JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Forsvaret

Oppsigelser i Forsvarsbygg avverget inntil videre: – En usikkerhet ansatte må leve med

En nedbemanning var på trappene på Bodø flystasjon, men nå er den skrinlagt. Inntil videre.
OPPGITT: Hovedtillitsvalgt Daniel Sjåfjell i Forsvarsbygg mener de ansatte i Bodø har måttet gjennomgå en unødvendig påkjenning med de avlyste oppsigelsene.

OPPGITT: Hovedtillitsvalgt Daniel Sjåfjell i Forsvarsbygg mener de ansatte i Bodø har måttet gjennomgå en unødvendig påkjenning med de avlyste oppsigelsene.

Guro Gulstuen Nordhagen

guro@lomedia.no

Da den planlagte oppsigelsen av flere ansatte i Forsvarsbygg ved Bodø flyplass ble avverget, var det lite jubel å spore.

– Dette er bare et foreløpig vedtak. Vi vet jo ikke hva som kommer, og det er en usikkerhet de ansatte må leve med, sier hovedtillitsvalgt Daniel Sjåfell.

Kom som et sjokk

I forbindelse med nedlegging av Luftforsvarets base i Bodø skulle etter planen kun seks av de 17 ansatte fortsatt ha en jobb å gå til i 2024.

Bakgrunnen for planene var stortingsvedtaket fra 2012 om at det skal etableres én hovedbase for kampfly på Ørland, og at Forsvarets hovedflystasjon i Bodø legges ned.

Forsvarsbygg så videre på konsekvensene dette kunne få for de ansatte. I en rapport konkluderte de med at det kun ville være behov for seks ansatte fra 2024, om planene gikk som de skulle.

– Det kom som et sjokk på de ansatte. Selv om de i mange år hadde vært klar over at nedleggelse er et faktum, så var det et lite slag i trynet, sier Sjåfell.

I 2021 ble det nemlig virkelig. Etter samtaler, vurdering av kompetanse og ansiennitet, skulle seks ansatte få gullbilletten til å beholde jobbene sine. En stor elefant vokste på arbeidsplassen.

– Folk begynte jo å tenke på sin egen posisjon og ville verne om seg selv. Ikke fordi de ville noen noe vondt, men fordi de var redde for å miste jobben sin. Det ble en anstrengt stemning.

Skaper debatt: Staten skylder ansatte store beløp: – Dette er oppsiktsvekkende

En unødvendig påkjenning

Men slike store planer har en tendens til å bli både dyrere og mer tidkrevende enn planlagt.

Den nye flybasen på Evenes skal være et strategisk valg for Forsvaret, men har blitt et prosjekt som har kostet mange milliarder kroner mer enn forventet.

– Det som vi tillitsvalgte har sagt hele tiden, er nå begrunnelsen for at planene er skrinlagt. Det er for mye usikkerhet knyttet til bruk av basen i Bodø.

Hovedtillitsvalgt Daniel Sjåfell er oppgitt på vegne av de ansatte.

– Det å få beskjed om at saken er lagt på is, var en glede, men også frustrerende. De ansatte har hele tiden sagt at man bør vente med å nedbemanne. Derfor føles dette som en påkjenning man kunne unngått, sier han.

Ifølge Sjåfell er det for mange uavklarte spørsmål knyttet til videre bruk av Bodø-basen, spesielt i forbindelse med alliert øving og trening.

Det er også uklart hvilke kapasiteter og infrastruktur det vil være behov for i framtiden.

Mye delt: Regjeringen lovet å ta tilbake renholdet i Forsvaret – etter ett år har lite skjedd

Utsettelse og forskyvning

Regionssjef Wenche Georgsen i Forsvarsbygg forklarer at det er flere grunner til at oppsigelsene ikke ble iverksatt.

Blant annet at Avinor utsatte sin beslutning om bruk av flyplassen og at Forsvaret skulle utrede økt mottak av allierte styrker.

– Summen av utsettelsene gjorde i tillegg tidssprangene for lange. Derfor bør det gjøres helt nye vurderinger dersom dette skulle bli aktuelt igjen, sier hun.

Hun forteller at de som jobber ved basen i Bodø nå, i utgangspunktet har videre jobb der, og at vurderingen er at det vil være behov for de ansatte også i årene framover.

Likevel er hun tydelig på at Forsvarsbygg skal være der Forsvaret er, og derfor må de følge Forsvarets utvikling.

– Vi er en organisasjon som hele tiden må tilpasse oss Forsvarets utvikling, samt markedets og samfunnets utvikling, sier hun.

Mye lest: «Hvor mye tjener folk flest? Det er mindre enn mange trur»

Revet i ulike retninger

For tillitsvalgte Daniel Sjåfjell ble det mye jobb med de planlagte oppsigelsene.

En elektriker, en rørlegger, en kjølemaskinist, en tømrer og to sikringsteknikere ble valgt ut til å beholde jobbene sine. De som skulle bli avskjediget, fikk muligheten til å klage. Da ble Sjåfjell revet i ulike retninger.

– Det som er spesielt i denne saken, er at alle de ansatte er NTL-medlemmer. Så hvis jeg jobbet for at et medlems klage på oppsigelse skulle bli hørt, ville jeg samtidig jobbe mot at et annet medlem skulle få beholde jobben sin.

Dette ble en prøvelse som fersk hovedtillitsvalgt i 2021. Og selv om oppsigelsene kan bli aktuelle igjen, har han og de ansatte hos Forsvarsbygg i Bodø nå et mer avslappet forhold til saken.

– Vi vet jo at ting ikke nødvendigvis går i det planlagte tempoet, ler han.

Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse