Polske Radoslaw mistet jobben: – Det er nok straffen fordi jeg synes lønnen er urettferdig
Fiskeren Radoslaw Wojtera ble sendt hjem fra jobb etter at han stilte spørsmål om lønnen han fikk var riktig.
BRAKKEHYBEL: Her betaler Radoslaw 6000 kroner i måneden for å bo mens han venter på beskjed om han får mer jobb på fiskebåten Prowess.
Tri Nguyen Dinh
tri@lomedia.no
Etter at Wojteras sak om ulik lønn for likt arbeid var omtalt i FriFagbevegelse fikk han beskjed at det ikke lenger var behov for ham om bord.
– Kaptein tok meg til side og sa at jeg ikke lenger var ønsket om bord. Han sa til meg at grunnen var at jeg hadde stilt spørsmål ved min lønnskontrakt samt kontaktet Norsk Sjømannsforbund. Dessverre var det ingen kollegaer til stede da han sa det, sier Wojtera.
Les saken her: Polske Radoslaw gjør den samme jobben, men tjener halvparten av lønna til norske kolleger: – Jeg synes det er rart
Ufrivillig fritur
Den polske fiskeren kom tilbake til Norge for å jobbe 8. februar, etter en friperiode. Da var det meningen at han skulle være med på tre turer, hvorav hver tur varer rundt en måned. Midt under første tur, ble saken om hans kamp for rettferdig lønn publisert. Da fiskebåten ankom land 13. mars var det plutselig ikke lenger behov for hans tjenester. Han ble sendt på såkalt «fritur» (fri uten lønn mellom oppdrag) samme dag som båten ankom kaia.
– Jeg trodde jeg skulle få være med på minst tre turer, så dette var veldig overraskende. Nå har de sagt at de kanskje trenger meg igjen om fire-fem uker, men vi får se. Ingenting er sikkert. Jeg tror dette er straffen jeg får siden jeg har en sak mot arbeidsgiver, sier Wojtera.
Følg FriFagbevegelse på Facebook
Krever 600.000 kroner
Saken Wojtera tenker på handler om at utenlandske arbeidere om bord i fiskebåten Prowess gjør den samme jobben som sine norske kollegaer, men tjener halvparten av lønna. Mens norske arbeidskompiser tjener 2.333 kroner om dagen, har Wojtera og de andre utlendingene måttet nøye seg med 1.150 om bord på det NOR-registrerte fartøyet som tilhører rederiet Ocean Venture.
Norsk Sjømannsforbund mener dette er ulovlig og har forfulgt saken. Deres advokat, Terje Hernes-Pettersen, har brakt saken videre til Diskrimineringsnemnda og har krevd 608.000 i erstatning for feil lønn over en periode på rundt tre år.
– Fra det vi kan se ut i fra kontraktene så tjener de utenlandske mindre enn de norske sjøfolkene. Det er ulovlig å avregne lønn basert på ansattes nasjonalitet. Dette er ulovlig sosial dumping og diskriminering. I en NOR-båt skal det være lik lønn for likt arbeid, sa NSF-inspektør Jeanette Gutierrez-Lortentzen etter å ha besøkt skipet hvor Wojtera jobber.
Saken fortsetter under bildet.
MISTET JOBBEN: Polske Radoslaw Vojtera ble plutselig sendt på ufrivillig fritur. Ren straff, mener han.
Torgrim Halvari
Nytt lovbrudd, mener NSF
Den plutselige «frituren» Wojtera nå har blitt satt på kan være et nytt lovbrudd, mener Sjømannsforbundet. De sendte derfor inspektør Erlend Hanssen nordover for å se hva som har skjedd. Han ble imidlertid nektet adgang på fiskebåten da han ønsket å prate med medlemmer ombord i krabbefartøyet da det var innom kai i Båtsfjord.
Dette er ifølge Hanssen svært alvorlig og i strid med gjeldende hovedavtalen mellom Norsk sjømannsforbund og fiskerbåtredernes forbund.
– Med tanke på hvordan vi mener dette rederiet opptrer så er dette ikke overraskende. Vi har heller ikke tidligere blitt tatt godt imot selv om det da ikke har vært noen fagforeningssak på gang, forklarer Hanssen.
I den korte samtalen sjømannsforbundets inspektør fikk med kapteinen før han ble bedt om å forlate skipet, benektet kapteinen for at Wojteras «fritur» er på grunn av presseoppslaget og pågående sak mot rederiet.
Les også: Hevder utenlandske arbeidere tjener 75 kroner mindre i timen enn de norske
Ikke troverdig
Kapteien, som ikke ville la seg intervjue av Maritim Logg, forklarte for NSF-representanten at hjemsendelsen av Radoslaw Wojtera var en «fritur» i henhold til skipets turnusliste. Hanssen mener dette ikke er troverdig og er sikker på at dette er en motreaksjon til Wojteras lønnsspørsmål.
– Vi finner dette merkelig, for etter våre opplysninger er det ingen turnus av denne typen som blir praktisert for øyeblikket, derfor mener vi denne hjemsendelsen i praksis er en straff mot vårt medlem siden vi har tatt tak i og begynt å grave i denne saken, uttaler inspektør Hanssen.
ÅRVOLLSKOGEN: På 15 kvadratmeter utenfor Moss bor den polske sjømannen.
Tri Nguyen Dinh
Leier hybel og venter
Radoslaw Wojtera er nå uten jobb og har dratt sørover til Råde i Østfold. Der har han leid seg en liten hybel i påvente av å få oppdrag for rederiet igjen. Dette vil naturligvis få store økonomiske konsekvenser for den polske fiskeren.
– Det er midt i sesongen og å ikke kunne jobbe etter det som var planlagt og etter min signerte kontrakt er ikke bra for meg. At jeg nå ikke får lønn og heller ikke vet om jeg fortsatt har jobb vil selvsagt påvirke min økonomi, uttaler Wojtera.
NSF er sterkt kritisk til denne behandlingen og vil se nærmere på saken.
– Vi er nødt til å finne ut hva som er turnussystemet om bord og om denne hjemsendelsen er i tråd med gjeldene kontrakt. Er den ikke det kan det hende at vi må stille et økonomisk krav mot rederiet. Dette ser vi alvorlig på, men vi er nødt til å få vår jurist til å se på saken før vi tar en avgjørelse om hvordan vi skal jobbe videre, sier Hanssen.
Les også: Professor: Fullt mulig å kreve norske vilkår for sjøfolk i Norge
Ulovlig gjengjeldelse
Sjømannsforbundets advokat, Terje Hernes Pettersen, reagerer umiddelbart slik på behandlingen av Wojtera:
– Arbeidsgivers reaksjon kan synes som en ulovlig gjengjeldelse for at han stod frem og varslet om diskrimineringen han var utsatt for.
– Viktig sak for norske sjøfolk
– Sjømannsforbundet ønsker alle sjøfolk velkomne til å jobbe i Norge. Men vi er sterkt imot sosial dumping og forskjellsbehandling. Slike arbeidsforhold er urettferdig for den det gjelder, men kan også indirekte undergrave arbeidslivet og har sterk påvirkning også for norske sjøfolk. Hvis rederiene får utnytte utenlandske sjøfolk så skvises de norske ut, sier Hernes-Pettersen.
Rederiet er uenig, men vil ikke svare på beskyldningene
Etter å ha prøvd å nå fram til rederiet flere ganger for å få deres versjon av saken, får Maritim Logg til slutt beskjed om å oversende spørsmål og NSFs reaksjon per e-post.
Rederiet ønsker likevel ikke å svare på våre direkte spørsmål og svarer:
«Rederiet er uenig i realitetsoppfatningen bak og premissene for hele spørsmålsrekken. Vi registrerer videre at Sjømannsforbundet ønsker å prosedere en pågående og åpen sak i media. Etter rederiets syn er dette svært uryddig og uheldig, og vi vil ikke bidra til en diskusjon om enkeltstående arbeidsforhold i media.»
INSPEKTØR I NSF: Erlend Hanssen mener det ikke er troverdig at frituren er en del av turnusen.
Torgrim Halvari
Les også:
• Sjømannsforbundet vil påvirke Venstres politikk
• I disse yrkene er lønnsforskjellene mellom kvinner og menn størst
• Marius kjøpte fiskekvote til 200.000 kroner. Nå er den verdt tre millioner
Dette er en sak fra
Vi skriver om sjøfolk, havfiskere, maritime ledere og ansatte i maritime yrker.