JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

2017 var et godt datasenter-år

Med nasjonal datasenterstrategi på plass har 2018 også en lovende start.
I FREMVEKST: Datasenter er ikke lenger bare for nerdene, fremhever Oddvar Dahle i Argon Consult.

I FREMVEKST: Datasenter er ikke lenger bare for nerdene, fremhever Oddvar Dahle i Argon Consult.

Leif Martin Kirknes

leif.kirknes@lomedia.no

– Dette pleide å være et arrangement for nerder. Slik er det ikke lenger. Vi er snart på størrelse medet norsk politisk parti om denne veksten fortsetter!, sier Oddvar Dahle, partner i Argon Consult, under innledningen for Oslo Datacenter Forum 2018.

Det er femte gang forumet arrangeres i hovedstaden. Konferanserommet domineres av dresskledde mennesker. Praten skjer på engelsk.

Forrige år var et godt datasenter-år, fastslår Dahle. 120.000 kvadratmeter store Lefdal Mine Data Center kom i gang 10. mai og bruker nå etter hva Dahle har hørt rundt 10 mW strøm. Planer om et 600.000 kvadratmeter stort datasenter ble lansert 21. august.

Slik skal Statkraft bli store på datasenter

2018 startet godt

I tillegg har det åpnet et par andre datasentre; Basefarm har åpnet et i Oslo og i Ringerike er et datasenter Treklyngen eier, der også Ringeriks-Kraft og Ringerike kommune er involvert, åpent for kunder.

Det foreligger også planer om flere fiberprosjekter, og rammebetingelser for datasenter-industrien er i endring – først med skattelette på kraft, og nå også med eiendomsskattefritak etter at datamaskiner, servere og mye dertil relatert driftsutstyr heretter skal regnes som produksjonsutstyr når de inngår i produksjonsprosessen.

IKT-Norge glade for eiendomsskattefritak for datasenter-utstyr, men hadde håpet på flere IT-studieplasser

2018 har ditto startet bra, mener Dahle, som nevner at Bitfury-konsernet har åpnet et container-basert datasenter i Mo i Rana som skal bruke rundt 350 gW-timer fra Helgeland Kraft i sitt arbeid med blokkjedeteknologi.

Det er for øvrig rett i nabolaget til Arctic Circle Data Center som skal starte å bygge i år.

Mange penger

Roger Schjerva, sjeføkonom i interesseorganisasjonen IKT-Norge, fortalte forsamlingen om utviklingen mot en nasjonal strategi for datasenter og om selve datasenterstrategien. Den kom i februar år.

Norge som datasenternasjon (PDF)

Det ligger enorme penger i industrien, påpeker han – om Norge klarer å klore til seg bare én prosent av markedet vil det utløse 25 milliarder norske kroner i investeringer i 2025.

– Det er mye økonomisk aktivitet i datasenterindustrien, men det er også viktig for nyansettelser og som svar på det store spørsmålet om hva Norge skal leve av etter oljen, sier han.

Massedatalagring skaper «grønne» arbeidsplasser

Norge er godt egnet til en slik industri, understreker han, og derfor bør vi kjøre på. Ikke minst er det bra for miljøet og klimaet om verdens datatjenester kan drives fra Norge basert på strømmen fra norske vannkraftverk.

– Eksport av bytes, sier han.

SJEFØKONOM: Roger Schjerva i IKT-Norge påpeker at IKT-Norge nå også har selskaper som Statkraft, DNB og Rejlers blant sine 450 medlemmer.

SJEFØKONOM: Roger Schjerva i IKT-Norge påpeker at IKT-Norge nå også har selskaper som Statkraft, DNB og Rejlers blant sine 450 medlemmer.

Leif Martin Kirknes

Regelverk-konsulenter

Når det gjelder myndighetenes strategi er Schjerva fornøyd med at regjeringen har lyttet til mye av det IKT-Norge har spilt inn.

– Myndighetenes mål er å gjøre Norge til en attraktiv nasjon for datasenter og datasentriske entrepriser, oppsummerer Schjerva.

Mer gunstig skatt er nevnt. Det er også satt av 100 millioner kroner til støtte av fiberprosjekter. Det er videre fastslått at det skal etableres en pilot til et alternativt kjernenett i Norge.

ANALYSE: Vi må tenke bredere enn bare fiberkabel

Problematikken med graveforskriften er omsider tatt tak i – før kunne det være et mareritt å grave ned fiber på grunn av ulike regler for gravearbeid fra kommune til kommune, fra kommune til fylke og fra fylke til fylke.

Det skjer også et arbeid for å bidra med oppklaring rundt den komplekse jungelen av norske lisenser og reguleringer, med veiledning for å hjelpe datasenter-aktører med å planlegge sine prosjekter. Det vil etter hvert forhåpentlig bidra til at reglene forenkles, håpe Schjerva.

Datasenter er styrket hos Innovasjon Norge som nå har det som et av deres hovedområder. Og norsk datasenterindustri skal kartlegges for å få bedre oversikt, nevner Schjerva, men legger til at han fortsatt har ting på ønskelista overfor myndighetene.

IT-debatten har gått fra å handle om budsjettsprekker til å handle om hastighet

Datasenter-studier

I forrige risikorangering over datasenternasjoner var Norge nummer 2, rett under Island. Men tallgrunnlaget der er fra 2015, og områder der Norge ikke gjorde det så bra har nå blitt bedre, fremhever han, og håper på en ny rangering etter hvert. Kanskje ligger Norge helt på topp.

– Norsk dataindustri er etablert og klar for vekst videre. Det er en viktig del av vår felles økonomi og økologisk bærekraftige fremtid. Det er en stor industri allerede, oppsummerer Schjerva.

En journalist fra CNN vil vite av Schjerva hva Norge gjør for å øke IT-kompetansen i landet.

– Vi jobber for å få Stortinget til å gi plass til mer IT-utdanning, menn har fortsatt en vei å gå. Når det gjelder datasenter starter det blant annet et studie nå i Kongsberg der 20-30 studenter utdannes i en spesifikk datasenterkompetanse, sier Schjerva, mens en annen fra salen skyter inn at det også skjer tilsvarende på Vestlandet, der Green Mountain Data Center samarbeider med Universitetet i Stavanger for å øke kompetansen.

EL og IT Forbundet mener lokal IKT-kompetanse er viktig

FETSUND: Forbundsstyret til EL og IT på besøk hos Digiplex-datasenteret i Fetsund.

FETSUND: Forbundsstyret til EL og IT på besøk hos Digiplex-datasenteret i Fetsund.

Knut Viggen

Hva med Acer?

Siden konferansen gikk av stabelen 22. mars og Norges datasenter-eventyr omtales som industri, følte Nettverk for å spørre om hva Roger Schjerva tenker om EUs energiunion Acer, som skal vedtas i Stortinget i dag, ettersom landets mer tradisjonelle industri har satt denne i vrangstrupen.

Acer-saken avgjort: Arbeiderpartiet og regjeringspartiene sikrer flertall for EUs energiunion

– IKT-Norge har ikke noe standpunkt om Acer. Der vil jeg tro det vil være ulike meninger, og det er ikke en naturlig debatt for oss å gå inn i.

– Men debatten om Acer handler jo litt om strøm og strømpriser? Hydro frykter for at deres konkurransefortrinn med å bruke billig strøm og bruke denne til å produsere konkurransedyktig aluminium? Det er jo også snakk om bruk av mye strøm i datasenterindustrien?

– Jeg har forstått det slik at debatten om å delta i Acer-unionen og debatten om strømkabler er to ulike debatter. Vi har på eget initiativ bygget strømkabler. Jeg har vondt for å tro, som regjeringen også forsikrer om, at vi kan pålegges å bygge mer enn vi ønsker ut fra våre egne internasjonale interesser. Vi har bygget noen kabler, og det er godt mulig at de på lang sikt kan gi litt høyere pris. Men det er en rimelig forsikringspremie å betale for mer stabile strømpriser, sier Schjerva.

Acer - yay or nay - her er argumentene for og imot

– Men hva med konkurransen mellom datasenternasjonen? Hvis norske strømpriser begynner å nærme seg litt mot for eksempel Irland, som allerede er favorisert av store internasjonale IT-giganter som Google og Facebook på grunn av sitt skatteregime?

– Jo, men så er gevinsten mer stabile strømpriser. Og så er det også et større bilde med det store overskuddet av fleksibel og ekstremt miljøvennlig kraft, der det vil være egoistisk av oss å ikke bidra til det grønne skiftet i Europa, sier Roger Schjerva, som understreker at det er meningen til Roger Schjerva og ikke IKT-Norge.

Facebook med datasenter i Danmark

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte innen elektro, energi, telekom og IT.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse