Baker- og konditorbransjen vil opp av lavlønnssumpen: – Forventer tøffe tak
Bransjen har sakket akterut over flere år. Nå håper de et ekstra lønnstrinn kan gi dem et løft.
LO-forbundet NNN forventer tøffe lønnsforhandlinger med NHO Mat og Drikke. (Illustrasjonsbilde)
Sissel M. Rasmussen
erlend@lomedia.no
– Vi vil jo ikke være på lista over bransjer som får lavlønnstillegg, sier Ingunn Vambeseth, forbundssekretær i NNN og forhandlingsleder for baker- og konditorbransjen.
Torsdag møtte de NHO Mat og Drikke til oppstart for årets lønnsforhandlinger. Forhandlingene vil sette standarden for omtrent 3.600 i bransjen, hvor av 1850 er NNN-medlemmer.
– Dette er en bransje med negativ lønnsutvikling. Vi forventer tøffe tak, sier Vambeseth til NNN-arbeideren.
Økt kjøpekraft
Her-og-nå-penger har vært mantraet for NNN og resten av fagbevegelsen i årets lønnsoppgjør. Så også for bakerne og konditorene. De merker dyrtida hardt, all den tid de tilhører de lavest lønte i mat- og drikkevareindustrien. Det store flertallet går på minstelønnssatsene.
Det betyr at overenskomsten gjerne får lavlønnstilleggene som bruker å komme annethvert år når LO og NHO forhandler i de såkalte mellomoppgjørene.
Det betyr at bransjen ligger under 90 prosent av gjennomsnittlig industriarbeiderlønn.
Aktuelt: Kraftig økning i minstelønna for ansatte i mat- og drikkevareindustrien
Ingunn Vambeseth (helt til høyre) forventet tøffe forhandlinger i det de satte seg til forhandlingsbordet med NHO Mat og Drikke.
Erlend Angelo
Grunnen er i all hovedsak mangelfulle lokale forhandlinger. For to år siden endte forhandlingene blant annet med et utvalg for å se nærmere på problematikken rundt (de manglende) lønnsforhandlingene.
– De fortalte oss lite utover det vi visste fra før: Det er for få som gjennomfører dem, og det er lite penger å hente der de faktisk får gjennomført lokale forhandlinger, konstaterer Vambeseth.
Ekstra ansiennitetstrinn
Overenskomsten (tariffavtalen) for baker- og konditorbransjen er også litt spesiell på den måten at ansiennitetsstigen kun har to trinn opp fra minstelønnssatsen: En økning på fire kroner timen etter tre år, og ytterligere fire kroner etter seks år.
I år kommer det et krav om ekstra trinn.
– Det er mange med høy ansiennitet i bransjen. Regnestykket er enkelt: Vi må ha mer penger, oppsummerer Vambeseth.
Forhandlingsdelegasjonen fra NNN i baker- og konditorfagene. Fra venstre forbundssekretær Line Grønmo Haugland, Roar Bakkejord (Bakehuset Oslo), Robert Jensen (Mesterbakeren Trøndelag), Raymond Leibach, Bakehuset Tromsø), Sissel Storli (Soknedal Baker og Konditori), Sonja Iversby (Mesterbakeren Østfold) og forhandlingsleder og forbundssekretær Ingunn Vambeseth.
Erlend Angelo
– Det er mange med høy ansiennitet i bransjen. Regnestykket er enkelt: Vi må ha mer penger, oppsummerer Vambeseth.
Matindustrien: Tillitsvalgte er lei av elendige lokale lønnsforhandlinger