Tidligere hadde Bane Nor ansatte som selv utførte vedlikehold på jernbanen. Nå er disse ansatte, og tilstandskontrollørene, ansatt i Spordrift – som blir et selvstendig selskap fra nyttår.
Bjørn A. Grimstad
Bane Nor må stole på underleverandør for å ha oversikten over tilstanden på jernbanen
Bane Nor har ansvaret for å tilstanden på jernbanen. 1. januar forsvinner alle ansatte som utfører kontrollene ute i sporet til et av selskapene som skal utføre arbeidet.
morten.hansen@lomedia.no
1. januar skilles Spordrift ut fra Bane Nor, og blir et selvstendig selskap eid av Næringsdepartementet. Med det forsvinner om lag 1200 ansatte som jobber med vedlikehold og fornying av infrastrukturen, og Bane Nor blir et selskap som i hovedsak blir et bestillerselskap med ansvar for å holde jernbanen best mulig stand.
Men blant de ansatte som forsvinner med Spordrift er tilstandskontrollørene. De jobber ute i sporet og har ifølge en stillingsannonse fra 2014 ansvar for å:
• Holde oversikt og kontroll over at anleggene tilfredsstiller kravene til sikkerhet, tilgjengelighet og kvalitet.
• Holde faggruppeleder informert om tilstanden på tekniske anlegg på sin strekning.
• Sørge for at data generert ved kontroller og befaring blir lagt inn i BaneData.
• Følge opp uønskede hendelser og avvik.
• Initiere utviklingstiltak innen eget fagområde.
Kort og godt ha full oversikt over tilstanden ute i sporet.
Ingen planer om å erstatte
Men selv om de ansatte som gjør denne jobben forsvinner med Spordrift, har ikke Bane Nor noen planer om å erstatte disse, skriver Sverre Kjenne, konserndirektør for drift og teknologi i Bane Nor, i en epost.
– Vi har nå hatt noe erfaring med denne arbeidsdelingen, og så langt har det fungert bra. Bane Nor har ikke planer om å duplisere funksjonen. Tilstandsovervåkerne vil fortsette å gjøre jobben for Spordrift. Bane Nor vil holde kontroll på endring av tilstand over tid. Dette vil bli gjort ved en kombinasjon av ingeniører samt teknologiske løsninger, skriver Sverre Kjenne i en epost.
Dette er løsninger Bane Nor jobber med, og hvor alt ikke er på plass.
–Hvilke vurderinger har dere gjort rundt at et eksternt selskap, som er tilbyder av tjenester dere skal kjøpe, selv skal vurdere om det trengs å utføre vedlikehold?
– Bane Nor styrer og prioriterer vedlikehold. Leverandører kommer med innspill om behov for vedlikehold. Disse blir vurdert, skriver Kjenne.
Kan utnytte tilliten
Det er svar som får Rune Dahlen, hovedtillitsvalgt for Norsk Jernbaneforbund (NJF) i Bane Nor til å reagere. Han slår fast at han er oppriktig bekymret for om selskapet er i stand til å ha oversikten over tilstanden ute i sporet.
– Inntil nå har vi vært avhengig av at Spordrift har vært et lojalt datter selskap. Det forandrer seg ved årsskiftet. Da er Spordrift et selvstendig selskap og skal først og fremst ha ansvar for seg selv og sin egen bunnlinje, sier Dahlen.
Han påpeker at med den løsningen Bane Nor har valgt, har de satt seg selv i en posisjon hvor det er åpning for misbruk.
– Jeg tror ikke Spordrift kommer til å utnytte dette. Men når de som skal kontrollere hvilket arbeid det er behov for å få utført, og hvilket arbeid som er utført, jobber i det selskapet som skal utføre dette arbeidet, sier det seg selv at det blir som å la bukken passe havresekken, sier Dahlen.
(Saken fortsetter under bildet)
Rune Dahlen, hovedtillitsvalgt for Norsk Jernbaneforbund.
Bjørn A. Grimstad
Feil prioritering
I utgangspunktet skulle utskillelsen av Spordrift ikke skjedd før til sommeren 2021. Men etter press fra administrasjonen i Bane Nor, valgte styret – uten de ansattes representanter – å stemme for at dette ble framskyndet et halvt år. NJFs hovedtillitsvalgt komme med et lite stikk til både administrasjon og styret i selskapet.
– Vi har hele tiden ment, og argumentert for, at denne funksjonen skulle bli igjen i Bane Nor. Nå har vi gitt fra oss kompetansen. Hvordan skal Bane Nor ha oversikten over tilstanden ute i sporet? Det er det administrasjonen skulle brukt tiden på. Isteden virker det som om Bane Nor har forsøkt å få til en raskere utskillelse. Jeg er spent på om teknologien og ingeniørene som er løsningen er på plass til 1. januar, sier Dahlen.
Mest lest
Arne Birkemo
Avdekket mareritt på Stavanger-restaurant: – Det verste jeg har sett
Gravemaskinfører Jørgen Reinskås vil sette lys på saken sin så andre slipper å oppleve det samme.
Tone Tveit
Jørgen (70) ble filleristet i gravemaskinen, men får småpenger i erstatning
IKKE SETT PÅ MAKEN: Distriktssekretær i EL og IT Nordland, Ulf Iversen, sier han ikke har sett maken på sine 40 år som tillitsvalgt og ansatt i distriktet. – Hadde ikke trodd det var mulig, sier han.
Knut Viggen
Hovedtillitsvalgt utestengt og oppsagt: – Hadde ikke trodd at dette var mulig
Eivind Senneset
Veien fram til i dag har vært lang og full av skam for Martine. Nå føler hun at hun kan puste
– Årets lønnsforhandlinger blir vanskelige, tror LO-lederen.
Leif Martin Kirknes
LO forbereder storstreik: Dette kravet må innfris
Klubbleder Mohammed Malik ved Tine i Oslo mener det er oppsiktsvekkende at noen må streike for tariffravtale i 2023. Derfor er klubben klar for sympatistreik.
Erlend Angelo
Stanser varelevering til Oslo-restaurant: – Ønsker å vise vår støtte til de streikende
Frøydis Falch Urbye
Skal du jobbe i påska? Her er rettighetene dine
Håvard Sæbø
Her skrur de ansatte av lysene i lunsjpausen for å spare strøm
Selv om det er mørke tall for befolkningen i Nord-Norge, tror fylkesdirektør Kristin Røymo i Nav troms og Finnmark at det finnes løsninger for bedre framtidsutsikter.
Guro Gulstuen Nordhagen
Unge arbeidstakere forlater Nord-Norge: – Åpenbart at det krever endring
Brian Cliff Olguin
LO-lederen angriper Wolt: – Hører ikke hjemme i norsk arbeidsliv
Raudt-politikarane Mímir Kristjánsson på Stortinget og Siavash Mobasheri i bystyret i Oslo.
Tormod Ytrehus
Raudt truar med å ta frå Olivia-restaurantane skjenkebevillinga
Å smelte glassfiber krever mye varme. Energiforbruket til 3B Fibreglass Norway på Birkeland tilsvarer det 8.000 husstander bruker i året. Strømprisene gjør det billigere å bruke propan enn ren elektrisk strøm.
Tormod Ytrehus
Femdobling av strømutgiften kan knekke sørlandsbedrift
Randi Knutli (t.h) anbefaler andre som står i omstillingsprosesser å undersøke jobbmulighetene utenfor Posten. Posten har støtteordninger for de som tar ny jobb andre steder eller vil omskolere seg. – Det er et knallgodt råd, og ordningene er gode, sier leder Judith Olafsen i Fagforbundet Post Nord-Norge.
Alf Ragnar Olsen
Da jobben sto i fare, startet Randi på et helt nytt eventyr
Et passasjertog kolliderte med et møtende godstog i Hellas natt til 1. mars. 57 ble drept og flere titalls passasjerer ble skadet.
Vaggelis Kousioras / AP / NTB
Det greske raseriet: Jernbaneulykken var en ventet katastrofe
– Jeg kjenner flere barnepleiere som har lyst til å gå veien videre for å bli sykepleier. La oss få lov. Samfunnet vil ikke angre, sier Henrikke Tresselt.
Jan-Erik Østlie
Henrikke vil bli sykepleier, men 22 års erfaring teller ikke
Berit Roald / NTB
Nav vet fortsatt ikke hvor mange som mistet AAP i et helt år
Finansminister Elisabeth Svantesson (Moderaterna) etter møtet med Axfood, Ica og Coop angående de høye prisøkningene, 21. mars 2023.
Pontus Lundahl / TT / NTB
Finansminister provosert av bonuser i dagligvarebransjen
– Det er overraskende at utbetalingene holder seg så høyt, sett i lys av den tiden vi er i, sier økonomisk rådgiver i Simployer, Espen Øren.
Brian Cliff Olguin
Bonusene i næringslivet har økt kraftig: – Tydelig at det går veldig bra
Geir Olsen / NTB
LO advarer hopptopp: – Å nekte kvinnelige skihoppere å konkurrere er diskriminerende
Overskuddet for fjerde kvartal i fjor endte på hele 2,1 milliarder kroner for Eviny. (Illustrasjonsfoto)
Tormod Ytrehus