JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Tine legger ned to anlegg, 66 arbeidsplasser rammes

Tine-anleggene i Ørsta og Tresfjord legges ned innen 3-7 år.

Erlend Angelo

erlend@lomedia.no

(saken oppdateres fortløpende)

Produksjonen ved de to anleggene skal flyttes til anleggene på Verdal og Byrkjelo. Der skal det investeres 2,2 milliarder kroner de neste ti årene, skriver Tine-konsernet i en pressemelding.

– Tine investerer tungt i framtidens hvitostproduksjon. Samtidig må vi ta tøffe valg, og konsernstyret har vedtatt å legge ned anleggene i Ørsta og Tresfjord. Det er nødvendig for å styrke industriens effektivitet og sikre et bærekraftig næringsgrunnlag for 7700 melkebønder over hele landet, sier styreleder Marit Haugen via pressemeldingen.

I tillegg skal anleggene i Elnesvågen, Sømna og Sandnessjøen vurderes videre, opplyser Tine.

– Trist for hele bygda

Jarl Bjercke Klauseth er klubbleder for Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund (NNN) for anlegget i Tresfjord. Han sier at nyheten var tung å få for de ansatte, som teller 19 stykker om en inkluderer vikarer.

– Dette er forferdelig trist, både for oss og hele bygda. Vi er en hjørnesteinsbedrift her, og det har allerede kommet sterke reaksjoner på Facebook, forteller Klauseth til NNN-arbeideren like etter at beslutningen var offentliggjort.

Les også: Klubbleder ut mot Tine etter sykelønnsnekt: – De lyver

Anlegget i Tresfjord lager spesialostene port salut og ridderost.

– Ridderosten er unnfanget her i Tresfjord, så det er ekstra trist at den forsvinner fra sitt opprinnelsessted, sier Klauseth.

De ansatte får god tid til å områ seg. Nedleggelsen skjer ikke før tidligst om tre år, ifølge beskjeden fra Tine. Klubblederen har blanda følelser om tidsperspektivet.

– Det er litt todelt. Folk får god tid til å omstille seg, men samtidig så blir det en stor utfordring og sårbart hvis nøkkelpersoner forsvinner, sier Klauseth.

– Skal ta vare på ansatte

Den bekymringen deler konserntillitsvalgt Tor Arne Johansen fra Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund (NNN).

Les også: Tine-ansatte er forbanna: Ledelsen kutter i fridager for de eldste

– Jeg er både bekymret for hvorvidt kompetansen er til stede for å kunne drifte i et så langt perspektiv, for det er attraktiv kompetanse de ansatte har. Samtidig er jeg veldig skeptisk til om vi får til en vellykket flytting, kittmodnet ost er komplekse produkter, sier Johansen til NNN-arbeideren.

Han synes først og fremst det er trist for de som mister jobben, og lover at de skal tas vare på.

– Vi har gode omstillingsprosesser i Tine, og har trua på vi skal få til gode, varige løsninger for dem som rammes, sier han til NNN-arbeideren.

Store omstillingsprosesser

Nedleggelsene av Ørsta og Tresfjord er foreløpig de siste i en mange år med endringer i Tines anleggsstruktur. Flere anlegg og mange årsverk har blitt rammet bare de siste fem årene.

Les også: Tine legger ned to meierier og 100 årsverk, men freder brunosten: – En mørk dag for Tine

– Dette er en forholdsvis «mild» runde, men at det kunne vært verre hjelper ikke dem som påvirkes av dette. Dette rammer individer, og det er alltid trist, sier Johansen.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i mat- og drikkevareindustrien.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse