JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kraftunderskudd

Staten må hjelpe kommunene med å fikse mer energi, krever industri- og energibransjen

Organisasjonene bak «Krafttak» begynner å bli stresset på vegne av industri, energi, klima og arbeidsplasser.
«Krafttak» ber Stortinget mase på regjeringen om å komme med tiltak for å gi støtte til kommuner som ønsker å jobbe for mer energi i forbindelse med behandlingen av statsbudsjettet for 2025.

«Krafttak» ber Stortinget mase på regjeringen om å komme med tiltak for å gi støtte til kommuner som ønsker å jobbe for mer energi i forbindelse med behandlingen av statsbudsjettet for 2025.

Illustrasjonsfoto: Leif Martin Kirknes

leif.kirknes@lomedia.no

Fem organisasjoner fra arbeidsgiversiden og arbeidstakersiden innenfor bransjene industri og energi har sendt et brev til Stortinget der de ber staten hjelpe kommunene med å legge til rette for mer energiproduksjon.

Brevet er signert EL og IT, Fellesforbundet, forbundet Styrke, Norsk Industri og Fornybar Norge. Sammen kaller de seg «Krafttak».

I brevet ber de Stortinget mase på regjeringen om å komme med tiltak for å gi støtte til kommuner som ønsker å jobbe for mer energi i forbindelse med behandlingen av statsbudsjettet for 2025.

«Be regjeringen etablere en ordning hvor kommuner som ønsker det, får støtte til sitt arbeid med energi,» skriver de til Stortinget via flere relevante Stortingskomiteer.

Bakgrunn: Nettutbyggingen ligger an til å bli en kraftig flaskehals i det grønne skiftet

Mener kommunene trenger hjelp

Bakgrunnen er at det er forespeilet stor framtidig energimangel her til lands, og mange kraftkrevende industriprosjekter står på trappene. Norske energiprodusenter har planer for utbygging rundt om i landets kommuner, men sitter også fast mange steder.

Les også: Nytt kraftkart viser det som kan bli stort kraftunderskudd i 2030

I mange kommuner har det vært motstand mot etablering av for eksempel vindkraftparker. Det er også flere kommuner som er åpne for dette, men som sliter med framdrifta.

Kommune-interesseorganisasjonen KS mener det mangler både kapasitet og kompetanse i Kommune-Norge til blant annet behandling av søknader om kraftprosjekter, såkalte konsesjonsprosesser.

– Vi kan ikke forvente at kommunene skal bære hele byrden alene når det kommer til framtidens kraftbehov, skriver Jørn Eggum, leder av Fellesforbundet, i en pressemelding.

Han mener industrien i landet er avhengig av at kommunene får verktøy og støtte til å bygge ut mer kraft. Både for klimaets del og med tanke på arbeidsplasser.

Frode Alfheim, leder i forbundet Styrke, stemmer i.

– Vi kan ikke risikere at industrien ikke har nok kraft ved at kommunene for sikkerhets skyld ikke vurderer ny kraft.

Aktuelt: «Norge vil stanse opp om det ikke raskt gis tilgang på mer fornybar kraft,» mener EL og IT-leder Geir Ove Kulseth

Energikompetansesenter?

Administrerende direktør i Norsk Industri, Harald Solberg, mener befolkningen må få forståelse for at kraft og nettutbygg er viktig.

– For å styrke kommunene i dette viktige arbeidet er det et stort behov for uavhengig og nøytral informasjon til kommunene om konsesjonsprosesser, muligheter for påvirkning, kompensasjonsordninger og miljøvirkninger, skriver han.

Etterlyser stemningsskifte: Ap vil bygge mer vindkraft

En mulighet som foreslås i brevet, som også ble foreslått av Energikommisjonen, er et nasjonalt kompetansesenter for energi som kan hjelpe kommunene å jobbe for å øke kraftproduksjonen, og som forstår seg på byråkrati, energi og miljø.

Et annet forslag er å opprette en nasjonal støttefunksjon med en omreisende arbeidsgruppe med representanter for NVE, Miljødirektoratet og andre relevante miljøer. Danmark har gjort noe lignende.

Kan det bli atomkraft i Norge? Her er noen av gåtene som må løses

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte innen elektro, energi, telekom og IT.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse