JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Nordic Choice Hotels:

Murmesterne protesterer mot useriøse arbeidsforhold på Petter Stordalen-hotell

Nordic Choice Hotels prosjekter får kritikk for arbeidsforholdene til bygningsarbeiderne. Nå sist ved hotellet Quality Hotel Panorama med tilnavnet «Melkekartongen» utenfor Trondheim.
Choice-kjeden, som er eid av Petter Stordalen, blir beskylt for sosial dumping under rehabiliteringen av Quality Hotel Panorama i Trondheim.

Choice-kjeden, som er eid av Petter Stordalen, blir beskylt for sosial dumping under rehabiliteringen av Quality Hotel Panorama i Trondheim.

Kai Hovden

torgny@lomedia.no

I en e-post til Petter Stordalen sier Jan Gunnar Madsen, administrerende direktør i Norske Murmestres Landsforening: «Vi har vært tidlig ute og bestilt The Hub til vårt landsmøte i 2020, og har med glede sett frem mot det arrangementet og helhetsopplevelsen hotellet vil gi oss. Etter de siste ukers begivenheter gir det en viss bismak, og vi har litt vanskelig for å forsvare vår bestilling all den tid det strider mot våre verdier som organisasjon.» Murmesterne er medlemmer i Byggenæringens Landsforening som er en landsforening i NHO.

Vedtatt stans

Madsen peker vider på at «det ikke er første gangen det har vært utfordringer med tilsvarende prosjekter hos dere uten at vi tror at det gjenspeiles i de verdiene dere står for, men her mener vi at dere kan gjøre mer for å være en mer ansvarlig byggherre og bruke dette som markedsføring på kvalitet i alle ledd».

De siste ukers begivenheter som Madsen viser til er rehabiliteringen av Quality Hotel Panorama i Trondheim. Hotellet har på folkemunne tilnavnet Melkekartongen på grunn av sin karakteristiske form. En av underentreprenørene på prosjektet var Sitomara. Arbeidstilsynet hadde vedtatt stans i all Sitomaras virksomhet i Norge inntil de hadde rettet opp feil de hadde blitt pålagt å rette opp.

Les også: Lavlønte i hotell og restaurant vil ha så det monner i lønnsoppgjøret: – Vi er lei av å være B-laget i lønn!

Bemannet av ufaglærte

Til tross for vedtak om stans, fikk Sitomara jobb på Stordalen-hotellet. Ifølge Vidar Sagmyr i Byggenæringens uropatrulje i Trondheim ble jobben bemannet med ufaglærte, underbetalte litauiske arbeidere. Da ledelsen i Stordalens hotellkonsern Choice fikk rede på dette, erstattet de Sitomara med seks polske arbeidere ansatt i selskapet Akershus Bygg og Rehabilitering AS.

Men heller ikke dette firmaet hadde alt i orden. Ifølge det Uropatruljen fikk opplyst da den var på byggeplassen, skal den ukentlige arbeidstiden i de to ukene oppdraget skal vare, være opp mot 60 timer per mann. Dette skulle ikke utløse overtidsbetaling, men gjennomsnittsberegnes.

Gjennomsnittsberegning av arbeidstid er lovlig. Hvis arbeidstida er avtalt til 40 timer i uka, blir det 120 timer i løpet av tre uker. Det kan være lov å jobbe 60-timers uke i to uker, og ha fri den tredje uka. Men da skal en ha søkt Arbeidstilsynet om dette på forhånd. Det hadde ikke Akershus Bygg og Rehabilitering gjort, ifølge Sagmyr.

Ingen av de seks arbeiderne fra Polen hadde polske fagbrev; en hadde litt teknisk utdanning, en hadde jobbet i kullgruve i Polen.

Ifølge en melding som daglig leder Akershus Bygg og Rehabilitering har sendt Uropatruljen, er det feil at de gjennomsnittsberegner arbeidstida. Etter at Regionalt Verneombud for byggebransjen har inspisert arbeidsforholdene og arbeidstidsavtalen, har Akershus Bygg og Rehabilitering justert praksisen og skal nå betale overtid til sine ansatte.

Les også: Slik gikk det da over 900 stilte seg i kø for å få jobb hos Petter Stordalen

Ulovlig innleie på The Hub

Det er ikke første gang det er bråk rundt Stordalens utbyggingsprosjekter. Så seint som i midten av februar samlet byggfagforeningene i Oslo seg utenfor The Hub, Oslos største hotell som åpnet første uka i mars. De protesterte mot massiv ulovlig innleie av arbeidskraft på prosjektet.

– Vi opplever at de viser til et etisk regelverk, men at det er forskjell på kart og terreng, sier Madsen i Norske Murmestres Landsforening til FriFagbevegelse. Han opplever at Choice jåler seg til med etikk, men ikke følger opp i praksis.

I e-postmeldingen understreker han behovet for å ansette lærlinger:

«For vår bransjes skyld er det viktigste at det stilles krav til fast ansatte fagfolk og lærlinger som selvsagt avlønnes i henhold til gjeldende regelverk om allmenngjort lønn og vi ser også at dere velger den organiserte delen av alle bransjer slik vi gjør når vi velger tjenesteleverandører. Videre håper vi at dere i minst mulig grad benytter innleie av personell i entreprisene.»

Les også: Fagforeninger protesterer mot ulovlig innleie på Stordalen-hotell

Oslo-modellen

Han oppfordrer så Choice til å benytte seg av den såkalte Oslo-modellen, Oslo kommunes regler for anskaffelser. De viktigste kravene til de som skal levere tjenester til Oslo kommune er:

• krav om bruk av fast ansatte

• krav om tarifflønn mellom oppdrag

• krav om faglærte håndverkere

• lærlinger

• negrensning i antall ledd underleverandører

• internkontroll, sikkerhet, helse og arbeidsmiljø

• krav om HMS-kort fra første dag og system for elektronisk mannskapsoppfølging/HMSREG

• rett til innsyn i alle leverandørens forhold som har betydning for oppfyllelse av kontrakten

• lønns- og arbeidsvilkår

• krav om betaling til bank

• forbud mot kontant betaling

Les også: «Bemanningsbransjen omgår krav for å opprettholde løsarbeidersystemet»

«Code of Conduct»

Eiendomsdirektør i Nordic Choices Hotels, Jørgen Hveding Eeg, er ikke enig i Sagmyr og Madsens beskrivelse.

– Vi har en rekke ulike krav som våre leverandører blir målt på før avtaler inngås, deriblant en egen Code of Conduct som våre leverandører, uansett om det er byggeprosjekter, matleverandører eller tjenesteleverandører, må forholde seg til, skriver Hveding Eeg i en e-post til FriFagbevegelse.

Choice-direktøren skriver at hotellkjeden er opptatt av å være en aktør som bidrar til gode arbeidsforhold for alle. For dem er det selvsagt at alle leverandører forholder seg til norske lover og regler for arbeidslivet, herunder arbeidskontrakter, lønnsforhold og HMS.

Hveding Eeg mener at Choice er en av de private aktørene i byggebransjen som stiller strengest krav til sine leverandører.

Les også: Thon og Stordalen ga ikke ett øre i lokale lønstillegg til sine ansatte

Møte med uropatruljen

– Som byggherre på flere titalls ulike prosjekter, både nybygg, rehabilitering og oppussing, gjennomfører vi vår påseplikt, og tar ethvert avvik på det største alvor. Våre hovedentreprenører er pålagt å varsle oss om ethvert avvik som måtte forekomme utenom tilsyn.

Han mener også at situasjonen i Trondheim viser at dette systemet virker.

– Alle initiativ og forslag som medfører varige endringer til det bedre i byggebransjen, er noe vi stiller oss bak. Vi er en stor aktør, og vi tar ansvaret som følger med det på det største alvor, skriver Hveding Eeg.

Han har etter hendelsen i Trondheim avtalt et møte med leder for Byggenæringens uropatrulje i Trondheim, Vidar Sagmyr.

Meld deg på nyhetsbrevet vårt

Følg oss på Facebook

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell- og restaurant.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse