Øyvind Akselsen mener han skulle fått samme lønn som de fast ansatte i bedriften han ble leid ut til. Han tapte saken i tingretten, men nå skal lagmannsretten vurdere saken hans.
Jan Kåre Ness
Bemanningsbyrå
Gjorde lik jobb – ble nektet overtid. Innleide Øyvind krever samme lønn som fast ansatte
Som innleid fikk ikke Øyvind Akselsen like vilkår som de fast ansatte i samme jobb. Forrige uke startet rettssaken i lagmannsretten.
tonje@lomedia.no
LO-forbundet Industri Energi har tatt saken for to av sine medlemmer som har jobbet i bemanningsselskapet Saga Subsea, og blitt leid ut til oljeserviceselskaper som Dof Subsea, Reach Subsea og DeepOcean.
Øyvind Akselsen er en av dem. Han er ROV-pilot og fjernstyrer farkoster som gjør ulike oppdrag under havoverflaten, altså «subsea».
Da han jobbet fra såkalte flerbruksfartøy på sokkelen, fikk han dårligere lønnsvilkår enn de fast ansatte som gjorde samme jobb.
Industri Energi tapte saken i tingretten, men valgte å anke til lagmannsretten. Ankesaken gikk i Gulating lagmannsrett den 17. og 18 januar.
Bakgrunn: Innleide Øyvind får ikke overtidsbetalt. Nå anker han dommen
Ble forskjellsbehandlet
Øyvind Akselsen og hans tidligere kollega vant ikke fram i Haugaland og Sunnhordland tingrett med sitt krav om å bli likebehandlet med de fast ansatte på flerbruksfartøyet han har jobbet fra.
Tingrettens dom kom den 30. mai i fjor.
– Jobben er lik. Alt er likt – bortsett fra at jeg som var innleid, ikke fikk betalt overtid eller nattillegg. Det er spesielt at vi må ta denne kampen i 2022, sa Øyvind Akselsen før dommen fra Haugaland og Sunnhordland tingrett kom den 30. mai.
Les også: Øyvind går til sak for å få betalt for å jobbe overtid: – Burde ikke vært tema i 2022
Når Akselsen har gjort jobben sin fra plattformer eller fra land har det ikke vært noen problemer med likebehandling.
Det er når han har arbeidet fra skip at han ikke har fått lønna han mener han har krav på. De såkalte flerbruksfartøyene er skip som brukes i oljebransjen til for eksempel inspeksjon og vedlikeholdsarbeid.
Kravet om likebehandling fremgår av arbeidsmiljøloven § 14- 12 a. Fordi Saga Subsea AS drives som et landbasert, norsk bemanningsforetak, mener Industri Energi at arbeidet som utføres av saksøkerne, ikke er unntatt fra arbeidsmiljølovens virkeområde.
Akselsen startet i Saga Subsea i 2018, men sa opp jobben sin og startet i ny jobb.
Oljearbeider Øyvind Akselsen møter igjen sin tidligere arbeidsgiver i retten. Utfallet av rettsaken kan få konsekvenser for mange oljearbeidere som i perioder jobber fra skip.
Jan Kåre Ness
– Ikke sjømenn
Industri Energis advokat, Karianne Rettedal, understreker at de to medlemmene ikke har tilknytning til skipets drift og ikke inngår i mannskapet eller besetningen.
De to utleide fra Saga Subsea hadde ingen egen tariffavtale, men hadde likevel en disponibelplan på 134 dager i år.
De hadde ingen rotasjonsplan og fikk ikke overtidsbetalt ved 16 dager arbeidsperiode, slik direkte ansatte får. De visste ikke hvor mye eller når de fikk arbeid på skip, fast installasjon eller på land.
– De er ikke ansatt for å utføre arbeid på skip eller som sjømenn. Dette er arbeidstakere som variabelt og avhengig av kundenes behov, arbeider både på land, på faste installasjoner og på flerbruksfartøy, sier Rettedal i en pressemelding.
Sjømannslovgivningen har ikke kravet til likebehandling som arbeidsmiljøloven har, og det er derfor sentralt i saken om arbeidsmiljøloven gjelder for de to arbeidstakerne.
– Saga Subsea hevder de er sjømenn når det gjelder lønn og arbeidstid, men har for eksempel ikke innbetalt sjømannspensjon, som er en bedre ordning, under henvisning til at de da er underlagt arbeidsmiljøloven, understreker Rettedal.
Industri Energi understreker at medlemmenes arbeidsgiver, Saga Subsea, ikke driver sjøfart og er underlagt Arbeidstilsynets tilsynskompetanse.
Kjent problemstilling
Det sentrale spørsmålet i saken er om de to oljearbeiderne kan kreve å bli likebehandlet i tråd med arbeidsmiljøloven, og dermed erstatning for differansen mellom deres lønnsutbetaling og lønna som ville ha blitt utbetalt dersom de var lønnet som fast ansatte i oljeserviceselskapene.
Opprinnelig krevde de over 800.000 kroner hver i erstatning.
«Retten er ikke nødvendigvis uenig i saksøkernes syn på at aml. § 14-12a burde omfatte deres yrkesgruppe. Det sentrale er at etter gjeldende rett omfatter ikke bestemmelsen dette personellet», står det i dommen fra tingretten.
Retten viser blant annet til at flerbruksfartøy-saken har vært på den politiske dagsordenen i en årrekke, hvor blant annet Industri Energi har argumentert for at arbeidsmiljøloven også må gjelde for oljearbeidere som jobber fra flerbruksfartøyene.
«Dette er i all hovedsak politiske vurderinger, som kan motvirkes ved teknisk sett enkle lovendringer», står det i dommen fra tingretten.
Saga Subseas advokat, Maria Oftedal, har tidligere sagt til Magasinet Industri Energi at selskapet er fornøyd med at tingretten er enig i at deres praksis er i tråd med gjeldende rett.
Likebehandling
Bemanningsforetaket skal sørge for at utleid arbeidstaker minst sikres de vilkår som han/hun ville hatt dersom vedkommende var direkte ansatt i innleievirksomhet for å utføre samme arbeid.
Kravet om likebehandling fremgår av arbeidsmiljøloven § 14- 12 a.
Det er utleier som skal sørge for at arbeidstakerne blir likebehandlet, men likebehandlingsprinsippet medfører også plikter for innleier.
Likebehandling
Bemanningsforetaket skal sørge for at utleid arbeidstaker minst sikres de vilkår som han/hun ville hatt dersom vedkommende var direkte ansatt i innleievirksomhet for å utføre samme arbeid.
Kravet om likebehandling fremgår av arbeidsmiljøloven § 14- 12 a.
Det er utleier som skal sørge for at arbeidstakerne blir likebehandlet, men likebehandlingsprinsippet medfører også plikter for innleier.
Mest lest
Heidi Wittrup Djup mener det er oppsiktsvekkende at en barnevernstjeneste fremsetter påstander om en fagperson uten nærmere begrunnelse.
Hanna Skotheim
Lydopptak fra barnevernet rystet Heidi: – Måten de snakker på gir meg frysninger
Søk i ulike yrker nederst i saken.
Rudfjord/Ruter, Angelo, Privat, Rasmussen, Colourbox
Nye tall: Dette er lønna i over 350 yrker
– Jeg er trist. Det er vondt å gå rundt på min arbeidsplass nå, forteller operatør Inger Hilde Bårdsen.
Jan-Erik Østlie
Strømprisen kan koste Inger Hilde og 200 kollegaer jobben: – Har blitt noen søvnløse netter
Berit Roald / NTB
Ukjent antall Skeidar-ansatte mister jobben: – Har gått fort og brutalt
Michael Ulriksen
Ramona sov med ulv i soveposen. Nå betaler turister over en årslønn for å overnatte her
Det har blitt dyrere å ha gjeld, men økt rente svir mer i lommeboka for noen enn for andre.
Colourbox
Hvilke grupper merker egentlig renta mest? Her er tallene
Bjørn Sigurd Svingen er leder av Fellesforbundets avdeling på Raufoss. Han drar nå i gang politisk streik mot høye strømpriser.
Helge Rønning Birkelund
Nå blir det politisk streik mot høye strømpriser: – Vi må gjøre et eller annet for å bli hørt
Herman Bjørnson Hagen
«Sara» varsla om at skipperen seksuelt trakasserte henne: – Jeg vurderte å hoppe på sjøen
– Løgn og uredelighet er et dårlig utgangspunkt for samarbeid, sier Eystein Garberg (til høyre). – Påstandene får stå for hans regning, svarer Geir Ove Kulseth. Begge er kandidater til ledervervet i EL og IT Forbundet.
Knut Viggen
Bitter lederstrid i LO-forbund: Anklager motstander for løgn og kaller valgmøte «regissert»
Lilly Hystad (74) er pensjonist og alene med boligutgifter. Hun har rustet seg så godt hun kan for enda en runde med prisvekst på mat denne uka.
Martin Næss Kristiansen/Dagsavisen
Lilly (74) tvinges til å handle mindre: – Tar ikke en liten sjokolade engang
Nordmenn bruker mindre penger i butikkene. Det kan føre til oppsigelser i varehandelen.
Erlend Angelo
Hver tredje butikk vurderer eller planlegger å nedbemanne
Christian Eriksen og Linda Kjeldaas har vært nødt til å tåle litt kjeft den siste månedene. De forstår at togpassasjerene er frustrerte over fulle tog og innstilte avganger.
Morten Hansen
Konduktørene har hatt en måned med kjeft, stappfulle tog og frustrerte passasjerer
Pizza- og pastarestauranten i Oslo nektar å inngå tariffavtale med Fellesforbundet. No er tilsette klare til å streike for betre lønns- og arbeidsvilkår.
Tormod Ytrehus
Streik kan stenge populær restaurant: – Forsøkte å presse tilsette ut av fagforeining
Energikommisjonen foreslår en enorm utbygging av kraft framover. LO-sekretær Are Tomasgard, som også sitter i kommisjonen, ber politikerne få opp farta.
Norge kan mangle enorme mengder strøm i 2030: – Vi er skikkelig på hælene
Gjenåpningen av Follobanen ble onsdag nok en gang utsatt, foreløpig på ubestemt tid.
Bane NOR
Follobanen bygget med flere vrakede deler ved en feil
Vernepleier Marte Bogstad mener jobber hun og kollegene gjør ikke verdsettes godt nok.
Simen Aker Grimsrud
Marte var en av lønnstaperne i fjor: – Det er åpenbart urettferdig
Lærer og plasstillitsvalgt for Skolenes landsforbund (SL) Svein Olav Farstad (til høyre) og verneombud Stig Rune Myklebust Lothe står i front i kampen til ansatte ved Eide ungdomsskole for å få fjernet tre mobilantenner som står på taket til skolen. De er synlige på bildet i bakgrunnen.
Anders Tøsse
Lærere vurderer å bytte jobb grunnet strålefrykt
Jan-Erik Østlie
Flottere kantine finnes neppe: Freia-sjefen engasjerte Edvard Munch
Kine Mariana Soma har drømt om å bli frisør helt siden hun var liten. Nå håper hun at hun holder seg skadefri og kan være lenge i drømmeyrket.
Eilin Lindvoll / Dagsavisen
Kine bør jobbe i 50 år til for å få en god pensjon: – Urealistisk
Flere hundre lærere var til stede da Utdanningsforbundet hadde markering foran Stortinget i Oslo i forbindelse med den lærerstreiken i fjor høst.
Håkon Mosvold Larsen / NTB