VIL HA KOMPETANSELØFT: Regiondirektør Nina Solli i NHO og regionleder Ulf Lervik i LO mener vi nå har en unik mulighet til å satse på kompetanse via fagskolene. Men da må både regjering og fylke gripe sjansen.
Kai Hovden
LO og NHO med felles front:
LO og NHO vil bekjempe krisen med kompetanse – krever satsing på fagskolene
Fagskolene er nøkkelen til å komme oss igjennom koronakrisen, mener LO og NHO i Viken og Oslo. De mener politikerne har en unik mulighet som må gripes nå.
kai.hovden@lomedia.no
Regionleder Ulf Lervik i LO Viken og Oslo og regiondirektør Nina Solli i NHO Viken og Oslo er klare i sitt budskap: Koronakrisen må takles ved å satse på kompetanseheving.
Her spiller fagskolene i regionen en avgjørende rolle. Men da må politikerne på både fylkes- og riksnivå kjenne sin besøkelsestid, og benytte muligheten vi nå står i, mener de.
Vinduet er åpent
– I disse dager sitter politikerne i Oslo og på Stortinget og diskuterer budsjett. Akkurat nå er vinduet åpent, og de har mulighet til å få på plass en skikkelig satsing på fagskolene, sier Solli.
I revidert nasjonalbudsjett for 2020 presset Arbeiderpartiet, Senterpartiet og Fremskrittspartiet regjeringen til å øke fagskolesatsingen med 1000 studieplasser. Siden den gang har frontfaget sikret ytterligere 600 plasser i industrifagskolen, men Lervik minner om at disse må holdes utenfor.
• Les også: Regjeringen foreslår 2100 flere studieplasser til yrkesfag: – For lite, mener FLT
– Vi driver ikke med nasjonalbudsjett når vi har tariffrevisjon, slår han fast.
Fagskolene er i en spesiell finansiell situasjon, ettersom de er fylkeskommunenes ansvar, men får penger fra staten.
– Derfor er man helt avhengig av hvordan fylkeskommunene prioriterer. Fagskolene er underfinansiert, og de har ikke de nødvendige midlene til å gjøre et godt og høyst nødvendig utviklingsarbeid, slår Solli fast.
• Fagskolene kan bli svaret for mange på koronakrisa
Skrikende behov
Mens skjevfordelingen mellom akademia og høyere yrkesfaglig utdanning øker også i regjeringens forslag til statsbudsjett for 2021, formelig skriker næringslivet etter fagskolekandidater.
– NHOs kompetansebarometer viser at seks av ti bedrifter melder at de ikke får tak i den kompetansen de har behov for. Åtte av ti bedrifter bruker tid og ressurser på kompetanseheving av de ansatte. Her er jo fagskolen helt avgjørende, sier Solli.
Hun viser til at de som går ut av fagskolen er fakturerbare fra dag én – altså at de kan gå rett fra skolebenken og løse bedriftenes oppgaver uten vesentlig mer opplæring.
– Hvilke andre studiemiljøer kan vise til noe sånt? spør hun.
– Fagskolekandidatene har en viktig basis ved at de aller fleste har bakgrunn som fagarbeidere. Dermed bygges det videre på kompetanse det virkelig er behov for. I den krisen vi står i nå, er fagskolen den trygge og sikre løsningen det bør satses på, utdyper Solli.
• Overkjører regjeringen: Ap, Sp og Frp sikrer historisk løft for fagskolene
Trygge og gode arbeidsplasser
For Lervik og LO er det to stikkord som gjelder for å skape trygge, gode og attraktive arbeidsplasser for fremtiden.
– Det er kompetanse og samarbeid. Trepartssamarbeidet er vi gode på både i Viken og i Oslo. Da gjenstår det å få på plass tilstrekkelig mulighet for kompetanseheving. Fortrinnet trepartssamarbeidet gir oss, er at det gjør oss til et av verdens mest omstillingsdyktige land. Benytter vi disse mulighetene nå, ligger alle muligheter åpne for å skape arbeidsplasser for fremtiden, mener Lervik.
Samtidig opplever han at den sittende regjeringen ikke følger opp det kompetanseløftet som ble presset fram av opposisjonen på Stortinget.
– Det er fortsatt behov for å minne om stortingsvedtaket som ligger bak. Jeg kan ikke se at regjeringen følger opp dette i forslaget til statsbudsjett for 2021, sier han.
• Stortinget vedtok å løfte fagskolene, men regjeringen har ikke satt av midler i statsbudsjettet
Næringslivet venter
– FrP-leder Siv Jensen har vært ute og sagt at vi må styrke og bevare de arbeidsplassene vi har. Da er fagskolen et av tiltakene som må benyttes. Dette står altså på blokka når regjeringen og FrP forhandler om neste års budsjett akkurat nå, og det er utrolig viktig for arbeidslivet, minner Solli om.
Lervik og Solli mener fagskolene må benyttes til å satse innen nye områder og til å skape utvikling.
– Samarbeidet med næringslivet er allerede på plass, og dermed er muligheten for å starte opp flere fagområder det er behov for til stede. Regjeringen har sagt at man vil vente på næringslivet, men næringslivet er allerede der og har vært der lenge. Det er reell satsing som må på plass, sier Lervik.
Han viser til at mange som allerede er, eller står i fare for å bli, ledige som følge av koronapandemien, har behov for både basiskompetanse og motivasjon.
– Karriereveiledning og kompetansekartlegging må til for at de skal komme videre, kanskje på sikt få seg et fagbrev og dermed kunne bli morgendagens fagskolekandidater, sier han.
Må satse på utvikling
Som nevnt mener Solli og Lervik det satses altfor lite på utvikling i fagskolene, og det skyldes manglende økonomisk støtte fra fylkene.
– Skal fagskolene kunne lage kurs basert på behovene som finnes i næringslivet, må det finnes investeringsmidler. Oslo har aldri satset på dette utviklingsarbeidet, men kun levert driftsmidler direkte fra staten til fagskolen. Men nå har de muligheten, ettersom budsjettforhandlingene fortsatt pågår, minner Solli om.
Hun mener at dersom man ønsker et sterkt miljø ved fagskolen i Oslo, må man vise det nå.
– Per i dag er denne fagskolen underfinansiert, både når det gjelder driftsressurser og utviklingsmidler, sier Solli.
Sammen ber LO og NHO i Viken om en ytterligere styrking av fagskolene, og at både regjeringen og fylkene tar dette på alvor.
– De bør se fagskolene som de juvelene de er, sier Solli og Lervik.
Støtte fra byråden
Byråd for arbeid, integrering og sosiale tjenester i Oslo, Rina Mariann Hansen (Ap), er helt enig i at fagskolen må styrkes. Hun forteller at byrådet har forpliktet seg til dette i byrådsplattformen.
– Før sommeren tildelte vi tre millioner kroner i utviklingsmidler til Fagskolen Oslo, for at de skal kunne svare på behov for kompetanse i en tid der veldig mange bedrifter og arbeidstakere opplever en krise. Fagskolene i Oslo fikk også midler til å opprette 244 ekstra studieplasser nå i høst, i den totale økningen på 1.500 nye plasser som Stortinget fikk forhandlet frem i sommer, forteller Hansen.
Samtidig er hun klar på at fagskolen også må styrkes når vi er tilbake til normalen, etter koronapandemien.
– Jeg overtok ansvaret for fagskolen i sommer, og har startet en prosess med å vurdere mål, prioriteringer og finansiering for denne sektoren sett fra fylkeskommunal side. I dette arbeidet vil jeg ha en dialog med arbeidsgiver- og arbeidstakerorganisasjonene. Fagskolene er viktig, så dette er et arbeid jeg ser frem til, understreker Hansen.
Mest lest
ELENDIG BEHANDLING: Tommy Storeide Vangen har jobba i varehandelen i mange år.
Erlend Angelo
Tommy jobba seg i senk og ble sykmeldt: – Jeg har aldri blitt så dårlig behandla som av Coop
Barbro Major er regiontillitsvalgt for Fellesforbundet i region Buskerud, og har snakket mye med medlemmene i året som har gått.
Privat
– Dette er helt jævlig. Det er kolleger som jeg har jobbet sammen med i ti år. Hva kan jeg si?
Charlotte Rødland Kristiansen er 22 år og må betale alle utgifter til tannlege selv. SV vil at det skal bli gratis.
Aslak Bodahl
Charlotte (22) får ikke fikset tennene fordi det er for dyrt: – Ekstremt frustrerende
KRISE: Valgforsker Johannes Bergh mener Jonas Gahr Støre og Arbeiderpartiet har kommet helt i skyggen av Senterpartiets sentraliseringskritikk.
Jan-Erik Østlie
Bunnotering for Ap: – Utrolig hvordan partiet sliter, sier valgforsker
SEKSUELL TRAKASSERING: Den eine kunden klapsa kvinna på rumpa då dei møttest på butikken, etter å ha fått beskjed av både kvinna og arbeidsgivaren hennar om at han skulla halde seg unna.
Colourbox
Kvinneleg mekanikar fekk to kundar dømt for tafsing, kiling og klaps: – Dommen har sett ein standard
Folketrygda
Illustrasjon
Anna Granqvist
To pensjonistforeninger sier nei til stort løft i minstepensjonen, hvis det betyr mindre pensjon til andre grupper
Innsatsleder Kenneth Wangen er en av de flere tusen menn og kvinner som har jobbet med søk og redning i Gjerdrum. Bildet er tatt ved en annen anledning.
Werner Juvik
Redningsmannskapet i Gjerdrum var i konstant fare. Her er innsatslederens historie
Kantinekokken Monica Karlsen Moseby har vært permittert helt siden mars i fjor, og har søkt flere andre jobber uten å få napp. Hun er glad for at regjeringa nå vil forlenge permitteringsperioden. Samtidig sier hun: – Jeg forstår ikke hvorfor de ikke bare kan si at ordningene varer så lenge pandemien varer. Det er så usikkert for oss og for bedriftene, sier Moseby, som er medlem i Fellesforbundet.
Privat
Monica har snart vært permittert ett år: – Det er tøft. Bare å stå opp og vite at ingen har behov for deg
Mari Falck forteller at faren Morten alltid har vært en positivt innstilt person med et usedvanlig godt humør. Han ble veldig deprimert etter nedstengingen og følte seg innesperret.
Privat
Mari fikk besøke sin dødssyke far kun én gang i uka. Da kokte det over for overlegen
Harald Eia er sosiolog, komiker, programleder og forfatter.
Ida Bing
Harald Eia kurser Ap om Ulikhets-Norge. Her er hans advarsel
Illustrasjon
Håvard Sæbø
Rekordhøy arbeidsledighet i Lofoten – henter inn tusener av sesongarbeidere
Kommentar:
Stats,inister Erna Solberg måtte innse at opposisjonen var i ferd med å overkjøre regjeringen.
Leif Martin Kirknes
«Takket være firerbanden har regjeringen blitt presset fra skanse til skanse»
Vi mener ei regjering med Ap, SV og Sp, med Jonas Gahr Støre som statsminister, er best i stand til å styre landet, sier Mett Nord og resten av Fagforbundets forbundsstyre.
Jan-Erik Østlie
Mette Nord rykker ut etter utspill fra fylkesleder: – Støre er Fagforbundets foretrukne statsministerkandidat
I en intern LO-måling fra desember som TV 2 har fått tilgang til, får Ap og Jonas Gahr Støre 31,4 prosent oppslutning.
Jan-Erik Østlie
Kun tre av ti LO-medlemmer vil stemme Ap, viser intern måling
Jonas Gahr Støre. Arkivfoto
Jan-Erik Østlie
– Skal regjeringen komme etter med enda nye innrømmelser, bør det være å gi feriepenger på dagpenger
I en ny anbudsrunde kan alle flyselskap i EU/EØS søke på rutene. Derfor er det lagt inn svært tydelige krav til tilbyderne.
Leif Martin Kirknes
Kravene som kan utelukke Wizz Air fra å delta i konkurransen om norske ruter
Martin Håndlykken
Nå får Jonathan beholde dagpengene fram til sommeren
537 ansatte ved sju Tine-meierier kan bli tatt ut i streik fra lørdag.
Jan-Erik Østlie
Over 500 ansatte i Tine kan bli tatt ut i streik
Trygve Slagsvold Vedum for skryt for sitt lederskap av tidligere LO-topp Sture Arntzen.
Jan-Erik Østlie
Tidligere LO-topp: Ap-ledelsen er så utydelige at Senterpartiet blir folkets parti
Bjørnar Moxnes mener svekkelsen av lønns- og arbeidsvilkårene til togrenholderne er ønsket politikk fra regjeringens side.
Jan-Erik Østlie