KOLLEGENE BLE PERMITTERT: Susann Albriktsen er NNN-tillitsvalgt i Meråker Kjøtt. I mars ble hele 19 av kollegene hennes permittert. Fram mot jul håper hun alle er tilbake igjen.
Martin Guttormsen Slørdal
Meråker kjøtt:
Susann har sett 19 av kollegene bli permittert, men til jul kan alle være tilbake
Folk må ha mat på bordet, men under ei krise endrer forbrukerne vanene. Det har de ansatte i Meråker Kjøtt fått merke.
martin@lomedia.no
Meråker Kjøtt ligger i det lille tettstedet Meråker i Trøndelag, rett ved svenskegrensa. Kommunen har 2.400 innbyggere, og med over 60 ansatte er Meråker Kjøtt en hjørnesteinsbedrift i bygda.
Produktene deres leveres til grossistleddet i dagligvarehandelen, og finnes i butikker i store deler av landet. En stor og viktig del av kundene deres er også hoteller og serveringssteder i Trøndelag.
Susann Albriktsen har fagbrev både som kokk og i industriell matproduksjon, og har jobbet med mat og matproduksjon i 14 år. Albriktsen jobber i pakkelinja, og hun er tillitsvalgt for de 35 NNN-organiserte i Meråker Kjøtt. Hun tror mange nordmenn fikk seg en vekker da koronakrisa kom til landet.
NNN-TILLITSVALGT: Susann Albriktsen styrer de fagorganiserte NNN-erne hos Meråker Kjøtt.
Martin Guttormsen Slørdal
– Jobben jeg gjør er viktig og er en del av det store samfunnshjulet. Da landet stengte ned, så folk hvor viktig det er at det er mat i hyllene i butikkene, sier hun.
• Vi må respektere og oppvurdere innsatsen bøndene gjør, mener biolog Marie Aukrust
Ikke bare solskinnshistorier
Mange bedrifter innen matproduksjon i Norge har opplevd et oppsving etter koronakrisa, men ikke alle.
Nylig kunne Nortura legge fram tall som viser at omsetningen deres er fem prosent høyere enn fjorårets. «Stengte grenser og rekordmange på Norgesferie bidro til sterk vekst i dagligvaresalget, mens salget til serveringsmarkedet, hoteller og kantiner fortsatt er lavere enn i fjor», skrev Nortura i en pressemelding i slutten av oktober.
• Mot alle odds klarte «Mor Borg» å redde norsk eierskap i norske bryggerier
Fikk koronakrisa i fanget
Meråker Kjøtt ble etablert i 1954 av Per Johan Pedersen. På midten av 90-tallet kom Nortura inn på eiersiden, og i dag eier de 50 prosent av bedriften. Nå produserer de blant annet all Innherredssodd for Nortura. De leverer også stekte kaker, pølser og fårikål, for å nevne noe.
MÅTTE HÅNDTERE KRISA: Ann Katrin Pedersen er daglig leder i Meråker Kjøtt. Hun hadde vært leder i under et år da hun måtte håndtere en stor krise.
Martin Guttormsen Slørdal
Ann Katrin Pedersen er datteren til Per Johan Pedersen. Hun er vokst opp med Meråker Kjøtt, og i dag er det hun som sitter ved roret i bedriften. Etter å ha vært leder i under ett år, fikk hun koronakrisa rett i fanget.
– Vi hadde ikke forutsett dette og hadde ikke noen plan for at Norge skulle stenges ned. Hoteller og restauranter er en stor og viktig del av kundene våre, og vi ble nødt til å gjøre noe, sier hun.
• 15 ansatte ved salatfabrikken fikk korona: – En ubehagelig situasjon
Måtte permittere ansatte
Fordi det ble stille på alle landets hoteller og serveringssteder gikk produksjonen hos Meråker Kjøtt ned, og 19 ansatte ble permitterte i begynnelsen av krisa. I dag er ti av dem tilbake i jobb igjen.
Pedersen har aldri tenkt at Meråker Kjøtt ikke skulle bestå.
– Det har aldri slått meg. Det viktigste for oss har vært å trygge arbeidsplassene og redde flest mulig, sier hun.
Både Susann Albriksen og Ann Katrin Pedersen forteller at permitteringene selvfølgelig har vært tungt for dem det gjelder. Noen av de permitterte opplevde også forsinkelser på utbetalingene fra Nav. For å få til nødvendige innsparinger, og samtidig holde produksjonen i gang, gikk også de ansatte med på å endre skiftplanen for å få endene til å møtes. De som jobbet ettermiddagsskift forskjøv arbeidsdagen og begynte tidligere på jobb.
• Diakon Tone deler videre av mat fra Matsentralen i Trondheim: – Jeg blir rørt av takknemligheten
Viktig bedrift for bygda
Det er mange ungdommer som har hatt sin første arbeidsplass på Meråker Kjøtt. Ann Katrin Pedersen forteller at bedriften går aktivt ut for å rekruttere ungdom fra bygda. Denne sommeren har vært et unntak på grunn av koronaen.
– Min far ønsket at ungdom skal få prøve seg, så det er et bevisst valg. Vi oppfordrer 15–16 åringer til å søke hos oss. På en så liten plass som Meråker har vi behov for lokal arbeidskraft, sier hun.
Fra språktrening til fast ansatt
Det er et internasjonalt arbeidsmiljø hos Meråker Kjøtt, forteller tillitsvalgt Susann Albriktsen. For tre år siden var det flere asylmottak i Meråker. I 2018 ble det siste asylmottaket lagt ned da UDI sa opp kontrakten med driverne.
FIKK SPRÅKTRENING, BLE ANSATT: Gerino Tesfay fra Eritrea var på språktrening hos Meråker Kjøtt. Nå har han fast jobb og trives godt i bygda.
Martin Guttormsen Slørdal
Flere av asylsøkerne fikk språktrening hos Meråker Kjøtt, og i dag har ni av dem fast jobb i bedriften. En av dem er Gerino Tesfay fra Eritrea. Han trives veldig godt både i bygda og på jobben.
– Jeg startet med å vaske. Nå er jeg på pakkeavdelingen, og det er fint. Jeg har også kjøpt meg hus og trives her, sier han.
Håper alle er tilbake fra juletider
Vanligvis er tida fra oktober og fram mot jul en svært travel periode hos Meråker Kjøtt. Et oppsving vil det bli i år også, men ikke like stort som det pleier.
Ann Katrin Pedersen håper at alle de permitterte er tilbake i jobb før jul, og at bedriften kommer seg ut av koronakrisa uten nedbemanninger.
– Det er fortsatt uvisst for mange hoteller og restauranter, og plutselig kan hele landet stenge ned igjen. Vi vet ikke helt hva framtida bringer, sier Pedersen.
Susann Albriktsen håper at flere ser hvor viktig det er at Norge er en selvforsynt nasjon med mat og matproduksjon.
– I år er det for lite norsk ribbe, og vi blir nødt til å importere. De siste 20 åra har landbruket vårt gradvis blitt bygd ned. I Meråker hadde vi 34 melkebønder for 25 år siden. Nå er det bare én igjen. Jeg håper at flere kan få øynene opp for norsk, lokal mat, avslutter hun.
Mest lest
TØFT PÅ IKEA: Bjørn Høgberg, Irene Nilssen og Merethe Solberg (til høyre) hadde mange konflikter med ledelsen da de var tillitsvalgte for Fellesforbundet på Ikea. For alle tre gikk jobben som tillitsvalgt hardt utover helsa.
Håvard Sæbø
Merethe, Irene og Bjørn sier at jobben på Ikea nesten tok livet av dem: – En brutal verden
Hovedstillitsvalgte Alexander Jordnes i montørklubben i Schindler fikk avskjed på dagen i november. Men hva har skjedd etterpå?
Leif Martin Kirknes
Alexander fikk avskjed på dagen. Det nektet kollegene hans å akseptere
Hvis lønnsforhandlingene drar ut i tid, vil du få etterbetalt lønnstillegg fra virkningsdatoen, altså datoen det står i tariffavtalen at satsene skal reguleres.
Colourbox
Når får du din nye lønn? Her er de viktigste datoene i lønnsoppgjøret
INFLUENCER: Victoria Rummelhoff håper hun kan inspirere andre kvinner til å jobbe i industrien. Bildene er hentet fra Instagram-kontoen hennes.
privat
Victoria (23) vil ha flere jålete jenter i industrien
Maja og Simon Lotric ble permittert i mars. Det gikk 15 uker, og kanskje 15 uker til? Foto: Ylva Seiff Berge
Ylva Seiff Berge
Maja og Simon har hatt redusert inntekt i ett år. Slik har det gått
Illustrasjonsbilde
Anna Granqvist
Skal aldersgrensa for ansatte i staten økes? Nei, sier LO Stat
Laila Robert synes det er tøft å måtte gjennom kontroll på grensa mellom Norge og Sverige på vei til og fra jobb. Nå er hun sykmeldt.
Privat
Vernepleier Laila ble syk av Sverige-pendling: – Du føler deg som en kjeltring
Koronapandemien har satt flere utfordringer for arbeidslivet på spissen, mener Venstres Terje Breivik.
stortinget.no
Dagens arbeidsmiljølov er overmoden for endring, mener Venstre
Trygve Slagsvold Vedum og Audun Lysbakken
Martin Guttormsen Slørdal
Stadig større SV-motstand i Senterpartiet
Joakim Ahlström (t.h.) betaler skatt og ville fått sykepenger eller ledighetstrygd hvis han var syk eller ledig. Men han kan ikke få dekket tapt inntekt.
Helge Rønning Birkelund
Joakim mistet en månedslønn da grensen ble stengt: – Reglene er like for alle, svarer regjeringen
Direktør Tor Asak Giæver og personalsjef Mari Ulven Blekkerud sendte ut de første permitteringsvarslene grunnet covid-19.
Helge Rønning Birkelund
240 ansatte fikk permitteringsvarsel. Slik klarte bedriften å beholde alle
FANEMARKERING: – Selv om det nå er åpnet for at svenske dagpendlere kan komme på jobb i Norge, er ikke dette over, sier LO-leder Hans-Christian Gabrielsen.
Helge Rønning Birkelund
Grensene åpnet for svenske dagpendlere, men månedslønna er tapt inntil norske myndigheter bestemmer noe annet
Kristin Oudmayer har skrever flere bøker om mobbing og utenforskap.
Anita Arntzen
Da Kristin fant ut at datteren ble mobbet, kjørte hun rett hjem og ringte læreren: – Det skulle jeg ikke ha gjort mens jeg var så sint
VURDERER DANSKE REGLER: Danmark har innført strengere regler for utenlandske turbusser enn resten av Europa. Hvordan EU reagerer på de danske reglene vil få betydning for om Norge skal innføre de samme reglene, sier samferdselsminister Knut Arild Hareide.
Martin Guttormsen Slørdal
Hareide vurderer å gjøre som danskene og innføre strengere regler for utenlandske turbusser
Jonas Gahr Støre har snakket med mange fagpersoner den siste tiden. Han mener vi må leve med dette lenge ette at siste vaksine er satt.
Jan-Erik Østlie
Støre er bekymret for folkehelsen. Jo mer Ap-lederen snakker med fagfolkene, jo mer uroet blir han
Store folkemengder 8. mars, som her fra kvinnedagen i 2019, erstattes i år av digitale arrangementer på grunn av faren for koronasmitte.
Jan-Erik Østlie
Hva skjer på kvinnedagen 8. mars? Her er oversikten og parolene
Rødt og Marie Sneve Martinussen har hatt større oppslutning enn Venstre i 33 måneder på rad og KrF i 27 måneder.
Martin Guttormsen Slørdal
Rødt vil sprenge sperregrensa
REDDET: Elin får fortsette læretida i fiskebutikk.
Øyvind Sætre
Lærling Elin ble permittert to ganger og kunne mistet fagbrevet. Så kom redningen
Arild Grande vil nok en gang prøve å få ILOs kjernekonvensjoner inn i Menneskerettsloven. Han får ikke støtte fra Heidi Nordby Lunde og Høyre.
Jan Erik Østlie og Høyre
Ap har et forslag for å stoppe fagforeningsknusing: – Bare vås, svarer Høyre
Frivillig retting, også kjent som skatteamnesti, gjør at personer kan melde fra om formue og inntekt som tidligere ikke er oppgitt til Skatteetaten.
Ole Palmstrøm