JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kollektiv søksmålsrett

Klubbleder Einar Åge håper å få tilbake muligheten til å reise søksmål mot ulovlig innleie

Den omstridte ordningen ble avskaffet i 2015, men en ny regjering gir håp.
ØNSKER HJELP: Hovedtillitsvalgte Einar Åge Vae for Industri Energi i borebedriften Archer mener kollektiv søksmålsrett er viktig for å sikre rettferdige lønnsvilkår mellom fast ansatte og de som er innleid via bemanningsbyrå.

ØNSKER HJELP: Hovedtillitsvalgte Einar Åge Vae for Industri Energi i borebedriften Archer mener kollektiv søksmålsrett er viktig for å sikre rettferdige lønnsvilkår mellom fast ansatte og de som er innleid via bemanningsbyrå.

Privat

tonje@lomedia.no

Einar Åge Vae er hovedtillitsvalgt for Industri Energi i borebedriften Archer. Han ser på kollektiv søksmålsrett som et viktig redskap i verktøykassa til fagforeningene.

Reglene åpnet for at fagforeninger kunne reise søksmål om ulovlig innleie – også uten den innleides samtykke og mot den innleides ønske.

– Det er viktig at fagforeningene gis anledning til å kunne påse at innleide personellet blir likebehandlet med de faste ansatte. Kollektiv søksmålsrett er det beste vernet mot sosial dumping. Seriøse arbeidsgivere har heller ingenting å frykte, de følger jo allerede regelverket for at det skal være lik lønn, mener han.

Høyesterett: Innleide skal få samme bonuser som fast ansatte

Skjevt maktforhold

Vae mener det er en urimelig belastning at en enkelt arbeidstaker skal stå opp mot en bedrift. Han mener kollektiv søksmålsrett er et verktøy som er veldig bra for å utjevne skeivheten i maktbalansen mellom arbeidstaker og arbeidsgiver, samt sikre rettigheter og fast jobb.

– Som innleid kan du være ansatt i begrenset stilling, mens byrået vil leie deg ut mest mulig. Når du skal i banken å få lån hjelper det ikke om du tjener 600 000 kroner i året så lenge du på papiret kun har 20 prosent fast stilling, påpeker han.

Han understreker at foreningen hans har solid organisasjonsgrad og dype røtter i Archer: Selv om de har hatt litt innleie, har det vært under ryddige forhold.

– Men vi ser åpningen for utstrakt bruk av innleie kan føre til utfordringer i fremtiden. Kontrakter kommer og går og hele oljebransjen er under lupen med tanke på klima- og energidebatten; Dette gjør at kostnadsspørsmålet helt klart blir viktigere enn før, sier han.

Industri Energi-klubben i Archer har totalt 1 150 medlemmer.

Krav til regjeringen: Industrien har samlet seg rundt fem krav til ny regjering for å øke norsk eksport

– Utbredt sosial dumping

Kjell Vestly er hovedtillitsvalgt for oljeservice-bedriften Oceaneering. Han vil også ha tilbake den kollektive søksmålsretten.

– Vi har en del innleide i bransjen, og det gjelder egentlig hele oljeservicebransjen. Jeg mener det er utstrakt sosial dumping. Ingen av de innleide tør ta saken selv fordi de er redde for å bli svartelista, sier han.

Vestly mener det derfor er viktig at fagforeningene skal kunne reise søksmål på vegne av ei gruppe uten at noen trenger stå fram med navn.

Klubblederen understreker at det var langt bedre vilkår for innleide i oljebransjen før. Etter oljenedturen i 2009 mener han at de innleide har «havnet bakpå».

Fikk du med deg denne? Oljearbeider får 3,2 millioner etter konflikt med arbeidsgiver

– Jeg tror mange får lønn i henhold til lønnsmatrisen gitt av oljeserviceavtalen, men de blir ikke plassert riktig inn. Man skal ikke dra alle under en kam og lønne dem likt. Innleide skal på lik linje med fast ansatte innplasseres i lønnsmatrisen etter ansiennitet som fast ansatte, det gjøres ikke riktig i dag.

Som tillitsvalgte får Vestly ikke skikkelig oversikt over hvor mye de innleide jobber, ofte jobber de for flere oppdragsgivere. De benyttes som en ekstra ressurspool.

Oljeserviceselskapene opererer ofte på korte kontrakter. Vestly mener selskap er forsiktige med å ha for stor arbeidsstokk fordi de kan miste oppdrag og derfor heller bruker en stor andel innleie og overtid med fast ansatte.

Stena Don-saken: Ivor og Michael ble urettmessig oppsagt i 2017. Nå får de erstatning

Omstridt regelendring

Reglene i arbeidsmiljøloven om fagforeningenes adgang til å reise selvstendig søksmål er omdiskutert. Høyre, Fremskrittspartiet og Venstre fikk opphevet søksmålsretten fra 1. juli 2015, to år etter at reglene ble innført.

Flertallet påpekte at blant annet Advokatforeningen hadde uttalt seg kritisk til ordningen ettersom de mener at systemet bryter med sentrale rettsprinsipper:

– Dette er i strid med prinsippene som ligger under både arbeidsretten og vanlige sivile søksmål. På flere punkter kan den kollektive søksmålsretten også være i konflikt med europeiske menneskerettighetsprinsipper, som retten til å være uorganisert, ifølge stortingsprotokoller.

Flertallet mente også at tvister om ulovlig innleie kan tas til rettsapparatet med andre virkemidler.

Yrkesskadeerstatning: Etter 20 års kamp fikk Alf Åge 1,8 millioner i erstatning: – De prøver å trette ut folk

Ap vil fremme forslag

De rødgrønne valgvinnerne Ap, Sp og SV sitter for tiden i forhandlinger, men Aps arbeidspolitiske talsperson Arild Grande bekrefter at den kollektive søksmålsretten ikke har gått i glemmeboka.

– Arbeiderpartiet vil gjeninnføre kollektiv søksmålsrett. Dersom vi får på plass en ny rødgrønn regjering, og vi får med oss de andre partiene på dette forslaget, vil et slikt forslag bli lagt fram snarest mulig, skriver han i en epost.

Magasinet Industri Energi har ikke lyktes i å få en kommentar fra arbeidsgiverorganisasjonen Norsk olje og gass.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i olje-, gass- og landindustri.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse