FORNØYD: Selv om HK ikke fikk gjennomslag for full lønn under sykdom, mener HK-leder Christopher Beckham at helheten i meklingsresultatet er bra.
Erlend Angelo
Lønnsoppgjøret 2020:
– Jeg er stolt av resultatet i lønnsoppgjøret, sier HK-lederen
HK-leder Christopher Beckham ber medlemmene stemme ja til lønnsoppgjøret i varehandelen.
lene.svenning@lomedia.no
Det er seks dager siden Handel og Kontor og arbeidsgiverorganisasjonen Virke gikk ut av Riksmeklerens kontor, etter å ha kommet til enighet om lønnsoppgjøret i varehandelen.
I mellomtiden har fire tillitsvalgte i forhandlingsdelegasjonen oppfordret medlemmene til å stemme nei til resultatet.
Forbundsleder Christopher Beckham har merket seg kritikken, men han ber medlemmene stemme ja til resultatet, som han mener er svært godt. Her oppgir han grunnene til det.
• Bakgrunn: Deltidsansatte i butikk får lønnshopp. Her er resultatet i lønnsoppgjøret
Urokkelige
– Jeg er fryktelig stolt over at vi beholdt garantilønnsordningen. I forhandlingene ønsket Virke å gjøre endringer i den, men der var vi urokkelige. Ordningen har gitt medlemmene stor økonomisk uttelling i år etter år, sier han til HK-Nytt.
Denne bestemmelsen i tariffavtalen sørger for at minstelønna i tariffavtalen for de ansatte i varehandelen holdes på et visst nivå.
– I år har garantilønnsordningen gitt 75 prosent av medlemmene en årslønnsvekst på 10.000 kroner, sier Beckham.
1. februar gikk lønna til butikk- og lageransatte opp med mellom 5,74 og 7,32 kroner i timen.
– Dette er den største seieren i dette oppgjøret. Den andre store seieren er at vi kvittet oss med 12-timersregelen, sier han.
Denne regelen sier at deltidsansatte som jobber mindre enn 12 timer i uka ikke får ekstra tillegg for å jobbe på kvelder og i helger. Ifølge Beckham har regelen også ført til at deltidsansatte ikke har fått jobbe flere timer fordi bedriftene har spart penger på det. I stedet for å gi deltidsansatte større stillinger, har bedriften ansatt folk i mange små stillinger for å unngå disse tilleggene.
– Nå har ikke bedriftene motivasjon til å holde folk nede i små stillinger. Nå kan vi jobbe for å få til en heltidskultur i varehandelen, og folk kan få en lønn og leve av, sier forbundslederen.
• Historisk: Forrige storstreik i handelen var i 1961. 4.000 butikkansatte marsjerte ut i gatene – for 60 kroner mer i måneden
Kostbart å ha åpent på søndager
Tilleggene for arbeid på lørdager og søndager har også blitt endret – til det bedre, mener Christopher Beckham: Satsen går opp 10 kroner i timen fra klokka 15–16 lørdag, til 55 kroner, ned 35 kroner i timen til 55 kroner mellom klokka 16 til 18, opp 20 kroner til 110 kroner fra klokka 18 og utover, og opp 14 kroner, til 110 kroner i timen hele søndag. Selv om satsen går ned to timer lørdag ettermiddag, har HK fått mye igjen for det, mener han.
– Vi har klart å «ramme» inn søndagen. Nå blir det fryktelig kostbart for bedriftene å holde åpent fra lørdag klokka 18 og hele søndagen. Det er et skritt på veien for å få bedriftene til å holde stengt på søndager, sier han, og minner om at det er en viktig sak for forbundet.
Beckham trekker også fram tariffavtalens nye tekst om bærekraftig utvikling som en viktig seier for medlemmene. Her slås det fast at tillitsvalgte bør få være med og diskutere tiltak som kan redusere bedriftenes miljø- og klimapåvirkning.
– Nå kan vi som tillitsvalgte være pådrivere i dette spørsmålet. De lokale partene skal diskutere ulike miljø- og klimatiltak på bedriftene. Det setter HK i front i dette spørsmålet, sier forbundslederen.
• Tillitsvalgte ber butikkansatte streike for å få full lønn under sykdom
Et skritt på veien til full lønn under sykdom
Ett av forbundets viktigste krav i dette lønnsoppgjøret var å få full lønn under sykdom. Det innebærer at bedriftene fortsetter å betale lønn til sykmeldte og selv får refundert penger fra Nav, slik at den sykmeldte slipper å gjøre det. Dette kalles forskuttering av sykepenger. I tillegg må bedriftene betale feriepenger også etter 48 dagers sykefravær og sykepenger av lønn over 6G (ca. 600.000 kroner). Det får de ikke refundert fra Nav.
Men HK nådde ikke fram med kravet overfor Virke. I stedet ble de enige om en formulering som gjelder forskuttering av sykepenger, ett element i kravet om full lønn under sykdom: «HK og Virke vil anbefale lokale parter å gjennomgå grunnlaget for forskuttering av sykepenger der dette ikke gjøres. Bedriftene har ikke adgang til å forskjellsbehandle arbeidstakere i bedriften hva gjelder forskuttering av sykepenger.» Formuleringen er den samme som Fellesforbundet og Norsk Industri ble enige om i det såkalte frontfaget.
– Dette er en forbedring for mange. Det sto ingenting om forskuttering av sykepenger i landsoverenskomsten. Dette betyr at bedriftene ikke har lov til å gi ledere forskuttering av sykelønn uten å gi de andre ansatte det samme. Det er et skritt på veien til full lønn under sykdom, sier Beckham.
• Få butikkansatte har blitt smittet av korona: – Vi har lyktes svært godt med smitteverntiltakene
Skjønner skuffelsen
– Før lønnsforhandlingene startet sa du at HK ville ta sine medlemmer ut i streik hvis dere ikke fikk gjennomslag for kravet om full lønn under sykdom. Hvorfor gikk dere ikke til streik da?
– Jeg mener helheten i meklingsresultatet er så godt at vi ikke hadde grunnlag til å gå ut i konflikt. Dette resultatet er bra, sier han.
Forbundslederen har merket seg at en del medlemmer og tillitsvalgte har vært kritiske til meklingsresultatet på sosiale medier.
– Jeg skjønner at medlemmene er skuffet over at vi ikke fikk gjennomslag for kravet vårt om full lønn under sykdom. Men i forhandlingene var Virke like urokkelige i dette spørsmålet som vi var når det gjaldt garantilønnsordningen. Vi kunne ikke «selge» garantilønnsordningen for å få full lønn ved sykdom, sier han.
– Alt blir satt i spill
Christopher Beckham synes den siste uka har vært krevende.
– Det har vært mange negative tilbakemeldinger. All negativiteten har gått inn på meg – jeg er bare et menneske. Men jeg opplever at vi har et levende demokrati i HK. Jeg vil aldri slå ned på tillitsvalgte som har en annen mening enn meg, sier han.
Beckham advarer imidlertid mot å stemme ned resultatet i uravstemningen.
– Jeg vil at alle skal skjønne konsekvensen av å stemme nei. Hvis flertallet gjør det, går vi ut i streik. Da har vi ingenting av det vi oppnådde under meklinga, da blir alt satt i spill. Det vil bli en svært krevende situasjon, sier han.
Men én ting lover forbundslederen:
– Hvis medlemmene stemmer ned resultatet, kommer jeg til å være den beste streikelederen, sier han.
• Debatt: «76 øre mer i timen – skal jeg le eller gråte?»
Økonomisk svært godt resultat
Forbundslederen mener HKs forhandlingsutvalg har gjort en svært god jobb, oppsummerer han.
– Vi har beholdt garantilønna, vi har avskaffet 12-timersregelen, og vi har gjort det kostbart å ha folk på jobb på søndager. Økonomien i oppgjøret er svært god. Vi har gått langt utover frontfagets ramme på 1,7 prosent. Vårt oppgjør tilsvarer en økning på 3 prosent. Ingen andre kommer til å få et så godt resultat i år. Derfor står jeg rak i ryggen inne for dette oppgjøret, sier Beckham.
– Stem ja, oppfordrer han.
Uravstemning
Meklingsresultatet er sendt ut på uravstemning. 26.000 HK-medlemmer som er omfattet av landsoverenskomsten, kontoroverenskomsten og lederoverenskomsten med Virke skal stemme. Fristen er 1. oktober. HK må melde fra til Riksmekleren om medlemmene har godkjent meklingsresultatet eller ei innen mandag 5. oktober klokka 14. Blir det et ja-flertall, er resultatet godkjent. Blir det et neiflertall, blir det streik. Når det eventuelt vil skje, er ikke avklart.
Mest lest
Regjeringen vil fortsette å gi strømstøtte til husholdningene, men hever terskelen for å få den.
Colourbox
Strømstøtten endres: Sjekk hva det betyr for deg
– Hvis du lurer på hvorfor Norges største parti ikke lenger er Norges største parti, så kan dette være en av forklaringene, sier HK-lederen, med klar henvisning til Tonje Brennas siste uttalelse om matkøene i Norge. (Arkivfoto)
Jan-Erik Østlie
LO-forbund i harnisk etter Brennas uttalelser om matkøer: – Vi er sjokkert
Hanna Skotheim
Laila jobbet som lærer i 20 år: – Jeg angrer bittert på at jeg ikke gikk før
Eide reagerer også på at den aktuelle sjåføren blir utnyttet økonomisk av det norskeide transportfirmaet som holder til på Vestlandet. Han viser til at begge lønnsslippene dokumenterer at sjåføren, tross mye overtid og nattkjøring, ikke har fått en eneste krone i verken overtid eller ubekvemstillegg.
Jan Inge Haga
Sjåfører ut mot Posten: – Helt vilt om dette får fortsette
– Jeg føler meg ikke noe verdsatt. Om de ikke ville ha meg der, kunne de jo gitt beskjed tidligere – jeg har tre barn og regningene må betales, sier Siyyam.
Jan-Erik Østlie
Siyyam føler seg presset ut av jobben: – Jeg ble for dyr for bedriften
Brian Cliff Olguin
Uføre må kunne beholde mer av arbeidsinntekten, mener stortingsflertall
– Når strømprisen firedobles, er ikke det noe du kan ta fra bunnlinja i en overgangsfase. Det er kritisk for overlevelsen av en bedrift, sier klubbleder for Fellesforbundets medlemmer i 3B Fibreglass.
Tormod Ytrehus
Frykter et ras av oppsigelser: – Strømkrisa er langt fra over
Ap- nestleder og statsråd Tonje Brenna forsvarer hun sosialhjelp som velferdsstatens «nødhjelp», sier en julekrisepakke ikke er rett lut mot matkøene. (Arkivfoto)
Jan-Erik Østlie
Brenna får kritikk for matkø-budskap: Arrogant og hjerterått
Hun synes selv det er godt å se at den lille mannen – eller kvinnen – i gaten kan oppnå noe. – Men det er så klart bittert at man sitter igjen med en så stor regning, sier Janne Cecilie Thorenfeldt.
Ole Palmstrøm
Nav får historisk straff. Det er Janne Cecilie glad for
Sykefraværet øker, flere går på avklaringspenger og befolkningen blir eldre.
Colourbox
Nav-regnestykke: «Alle» må betale 14.000 mer i året
Ap-leder Jonas Gahr Støre tar partiets dalende oppslutning i LO på største alvor.
Jan-Erik Østlie
Nye tall: LOs medlemmer flykter til høyre
Marie Sørhaug (t.v.) og Felicitas Scheffknecht har så vidt passert 30 år, men er allerede bekymret for pensjonen sin. De synes det er en merkelig logikk å svekke offentlig AFP, når man skal harmonisere AFP i privat og offentlig sektor.
Ole Palmstrøm
Unge om pensjon: – Det har blitt en vits at vi kommer til å jobbe til vi dør
De ligger som oftest der, rett framfor sin eier, under møter, på konferanser, i lunsjen, på restauranten med venner og familie. Men er det alltid greit å plukke dem opp?
Hanna Skotheim
Kan arbeidsgiver nekte deg å bruke mobilen?
Lina Winge
– Systemet er ikke bygget for å ivareta behovet til kvinner
Driftsoperatør Frida Nilsen i landets største fjernvarmeselskap er blant dem som holder kulda unna 200.000 Oslo-borgere.
Werner Juvik
Nå kommer kulda: Frida fikser fjernvarmen for 200.000 innbyggere
Debatt
Utfallet av denne kampen vil avgjøre svært mange andre spørsmål i årene som kommer. Den er en skjebnekamp, skriver Jonas Bals.
Håvard Sæbø
Tesla-streiken er en kamp vi ikke kan tape
Arild Martinsen (55) er bekymret for pensjonen: – Ingen kunne forestilt seg at endringene skulle skje så fort.
Ylva Lie Bjerke
Arild har jobbet i kommunen i 14 år. Nå er han bekymret for pensjonen
NY UTSIKT: – At jeg tar ting med humor, er bare en overlevelsesgreie, sier Berit Hafsmo, som ble kastet ut fra Skitbyen og nå bor her, i en lavblokk et annet sted i Trondheim.
Berit Baumberger
Her er Skitbyen-Berits ti råd til Nav: – Det er ingenting som forbauser meg
Under Datatilsynets tilsyn hos Nav ble det avdekket tolv lovbrudd.
Hanna Skotheim
Nav får gebyr på 20 millioner kroner: – Saken er svært alvorlig
Debatt
Alf Ragnar Olsen