforening i Trøndelag stoler mer på Fellesforbundet enn på LO.

Leder i Elektroarbeidernes fagforening i Trøndelag stoler mer på Fellesforbundet enn på LO.

Torgny Hasås

Uføre må være med i ny AFP, mener fagforeningsleder

Etter to år venter sjøfolk fortsatt på reglene som skal gi norske lønns- og arbeidsvilkår i norske farvann. 

Etter to år venter sjøfolk fortsatt på reglene som skal gi norske lønns- og arbeidsvilkår i norske farvann. 

Tri Nguyen Dinh

Intern strid i regjeringen kan hindre at sjøfolk får norsk lønn i norske farvann

FRYKTER REKRUTTERINGEN: Roy Omsland ved  Skogmo VGS i Skien sier de kan gi all praktisk opplæring på skolen. Ulempen er at  det blir vanskeligere for elevene å få læreplass etter skolen, siden elevene da ikke får vist hva de duger til mens de er utplassert i en bedrift.

FRYKTER REKRUTTERINGEN: Roy Omsland ved Skogmo VGS i Skien sier de kan gi all praktisk opplæring på skolen. Ulempen er at det blir vanskeligere for elevene å få læreplass etter skolen, siden elevene da ikke får vist hva de duger til mens de er utplassert i en bedrift.

Håvard Sæbø

Nå dropper bedrifter å ta inn elever på byggeplassen

Halvparten av 7500 ansatte oppgir at det er en stor belastning å være konstant til stede følelsesmessig.

Halvparten av 7500 ansatte oppgir at det er en stor belastning å være konstant til stede følelsesmessig.

peopleimages/colourbox

Ansatte setter barn, elever og pasienter foran seg selv

Helsefagarbeider Sara Malene Henriksen jobber for at folk som er psykisk syke skal få hjelp i tide.

Helsefagarbeider Sara Malene Henriksen jobber for at folk som er psykisk syke skal få hjelp i tide.

Kathrine Geard

Sara mistet moren i selvmord. Nå vil hun gjøre det lettere å tvangsinnlegge

Fagbevegelsens kamp mot Tesla sprer seg i Norden.

Fagbevegelsens kamp mot Tesla sprer seg i Norden.

Martin Guttormsen Slørdal

Fagbevegelsens kamp mot Tesla sprer seg i Norden

Erik Fjellberg hjelp folk inn i arbeid.

Erik Fjellberg hjelp folk inn i arbeid.

Anita Arntzen

No må folk med «vanlege jobbar» gå på Nav

Streikevakt fra det svenske fagforbundet IF Metall utenfor Teslas filial i Malmö. Etter over fem uker med streik i Sverige, går nå danske 3F også til streik mot elbilselskapet. 

Streikevakt fra det svenske fagforbundet IF Metall utenfor Teslas filial i Malmö. Etter over fem uker med streik i Sverige, går nå danske 3F også til streik mot elbilselskapet. 

Johan Nilsson / TT / NTB

Tesla-streiken sprer seg fra Sverige til Danmark