Arbeidstilsynet
Helsefarlig steinstøv: Har funnet mange regelbrudd
Å puste inn støvet kan øke faren for både kreft og kols.
FARLIG STØV: Det er slikt støv som kan inneholde helseskadelige partikler av kvarts, som virvles opp under bearbeiding av stein. Det kan også oppstå på byggeplasser i forbindelse med bearbeiding av betong. Bruk av riktig arbeidsverktøy og egnet verneutstyr kan stoppe problemene.
Siri Hardeland (illustrasjonsfoto)
leif.kirknes@lomedia.no
Kvarts-problematikk har kommet på radaren for stadig flere i Norge de senere årene. For enkelthets skyld kan vi kalle det «steinstøv», men det er knøttsmå partikler i støvet som er skadelige, de er kalt kvarts.
De kan gi en hel rekke uønskede helseplager, blant de verste er lungekreft og kols.
Dem som jobber med steinknusing og lignende innen industrien kan være særlig utsatt, men også i byggebransjen er det et problem i forbindelse i arbeid som skaper betongstøv.
Les også: Heismontør Roger kan ha pusta inn farlig støv i 25 år
Før sommeren varslet Arbeidstilsynet at de ville følge opp problemstillingen i tilsyn framover. Når Nettverk tar kontakt nå på høsten har Arbeidstilsynet hatt 107 tilsyn, og også avdekket en ganske høy andel brudd hos tilsyns-arbeidsplassene.
Risikovurdering og faktiske tiltak
Det er noen punkter som utmerker seg i statistikken, der det er funnet regelbrudd i godt over 40 prosent av tilfellene:
• Kartlegging, dokumentering og risikovurdering rundt forekomst av kjemikalier og forurensninger
• Gjennomføring av tiltak for å fjerne eller redusere helserisikoen forbundet med kjemikalier og forurensninger i virksomheten
• Nødvendig informasjon og opplæring til arbeidstaker og verneombud om de farlige kjemikaliene som kan forekomme på arbeidsplassen
• Dokumentasjon av at forurensningen i arbeidsatmosfæren er på et fullt forsvarlig nivå
(Se faktaboks lenger ned for konkret statistikk)
Lite skal til for å få høy risiko
Senioringeniør i avdeling for tilsyn Hilde Austrheim i Arbeidstilsynet forteller at de bestemte seg å prioritere opp «kvarts-tilsyn» på arbeidsplasser der det er en problemstilling etter en omfattende reportasje i NRK i desember i fjor.
– Grenseverdien er kjempelav. Det skal lite til for å få høy risiko, sier hun om steinstøvet.
Les også: STAMI forsker på eksponeringen av byggestøv og kvarts
De 107 tilsynene har til nå vært på arbeidsplasser der det brukes borerigger eller andre utendørs arbeidsplasser innen for eksempel bergverk og industri der det kan være farlig støv i lufta.
Etter nyttår er planen å også inspisere innvendig rehabilitering, for eksempel på arbeidsplasser der gamle betongbygg blir modernisert.
– Vi tar kontakt og kontrollerer hvilke tiltak som er satt inn for å få ned støveksponeringen. Om det er avsug og vanning av steinstøvet for eksempel, sier Austrheim.
Asbest-checklist
Mange av tilsynene har vært uanmeldte, hvor Arbeidstilsynet sjekker om arbeidsgiver har risikovurdert hvor mye kvartsinnhold det er i steinstøvet. En annen ting de sjekker er om sikringsutstyr brukes riktig av arbeiderne.
– Det er ofte riggene er utstyrt med avsug, men så har ikke operatøren tid eller kompetanse til å sette det på, slik at det ikke virker godt nok. Noen rigger suger støvet og slipper det ned bak. Når det kommer en sprengning så kastes alt støvet opp igjen. Disse partiklene kan ligge kjempelenge i lufta, forklarer Austrheim.
Andre ganger har operatøren «tatt en snarvei» og rett og slett latt være å sette på avsug-systemet, og dermed satt seg selv i helserisiko.
Les også: Bergsprenger Jonathan har fortrengt risikoen for lungekreft og kols
Når de skal begynne med tilsyn i forbindelse med rehabilitering av bygg neste år, vurderer Arbeidstilsynet å legge det inn i samme sjekkliste som asbest for yrkesgruppene elektrikere og rørleggere.
– Det holder vi på å planlegge, sier Austrheim.