Serbiske montører bygger 5G-nett uten overtidsbetaling
Det er fortsatt rusk i maskineriet hos telekombransjen, men Fair Play Bygg Oslo og omegn øyner håp.
Hanna Kjemprud, fagleder i Fair Play Bygg Oslo og omegn
Leif Martin Kirknes
leif.kirknes@lomedia.no
Forrige uke var det konferanse, og i årsrapporten er det viet et eget kapittel til fagene til EL og IT Forbundet.
Blant annet omtales telekombransjen, der Fair Play Bygg i 2023 fikk åtte varsler.
«Fair Play Bygg har avdekket at flere underentreprenører som deltar i utbyggingen av 5G-nettet og utbygging av datasenter har store avvik fra regelverket om lønn og arbeidstid,» står det.
Blant annet har de sendt varsel til Arbeidstilsynet, Skatteetaten og Politiet om et konkret selskap der serbiske montører bygger 5G med mye overtidsarbeid og uten å få overtidsbetalt.
Mulig konkursrytter slått konkurs igjen
Selskapet har stor gjeld til Skatteetaten, inkassosaker og tvangspant til Skatteetaten på 2,2 millioner kroner da årsrapporten gikk i trykken.
De regner også med at det er arbeidere i selskapet med lønnskrav, men har ikke klart å komme i kontakt med dem.
Fair Play Bygg Oslo og omegn har også varslet om andre tvilsomme underentreprenørselskaper i telekom-bransjen, hvorav et av dem hadde samme regnskapsfirma som det med de serbiske montørene, for øvrig med en bedriftsledelse som har jobbet i andre selskaper innen blant annet telekom som har gått konkurs.
Dette selskapet ble slått konkurs av Skatteetaten etter Fair Plays varsel.
Les også: Fire ansatte mener sjefen stjal lønna: – Helt texas i telekom-bransjen
Oversiktlig bransje med bredt samarbeid
Med det sagt så er fagleder i Fair Play Bygg Oslo og omegn Hanna Kjemprud generelt positiv overfor telekomnæringens framtid.
– Sånn vi ser på det i alle fall har det vært de alvorlige sakene som gjorde at vi startet opp å se på telekom, men det er en oversiktlig bransje med aktører som gjør at her har vi kanskje mulighet til å stenge døra, sier hun til Nettverk.
I årsrapporten poengterer hun at det er få oppdragsgivere, store entreprenører, et organisert arbeidsliv og styremakter som ønsker å bidra.
Hun forteller at det har blitt arrangert to konferanser i 2023 med blant annet EL og IT, Nelfo, entreprenører, oppdragsgivere og styresmakter.
Siste onsdagen i februar holdt Fair Play Bygg Oslo og omergn årskonferanse på Kuben yrkesarena. Her er Maren Stinessen, Hanna Kjemprud og Lars Mamen like før kick-off.
Leif Martin Kirknes
Videre poengterer hun at stadig flere entreprenører blir støttemedlemmer i Fair Play.
Nå rommer lista Netel, UBconnect, Tillitcom og Eltel Networks. Eltel ble medlem helt nylig og skal signere etikkplakat med Fair Play Bygg denne uka.
Med det sagt er Kjemprud åpen for at telekom-bransjen fortsatt kan ha råtne epler.
– Tips oss. Er det noe man mistenker eller ser som man tenker er underlig, vil vi gjerne høre om det, sier hun.
Les også: Telenor brukte firma som stjal penger fra lønnskontoer
Tvilsomt solcelleselskap
Når det gjelder elektrobransjen har Fair Play Bygg Oslo og omegn også selskaper i kikkerten.
– Når det gjelder elektro så følger Fair Play Bygg Oslo og omegn med på bransjen og vi ser at det er noen bedrifter som er knyttet opp mot kjente kriminelle / forbindelser til kriminelle elementer som vi følger med på, forteller Kjemprud.
– Vi ser også at det er noen virksomheter / personer som går igjen, som vi har varslet om flere ganger. I løpet av fjoråret har vi sendt flere varsler på faglig ledere / faglig ansvarlige blant annet.
I årsrapporten skriver de om et tips de fikk i 2023 om et selskap de har fulgt med på siden 2019. Tipset gjaldt svart arbeid, lønnstyveri og ulovlig elektroarbeid.
Tipset kom etter en Facebook-annonse fra et selskap som lette etter arbeidere til å installere solcelleanlegg, der en som tok kontakt fikk tilbud om «ekstrajobb til litt ekstra penger».
Ifølge kilden er det ti personer som har respondert på annonsen og ikke fått lønn.
Fair Play Bygg mistenker at personene bak virksomheten heller ikke har fagbrev i elektrofag, og derfor ikke burde montere solcellepanel. De har varslet Arbeidstilsynet, Skatteetaten og det lokale eltilsynet (DLE).
Les også: Nå skal Fair Play Bygg sjekke telekom-bedriftene bedre
Bygg og anlegg
For øvrig er anslaget for årsrapporten «Grovare a-krim og strategiske trugselaktørar». Fair Play Bygg Oslo og omegn sendte 247 varsler i 2023. Nesten halvparten av sakene har elementer av lønnstyveri i seg.
Dem som profitterer på lønnstyveri ser Fair Play Bygg ofte at er multikriminelle, ifølge daglig leder Lars Mamen.
Det er byggenæringa som er tydelig største andel av varslene fra Fair Play Bygg Oslo og omegn. Mamen mener noen kriminelle ødelegger for alle seriøse, men har noen ideer om hvordan en kan ta grep.
Han mener seriøse aktører i bygg- og eiendomsnæringen må ta større ansvar, at etatene må få flere virkemiddel, at samarbeidet mellom ideelle organisasjoner og etatene må bli bedre og at arbeidstakere som blir utnyttet må tas på alvor.
Les også: Hamid ble lurt av sjefen. Nå skylder han staten 200.000 kroner
Lars Mamen
Leif Martin Kirknes
• Etatene må ta ut de sentrale trusselaktørene
• Det seriøse næringslivet må slutte å kjøpe tjenester fra disse
• Arbeidstakerne som blir utnyttet må få informasjon om tipskanaler, rettigheter i arbeidslivet og kompetanse som norskkunnskap og fagbrev
• Banker må unngå å gi lån, forsikring og bankkonto til kriminelle aktører.
Mamen mener det trengs en ny straffelovsparagraf om grov utnytting et sted mellom lønnstyveri og menneskehandel.
Han håper også det åpnes for at Arbeidstilsynet kan få innsyn i timelister og lønnsslipper direkte fra Skatteetaten framfor via bedriftene.
I tillegg spør han om det bør bli mulig å utvide solidaransvaret i forbindelse med saker om lønnstyveri.
– Det synes jeg er en spennende tanke, sa han på årskonferansen.