JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Budsjettforslaget fra Ap og Sp markerer en tydelig rødgrønn kurs, mener Agenda-sjef Trygve Svensson.

Budsjettforslaget fra Ap og Sp markerer en tydelig rødgrønn kurs, mener Agenda-sjef Trygve Svensson.

Aslak Bodahl

Statsbudsjettet 2022:

Agenda-sjefen om nytt budsjett: En tydelig rødgrønn kurs

De store skiftene må utsettes til Ap og Sp leverer sitt eget budsjett neste høst, men dette budsjettforslaget markerer i hvert fall en ny kurs, mener Agenda-sjef Trygve Svensson.09.11.2021
11:17
10.11.2021 14:35

aslak@lomedia.no

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) la mandag fram det den ferske Støre-regjeringen har rukket å jobbe fram i statsbudsjettet for 2022 siden regjeringsskiftet for drøye tre uker siden.

– Det er forskjell på et skip som har forlatt en havn etter tre uker og ett år. Derfor blir det ekstra spennende å følge neste års budsjett. Likevel er jeg overrasket over at regjeringen har klart å flytte så mye penger på så kort tid, sier Trygve Svensson, leder for Tankesmien Agenda, til FriFagbevegelse.

Denne skaper debatt: Politikerne kan prøve selv å leve for 255 kroner dagen, sier Ole Bjørn som deltar i Nav-tiltak

Store summer

Han nevner først og fremst det faktum at den nye regjeringen vil plusse på de frie midlene til kommunene med 2,5 milliarder kroner sammenlignet med Solberg-regjeringens budsjettforslag.

Tiltaket om nesten å halvere elavgiften i januar, februar og mars, ved siden av å kutte avgiften med cirka 9 prosent resten av året, er anslått til å koste 2,9 milliarder kroner i form av reduserte inntekter i 2022. Dette er det største enkeltkuttet i statens inntekter neste år.

– Det er lett å bli fartsblind på millioner og milliarder på en budsjettdag, men det flyttes store summer. Den øverste tidelen av befolkningen skal dessuten betale mer i skatt, mens to tredeler skal betale mindre. Sånn var det ikke under de borgerlige. Det er en ny retning, sier Svensson.  

Hvor henter Støre budsjettpengene fra? Her er oversikten

Arver et borgerlig budsjett

Han minner om at budsjettforslaget, som ble lagt fram av finansminister Trygve Slagsvold Vedum, ikke er et budsjett med navnetrekket til Ap og Sp. Forslaget til statsbudsjettet for neste år var noe av det siste den forrige regjeringen foretok seg.

Det var nemlig Vedums forgjenger, Høyres Jan Tore Sanner, som hadde regien da budsjettforslaget kom i oktober. Ap og Sp har kun hatt 25 dager på å sette sitt preg på statsbudsjettet for 2022. Det er derfor begrenset hvor mye den nye regjeringen har kunnet foreta seg med dette budsjettet.

– Det Ap og Sp har fått mulighet til, er på noen uker å gjøre de endringene som er praktisk mulig innenfor både tid og formaliteter – og av hensynet til alle som påvirkes av et statsbudsjett, sier han.

Oversikt: Slik treffer det nye statsbudsjettet lommeboka

Billigere og enklere

Gjøres det for mye endringer på et budsjettforslag som det Sanner la fram i oktober, kan det påvirke både kronekurs og rente. Da blir det brått veldig konkret for en vanlig familie som skal betale neste avdrag på huslånet, eller en bedrift som skal selge noe til utlandet, understreker Agenda-sjefen.

– Ap og Sp har likevel klart å finne saker som viser hva prosjektet deres handler om, sier Svensson.

Agenda-sjefen nevner blant annet at det nå skal bli billigere og enklere å være fagorganisert. Arbeidsminister Hadia Tajik (Ap) sa i forrige uke at fagforeningsfradraget skal dobles over to år.

– Dette er et tydelig eksempel på politikk som kontrakt. Fagbevegelsen støttet et regjeringsskifte. Det er dessuten bra for økonomien i hele landet at mange er fagorganisert. Det er dokumentert gjennom kilometer med forskning, minner Trygve Svensson om.

Opposisjonen om statsbudsjettet: – Viser ingen retning i det hele tatt, sier Tina Bru

Mer i skatt til de rike

Agenda-sjefen hadde på forhånd forhåpninger om en økning i formuesskatten og mindre skatt for de med lavest inntekter. Begge deler ble innfridd da Vedum redegjorde for endringene i Stortinget mandag.

Regjeringen foreslår å øke formuesskatten til 0,95 prosent, mens to av tre får mindre i skatt. 20 prosent får uendret skatt. Og de 13 prosent med sterkest rygg, må belage seg på en skatteøkning.

En styrket pendlerordning og lavere barnehagepriser var også noe som burde komme nå, ifølge Svensson. Det gjorde et også. Blant annet reduseres maksprisen i barnehagene fra 3.315 kroner til 3.050 kroner per måned. Bunnfradraget senkes til 14.000 for alle pendlere.

Ved siden av det Svensson omtaler som en offensiv satsing på Arbeidstilsynet, som får 20 millioner kroner mer av Støre-regjeringen, er han også fornøyd med at Ap og Sp skroter Solberg-regjeringens forslag om jobbskattefradrag for å få flere under 30 år ut i jobb. Tiltaket var ventet å ha en årlig kostnad på 1,5 milliarder kroner.

– Et fornuftig kutt. Dette fradraget var ikke bare kjempedyrt, men det hadde også liten dokumentert effekt, sier Trygve Svensson. 

Små og mellomstore steiner

En annen stor sak i valgkampen, som fergepriser, ble også justert.

– Sånne små og mellomstore steiner er det som har bygget det ganske flotte byggverket vi kaller velferdssamfunnet. Og sånne steiner bør vi se en del av, mener Svensson.

– Det gjenkjennelige fra valgkampen er at Ap og Sp går inn i fordelingspolitikken med en tilnærming som gagner vanlige folk, påpeker Agenda-sjefen.

Det var også noe som forble uendret i budsjettforslaget. Både Ap og Sp har for eksempel gått hardt ut mot de borgerliges ostehøvelkutt, offisielt kalt avbyråkratiserings- og effektiviseringsreformen (ABE), men ordningen ligger fortsatt inne i Støre-regjeringens første statsbudsjett.

– Tre uker er knapp tid, men det er mange i fagbevegelsen, spesielt de som jobber i offentlig sektor, som er opptatt av denne reformen. At regjeringen ikke vil foreta seg noe nå, gjør arbeidet med tillitsreformen ekstra viktig, påpeker Svensson.

Duket for SV

Støre-regjeringen legger også opp til å bruke like mange oljepenger som det Erna Solberg la opp til – det vil si 322,4 milliarder kroner. Det tilsvarer 2,6 prosent av Oljefondet.

– Dette er verdt å legge merke til. Ikke minst i et større perspektiv er det viktig. Hvis det pumpes for mye penger inn i økonomien, og renten går opp, vet vi hvordan dette vil ramme en vanlig familie som skal betale neste avdrag på huslånet, påpeker Trygve Svensson.

– Nå skal SV sette sitt preg på dette budsjettet for å sikre regjeringen flertall. Det blir spennende å se hvordan partiet forvalter den makten, mener Agenda-sjefen.  

09.11.2021
11:17
10.11.2021 14:35Mest lest

VIL UTVIKLE SEG: Helsefagarbeider Therese Madelen Nord-Kongskog vil gjerne ta en bachelorgrad for å kunne få mer ansvar og faglig utvikling i jobben.

VIL UTVIKLE SEG: Helsefagarbeider Therese Madelen Nord-Kongskog vil gjerne ta en bachelorgrad for å kunne få mer ansvar og faglig utvikling i jobben.

Bjørn A. Grimstad

Helsefagarbeider Therese Madelen (33) vil bli sykepleier, men fagbrevet gir null poeng

DYRT: Det kan koste arbeidsgjevarar fleire hundre tusen kroner i bot, om dei får tilgang til epost dei ikkje har lov til. Datatilsynet har sett eksempel på arbeidsgjevarar som fekk tilgang til privat epost til tilsette.

DYRT: Det kan koste arbeidsgjevarar fleire hundre tusen kroner i bot, om dei får tilgang til epost dei ikkje har lov til. Datatilsynet har sett eksempel på arbeidsgjevarar som fekk tilgang til privat epost til tilsette.

Colourbox

Sjefen fekk alle e-postane til den sjukmelde: Det enda med 400.000 kroner i bot

ULOVLIG: – Det er ikke rett fram for en arbeidsgiver å trekke ansatte i lønn, sier Petter Dreier.

ULOVLIG: – Det er ikke rett fram for en arbeidsgiver å trekke ansatte i lønn, sier Petter Dreier.

André Kjernsli

Kiosksjef truet en ansatt med lønnstrekk ved mobilbruk

PEKER UT SYNDEBUKKER Enova har vært mer opptatt av å få folk til å spise mindre rødt kjøtt enn å få folk til å energieffektivisere, hevder Nelfo-direktør Tore  Strandskog. Han gir politikerne skylda for det han mener er Enovas vage mandat.

PEKER UT SYNDEBUKKER Enova har vært mer opptatt av å få folk til å spise mindre rødt kjøtt enn å få folk til å energieffektivisere, hevder Nelfo-direktør Tore Strandskog. Han gir politikerne skylda for det han mener er Enovas vage mandat.

Knut Viggen

Ut mot grønn strømavgift: Forbrukerne får lite tilbake

Kommentar

Under pandemien var det enklere for det gamle flertallet på Stortinget, som lå til høyre, å hente pengene til politikken sin med økt oljepengebruk. Det går ikke lenger, skriver Trygve Svensson.

Under pandemien var det enklere for det gamle flertallet på Stortinget, som lå til høyre, å hente pengene til politikken sin med økt oljepengebruk. Det går ikke lenger, skriver Trygve Svensson.

Ole Berg-Rusten/NTB

«Hvordan hadde det vært om Listhaug og Solberg styrte nå?»

HUSK: Du må ha sykmelding fra lege, og huske å si fra til sjefen din hvis du blir syk i ferien og ønsker deg ny ferie med lønn senere.

HUSK: Du må ha sykmelding fra lege, og huske å si fra til sjefen din hvis du blir syk i ferien og ønsker deg ny ferie med lønn senere.

Colourbox.com

Syk i ferien? Dette kreves for at du får ny ferie med lønn

Vi merker konsekvensene av kutt i tiltaksplasser, forteller Steinar Halvorsen.

Vi merker konsekvensene av kutt i tiltaksplasser, forteller Steinar Halvorsen.

Simen Aker Grimsrud

Arbeidsledigheten er rekordlav, men Nav-tillitsvalgt Steinar vil ha mer penger til å få folk ut i arbeid

HEKTISK: For hovedtillitsvalgt Joachim Andersen ved Eramet Sauda bestod mandagen av mange telefoner og rigging til streik ved smelteverket.

HEKTISK: For hovedtillitsvalgt Joachim Andersen ved Eramet Sauda bestod mandagen av mange telefoner og rigging til streik ved smelteverket.

Petter Pettersen

Nå streiker de for første gang på 52 år

22. august er alle skolene i landet i gang. (Illustrasjonsfoto)

22. august er alle skolene i landet i gang. (Illustrasjonsfoto)

Colourbox

Her tas lærerne i LO ut i streik. Se lista over uttaket

Deltidsarbeid gir lavere lønn og pensjon, og gjør det vanskeligere å søk boliglån. (Illustrasjonsfoto)

Deltidsarbeid gir lavere lønn og pensjon, og gjør det vanskeligere å søk boliglån. (Illustrasjonsfoto)

Brian Cliff Olguin

Nesten halvparten av butikkansatte som jobber deltid har ikke valgt det selv, viser ny rapport

Håvard Haugen er ungdomstillitsvalgt og hovedtillitsvalgt for Industri Energi ved Hydro Årdal.

Håvard Haugen er ungdomstillitsvalgt og hovedtillitsvalgt for Industri Energi ved Hydro Årdal.

Egil Brandsøy

Håvard (26) tar mer ansvar i arbeidslivet enn eldre: – Vi må kjempe for godene

INNSYN: Har telefonen din ein MDM`app har du god grunn til å sjekke kva arbeidsgjevar sjekkar av informasjon om deg. Du har også krav på å få vite kva informasjon appen samlar inn og korleis den blir brukt.

INNSYN: Har telefonen din ein MDM`app har du god grunn til å sjekke kva arbeidsgjevar sjekkar av informasjon om deg. Du har også krav på å få vite kva informasjon appen samlar inn og korleis den blir brukt.

Øystein Windstad

Har du jobbtelefon? Du anar ikkje kva sjefen kan finne ut om deg

Kari Nessa Nordtun, til daglig ordfører i Stavanger, skal lede utvalget som skal meisle ut Aps nye energipolitikk.

Kari Nessa Nordtun, til daglig ordfører i Stavanger, skal lede utvalget som skal meisle ut Aps nye energipolitikk.

Jan Kåre Ness / NTB

Lederen i Aps energiutvalg vil utjevne strømprisene mellom nord og sør

Tidligere partitopp i Arbeiderpartiet, Trond Giske, er blitt leder av det største lokallaget i partiet – Nidaros Sosialdemokratiske Forum i Trondheim

Tidligere partitopp i Arbeiderpartiet, Trond Giske, er blitt leder av det største lokallaget i partiet – Nidaros Sosialdemokratiske Forum i Trondheim

Beate Oma Dahle / NTB

Giske går mot regjeringens planer om kraftutbygging

En innsatt i Skien fengsel angrep nylig en fengselsbetjent med kokende olje. I etterkant har reaksjonene vært mange.

En innsatt i Skien fengsel angrep nylig en fengselsbetjent med kokende olje. I etterkant har reaksjonene vært mange.

NFF

Overfallet i Skien fengsel: – Uforståelig at en innsatt der får tilgang på kokende olje

Debatt

Energimarkedet undergraver framtidas fellesskap, skriver Aslak Sira Myhre.

Energimarkedet undergraver framtidas fellesskap, skriver Aslak Sira Myhre.

Kai Hovden

«Nei, strøm er ikke vanskelig», skriver Aslak Sira Myhre

NTL-nestleder Ellen Dalen synes det er uheldig at mange sliter med å viske ut skillet mellom arbeid og hjem.

NTL-nestleder Ellen Dalen synes det er uheldig at mange sliter med å viske ut skillet mellom arbeid og hjem.

Ole Palmstrøm

Vi blander jobb og fritid mer etter pandemien: – Svært uheldig

Økonom Gøril Bjerkan fra LOs samfunnsavdeling går inn i utvalget som skal jobbe fram konkrete forslag for å stanse den økte kommersialiseringen innen velferden.

Økonom Gøril Bjerkan fra LOs samfunnsavdeling går inn i utvalget som skal jobbe fram konkrete forslag for å stanse den økte kommersialiseringen innen velferden.

Aslak Bodahl

LO-økonom skal hjelpe Støre med å stanse velferdsprofitørene

Jørn Eggum bekymrer seg for arbeidsplassene som nå opplever usikkerhet på grunn av et fullstendig løpsk strømmarked. (Illustrasjonsfoto)

Jørn Eggum bekymrer seg for arbeidsplassene som nå opplever usikkerhet på grunn av et fullstendig løpsk strømmarked. (Illustrasjonsfoto)

Leif Martin Kirknes

– Åpenbart at vi ikke kan ha kraftutveksling med andre land når situasjonen er som nå

DYRT OG OMFATTENDE: En streik i «kjemisk» kan ikke sammenlignes med et ølbryggeri, hvor man kan slå av og på i løpet av kort tid, sier tidligere leder Olav Støylen (80)  i Norsk kjemisk Industriarbeiderforbund (populært kalt «Kjemisk»).

DYRT OG OMFATTENDE: En streik i «kjemisk» kan ikke sammenlignes med et ølbryggeri, hvor man kan slå av og på i løpet av kort tid, sier tidligere leder Olav Støylen (80)  i Norsk kjemisk Industriarbeiderforbund (populært kalt «Kjemisk»).

Industri Energi

Derfor blir det ekstra hett når lønna i smelteverkene skal forhandles. Veteran Støylen (80) forklarer


Flere saker