Gunhild Vehusheia vil ha hurtigdomstoler i lønnstyveri-saker.
Knut Viggen
Arbeidslivskriminalitet
Politiet mangler trening i saker om lønnstyveri, mener advokat
En ny lov gjør det tydeligere at manglende utbetaling av lønn er straffbart. Nå må politiet ta disse sakene mer på alvor, sier Gunhild Vehusheia.
oystein@lomedia.no
– Jeg ønsker meg hurtigdomstoler. Det ville være ideelt for saker om lønnstyveri.
Det er beskjeden fra advokat Gunhild Vehusheia.
Hurtigdomstoler er en del av rettssystemet. Vehusheia mener en dom i hurtigdomstol kunne gjort det enklere å stoppe kriminelle arbeidsgivere.
– Det kan se ut til at det er de samme arbeidsgiverne som går igjen. Nå får de kanskje en relativt liten bot, så er de i gang igjen, sier hun.
Kun tre saker
Landets politidistrikt har registrert til sammen kun tre saker i kategorien lønnstyveri, etter at lønnstyveri kom inn i straffeloven 1. januar i år. To av sakene er henlagt.
Saken der fire arbeidskolleger har anmeldt sin tidligere arbeidsgiver Fibertec til politiet, er den første saken om lønnstyveri som reelt sett blir politietterforsket etter de nye lovbestemmelsene.
Fair Play Bygg Oslo og omegn har registrert rundt 50 saker som tyder på lønnstyveri, og leder Lars Mamen er overrasket over at det til sammen kun er tre saker som er registrert ved alle landets politidistrikt og hos Økokrim.
– Det kan tyde på at loven ikke er så godt kjent, sa han til FriFagbevegelse i forrige uke.
– Politiet mangler trening
Advokat Gunhild Vehusheia har jobbet med et tjuetalls saker om lønnstyveri, forteller hun. Det startet da hun var leder for Juridisk rådgivning for kvinner (JURK).
– Vi så at en del kvinner ble grovt utnyttet som au pair i Norge. Blant annet arbeidet de mye mer enn de fikk lønn for. Da jeg startet som advokat, fortsatte jeg å bistå denne gruppen, men da med lønnskrav.
Vehusheia understreker at arbeidsmiljøloven skal hindre utnyttelse, også i form av for lite utbetalt lønn. Men hun er glad for at lønnstyveri kom inn i straffeloven fra nyttår.
– Jeg tror, dessverre, at loven er viktig. Mange saker som gjelder utnyttelse i arbeidslivet, har fram til nå bare blitt henlagt. Med ny lovbestemmelse blir det tydeligere for alle at manglende utbetaling av lønn er straffbart. Politiet blir nå nødt til å ta disse sakene mer på alvor. Men politiet mangler enda trening, sier Vehusheia.
Og det tar nok tid før nye lovbestemmelser «setter seg» hos politiet, mener advokaten.
– Politiet tenker nok fort og fremdeles at alt som har med lønn å gjøre, er sivilrettslig, ikke strafferettslig, sier Vehusheia.
– Måtte forklare til politiet
Thomas Eggen har anmeldt telekom-bedriften Fibertec til politiet.
Eggen forteller at politiet ikke hadde en kategori som het lønnstyveri da han møtte opp på Hamar politistasjon og anmeldte sin tidligere arbeidsgiver.
Eggen henviste til distriktssekretær Ruben Løyning i EL og IT Forbundet i Hedmark og Oppland.
– Politiet ringte meg, de mente dette var en privatrettslig sak og ikke noe for politiet. Jeg måtte forklare at lønnstyveri er inne i straffeloven nå, forteller Løyning.
Fibertec-saken er nå hos økonomiavsnittet i Innlandet politidistrikt, ifølge politiet i Innlandet. De opplyser om at koden eller kategorien en sak har ved anmeldelse, kan endre seg i løpet av en etterforskning.
Politioverbetjent Kjetil Hansen sier at politiet nå vurderer hvilke etterforskningsskritt som eventuelt skal tas i Fibertec-saken.
Utfordringene
I tillegg til at politiet ikke er kjent med de nye bestemmelsene om lønnstyveri i straffeloven, mener advokat Vehusheia at saker om lønnstyveri ikke blir prioritert av politiet.
– Det står ikke noe i Riksadvokatens rundskriv om at lønnstyveri-saker skal prioriteres. Det står at grov arbeidskriminalitet skal prioriteres. Men hver for seg er nok sjelden disse sakene grove. Og hvem skal eventuelt se dem i sammenheng? undrer hun.
Det betyr ifølge Vehusheia at sakene om lønnstyveri sannsynligvis fort blir henlagt, hvis ikke klienten selv kommer med mye dokumentasjon.
– Og slike saker tar ofte veldig lang tid å etterforske.
Sårbare
Politiinspektør Richard Røed i Innlandet politidistrikt har ansvaret for Fibertec-saken. Han har sagt på generelt grunnlag at de nye lovbestemmelsene i straffeloven er kommet mye på grunn av dårlige arbeidsforhold særlig for sårbare personer, typisk utenlandsk arbeidskraft og andre som er ressurssvake.
Advokat Gunhild Vehusheia er enig i den virkelighetsbeskrivelsen.
– Ja, det speiler i alle fall den klientgruppen som jeg oftest har representert i saker om lønnstyveri.
Daglig leder Christoffer Amundsen i Fibertec har ikke svart på henvendelser i denne saken. Han har tidligere skrevet til FriFagbevegelse at de ansatte skal få det de har krav på, men forteller samtidig om vansker med likviditeten i selskapet.
Les også: Alle i Norge får disse godene, unntatt en gruppe sjøfolk. Helga så seg nødt til å bytte jobb
Dette er saken:
• Jonas Kaskelis (42), Christian Myhre (37), Thomas Eggen (34) og Egil Håberget (40) har politianmeldt sin tidligere arbeidsgiver Fibertec
• De fire tidligere kollegene mener telekom-bedriften skylder dem til sammen rundt 500.000 kroner i lønn
• EL og IT Forbundet i Hedmark og Oppland mener Fibertec driver med lønnstyveri
• Daglig leder Christoffer Amundsen i Fibertec skriver til FriFagbevegelse at de ansatte skal få det de har krav på, men forteller samtidig om vansker med likviditeten i selskapet
• Telenor og Netel brukte Fibertec. De dropper nå selskapet etter påstander om lønnstyveri
• De burde sjekket bedriften på forhånd, mener Ruben Løyning i EL og IT Forbundet
• Konserntillitsvalgt er kritisk til hvordan Telenor velger underleverandører. Men Telenor kjenner seg ikke igjen i kritikken
• Fibertec-saken blir politietterforsket. Det er første gang politiet etterforsker påstander om lønnstyveri, etter at det kom inn i straffeloven i år
Dette er saken:
• Jonas Kaskelis (42), Christian Myhre (37), Thomas Eggen (34) og Egil Håberget (40) har politianmeldt sin tidligere arbeidsgiver Fibertec
• De fire tidligere kollegene mener telekom-bedriften skylder dem til sammen rundt 500.000 kroner i lønn
• EL og IT Forbundet i Hedmark og Oppland mener Fibertec driver med lønnstyveri
• Daglig leder Christoffer Amundsen i Fibertec skriver til FriFagbevegelse at de ansatte skal få det de har krav på, men forteller samtidig om vansker med likviditeten i selskapet
• Telenor og Netel brukte Fibertec. De dropper nå selskapet etter påstander om lønnstyveri
• De burde sjekket bedriften på forhånd, mener Ruben Løyning i EL og IT Forbundet
• Konserntillitsvalgt er kritisk til hvordan Telenor velger underleverandører. Men Telenor kjenner seg ikke igjen i kritikken
• Fibertec-saken blir politietterforsket. Det er første gang politiet etterforsker påstander om lønnstyveri, etter at det kom inn i straffeloven i år
Mest lest
Debatt
Hvis du er kvinne og jobber i handelen eller i et serviceyrke, kan du fort stå igjen som pensjonstaper. Derfor er kampen om AFP også en likestillingskamp, skriver Cecilie Tvetenstrand. (Illustrasjonsfoto)
AFP er en urettferdig pensjon. Den er også uforutsigbar
Privat
To timer etter at de kjørte sammen, fikk han beskjed om at kollegaen var død
Kaptein Frank Langø har jobbet i Sølvtrans i 20 år. Neste år går han av med pensjon. Nå er han med på gruppesøksmålet mot rederiet for at han skal få pensjonen han mener han har krav på. Også Maskinistforbundet deltar i søksmålet.
Jogvan H. Gardar/privat
Sjøfolk kan ha tapt millioner i pensjon. Nå saksøker de rederiet
KJØRTE I POLEN: Oleksandr Klievtsov fra Bakhmut i Ukraina viser frem video av ham selv som kjører buss i Polen høsten 2022.
Erlend Tro Klette
Norge skriker etter bussjåfører. Oleksandr har erfaringen, men nektes jobb
– Jeg føler meg overveldet. jeg er så glad for at noen forstår hvor viktig dette er. Ikke bare for meg, men for alle Navs flere millioner brukere, sier Janne Cecilie Thorenfeldt. Hun har møtt arbeidsgiver Nav i retten i flere runder. Nå håper hun menneskerettsdomstolen i Strasbourg kan dømme på en måte som styrker personvernet for alle Navs brukere.
Ole Palmstrøm
Over 100 ansatte hadde vært inne i mappa hennes hos Nav
Martin Guttormsen Slørdal
Pensjon kan svekke Norges sikkerhet. Fire av ti i Forsvaret vil slutte
LEILIGHETER STÅR TOMME: – Et premiss for å lage serien var at jeg ikke skulle ta en leilighet fra noen som trengte den. Men flere toromsleiligheter sto tomme, og jeg fikk høre at det var fordi folk ikke hadde råd, sier Petter Nyquist.
Teddy TV/TV 2
«Petter Uteligger» flyttet inn i kommunal bolig: – Det provoserte meg noe jævlig
Debatt
Politikere må komme på Nav oftere. De må snakke med oss sosialarbeidere, skriver Julian Slettaøien. Hun reagerer på at ikke de enslig aleneboende får mer hjelp.
Hanna Skotheim
Hva får man egentlig for 164 kroner på butikken i dag?
Tri Nguyen Dinh / Ronny Øksnes
«Svenskebåten» legges ned: – Det kom som et sjokk for oss alle. Vi visste overhodet ingenting
Statsminister Jonas Gahr Støre og næringsminister Jan Christian Vestre trakk på seg kjeledress og hjelm da de valgte å legge frem regjeringens grønne industriløft på Rosenberg Worley i Stavanger.
Helge Rønning Birkelund
Stadig færre LO-medlemmer stemmer Ap. Sjekk det store fallet her
– Det er ingen som roper høyt om at de står i matkø eller går i minus hver måned, sier Merete Solberg i Fellesforbundet. Medlemmene hun organiserer befinner seg på bunnen av lønnsstatistikken.
Erlend Angelo
Renta går opp nok en gang: – Dette tar knekken på folk
Erlend Angelo
Tordis gleder seg fortsatt til å gå på jobb etter 47 år. Her er hemmeligheten
Debatt
Carolines historie er en viktig vekker, skriver Nav-sjefen.
Lise Åserud / NTB. Innfelt: skjermdump av frifagbevegelse.no
Det er umulig for meg å ikke bli berørt av det Caroline forteller
Kronikk
Nav-ansatte har det handlingsrommet de trenger for å kunne gi god og tilpasset hjelp til den enkelte familie. Men det krever svært god kompetanse i sosialt arbeid, skriver Tore Nyseter.
Eirik Dahl Viggen/Privat
Nav svikter barn i fattige familier
Høyres nestleder Henrik Asheim mener Erna Solberg og Høyre ikke holdt tilbake informasjon om Sindre Finnes aksjehandler til etter valget.
Arkivfoto: Leif Martin Kirknes
Høyre: – Skjønte at dette kunne være løgn først på fredag
FANT TONEN: Mia Mari ble den vennen May Liz trengte for å føle seg trygg da hun skulle sone dommen på Ravneberget. De bruker mye av dagne på å snakke og henge sammen.
Brian Cliff Olguin
– Man har tenkt at det er så få kvinner i fengsel, så de har blitt glemt
OMFATTENDE: NTL NAV har beregnet at når etaten velger delegerte forhandlinger, går det med rundt 51 000 arbeidstimer til dette.
Colourbox.com
Nav sløser bort millioner i lokale forhandlinger, mener tillitsvalgte
Kompetansen som skal til for å bygge skip kan forsvinne på norske verft dersom ikke utviklingen snur. Nå vil tillitsvalgte ha en ny giv for bransjen.
Erlend Angelo, Magasinet for fagorganiserte
– Hvis vi fortsatt skal bygge skip i Norge, må noe skje, advarer tillitsvalgte
– Vi kan ikke forby noen å filme, og det er heller ikke ulovlig å gjøre det – det er hendelser som skjer på offentlige plasser. Jeg ber bare om arbeidsrom, sier vekteren Stefan.
Jan-Erik Østlie
Stefan blir ofte omringet og filmet når han gjør jobben sin. Frykten er å bli hengt ut
Køen ble lang for å sikre seg en pose mat.
Tom Vestreng, Dagsavisen