Lønnsoppgjøret 2022
Vaskeriansatte skal forhandle om ny lønn: – Har blitt hengende etter
Ansatte på norske vaskerier har håndtert rekordmye smittetøy under pandemien. Det er knyttet mye spenning til lønnsoppgjøret for denne lavlønnsgruppa.
En vaskeriansatt på Nor Tekstil avdeling Drammen håndterer smittetøy på "uren sone".
Arkivfoto: Ole Palmstrøm
tonje@lomedia.no
I dag starter forhandlingene om lønn og arbeidsvilkår for de lavtlønte arbeiderne på landets vaskerier og renserier. Ommund Stokka i Industri Energis valgte ledelse leder delegasjonen som skal forhandle med arbeidsgiversiden i Norsk Industri om lønn og arbeidsvilkår.
– Det er en industri som hele landet vårt trenger og som er viktig for både industrien og helseforetak. Det er også en industri som har blitt hengende etter lønnsmessig. Det mener vi ikke er riktig, sier Stokka før forhandlingene starter.
Det er satt av to dager til forhandlingene.
Resultat: Lønnshopp for vaskeriansatte: – Et viktig skritt for de lavtlønte
Misfornøyde med lønn
I fjor var det mellomoppgjør, hvor det kun ble forhandlet om lønn. Den gang var Industri Energi tydelig skuffet over resultatet; en lønnsøkning på 3,50 kroner per time, samt to prosent økning av skifttillegget.
– Det er skuffende å måtte konstatere at store industrivaskerier som Nor-Tekstil, Elis og Rent-Gruppen ikke verdsetter sine hardtarbeidende og dyktige ansatte mer enn dette, vaskeriarbeiderne hadde fortjent bedre, sa forhandlingsleder Ommund Stokka i en pressemelding etter fjorårets forhandlinger.
Startlønnen ble da på 195,57 kroner i timen. Med ti år ansiennitet er timelønnen på 207,09 kroner.
– Dette er en industri som er skjermet for konkurranse med utlandet, understreker Stokka.
Debatt: «Hvor ofte sier du egentlig noe fint eller takk til en renholder?»
Ommund Stokka leder forhandlingene på vegne av Industri Energis medlemmer.
Arkivfoto: Jan-Erik Østlie
Over 600 ansatte
Magasinet Industri Energi Industri har tidligere skrevet om ansatte som krever å få et smittetillegg. Det gjelder førstelinja som jobber i uren sone og håndterer smittetøy.
Gjennom pandemien har vaskeriene som håndterer helsetøy, gått på høygir. Samtidig har vaskeriene som har en stor andel hotell- og restaurantkunder gått dårlig under nedstengingen av samfunnet.
Oppgjøret omfatter i overkant av 600 Industri Energi-medlemmer og dekker ansatte på vaskerier og renserier i hele Norge.
– Dette er en lavtlønnet gruppe hvor rundt halvparten er kvinner, så det er også et likelønnsperspektiv her, sier Stokka.
Lønnshopp for renholdere: Nå blir det litt enklere for Felicia å betale regninger