JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lønnsoppgjøret:

Busstreiken er i gang: – Vi må få det vi har blitt lovet

På Unibuss’ base på Alnabru i Oslo var de første streikevaktene allerede på plass før klokka seks søndag morgen.
STREIKEVAKT: Tillitsvalgt for Fellesforbundet i Unibuss sin avdeling på Alnabru i Oslo, Annstein Garnes, var på plass med streikevester klokka seks søndag morgen. – Vi må få det vi har blitt lovet helt siden 2006, sier Garnes.

STREIKEVAKT: Tillitsvalgt for Fellesforbundet i Unibuss sin avdeling på Alnabru i Oslo, Annstein Garnes, var på plass med streikevester klokka seks søndag morgen. – Vi må få det vi har blitt lovet helt siden 2006, sier Garnes.

Roy Ervin Solstad

roy@lomedia.no

Klokka er litt før halv seks søndag morgen, og nattemørket har ikke gitt seg ennå. På Unibuss sin bussgarasje på Alnabru i Oslo er det nesten helt stille, men noen bussjåfører er i ferd med å komme på jobb. Noen busser parkeres, men ingen busser kjører ut.

Den første streiken i bussbransjen siden 1998 er et faktum etter at partene ikke klarte å bli enige i mekling. Det er mindre enn to timer siden nyheten kom, men streiken er i praksis allerede i gang selv om den formelt sett ikke starter før klokka seks.

Siste: Under 100 stemmer avgjorde bussoppgjøret

Ikke alle forstår

Garasjen på Alnabru huser 500 sjåfører. De aller, aller fleste er organisert i et av de fire forbundene som har tatt ut bussjåførene i streik. Noen få er uorganiserte, men disse er blitt permittert.

– Streiken er overraskende for mange, siden det ikke har vært streik siden 1998. Jeg vet ikke om alle helt skjønner hva en streik innebærer, men de som vet det, er streikeklare. De er veldig klare på at vi må få det vi har blitt lovet helt siden 2006, sier Annstein Garnes.

Streikeviljen er stor blant bussjåførene: – Nå er det nok. Det får ta den tiden det trenger

YTF-samarbeid

Garnes er tillitsvalgt for bussjåførene organisert Fellesforbundet, men streiken er et samarbeidsprosjekt, også lokalt.

– Her jobber Yrkestrafikkforbundet og Fellesforbundet sammen om streiken. Vi har laget streikevaktlister sammen, og står streikevakter sammen. Senere i dag skal vi lage lister for neste uke, forteller han.

I Unibuss i Oslo er det allerede på plass streikevakter på de tre bussgarasjene på Rosenholm, Klemetsrud og på Alnabru.

– Hvor de andre selskapene har sine streikevakter kan jeg ikke uttale meg om, men vi har streikevakter på de garasjene vi har i Oslo og Viken, ser Garnes.

Tall: Bussjåførene har mindre å rutte med enn for fem år siden

Sjekker mulig streikebrudd

Han frykter foreløpig ikke streikebryteri med rutebusser. Han er mer bekymret for turbussavdelingen.

– Vi har hørt at det har gått to busser ut. De skal kjøre fra andre lokasjoner. Det setter vi veldig lite pris på. Sammen med forbundet må vi gå gjennom den situasjonen for å se om dette er streikebryteri eller ikke, sier Garnes.

Saken fortsetter under bildet.

BEREDSKAP: Søndag ettermiddag vil Dag-Einar Sivertsen og andre fra ledelsen i Fellesforbundet gå gjennom den sentrale streikeberedskapen i forbundet. Det blir også et møte med Fagforbundet, Jernbaneforbundet og Yrkestrafikkforbundet.

BEREDSKAP: Søndag ettermiddag vil Dag-Einar Sivertsen og andre fra ledelsen i Fellesforbundet gå gjennom den sentrale streikeberedskapen i forbundet. Det blir også et møte med Fagforbundet, Jernbaneforbundet og Yrkestrafikkforbundet.

Roy Ervin Solstad

Møte om streikeberedskap

Søndagen vil også bli benyttet til å gå gjennom streikeberedskapen i Fellesforbundet sentralt og streikesamarbeidet med Fagforbundet, Jernbaneforbundet og Yrkestrafikkforbundet.

Det forteller forbundssekretær i Fellesforbundet, Dag-Einar Sivertsen, rett i etterkant av pressekonferansen klokka sju søndag morgen.

– Vi vil samle ledelsen i forbundet i ettermiddag klokka 15 for å gå gjennom streikeberedskapen vår. Vi har også invitert alle de tre andre forbundene til et møte hos oss klokka 17, sier Sivertsen.

Fire streiker som forandret Norge. Hør siste episode av Rørsla

Avslører ikke opptrapping

Han vil ikke avsløre om et vedtak om opptrapping av streiken kan komme allerede på det siste møtet.

– Vi vil nok diskutere det på møtet, men om det blir tatt en avgjørelse om en utvidelse av streiken og hvor stor den utvidelsen blir, vet jeg ikke. Det er en kontinuerlig vurdering vi gjør, sier han.

– Kan du si noe om hvilke områder som er mest aktuelle i et nytt streikeuttak?

– Nei, men det blir i hvert fall utenfor Oslo og Viken, smiler han lurt.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell og restaurant.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse