Uavhengig av hva man måtte mene om å bruke innleid arbeidskraft, vil det komme innstramminger i regelverket, skriver NNN-lederen. (Illustrasjonsfoto)
Erlend Angelo
Debatt
«Nå blir det mindre innleie av arbeidskraft i sjømatindustrien»
De foreslåtte innstrammingene i regelverket er bra og helt nødvendig.
Regjeringen følger opp ambisjonene om et trygt arbeidsliv der faste stillinger er hovedregelen og strammer inn reglene i arbeidsmiljøloven om bruk av innleid arbeidskraft.
NNN (Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund) organiserer ansatte som jobber i sjømatindustrien. Det betyr at jeg som forbundsleder reiser mye på bedriftsbesøk langs kysten vår og treffer både ansatte og ledere i disse bedriftene.
Jeg var nylig på flere bedriftsbesøk i Troms, og da diskuterte vi blant annet hvordan sjømatindustrien skal rekruttere og beholde stabil arbeidskraft.
Uholdbar driftsmodell
Den driftsmodellen som deler av sjømatindustrien i dag benytter, med mye midlertidig arbeidskraft og mange innleide fra utlandet, som ofte pendler til sine hjemland, er hverken sosialt bærekraftig eller levedyktig på sikt.
Gjennom koronapandemien så vi konsekvensene. Mange arbeidstakere kom rett og slett ikke inn i Norge, og bedriftene manglet arbeidskraft. En annen konsekvens ser vi fra tilsynsrapportene til Arbeidstilsynet og A-krimsentrene. Det er en klar sammenheng mellom grove tilfeller av sosial dumping og arbeidslivskriminalitet og bruk av innleid utenlandsk arbeidskraft.
Sjømatbedrifter med store sesongtopper trenger ekstra arbeidskraft i perioder, men det må være et mål at hoveddelen av bemanningen er faste ansatte. Det er bra for lokalsamfunnene langs kysten at ungdom og voksne kan få fast arbeid i lokale bedrifter. Også utenlandske arbeidstakere som ønsker å etablere seg i våre lokalsamfunn må ha en fast jobb.
Sesongarbeidere og vikarer bør også ansettes direkte og ikke tas inn via bemanningsbyråer. Det finnes sjømatbedrifter som ikke benytter seg av innleid arbeidskraft, men rekrutterer sine ansatte selv, også for sesongarbeid. Dette er gode eksempler til etterfølgelse og viser at det er mulig.
Forslag om innstramminger i innleiereglene
Uavhengig av hva man måtte mene om å bruke innleid arbeidskraft, vil det komme innstramminger i regelverket.
Regjeringen har sendt ut på høring flere forslag til endringer i lovverket som vil skjerpe innleiereglene. Blant annet:
• Oppheve adgangen til å benytte innleie ved arbeid av midlertidig karakter, som blant annet vil omfatte sesongarbeid
• Tydeliggjøre grensen mellom innleie og entrepriser for å hindre omgåelser av loven der det som egentlig er innleie betegnes som entreprise
• Utvide retten til fast ansettelse etter en viss tid som innleid
• Innføre en godkjenningsordning for å bli kvitt useriøse bemanningsforetak
Det er høyst sannsynlig at disse forslagene blir vedtatt av Stortinget i løpet av året.
Les mer: Nå kommer det et forbud mot bemanningsbransjen i Oslo-området
Innleie etter avtale med tillitsvalgte
Regjeringen viderefører imidlertid adgangen i arbeidsmiljøloven §14-12 (2) til å inngå avtale med tillitsvalgte om tidsbegrenset innleie. Dette gjelder virksomheter som er bundet av tariffavtale som er inngått med fagforening med såkalt innstillingsrett.
Slike avtaler kan blant annet inngås for å dekke arbeid av midlertidig karakter hos innleier, for eksempel ved sesongsvingninger. Men det krever altså at det inngås en lokal avtale om dette med de tillitsvalgte i bedriften. Dette er en «sikkerhetsventil» for bedriftene ved store uforutsette sesong- og arbeidstopper og vil samtidig gjøre det mer attraktivt for bedriftene å ha tariffavtale. Men de tillitsvalgte kan ikke gi arbeidsgiverne en «blankofullmakt» til å leie inn arbeidskraft i stedet for å ansette direkte.
Kollektiv søksmålsrett
Stortinget har nylig vedtatt å gjeninnføre reglene i arbeidsmiljøloven om kollektiv søksmålsrett ved ulovlig innleie. Kollektiv søksmålsrett innebærer kort forklart at en fagforening som har medlemmer i en virksomhet som har leid inn arbeidstakere fra et bemanningsforetak, kan reise søksmål om lovligheten av slik innleie. Den enkelte innleide vil ofte være redd for å ta opp spørsmål om brudd på regelverket i frykt for å skape konflikt og miste fremtidige oppdrag. Ved å gi fagforeninger rett til å fremme søksmål i slike saker øker sjansen for at brudd på reglene avdekkes og forfølges.
Det blir nok ikke et rush av saker i rettsapparatet hvor fagforeningene benytter seg av den kollektive søksmålsretten. Men det faktum at muligheten eksisterer, vil sannsynligvis ha en oppdragende effekt og det gir fagforeningene et viktig verktøy i kampen mot ulovlig innleie.
Fremtidens arbeidsliv
De foreslåtte innstrammingene i regelverket er bra og helt nødvendig. Det vil styrke det seriøse, ordnede arbeidslivet som vi vil ha i Norge og bidra til flere faste ansettelser og trygge jobber. Det vil gjøre det både lettere å rekruttere lokal arbeidskraft og gjøre det mer attraktivt å jobbe i sjømatindustrien, noe som er nødvendig for å bygge og beholde viktig kompetanse. Jeg vil også våge den påstand at direkte ansettelser i bedriftene skaper bedre arbeidsmiljø og arbeidsforhold for alle, øker effektiviteten og er bra for bunnlinjen.
Mest lest
For noen gjelder etterbetalingen av lønnstillegget fra 1. april, mens andre tariffavtaler har fastsatt 1. mai som virkningsdato.
Brian Cliff Olguin
Når får du ny lønn? Dette er de viktigste datoene
– Å ha mange minustimer er veldig stressende. Jeg trodde det var arbeidsgivers ansvar å sørge for at timene i turnusen går opp, sier Elise Lærum Aasen.
Simen Aker Grimsrud
Elise «skyldte» arbeidsgiver 70 timer. Kommunen lovet å se på saken, men et halvt år senere har hun ikke hørt noe
Ole Martin Kolberg, FOs hovedtillitsvalgt i Fredrikstad kommune, og Kine Kvamme Andersen er bekymret for hvordan kommunen skal klare å rekruttere nye vernepleiere.
Simen Aker Grimsrud
60 ansatte i kommunen må begynne i turnus: – Veldig mange søker seg bort
Hanna Skotheim
Ansatte mener Nav bryter loven: – Brukerne kan ikke føle seg trygge
Roar må alltid være på vakt når han prepper løyper i Oslo-marka.
Sissel M. Rasmussen
Roar er en trygghet å ha i skogen, selv om livredning ikke står i stillingsbeskrivelsen
Martin Guttormsen Slørdal
Engelskmenn med jobb og familie trenger gratis mat for å overleve
Debatt
Vi er utslitt. Dette er ikke en «utfordring». Dette er KRISE, skriver, skriver Rebekka Thoresen.
Privat
«Vi er utslitt. Dette er ikke en «utfordring». Dette er KRISE», skriver sykepleier Rebekka
Hjemmetjeneste (illustrasjonsfoto).
Anita Arntzen
Dette yrket har Norges høyest sykefravær
Victoria synes det var sårt da hun ble innkalt til en samtale om hvordan hun kler seg.
Werner Juvik
Victoria sluttet nesten i jobben etter reaksjoner på klesstilen
Aslak Bodahl
Nå får Hamza skattelette for å bo i brakke på jobb
Gjestearbeiderne i Ölands dyrepark jobbet seks dager i uka og fikk utbetalt mellom seks og sju tusen kroner i måneden.
Colourbox
Svensk dyrepark serverte ansatte samme mat som dyra
Fyller 75 år
Gerd-Liv Valla blir 75 år, men opplever en ny politisk vår som strømpolitiker. – Det er ingen strømkrise, det er en strømpriskrise, slår hun fast.
Knut Viggen
Gerd-Liv Valla skjønner ikke hvorfor arbeidslinja har blitt et skjellsord
Kommentar
Vannkrafta vår har gitt velstand og velferd. Nå selges den til høystbydende, skriver Jo Moen Bredeveien.
Jan-Erik Østlie
«Det begynner å bli ganske tydelig. Ap kommer ikke til å gjøre noe med strømprisene»
Tøffe tider: Olga Leach-Walters er fagforeningsrepresentant for 22 000 helsearbeidere i Royal College of Nursing. 6000 av dem jobber som sykepleiere på Birminghams største sykehus. Onsdag og torsdag denne uka streiket de. Det er andre gang på en måned.
Anita Arntzen
I England sover sykepleiere med 100 prosent stilling i bilen. Her er Olgas råd til Norge
BEKYMRET: – Vi er bekymra for at bedriften for raskt tar ut synergier etter en omorganisering, sier hovedtillitsvalgt for EL og IT Forbundet i Telenor Norge, Kenneth Pettersen.
Leif Martin Kirknes
200 mister jobben i Telenor: – Usaklig å sparke faste ansatte når man har så mange innleide
Martin Guttormsen Slørdal
Ny strømpolitikk for Ap: Ba om innspill på Giskes rekordmøte
Matbutikken UMS Halden har holdt åpent alle dager hele uka.
Leif Martin Kirknes
Matbutikken er politianmeldt to ganger: Nå stenger UMS Halden om søndagene
Trikkesjåfør Sebastian Haugland i Sporveien Trikken måtte gripe inn da en passasjer gikk berserk. Etter hendelsen i 2022 ble han selv hovedverneombud for å hjelpe andre.
Mats Johannesen. Innfelt: Nina Hanssen
Voldsepisoden endret livet for trikkesjåfør: – I ettertid var jeg redd jeg hadde gjort noe feil
Jeff Bezos eier Amazon og er i dag verdens fjerde rikeste. Ansatte mener han og selskapet står for verdier som sliter ut de som jobber i varelagrene.
AHMED GABER / Reuters / NTB
Nå kjemper lageransatte en historisk kamp mot giganten Amazon
LOs sjeføkonom, Roger Bjørnstad, mener renteøkninger er feil medisin.
Aslak Bodahl