Meråker kjøtt:
Susann har sett 19 av kollegene bli permittert, men til jul kan alle være tilbake
Folk må ha mat på bordet, men under ei krise endrer forbrukerne vanene. Det har de ansatte i Meråker Kjøtt fått merke.
KOLLEGENE BLE PERMITTERT: Susann Albriktsen er NNN-tillitsvalgt i Meråker Kjøtt. I mars ble hele 19 av kollegene hennes permittert. Fram mot jul håper hun alle er tilbake igjen.
Martin Guttormsen Slørdal
martin@lomedia.no
Meråker Kjøtt ligger i det lille tettstedet Meråker i Trøndelag, rett ved svenskegrensa. Kommunen har 2.400 innbyggere, og med over 60 ansatte er Meråker Kjøtt en hjørnesteinsbedrift i bygda.
Produktene deres leveres til grossistleddet i dagligvarehandelen, og finnes i butikker i store deler av landet. En stor og viktig del av kundene deres er også hoteller og serveringssteder i Trøndelag.
Susann Albriktsen har fagbrev både som kokk og i industriell matproduksjon, og har jobbet med mat og matproduksjon i 14 år. Albriktsen jobber i pakkelinja, og hun er tillitsvalgt for de 35 NNN-organiserte i Meråker Kjøtt. Hun tror mange nordmenn fikk seg en vekker da koronakrisa kom til landet.
NNN-TILLITSVALGT: Susann Albriktsen styrer de fagorganiserte NNN-erne hos Meråker Kjøtt.
Martin Guttormsen Slørdal
– Jobben jeg gjør er viktig og er en del av det store samfunnshjulet. Da landet stengte ned, så folk hvor viktig det er at det er mat i hyllene i butikkene, sier hun.
• Vi må respektere og oppvurdere innsatsen bøndene gjør, mener biolog Marie Aukrust
Ikke bare solskinnshistorier
Mange bedrifter innen matproduksjon i Norge har opplevd et oppsving etter koronakrisa, men ikke alle.
Nylig kunne Nortura legge fram tall som viser at omsetningen deres er fem prosent høyere enn fjorårets. «Stengte grenser og rekordmange på Norgesferie bidro til sterk vekst i dagligvaresalget, mens salget til serveringsmarkedet, hoteller og kantiner fortsatt er lavere enn i fjor», skrev Nortura i en pressemelding i slutten av oktober.
• Mot alle odds klarte «Mor Borg» å redde norsk eierskap i norske bryggerier
Fikk koronakrisa i fanget
Meråker Kjøtt ble etablert i 1954 av Per Johan Pedersen. På midten av 90-tallet kom Nortura inn på eiersiden, og i dag eier de 50 prosent av bedriften. Nå produserer de blant annet all Innherredssodd for Nortura. De leverer også stekte kaker, pølser og fårikål, for å nevne noe.
MÅTTE HÅNDTERE KRISA: Ann Katrin Pedersen er daglig leder i Meråker Kjøtt. Hun hadde vært leder i under et år da hun måtte håndtere en stor krise.
Martin Guttormsen Slørdal
Ann Katrin Pedersen er datteren til Per Johan Pedersen. Hun er vokst opp med Meråker Kjøtt, og i dag er det hun som sitter ved roret i bedriften. Etter å ha vært leder i under ett år, fikk hun koronakrisa rett i fanget.
– Vi hadde ikke forutsett dette og hadde ikke noen plan for at Norge skulle stenges ned. Hoteller og restauranter er en stor og viktig del av kundene våre, og vi ble nødt til å gjøre noe, sier hun.
• 15 ansatte ved salatfabrikken fikk korona: – En ubehagelig situasjon
Måtte permittere ansatte
Fordi det ble stille på alle landets hoteller og serveringssteder gikk produksjonen hos Meråker Kjøtt ned, og 19 ansatte ble permitterte i begynnelsen av krisa. I dag er ti av dem tilbake i jobb igjen.
Pedersen har aldri tenkt at Meråker Kjøtt ikke skulle bestå.
– Det har aldri slått meg. Det viktigste for oss har vært å trygge arbeidsplassene og redde flest mulig, sier hun.
Både Susann Albriksen og Ann Katrin Pedersen forteller at permitteringene selvfølgelig har vært tungt for dem det gjelder. Noen av de permitterte opplevde også forsinkelser på utbetalingene fra Nav. For å få til nødvendige innsparinger, og samtidig holde produksjonen i gang, gikk også de ansatte med på å endre skiftplanen for å få endene til å møtes. De som jobbet ettermiddagsskift forskjøv arbeidsdagen og begynte tidligere på jobb.
• Diakon Tone deler videre av mat fra Matsentralen i Trondheim: – Jeg blir rørt av takknemligheten
Viktig bedrift for bygda
Det er mange ungdommer som har hatt sin første arbeidsplass på Meråker Kjøtt. Ann Katrin Pedersen forteller at bedriften går aktivt ut for å rekruttere ungdom fra bygda. Denne sommeren har vært et unntak på grunn av koronaen.
– Min far ønsket at ungdom skal få prøve seg, så det er et bevisst valg. Vi oppfordrer 15–16 åringer til å søke hos oss. På en så liten plass som Meråker har vi behov for lokal arbeidskraft, sier hun.
Fra språktrening til fast ansatt
Det er et internasjonalt arbeidsmiljø hos Meråker Kjøtt, forteller tillitsvalgt Susann Albriktsen. For tre år siden var det flere asylmottak i Meråker. I 2018 ble det siste asylmottaket lagt ned da UDI sa opp kontrakten med driverne.
FIKK SPRÅKTRENING, BLE ANSATT: Gerino Tesfay fra Eritrea var på språktrening hos Meråker Kjøtt. Nå har han fast jobb og trives godt i bygda.
Martin Guttormsen Slørdal
Flere av asylsøkerne fikk språktrening hos Meråker Kjøtt, og i dag har ni av dem fast jobb i bedriften. En av dem er Gerino Tesfay fra Eritrea. Han trives veldig godt både i bygda og på jobben.
– Jeg startet med å vaske. Nå er jeg på pakkeavdelingen, og det er fint. Jeg har også kjøpt meg hus og trives her, sier han.
Håper alle er tilbake fra juletider
Vanligvis er tida fra oktober og fram mot jul en svært travel periode hos Meråker Kjøtt. Et oppsving vil det bli i år også, men ikke like stort som det pleier.
Ann Katrin Pedersen håper at alle de permitterte er tilbake i jobb før jul, og at bedriften kommer seg ut av koronakrisa uten nedbemanninger.
– Det er fortsatt uvisst for mange hoteller og restauranter, og plutselig kan hele landet stenge ned igjen. Vi vet ikke helt hva framtida bringer, sier Pedersen.
Susann Albriktsen håper at flere ser hvor viktig det er at Norge er en selvforsynt nasjon med mat og matproduksjon.
– I år er det for lite norsk ribbe, og vi blir nødt til å importere. De siste 20 åra har landbruket vårt gradvis blitt bygd ned. I Meråker hadde vi 34 melkebønder for 25 år siden. Nå er det bare én igjen. Jeg håper at flere kan få øynene opp for norsk, lokal mat, avslutter hun.