JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
(Illustrasjonsfoto)

(Illustrasjonsfoto)

Tri Nguyen Dinh

Kommentar

«Hva er en rettferdig sykepleierlønn?»

Det ble ikke storstreik, men uroen rundt årets lønnsoppgjør er langt fra over.
21.04.2021
12:21
23.04.2021 10:48
Dette er et meningsinnlegg. Det er skribentens mening som kommer til uttrykk. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg til FriFagbevegelse på epost til debatt@lomedia.no

Den første, og derfor ofte den vanskeligste delen av lønnsoppgjøret er over. Den konkurranseutsatte delen av norsk næringsliv er blitt enige om en lønnsøkning på 2,7 prosent.

Dette utgjør i første omgang 2,25 kroner ekstra i timen, for dem som dekkes av Industrioverenskomsten mellom LO og NHO. Men det skal også være lokale forhandlinger mange steder, som kan gi mer enn 2,7 prosent til slutt. De som ikke får mer i fremforhandlede tillegg eller i lokale forhandlinger, vil se kjøpekraften sin redusert. I gjennomsnitt vil likevel rammen blir fulgt.

Ikke alle er fornøyde med det. Blant andre krever lederne i Unio, Utdanningsforbundet og Sykepleierforbundet, reallønnsøkning for sine medlemmer, og vil ikke begrenses av lønnsrammen satt av industrien.

Det er veldig forståelig at disse gruppene ønsker seg mer enn klapping fra balkongene. Både for den innsatsen de har gjort, spesielt det siste året, men også fordi lærere og sykepleiere ikke nødvendigvis verken har ideelle lønns- eller arbeidsvilkår. Et annet argument for høyere lønn for disse gruppene, er at lønn kan være én av flere faktorer for bedre rekruttering. Vi vet at vi vil trenge flere ansatte i helsevesen og skole fremover.

Innsikt: Hvordan kan 2,25 kroner i timen bli 2,7 prosent? Lønnsoppgjøret forklart

Gull i frontfagsmodellen

Hvorfor kan de ikke bare kreve høyere lønn?

Fordi Norge har et samordnet og koordinert lønnsdannelsessystem, som bygger på den såkalte frontfagsmodellen. Og frontfagsmodellen er en av de store og viktige institusjonene i den norske modellen. De som konkurrerer på et internasjonalt marked, må vurdere hvor mye lønnsvekst de tåler for å ikke bli utkonkurrert. Derfor forhandler de først. At industrien er konkurransedyktig, har mye å si for lønnsomheten deres. Og en lønnsom industri, som selger varer og tjenester til utlandet, er viktig for norsk økonomi.

Frontfagsmodellen sikrer dessuten en relativt jevn og sammenpresset lønnsstruktur i resten av økonomien, fordi deres lønnsutvikling er normgivende for resten av arbeidstakerne. Frontfagets verdi for den norske økonomien blir derfor, ikke overraskende, gang på gang slått fast i offentlige utredninger og av partene selv.

Likevel er det til stadighet strid om modellen.

Forklart: Hva er egentlig frontfagsmodellen? Du får svarene her

Kunstige utslag av korona-oppgjøret

«Stopp det innsnevra frontfaget», skriver Ragnhild Lied i Unio. Hun, med flere, mener at deres medlemmer blir tvunget til å holde seg på eller under frontfagsrammen, mens deler av privat sektor får mer. De opplever å bli hengende etter, og ikke få det lønnsløftet de mener de trenger og fortjener.

Et viktig spørsmål er om rammen i frontfaget fungere som et lønnsgulv eller et lønnstak. Både Sykepleierforbundet og Utdanningsforbundet peker på at fjoråret viser hvordan frontfaget blir et tak for dem i offentlig sektor. De får ikke mer enn de prosentene som er forhandlet fram av industrien. Mens lokale forhandlinger i industrien, gjør at de en del år ender opp med høyere lønn enn det som var rammen.

Ser man på tallene fra fjorårets faktiske lønnsvekst, ser vi at lønnsveksten var høyere enn rammen (i fjor var den på 1,7 prosent) i deler av privat sektor, som i varehandelen og deler av industrien. Mens den i helse- og omsorg endte litt under det frontfaget hadde forhandlet fram.

Utfordringen med det bildet, er at mye av denne forskjellen skyldes såkalte sammensetningseffekter. I 2020 er gjennomsnittslønnen i varehandelen kunstig høy – rett og slett for de mange av de med lavest lønn har blitt permitterte eller mistet jobben, og dermed ikke synes i statistikken. Innenfor helse- og omsorg og utdanning har det motsatte skjedd. Stort behov for arbeidskraft har ført til at mange ufaglærte med lav lønn har blitt hentet inn, og dermed har gjennomsnittslønnen falt. Det betyr ikke at en vanlig sykepleier har fått mindre lønnsvekst enn en som jobber i en butikk. Statistikken viser nå en gang bare gjennomsnittet.

En annen faktor som påvirker bildet er at det i deler av varehandel, som hos NorgesGruppen, har blitt utbetalt bonuser til de ansatte. Disse utgjorde et prosentpoeng av lønnsveksten i fjor, men er ikke varig lønnsvekst. Det er penger de fikk i fjor, som de ikke nødvendigvis får i år.

Dessuten, ser vi på lønnsutviklingen over tid, følger de fleste bransjene frontfaget tett. Det betyr at modellen fungerer etter sin hensikt.

Debatt: «Ingen misforståelse om sykepleierlønna»

Bør ønske legitim debatt velkommen

Likevel. Frontfaget består stort sett av menn i industrien, en bransje en stadig mindre en del av oss jobber i. At alle andre yrkesgrupper alltid må følge rammen disse setter, kan bidra til å sementere gamle strukturer. Hvorfor tjener sykepleiere med en treårig utdanning mindre enn en ingeniør med like lang utdanning? Det er et legitimt spørsmål som godt kan diskuteres.

Det er fleksibilitet i modellen, og lokale forhandlinger gjør det mulig å tilpasse lønnsveksten til gode og dårlige tider. I det offentlige blir likevel fleksibiliteten noe mindre, fordi de ikke har over- og underskudd å forholde seg til på samme måte som private bedrifter. Kan industrien tillate seg å gå over rammen i gode år, bør det også være mulig for offentlig sektor å kunne gå noe over enkelte år. Skal urettferdige lønnsforskjeller utjevnes, kan det måtte være nødvendig.

Forhåpentligvis klarer vi å løse slike utfordringer, uten å skrote en lønnsmodell som har tjent oss godt i mange år. Som redaktør i FriFagbevegelse, Frode Rønning, sier i podkasten Noen har snakket sammen: LO og Unio burde sette seg ned og sammen ha en dialog om hvorvidt modellen er riktig skrudd sammen, og slik unngå årlige skyttergravskriger.

Les også: Dette fikk topplederne i lønn i Norges 100 største selskaper

Da kan man se på om sykepleierlønnen er fornuftig, og sammen legge en strategi for å «modernisere» lønnsstrukturene, og bygge legitimitet for frontfagsmodellen for fremtiden. Tidlig på 2000-tallet ble det gjennomført et lærerløft, det er ikke utenkelig at det kan være nødvendig med slike løft også i framtida. Sykepleierforbundet har også lansert et eget sykepleierløft.

Det trenger ikke være sånn at vi må vi velge mellom høyere lønn til viktige yrkesgrupper eller å bevare frontfagsmodellen som er bærebjelken i den norske lønnsdannelsen. Lønnsutjevning er ikke gjort med et pennestrøk og kan være både praktisk og strategisk vanskelig. Men hvis lønnskampen skal foregå mellom ulike grupper av lønnsmottakere, er det bare arbeidsgiverne som vinner på det.

Kommentaren ble først publisert av Agenda Magasin.

Fått med deg denne? 10 millioner i lønn er ikke så mye, dersom lederen gjør en god jobb, mener NHH-professor

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
21.04.2021
12:21
23.04.2021 10:48Mest lest

TETT PÅ: Regionsekretær Nils-Olav Nøss i HK har fulgt Monica C. Furuberg og saken hennes i et år.

TETT PÅ: Regionsekretær Nils-Olav Nøss i HK har fulgt Monica C. Furuberg og saken hennes i et år.

Brian Cliff Olguin

Monica påpekte feil og stilte spørsmål til sjefen. Så ble hun truet til å si opp

Ronja Jacobsson ønsker at flere arbeidsgivere skal satse på unge jobbsøkere, til tross for at de har mindre erfaring.

Ronja Jacobsson ønsker at flere arbeidsgivere skal satse på unge jobbsøkere, til tross for at de har mindre erfaring.

Emmie Olivia Kristiansen

Det siste året har Ronja (29) søkt på 379 jobber, men fått avslag på samtlige: – Jeg har følt meg verdiløs

Fremskrittspartiets førstekandidat i Oslo, Christian Tybring-Gjedde (arkivfoto).

Fremskrittspartiets førstekandidat i Oslo, Christian Tybring-Gjedde (arkivfoto).

Terje Pedersen, ANB

Katastrofe for Venstre og Frp i hovedstaden på fersk partimåling

En kvinne i 50-årene er avskjediget fra avdelingen ved Skjervum helse- og omsorgssenter fordi hun har brutt smittevernregler.

En kvinne i 50-årene er avskjediget fra avdelingen ved Skjervum helse- og omsorgssenter fordi hun har brutt smittevernregler.

Helge Rønning Birkelund

Fagforbundet vil ikke ta saken til medlem som fikk sparken for brudd på smittevernregler

Med Listhaug i lederstolen gjentar Frp-landsmøtet kravet fra Siv Jensens tale til landsstyret.

Med Listhaug i lederstolen gjentar Frp-landsmøtet kravet fra Siv Jensens tale til landsstyret.

Jan-Erik Østlie

Frp-landsmøtet «vedtok» å øke lønna for sykepleiere: – Ganske uvanlig, mener Fafo-forsker

Kronikk

Det er frivillig om den enkelte arbeidstaker ønsker vaksinering. Kan nei til vaksine være grunnlag for oppsigelse?  (Illustrasjonsfoto)

Det er frivillig om den enkelte arbeidstaker ønsker vaksinering. Kan nei til vaksine være grunnlag for oppsigelse? (Illustrasjonsfoto)

Colourbox.com

«Kan du få sparken av å si nei til koronavaksine?». Se hva Jussformidlingen svarer

OPP I LØNN: Vinmonopolet går så det suser. Nå går de ansatte opp i lønn.

OPP I LØNN: Vinmonopolet går så det suser. Nå går de ansatte opp i lønn.

Martin Guttormsen Slørdal

Vinmonopol-ansatte får betalt for rekordår

VINDU: Egle Rimdzuite og Mindaugas Giedraitis jobber sammen med vindusproduksjon i Nordland.

VINDU: Egle Rimdzuite og Mindaugas Giedraitis jobber sammen med vindusproduksjon i Nordland.

Tormod Ytrehus

Mange lokkes av norsk lønn, men Egle og Mindaugas ville ha mer fritid

ØKT LØNN: LOs 1.sekretær Julie Lødrup og LO-leder Peggy Hessen Følsvik har fått lønna regulert med 2 prosent. Her fra det siste  digitale representantskapsmøte i LO.

ØKT LØNN: LOs 1.sekretær Julie Lødrup og LO-leder Peggy Hessen Følsvik har fått lønna regulert med 2 prosent. Her fra det siste digitale representantskapsmøte i LO.

Jan-Erik Østlie

Lønnsøkning for LO-ledelsen

Frode Alfheim mener tirsdagens debatt om tilknytningen til Acer er unødvendig.

Frode Alfheim mener tirsdagens debatt om tilknytningen til Acer er unødvendig.

Jan-Erik Østlie

Acer opp i Stortinget på nytt: – Det er nok omkamper nå, mener LO-topp

SEKRETARIATET: Rashid Nawaz sørger for at det blir servert kaffe til folket under møtene i sekretariatssalen i Folkets Hus.

SEKRETARIATET: Rashid Nawaz sørger for at det blir servert kaffe til folket under møtene i sekretariatssalen i Folkets Hus.

Sissel M. Rasmussen

Rashid startet som renholder i 1999. Nå er han «bydelsordfører» for 33.000 innbyggere

NEDBEMANNET: Totalt 21 ansatte ble sagt opp, 30 ble omplassert, og mange ansatte måtte ned i lønn da forskningsinstituttet Norce nedbemannet. Det godtok ikke en oppsagt 58-årig kvinne med 34 års erfaring i jobben som saksøkte arbeidsgiveren for usaklig oppsigelse. Saken skulle kommet opp i tingretten mandag, men fredag ble det kjent at det var inngått forlik. Kvinnen fortsetter nå sitt arbeidsforhold ved Norce.

NEDBEMANNET: Totalt 21 ansatte ble sagt opp, 30 ble omplassert, og mange ansatte måtte ned i lønn da forskningsinstituttet Norce nedbemannet. Det godtok ikke en oppsagt 58-årig kvinne med 34 års erfaring i jobben som saksøkte arbeidsgiveren for usaklig oppsigelse. Saken skulle kommet opp i tingretten mandag, men fredag ble det kjent at det var inngått forlik. Kvinnen fortsetter nå sitt arbeidsforhold ved Norce.

Google Street View

Forskningsansatt (58) ble nedbemannet etter 34 år i jobben – så saksøkte hun arbeidsgiveren

Sylvi Listhaug overtar som Frp-leder når Siv Jensen takker av på landsmøtet.

Sylvi Listhaug overtar som Frp-leder når Siv Jensen takker av på landsmøtet.

Jan-Erik Østlie

Elbil, kontantstøtte og vindkraft: Her er sakene som skaper strid på Frps landsmøte

FORBEREDELSER: Storbyuniversitetet Oslo Met står på listen over virksomheter som kan bli tatt ut i streik. Her fra forberedelsene i 2019; Ingvild Nordang (t.h.) som ledet LO Stats lokale streikekomité, sammen med Cecilia Novas (t.v.) og Amir Haghighi.

FORBEREDELSER: Storbyuniversitetet Oslo Met står på listen over virksomheter som kan bli tatt ut i streik. Her fra forberedelsene i 2019; Ingvild Nordang (t.h.) som ledet LO Stats lokale streikekomité, sammen med Cecilia Novas (t.v.) og Amir Haghighi.

Merete Jansen

Statsansatte henter fram streikevestene. Her er første streikeuttak

Trygve Slagsvold Vedum (Sp) og Jonas Gahr Støre (Ap) gjør det godt på spørreundersøkelsen blant Fellesforbundets medlemmer.

Trygve Slagsvold Vedum (Sp) og Jonas Gahr Støre (Ap) gjør det godt på spørreundersøkelsen blant Fellesforbundets medlemmer.

Leif Martin Kirknes og Jan-Erik Østli

Ap og Sp jevnstore blant Fellesforbundets medlemmer

Nye anslag sier at arbeidsledigheten vil bli på 3,5 prosent i år. Det er 0,4 prosentpoeng høyere enn det som ble anslått i fjor høst.

Nye anslag sier at arbeidsledigheten vil bli på 3,5 prosent i år. Det er 0,4 prosentpoeng høyere enn det som ble anslått i fjor høst.

Tormod Ytrehus

Regjeringen vil halvere permitteringstiden – tross anslag om høy ledighet

Den tidligere LO-lederen kan nevne flere eksempler på saker som er løst gjennom det fagligpolitiske samarbeidet.

Den tidligere LO-lederen kan nevne flere eksempler på saker som er løst gjennom det fagligpolitiske samarbeidet.

Martin Guttormsen Slørdal

– Borgerlige politikere er hyggelige, men det skjer liksom ikke noe

VIKTIGE, IKKE KRITISKE: Kristin Brogård-Olsen og Aurora Narum, daglig leder og pedagogisk leder i Smedhusåsen barnehage i Moss, har lenge trodd at ansatte i barnehager har vært regnet som samfunnskritisk personell. Det er de ikke. De er samfunnsviktige.

VIKTIGE, IKKE KRITISKE: Kristin Brogård-Olsen og Aurora Narum, daglig leder og pedagogisk leder i Smedhusåsen barnehage i Moss, har lenge trodd at ansatte i barnehager har vært regnet som samfunnskritisk personell. Det er de ikke. De er samfunnsviktige.

Martin Guttormsen Slørdal

Barnehageansatte bør defineres som samfunnskritisk personell, mener tillitsvalgte

MÅ KONKURRERE OM JOBBENE: Spordrift er et av selskapene som nå rigger seg til for konkurransen om drift og vedlikehold av Sørlandsbanen.

MÅ KONKURRERE OM JOBBENE: Spordrift er et av selskapene som nå rigger seg til for konkurransen om drift og vedlikehold av Sørlandsbanen.

Morten Hansen

Blir det billigere å drive jernbane om jobbene settes ut på anbud? Her er svarene DeFacto fant

– Da Veivesenet utførte vedlikehold i egen regi, fikk man brukt maskinparken maksimalt, sier tillitsvalgt i Mesta Håkon Småbrekke. (Illustrasjonsfoto)

– Da Veivesenet utførte vedlikehold i egen regi, fikk man brukt maskinparken maksimalt, sier tillitsvalgt i Mesta Håkon Småbrekke. (Illustrasjonsfoto)

Dorthe Karlsen

– Mer vei for pengene om Statens vegvesen får tilbake ansvar for drift og vedlikehold, mener tillitsvalgt