JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
AUF-leder Astrid Willa Eide Hoem er håpefull for framtidens debatt om hatretorikk og terrorisme.

AUF-leder Astrid Willa Eide Hoem er håpefull for framtidens debatt om hatretorikk og terrorisme.

Jan-Erik Østlie

AUF-leder Astrid Willa Eide Hoem:

– Nå er jeg håpefull. Men vi kan ikke skru av lyset for debatten 23. juli

Mange AUF-ere har stått fram for å si den brutale sannheten om det som skjedde på Utøya for 10 år siden. Det gjør AUF-leder Astrid Willa Eide Hoem håpefull. 10 år etter.21.07.2021
21:33
22.07.2021 13:48

helge@lomedia.no

Nettopp at kampen fortsetter, var tema for en felles markering i kampen mot rasisme og høyreekstremisme i regi av Arbeiderpartiet, AUF og LO onsdag kveld.

Nå har AUF-leder Astrid Willa Eide Hoem, som selv overlevde terroristen Anders Behring Breivik, også et håp om at det virkelig er mulig å få et kontinuerlig oppgjør med det høyreekstremistiske hatet og konspirasjonsteorier.

De siste månedene og ukene har nemlig samfunnsdebatten endret seg.

– Nå tør de som opplevde Utøya snakke mer sant om det som skjedde. Det må fortsette. Vi må ta oppgjøret med de høyreekstreme holdningene. Det har vi alle et ansvar for, sier AUF-lederen til FriFagbevegelse.

– Vi sa at det var et angrep på alle. Men det var ikke hele sannheten. Det var et målrettet angrep på AUF og Arbeiderpartiet. Dette er viktig å vite hvis vi skal lære av historien vår. Jeg var så naiv at jeg hadde tro på at vi skulle sitte her i dag og at hatet og konspirasjonsteoriene ble mindre. Spillerommet for ytre høyre er blitt større. Det er viktig at vi samtaler om dette skal vi komme videre og lære av dette slik at det ikke skjer igjen, sier Astrid Hoem.

Kronikk: «La meg fortelle deg hvor jævlig 22. juli 2011 var»

Står ikke alene

Selv overlevde hun, men mange rundt henne døde. I dag er hun AUF-leder, og står i front for å få debatten etter 22. juli på rett kjøl. Men hun har ikke stått alene i nettopp det.

– Jeg er imponert over de mange sterke og ærlige skildringene som har kommet fram i det siste. De har vist brutaliteten i det hele. Nå må vi slutte å kalle det som skjedde for noe annet enn hva det var. Det var ikke en hendelse eller katastrofe. Det var barnedrap og terror, sier Astrid Willa Eide Hoem.

Dagen før 10-årsmarkeringen ble en travel dag for henne. Det startet med å gi Sveriges statsminister Stefan Löfven en bursdagsgave på Utøya. Den svenske statsministeren tok en pause i ferien og tilbrakte faktisk sin gebursdag med sine politiske søstre og brødre i Norge.

Så var det en rundebordskonferanse i Universitetets aula, hvor tidligere statsminister, Jens Stoltenberg, innrømmet at debatten om beredskap og tilregnelighet gjorde at den politiske debatten i etterkant av 22. juli-terroren havnet i skyggen.

– Den viktige debatten om beredskap tok mye tid. Og debatten om gjerningsmannen var tilregnelig eller ei gjorde den politiske debatten komplisert, sa den nåværende Nato-sjefen.

– Dette tok så mye plass. Slik at når alt dette var håndtert, så skulle vi kanskje alle vært mer oppmerksomme rundt det politiske, sa han.

Löfven besøkte Utøya: AUF har vendt det tragiske til tro på fremtiden

Oppgjør på høyresiden

Venstresiden har lenge forsøkt å ta et oppgjør med ekstremismen. AUF-lederen mener høyresiden nå har et stort ansvar for å si tydelig fra i sitt eget omland.

– Det håper jeg også vi ser framover. Den viktigste beredskapen vi har er hverandre, og et samfunn som står opp mot urett og de kreftene som står langt utenfor det demokratiske tankesettet, sier Astrid Willa Eide Hoem til FriFagbevegelse.

Ap-leder Jonas Gahr Støre er også opptatt av at den demokratiske venstresiden i sin tid tok kraftig avstand og et oppgjør med det ekstreme venstre.

(Saken fortsetter under bildet)

Både Jonas Gahr Støre og Astrid Willa Eide Hoem mener høyresiden må ta større ansvar for den høyreekstreme ekstremismen.

Både Jonas Gahr Støre og Astrid Willa Eide Hoem mener høyresiden må ta større ansvar for den høyreekstreme ekstremismen.

Jan-Erik Østlie

Han mener høyresiden i Norge kan være mer aktive i kampen mot det ekstreme høyre og ta det samme oppgjøret på sin side.

– Ingen i den seriøse debatten peker på andre skyldige enn Anders Behring Breivik. Denne biten har rettsvesenet tatt seg av. Han sitter i fengsel. Men alle har et ansvar for å bruke sin stemme der det blir lyttet til den. På høyresiden lytter man til sin ledere, sier Jonas Gahr Støre.

Han poengterer at han aldri sagt at han vil forby organisasjoner som HRS, men at det er det er feil å gi dem statsstøtte.

– Man bør kunne ta til orde for det uten å bli beskyldt for å kneble ytringsfriheten, mener Støre.

Therese overlevde terroren på Utøya: – Hvis du spør meg i dag vet jeg vet ikke om vi har lært eller styrket oss, kanskje er det heller motsatt

Ble selv anholdt

Også pårørende og overlevende fra Utøya var med på kveldsarrangementet. Og fortalte rystende historier.

Roy Schjetne kjørte sønnen Fredrik til Utøya. Han husker at sønnen ville være tidlig ute, for å få den beste teltplassen. Og faren fortalte viktigheten av å vinne fotballturneringen. Selv var han på Utøya med Oslo AUF, og vant alltid fotballturneringene.

22. juli fikk foreldrene tre tekstmeldinger fra sønnen. Den første handlet om at livet var kjempebra. Den andre var en bekymring om sin tante, som jobbet i regjeringskvartalet.

Den siste var langt verre.

«Det er våpen på øya. Jeg elsker dere. Ikke ring. Vi er i skjul», sto det på meldingen. Det var 15 minutter før Behring Breivik ble tatt.

Den vonde samtalen som ga beskjed om at sønnen var drept, kom fra Dana Barzingi. En annen overlevende, som så at Fredrik ble skutt.

– Det var ingen lett samtale skal jeg si, sa Dana.

Selv var han en av to overlevende som ble lagt i håndjern da politiet kom på øya. På grunn av «atypisk opptreden».

Ann Kristin mistet sønnen 22. juli: – Jeg tenkte det måtte være trygt å sende Aleksander til Utøya

Ikke i et vakuum

LO-leder Peggy Hessen Følsvik avsluttet møtet. Hun poengterte at angrepet på Arbeiderpartiet, AUF, og arbeiderbevegelsen 22. juli ble begått av én mann. Men det skjedde ikke i noe vakuum.

– Gjerningsmannen var en del av noe større. Han var en del av en høyreekstrem bølge som rammer verden, med angrepene i Christchurch, i Charlottesville, i Oslo og på Utøya, og mot Al Noor-moskeen i Bærum. Han var en del av en idé om at menneskene kan deles inn og rangeres etter kjønn, etter rase, etter tro, etter legning, etter, makt, etter penger, etter en eller annen form for unik verdi, sa Hessen Følsvik da hun runde.

– Vi står for det motsatte. For at ideen om at alle mennesker har samme verdi. At mennesker ikke kan grupperes. At mennesker ikke kan rangeres. Men at mennesker kan organiseres. At vanlige mennesker kan få makt over egne liv når vi står sammen. Vi står for solidaritet, sa LO-lederen.

Eskil Pedersen: – Jeg og AUF ble kalt fiender av demokratiet

(Saken fortsetter under bildet)

LO-leder Peggy Hessen Følsvik avsluttet kveldsarrangementet.

LO-leder Peggy Hessen Følsvik avsluttet kveldsarrangementet.

Jan-Erik Østlie

– Ungdommene på Utøya ble drept fordi de ved sin eksistens og sitt engasjement bar bud om at disse verdiene skal forme det norske samfunnet også i det 21. århundret. Målet for angrepet var å svekke arbeiderbevegelsen ved å angripe vårt sterkeste ledd: ungdommen. Det beste vi kan gjøre for å hedre ofrene, er å være oss våre verdier bevisst. Å snakke om dem. Å styrke dem. Å sette dem ut i livet, poengterte hun.

21.07.2021
21:33
22.07.2021 13:48Mest lest

VIL UTVIKLE SEG: Helsefagarbeider Therese Madelen Nord-Kongskog vil gjerne ta en bachelorgrad for å kunne få mer ansvar og faglig utvikling i jobben.

VIL UTVIKLE SEG: Helsefagarbeider Therese Madelen Nord-Kongskog vil gjerne ta en bachelorgrad for å kunne få mer ansvar og faglig utvikling i jobben.

Bjørn A. Grimstad

Helsefagarbeider Therese Madelen (33) vil bli sykepleier, men fagbrevet gir null poeng

DYRT: Det kan koste arbeidsgjevarar fleire hundre tusen kroner i bot, om dei får tilgang til epost dei ikkje har lov til. Datatilsynet har sett eksempel på arbeidsgjevarar som fekk tilgang til privat epost til tilsette.

DYRT: Det kan koste arbeidsgjevarar fleire hundre tusen kroner i bot, om dei får tilgang til epost dei ikkje har lov til. Datatilsynet har sett eksempel på arbeidsgjevarar som fekk tilgang til privat epost til tilsette.

Colourbox

Sjefen fekk alle e-postane til den sjukmelde: Det enda med 400.000 kroner i bot

ULOVLIG: – Det er ikke rett fram for en arbeidsgiver å trekke ansatte i lønn, sier Petter Dreier.

ULOVLIG: – Det er ikke rett fram for en arbeidsgiver å trekke ansatte i lønn, sier Petter Dreier.

André Kjernsli

Kiosksjef truet en ansatt med lønnstrekk ved mobilbruk

PEKER UT SYNDEBUKKER Enova har vært mer opptatt av å få folk til å spise mindre rødt kjøtt enn å få folk til å energieffektivisere, hevder Nelfo-direktør Tore  Strandskog. Han gir politikerne skylda for det han mener er Enovas vage mandat.

PEKER UT SYNDEBUKKER Enova har vært mer opptatt av å få folk til å spise mindre rødt kjøtt enn å få folk til å energieffektivisere, hevder Nelfo-direktør Tore Strandskog. Han gir politikerne skylda for det han mener er Enovas vage mandat.

Knut Viggen

Ut mot grønn strømavgift: Forbrukerne får lite tilbake

Kommentar

Under pandemien var det enklere for det gamle flertallet på Stortinget, som lå til høyre, å hente pengene til politikken sin med økt oljepengebruk. Det går ikke lenger, skriver Trygve Svensson.

Under pandemien var det enklere for det gamle flertallet på Stortinget, som lå til høyre, å hente pengene til politikken sin med økt oljepengebruk. Det går ikke lenger, skriver Trygve Svensson.

Ole Berg-Rusten/NTB

«Hvordan hadde det vært om Listhaug og Solberg styrte nå?»

HUSK: Du må ha sykmelding fra lege, og huske å si fra til sjefen din hvis du blir syk i ferien og ønsker deg ny ferie med lønn senere.

HUSK: Du må ha sykmelding fra lege, og huske å si fra til sjefen din hvis du blir syk i ferien og ønsker deg ny ferie med lønn senere.

Colourbox.com

Syk i ferien? Dette kreves for at du får ny ferie med lønn

Vi merker konsekvensene av kutt i tiltaksplasser, forteller Steinar Halvorsen.

Vi merker konsekvensene av kutt i tiltaksplasser, forteller Steinar Halvorsen.

Simen Aker Grimsrud

Arbeidsledigheten er rekordlav, men Nav-tillitsvalgt Steinar vil ha mer penger til å få folk ut i arbeid

22. august er alle skolene i landet i gang. (Illustrasjonsfoto)

22. august er alle skolene i landet i gang. (Illustrasjonsfoto)

Colourbox

Her tas lærerne i LO ut i streik. Se lista over uttaket

HEKTISK: For hovedtillitsvalgt Joachim Andersen ved Eramet Sauda bestod mandagen av mange telefoner og rigging til streik ved smelteverket.

HEKTISK: For hovedtillitsvalgt Joachim Andersen ved Eramet Sauda bestod mandagen av mange telefoner og rigging til streik ved smelteverket.

Petter Pettersen

Nå streiker de for første gang på 52 år

Deltidsarbeid gir lavere lønn og pensjon, og gjør det vanskeligere å søk boliglån. (Illustrasjonsfoto)

Deltidsarbeid gir lavere lønn og pensjon, og gjør det vanskeligere å søk boliglån. (Illustrasjonsfoto)

Brian Cliff Olguin

Nesten halvparten av butikkansatte som jobber deltid har ikke valgt det selv, viser ny rapport

Håvard Haugen er ungdomstillitsvalgt og hovedtillitsvalgt for Industri Energi ved Hydro Årdal.

Håvard Haugen er ungdomstillitsvalgt og hovedtillitsvalgt for Industri Energi ved Hydro Årdal.

Egil Brandsøy

Håvard (26) tar mer ansvar i arbeidslivet enn eldre: – Vi må kjempe for godene

INNSYN: Har telefonen din ein MDM`app har du god grunn til å sjekke kva arbeidsgjevar sjekkar av informasjon om deg. Du har også krav på å få vite kva informasjon appen samlar inn og korleis den blir brukt.

INNSYN: Har telefonen din ein MDM`app har du god grunn til å sjekke kva arbeidsgjevar sjekkar av informasjon om deg. Du har også krav på å få vite kva informasjon appen samlar inn og korleis den blir brukt.

Øystein Windstad

Har du jobbtelefon? Du anar ikkje kva sjefen kan finne ut om deg

Kari Nessa Nordtun, til daglig ordfører i Stavanger, skal lede utvalget som skal meisle ut Aps nye energipolitikk.

Kari Nessa Nordtun, til daglig ordfører i Stavanger, skal lede utvalget som skal meisle ut Aps nye energipolitikk.

Jan Kåre Ness / NTB

Lederen i Aps energiutvalg vil utjevne strømprisene mellom nord og sør

Tidligere partitopp i Arbeiderpartiet, Trond Giske, er blitt leder av det største lokallaget i partiet – Nidaros Sosialdemokratiske Forum i Trondheim

Tidligere partitopp i Arbeiderpartiet, Trond Giske, er blitt leder av det største lokallaget i partiet – Nidaros Sosialdemokratiske Forum i Trondheim

Beate Oma Dahle / NTB

Giske går mot regjeringens planer om kraftutbygging

En innsatt i Skien fengsel angrep nylig en fengselsbetjent med kokende olje. I etterkant har reaksjonene vært mange.

En innsatt i Skien fengsel angrep nylig en fengselsbetjent med kokende olje. I etterkant har reaksjonene vært mange.

NFF

Overfallet i Skien fengsel: – Uforståelig at en innsatt der får tilgang på kokende olje

Debatt

Energimarkedet undergraver framtidas fellesskap, skriver Aslak Sira Myhre.

Energimarkedet undergraver framtidas fellesskap, skriver Aslak Sira Myhre.

Kai Hovden

«Nei, strøm er ikke vanskelig», skriver Aslak Sira Myhre

NTL-nestleder Ellen Dalen synes det er uheldig at mange sliter med å viske ut skillet mellom arbeid og hjem.

NTL-nestleder Ellen Dalen synes det er uheldig at mange sliter med å viske ut skillet mellom arbeid og hjem.

Ole Palmstrøm

Vi blander jobb og fritid mer etter pandemien: – Svært uheldig

Økonom Gøril Bjerkan fra LOs samfunnsavdeling går inn i utvalget som skal jobbe fram konkrete forslag for å stanse den økte kommersialiseringen innen velferden.

Økonom Gøril Bjerkan fra LOs samfunnsavdeling går inn i utvalget som skal jobbe fram konkrete forslag for å stanse den økte kommersialiseringen innen velferden.

Aslak Bodahl

LO-økonom skal hjelpe Støre med å stanse velferdsprofitørene

Jørn Eggum bekymrer seg for arbeidsplassene som nå opplever usikkerhet på grunn av et fullstendig løpsk strømmarked. (Illustrasjonsfoto)

Jørn Eggum bekymrer seg for arbeidsplassene som nå opplever usikkerhet på grunn av et fullstendig løpsk strømmarked. (Illustrasjonsfoto)

Leif Martin Kirknes

– Åpenbart at vi ikke kan ha kraftutveksling med andre land når situasjonen er som nå

DYRT OG OMFATTENDE: En streik i «kjemisk» kan ikke sammenlignes med et ølbryggeri, hvor man kan slå av og på i løpet av kort tid, sier tidligere leder Olav Støylen (80)  i Norsk kjemisk Industriarbeiderforbund (populært kalt «Kjemisk»).

DYRT OG OMFATTENDE: En streik i «kjemisk» kan ikke sammenlignes med et ølbryggeri, hvor man kan slå av og på i løpet av kort tid, sier tidligere leder Olav Støylen (80)  i Norsk kjemisk Industriarbeiderforbund (populært kalt «Kjemisk»).

Industri Energi

Derfor blir det ekstra hett når lønna i smelteverkene skal forhandles. Veteran Støylen (80) forklarer


Flere saker