JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Valg 2021:

LO Stat-lederen: – Et valg for fellesskap og å få fart på grønn omstilling

LO Stat-leder Egil André Aas vil ha et regjeringsskifte i høst, blant annet for å sikre en storsatsing på klimateknologi.
VALG: LO Stat-leder Egil André Aas ønsker et regjeringsskifte for å sikre en sterk statlig sektor, som kan få fart på den grønne omstillinga.

VALG: LO Stat-leder Egil André Aas ønsker et regjeringsskifte for å sikre en sterk statlig sektor, som kan få fart på den grønne omstillinga.

Anders Hauge-Eltvik

anders@lomedia.no

LO Stat-leder Egil André Aas gjør seg klar for innspurt i valgkampen. Han husker så altfor godt hvordan det gikk for fire år siden. Han vil for all del unngå en lignende rødgrønn kollaps på oppløpssiden i år:

– Nå er vi i innspurten, og vi må være på. Helt til vi har passert målstreken. Tallene som kommer er berg-og-dal-bane, så dette blir spennende, sier han.

Og budskapet til arbeidstakerne er helt klart:

– Det er at de bruker stemmeretten, og ikke minst at de stemmer rødgrønt.

Usikker på hva du skal stemme? Prøv FriFagbevegelses velgerguide

Store oppgaver

Aas viser til at ulikheten vokser, og ledigheten er fortsatt høy.

– De rikeste har blitt rikere på bekostning av fellesskapet og velferdsstaten. Vi ønsker en regjering som prioriterer fellesskapet framfor å skvise offentlig sektor, fastslår han.

Aas trekker fram ostehøvelkuttene som har blitt pålagt statlig sektor siden 2015, som total har blitt til rundt 14 milliarder i kutt. Dette vil han ha en slutt på. Han mener det ikke er en god måte å styre et land på.

Han mener pandemien har vist hvor viktig det er å ha en sterk stat som har rygg til å bære kriser, men også yte godt i gode tider

– Alle ropte på staten under pandemien. Staten skal stille opp for alle når det er nødvendig. Vi vil ha en aktiv stat som løser samfunnsoppdraget. Vi er overbevist om at velgerne både er tjent med og velger velferd framfor billigere alkohol og snus, eller brus for den saks skyld, oppsummerer han.

Stortingsvalget: Barsok er klar for regjeringsskifte – av minst fire grunner

Staten må ta klimaansvar

Samtidig mener Aas det er på høy tid at staten går tungt inn arbeidet med det grønne skiftet.

– LO Stat har sagt at staten må gå foran som eksempel i klimasaken. Staten må legge til rette for at det blir investert i klimatiltak, sier Aas.

Han viser til at Norge har de gode hodene, er teknologisk langt framme og som land bedre rusta enn de fleste til å gå i front for å finne løsninger på klimaspørsmålet.

– Tida er overmoden for å etablere et statlig styrt klimafond. På den måten kan staten legge til rette for en innovasjonskultur innen det grønne skiftet. Vi kan ikke forvente at næringslivet skal ta all risiko og hele regninga. Da kommer dette til å ta for lang tid.

Han minner om at Norge har tatt lignende løft tidligere.

– Vi har den grønneste oljeutvinninga, vi leder an i klimaforskning i arktiske strøk og vi har sikret framtidens generasjoner over hele kloden med et frølager inne i fjellet på Svalbard. Fordi vi er et stabilt og trygt demokrati, og er til å stole på internasjonalt, får vi til mye sammen selv om vi er et lite land. Det er ingenting som sier at vi ikke skal kunne tenke modige tanker og lede an i det store spranget. Og vi er villig til å bidra med vårt i denne sammenhengen, sier han.

Fikk du med deg denne? Mens lønna til Raj (63) blir stadig mindre verdt, har andre i etaten fått doblet kjøpekrafta

Ikke motsetning mellom sektorene

Han understreker at et klimafond må innebære at staten går i front, stiller krav, har kontroll og er garantist. Men like mye at de spiller på lag med de tillitsvalgte og at de ansatte, både i privat og offentlig sektor opplever trygghet under en omstilling av denne størrelsen.

– Jeg syns det er synd at vi hele tiden opplever at privat og offentlig sektor settes opp mot hverandre. Det er ingen motsetning mellom et sunt næringsliv, en sterk stat og en velfungerende offentlig sektor. Vi er sterk sammen. Og vi kan få gjennomført store ting, sier han, og legger til at dét betinger at offentlig sektor ikke utarmes:

– Men det klarer vi ikke med store skattekutt for de rikeste og svekkelse av staten. Derfor trenger vi et skifte. Derfor må vi stemme rødgrønt, poengterer Aas.

Klima, kutt og boligpolitikk: Dette ønsker Martin (33) i NTL Ung seg av en ny regjering

Klare forventninger

Om det skulle bli et regjeringsskifte i høst, er Aas tydelig på at en ny statsråd vil få en forespørsel om et møte ganske raskt.

– Jeg har overhodet ikke lyst på fire år til med det som har vært. Vi trenger en endring. De statsansatte må gis muligheten til å utføre samfunnsoppdraget sitt, sier han.

Aas peker på at de ansatte må gis tillit og trygghet for å kunne gjøre en god jobb.

Han trekker fram «en sterk stat» som helt essensielt.

– Vi ser at en sterk stat gagner både landet og befolkningen. Den er selve hovedredskapet.

Han legger heller ikke skjul på at de forventer en bedre dialog, og å bli lytta til, med en rødgrønn regjering. Det samme gjelder tariffpolitikken for de statsansatte.

– Det er klart jeg har forventninger til tariffpolitikk. For eksempel har vi i de siste årene opplevd at staten ikke vil ha sentrale forhandlinger. Vi mener at det er gjennom sentrale forhandlinger vi kan sikre en rettferdig fordeling og ivareta alle statsansatte. Derfor blir det noe av det første jeg vil si til en ny statsråd.

– Men først må vi vinne et valg, slår Aas fast.

Lønna i staten: Caroline håper på en annen tariffpolitikk etter valget: – Lokale lønnsforhandlinger gir skjevfordeling

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse