I FREMVEKST: Datasenter er ikke lenger bare for nerdene, fremhever Oddvar Dahle i Argon Consult.
Leif Martin Kirknes
2017 var et godt datasenter-år
Med nasjonal datasenterstrategi på plass har 2018 også en lovende start.
leif.kirknes@lomedia.no
– Dette pleide å være et arrangement for nerder. Slik er det ikke lenger. Vi er snart på størrelse medet norsk politisk parti om denne veksten fortsetter!, sier Oddvar Dahle, partner i Argon Consult, under innledningen for Oslo Datacenter Forum 2018.
Det er femte gang forumet arrangeres i hovedstaden. Konferanserommet domineres av dresskledde mennesker. Praten skjer på engelsk.
Forrige år var et godt datasenter-år, fastslår Dahle. 120.000 kvadratmeter store Lefdal Mine Data Center kom i gang 10. mai og bruker nå etter hva Dahle har hørt rundt 10 mW strøm. Planer om et 600.000 kvadratmeter stort datasenter ble lansert 21. august.
• Slik skal Statkraft bli store på datasenter
2018 startet godt
I tillegg har det åpnet et par andre datasentre; Basefarm har åpnet et i Oslo og i Ringerike er et datasenter Treklyngen eier, der også Ringeriks-Kraft og Ringerike kommune er involvert, åpent for kunder.
Det foreligger også planer om flere fiberprosjekter, og rammebetingelser for datasenter-industrien er i endring – først med skattelette på kraft, og nå også med eiendomsskattefritak etter at datamaskiner, servere og mye dertil relatert driftsutstyr heretter skal regnes som produksjonsutstyr når de inngår i produksjonsprosessen.
2018 har ditto startet bra, mener Dahle, som nevner at Bitfury-konsernet har åpnet et container-basert datasenter i Mo i Rana som skal bruke rundt 350 gW-timer fra Helgeland Kraft i sitt arbeid med blokkjedeteknologi.
Det er for øvrig rett i nabolaget til Arctic Circle Data Center som skal starte å bygge i år.
Mange penger
Roger Schjerva, sjeføkonom i interesseorganisasjonen IKT-Norge, fortalte forsamlingen om utviklingen mot en nasjonal strategi for datasenter og om selve datasenterstrategien. Den kom i februar år.
• Norge som datasenternasjon (PDF)
Det ligger enorme penger i industrien, påpeker han – om Norge klarer å klore til seg bare én prosent av markedet vil det utløse 25 milliarder norske kroner i investeringer i 2025.
– Det er mye økonomisk aktivitet i datasenterindustrien, men det er også viktig for nyansettelser og som svar på det store spørsmålet om hva Norge skal leve av etter oljen, sier han.
• Massedatalagring skaper «grønne» arbeidsplasser
Norge er godt egnet til en slik industri, understreker han, og derfor bør vi kjøre på. Ikke minst er det bra for miljøet og klimaet om verdens datatjenester kan drives fra Norge basert på strømmen fra norske vannkraftverk.
– Eksport av bytes, sier han.
SJEFØKONOM: Roger Schjerva i IKT-Norge påpeker at IKT-Norge nå også har selskaper som Statkraft, DNB og Rejlers blant sine 450 medlemmer.
Leif Martin Kirknes
Regelverk-konsulenter
Når det gjelder myndighetenes strategi er Schjerva fornøyd med at regjeringen har lyttet til mye av det IKT-Norge har spilt inn.
– Myndighetenes mål er å gjøre Norge til en attraktiv nasjon for datasenter og datasentriske entrepriser, oppsummerer Schjerva.
Mer gunstig skatt er nevnt. Det er også satt av 100 millioner kroner til støtte av fiberprosjekter. Det er videre fastslått at det skal etableres en pilot til et alternativt kjernenett i Norge.
• ANALYSE: Vi må tenke bredere enn bare fiberkabel
Problematikken med graveforskriften er omsider tatt tak i – før kunne det være et mareritt å grave ned fiber på grunn av ulike regler for gravearbeid fra kommune til kommune, fra kommune til fylke og fra fylke til fylke.
Det skjer også et arbeid for å bidra med oppklaring rundt den komplekse jungelen av norske lisenser og reguleringer, med veiledning for å hjelpe datasenter-aktører med å planlegge sine prosjekter. Det vil etter hvert forhåpentlig bidra til at reglene forenkles, håpe Schjerva.
Datasenter er styrket hos Innovasjon Norge som nå har det som et av deres hovedområder. Og norsk datasenterindustri skal kartlegges for å få bedre oversikt, nevner Schjerva, men legger til at han fortsatt har ting på ønskelista overfor myndighetene.
• IT-debatten har gått fra å handle om budsjettsprekker til å handle om hastighet
Datasenter-studier
I forrige risikorangering over datasenternasjoner var Norge nummer 2, rett under Island. Men tallgrunnlaget der er fra 2015, og områder der Norge ikke gjorde det så bra har nå blitt bedre, fremhever han, og håper på en ny rangering etter hvert. Kanskje ligger Norge helt på topp.
– Norsk dataindustri er etablert og klar for vekst videre. Det er en viktig del av vår felles økonomi og økologisk bærekraftige fremtid. Det er en stor industri allerede, oppsummerer Schjerva.
En journalist fra CNN vil vite av Schjerva hva Norge gjør for å øke IT-kompetansen i landet.
– Vi jobber for å få Stortinget til å gi plass til mer IT-utdanning, menn har fortsatt en vei å gå. Når det gjelder datasenter starter det blant annet et studie nå i Kongsberg der 20-30 studenter utdannes i en spesifikk datasenterkompetanse, sier Schjerva, mens en annen fra salen skyter inn at det også skjer tilsvarende på Vestlandet, der Green Mountain Data Center samarbeider med Universitetet i Stavanger for å øke kompetansen.
• EL og IT Forbundet mener lokal IKT-kompetanse er viktig
FETSUND: Forbundsstyret til EL og IT på besøk hos Digiplex-datasenteret i Fetsund.
Knut Viggen
Hva med Acer?
Siden konferansen gikk av stabelen 22. mars og Norges datasenter-eventyr omtales som industri, følte Nettverk for å spørre om hva Roger Schjerva tenker om EUs energiunion Acer, som skal vedtas i Stortinget i dag, ettersom landets mer tradisjonelle industri har satt denne i vrangstrupen.
• Acer-saken avgjort: Arbeiderpartiet og regjeringspartiene sikrer flertall for EUs energiunion
– IKT-Norge har ikke noe standpunkt om Acer. Der vil jeg tro det vil være ulike meninger, og det er ikke en naturlig debatt for oss å gå inn i.
– Men debatten om Acer handler jo litt om strøm og strømpriser? Hydro frykter for at deres konkurransefortrinn med å bruke billig strøm og bruke denne til å produsere konkurransedyktig aluminium? Det er jo også snakk om bruk av mye strøm i datasenterindustrien?
– Jeg har forstått det slik at debatten om å delta i Acer-unionen og debatten om strømkabler er to ulike debatter. Vi har på eget initiativ bygget strømkabler. Jeg har vondt for å tro, som regjeringen også forsikrer om, at vi kan pålegges å bygge mer enn vi ønsker ut fra våre egne internasjonale interesser. Vi har bygget noen kabler, og det er godt mulig at de på lang sikt kan gi litt høyere pris. Men det er en rimelig forsikringspremie å betale for mer stabile strømpriser, sier Schjerva.
• Acer - yay or nay - her er argumentene for og imot
– Men hva med konkurransen mellom datasenternasjonen? Hvis norske strømpriser begynner å nærme seg litt mot for eksempel Irland, som allerede er favorisert av store internasjonale IT-giganter som Google og Facebook på grunn av sitt skatteregime?
– Jo, men så er gevinsten mer stabile strømpriser. Og så er det også et større bilde med det store overskuddet av fleksibel og ekstremt miljøvennlig kraft, der det vil være egoistisk av oss å ikke bidra til det grønne skiftet i Europa, sier Roger Schjerva, som understreker at det er meningen til Roger Schjerva og ikke IKT-Norge.
Mest lest
TØFT PÅ IKEA: Bjørn Høgberg, Irene Nilssen og Merethe Solberg (til høyre) hadde mange konflikter med ledelsen da de var tillitsvalgte for Fellesforbundet på Ikea. For alle tre gikk jobben som tillitsvalgt hardt utover helsa.
Håvard Sæbø
Merethe, Irene og Bjørn sier at jobben på Ikea nesten tok livet av dem: – En brutal verden
Hovedstillitsvalgte Alexander Jordnes i montørklubben i Schindler fikk avskjed på dagen i november. Men hva har skjedd etterpå?
Leif Martin Kirknes
Alexander fikk avskjed på dagen. Det nektet kollegene hans å akseptere
Hvis lønnsforhandlingene drar ut i tid, vil du få etterbetalt lønnstillegg fra virkningsdatoen, altså datoen det står i tariffavtalen at satsene skal reguleres.
Colourbox
Når får du din nye lønn? Her er de viktigste datoene i lønnsoppgjøret
INFLUENCER: Victoria Rummelhoff håper hun kan inspirere andre kvinner til å jobbe i industrien. Bildene er hentet fra Instagram-kontoen hennes.
privat
Victoria (23) fikk beskjed om å ikke «jåle seg» da hun skulle på jobbintervju
Maja og Simon Lotric ble permittert i mars. Det gikk 15 uker, og kanskje 15 uker til? Foto: Ylva Seiff Berge
Ylva Seiff Berge
Maja og Simon har hatt redusert inntekt i ett år. Slik har det gått
Illustrasjonsbilde
Anna Granqvist
Skal aldersgrensa for ansatte i staten økes? Nei, sier LO Stat
Koronapandemien har satt flere utfordringer for arbeidslivet på spissen, mener Venstres Terje Breivik.
stortinget.no
Dagens arbeidsmiljølov er overmoden for endring, mener Venstre
Laila Robert synes det er tøft å måtte gjennom kontroll på grensa mellom Norge og Sverige på vei til og fra jobb. Nå er hun sykmeldt.
Privat
Vernepleier Laila ble syk av Sverige-pendling: – Du føler deg som en kjeltring
Trygve Slagsvold Vedum og Audun Lysbakken
Martin Guttormsen Slørdal
Stadig større SV-motstand i Senterpartiet
Joakim Ahlström (t.h.) betaler skatt og ville fått sykepenger eller ledighetstrygd hvis han var syk eller ledig. Men han kan ikke få dekket tapt inntekt.
Helge Rønning Birkelund
Joakim mistet en månedslønn da grensen ble stengt: – Reglene er like for alle, svarer regjeringen
Direktør Tor Asak Giæver og personalsjef Mari Ulven Blekkerud sendte ut de første permitteringsvarslene grunnet covid-19.
Helge Rønning Birkelund
240 ansatte fikk permitteringsvarsel. Slik klarte bedriften å beholde alle
FANEMARKERING: – Selv om det nå er åpnet for at svenske dagpendlere kan komme på jobb i Norge, er ikke dette over, sier LO-leder Hans-Christian Gabrielsen.
Helge Rønning Birkelund
Grensene åpnet for svenske dagpendlere, men månedslønna er tapt inntil norske myndigheter bestemmer noe annet
Kristin Oudmayer har skrever flere bøker om mobbing og utenforskap.
Anita Arntzen
Da Kristin fant ut at datteren ble mobbet, kjørte hun rett hjem og ringte læreren: – Det skulle jeg ikke ha gjort mens jeg var så sint
TØFT: - Det blir tøft økonomisk, sier Linn Wognild. Både hun og samboeren ble rammet da nær halvparten av de ansatte i Widerøe Ground Handling på Trondheim Lufthavn Værnes mistet jobben.
Line Mette Finnøy
Linn en av mange som har mistet jobben: – Jeg føler det er rett at jeg er blant dem som skal gå
VURDERER DANSKE REGLER: Danmark har innført strengere regler for utenlandske turbusser enn resten av Europa. Hvordan EU reagerer på de danske reglene vil få betydning for om Norge skal innføre de samme reglene, sier samferdselsminister Knut Arild Hareide.
Martin Guttormsen Slørdal
Hareide vurderer å gjøre som danskene og innføre strengere regler for utenlandske turbusser
Jonas Gahr Støre har snakket med mange fagpersoner den siste tiden. Han mener vi må leve med dette lenge ette at siste vaksine er satt.
Jan-Erik Østlie
Støre er bekymret for folkehelsen. Jo mer Ap-lederen snakker med fagfolkene, jo mer uroet blir han
Store folkemengder 8. mars, som her fra kvinnedagen i 2019, erstattes i år av digitale arrangementer på grunn av faren for koronasmitte.
Jan-Erik Østlie
Hva skjer på kvinnedagen 8. mars? Her er oversikten og parolene
Arild Grande vil nok en gang prøve å få ILOs kjernekonvensjoner inn i Menneskerettsloven. Han får ikke støtte fra Heidi Nordby Lunde og Høyre.
Jan Erik Østlie og Høyre
Ap har et forslag for å stoppe fagforeningsknusing: – Bare vås, svarer Høyre
Rødt og Marie Sneve Martinussen har hatt større oppslutning enn Venstre i 33 måneder på rad og KrF i 27 måneder.
Martin Guttormsen Slørdal
Rødt vil sprenge sperregrensa
REDDET: Elin får fortsette læretida i fiskebutikk.
Øyvind Sætre