JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Budsjettforslaget fra Ap og Sp markerer en tydelig rødgrønn kurs, mener Agenda-sjef Trygve Svensson.

Budsjettforslaget fra Ap og Sp markerer en tydelig rødgrønn kurs, mener Agenda-sjef Trygve Svensson.

Aslak Bodahl

Statsbudsjettet 2022:

Agenda-sjefen om nytt budsjett: En tydelig rødgrønn kurs

De store skiftene må utsettes til Ap og Sp leverer sitt eget budsjett neste høst, men dette budsjettforslaget markerer i hvert fall en ny kurs, mener Agenda-sjef Trygve Svensson.09.11.2021
11:17
10.11.2021 14:35

aslak@lomedia.no

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) la mandag fram det den ferske Støre-regjeringen har rukket å jobbe fram i statsbudsjettet for 2022 siden regjeringsskiftet for drøye tre uker siden.

– Det er forskjell på et skip som har forlatt en havn etter tre uker og ett år. Derfor blir det ekstra spennende å følge neste års budsjett. Likevel er jeg overrasket over at regjeringen har klart å flytte så mye penger på så kort tid, sier Trygve Svensson, leder for Tankesmien Agenda, til FriFagbevegelse.

Denne skaper debatt: Politikerne kan prøve selv å leve for 255 kroner dagen, sier Ole Bjørn som deltar i Nav-tiltak

Store summer

Han nevner først og fremst det faktum at den nye regjeringen vil plusse på de frie midlene til kommunene med 2,5 milliarder kroner sammenlignet med Solberg-regjeringens budsjettforslag.

Tiltaket om nesten å halvere elavgiften i januar, februar og mars, ved siden av å kutte avgiften med cirka 9 prosent resten av året, er anslått til å koste 2,9 milliarder kroner i form av reduserte inntekter i 2022. Dette er det største enkeltkuttet i statens inntekter neste år.

– Det er lett å bli fartsblind på millioner og milliarder på en budsjettdag, men det flyttes store summer. Den øverste tidelen av befolkningen skal dessuten betale mer i skatt, mens to tredeler skal betale mindre. Sånn var det ikke under de borgerlige. Det er en ny retning, sier Svensson.  

Hvor henter Støre budsjettpengene fra? Her er oversikten

Arver et borgerlig budsjett

Han minner om at budsjettforslaget, som ble lagt fram av finansminister Trygve Slagsvold Vedum, ikke er et budsjett med navnetrekket til Ap og Sp. Forslaget til statsbudsjettet for neste år var noe av det siste den forrige regjeringen foretok seg.

Det var nemlig Vedums forgjenger, Høyres Jan Tore Sanner, som hadde regien da budsjettforslaget kom i oktober. Ap og Sp har kun hatt 25 dager på å sette sitt preg på statsbudsjettet for 2022. Det er derfor begrenset hvor mye den nye regjeringen har kunnet foreta seg med dette budsjettet.

– Det Ap og Sp har fått mulighet til, er på noen uker å gjøre de endringene som er praktisk mulig innenfor både tid og formaliteter – og av hensynet til alle som påvirkes av et statsbudsjett, sier han.

Oversikt: Slik treffer det nye statsbudsjettet lommeboka

Billigere og enklere

Gjøres det for mye endringer på et budsjettforslag som det Sanner la fram i oktober, kan det påvirke både kronekurs og rente. Da blir det brått veldig konkret for en vanlig familie som skal betale neste avdrag på huslånet, eller en bedrift som skal selge noe til utlandet, understreker Agenda-sjefen.

– Ap og Sp har likevel klart å finne saker som viser hva prosjektet deres handler om, sier Svensson.

Agenda-sjefen nevner blant annet at det nå skal bli billigere og enklere å være fagorganisert. Arbeidsminister Hadia Tajik (Ap) sa i forrige uke at fagforeningsfradraget skal dobles over to år.

– Dette er et tydelig eksempel på politikk som kontrakt. Fagbevegelsen støttet et regjeringsskifte. Det er dessuten bra for økonomien i hele landet at mange er fagorganisert. Det er dokumentert gjennom kilometer med forskning, minner Trygve Svensson om.

Opposisjonen om statsbudsjettet: – Viser ingen retning i det hele tatt, sier Tina Bru

Mer i skatt til de rike

Agenda-sjefen hadde på forhånd forhåpninger om en økning i formuesskatten og mindre skatt for de med lavest inntekter. Begge deler ble innfridd da Vedum redegjorde for endringene i Stortinget mandag.

Regjeringen foreslår å øke formuesskatten til 0,95 prosent, mens to av tre får mindre i skatt. 20 prosent får uendret skatt. Og de 13 prosent med sterkest rygg, må belage seg på en skatteøkning.

En styrket pendlerordning og lavere barnehagepriser var også noe som burde komme nå, ifølge Svensson. Det gjorde et også. Blant annet reduseres maksprisen i barnehagene fra 3.315 kroner til 3.050 kroner per måned. Bunnfradraget senkes til 14.000 for alle pendlere.

Ved siden av det Svensson omtaler som en offensiv satsing på Arbeidstilsynet, som får 20 millioner kroner mer av Støre-regjeringen, er han også fornøyd med at Ap og Sp skroter Solberg-regjeringens forslag om jobbskattefradrag for å få flere under 30 år ut i jobb. Tiltaket var ventet å ha en årlig kostnad på 1,5 milliarder kroner.

– Et fornuftig kutt. Dette fradraget var ikke bare kjempedyrt, men det hadde også liten dokumentert effekt, sier Trygve Svensson. 

Små og mellomstore steiner

En annen stor sak i valgkampen, som fergepriser, ble også justert.

– Sånne små og mellomstore steiner er det som har bygget det ganske flotte byggverket vi kaller velferdssamfunnet. Og sånne steiner bør vi se en del av, mener Svensson.

– Det gjenkjennelige fra valgkampen er at Ap og Sp går inn i fordelingspolitikken med en tilnærming som gagner vanlige folk, påpeker Agenda-sjefen.

Det var også noe som forble uendret i budsjettforslaget. Både Ap og Sp har for eksempel gått hardt ut mot de borgerliges ostehøvelkutt, offisielt kalt avbyråkratiserings- og effektiviseringsreformen (ABE), men ordningen ligger fortsatt inne i Støre-regjeringens første statsbudsjett.

– Tre uker er knapp tid, men det er mange i fagbevegelsen, spesielt de som jobber i offentlig sektor, som er opptatt av denne reformen. At regjeringen ikke vil foreta seg noe nå, gjør arbeidet med tillitsreformen ekstra viktig, påpeker Svensson.

Duket for SV

Støre-regjeringen legger også opp til å bruke like mange oljepenger som det Erna Solberg la opp til – det vil si 322,4 milliarder kroner. Det tilsvarer 2,6 prosent av Oljefondet.

– Dette er verdt å legge merke til. Ikke minst i et større perspektiv er det viktig. Hvis det pumpes for mye penger inn i økonomien, og renten går opp, vet vi hvordan dette vil ramme en vanlig familie som skal betale neste avdrag på huslånet, påpeker Trygve Svensson.

– Nå skal SV sette sitt preg på dette budsjettet for å sikre regjeringen flertall. Det blir spennende å se hvordan partiet forvalter den makten, mener Agenda-sjefen.  

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
09.11.2021
11:17
10.11.2021 14:35Mest lest

Leif Martin Kirknes

– Vi skal ikke plage kundene, sier kraftsjefen. Dette strømselskapet er ikke som alle andre

LO-sekretær

LO-sekretær

Jan-Erik Østlie

Strømsjokket: – Vi kan prise oss lykkelige over det statlige eierskapet, sier LO-sekretær

Tonje Paulsen Solem

Anna (59) kan miste jobben hvis Norgesplaster flagges ut til Spania: – Det var sjokk og fortvilelse

Girteka anmeldes regelmessig for brudd på kabotasjereglene i Norge. Nå går politiet til sak mot selskapet på bakgrunn av 11 forhold.

Girteka anmeldes regelmessig for brudd på kabotasjereglene i Norge. Nå går politiet til sak mot selskapet på bakgrunn av 11 forhold.

Stein Inge Stølen

Transportgigant har kjørt ulovlig i Norge, ifølge politiet. Nå må selskapet møte i retten

Kommentar

Jonas Gahr Støre var statsråd i Jens Stoltenbergs andre regjering.

Jonas Gahr Støre var statsråd i Jens Stoltenbergs andre regjering.

Håvard Sæbø

«Kameraderi i et lite land»

En handlingsplan mot sosial dumping i transportnæringen er nå på trappene. (Illustrasjonsfoto)

En handlingsplan mot sosial dumping i transportnæringen er nå på trappene. (Illustrasjonsfoto)

Stein Inge Stølen

Regjeringen til kamp mot sosial dumping: Nye regler kan berøre titusener av kjøretøy og eiere

BARNEVERN-JUS: - Barnevernet er ikke rettslig forpliktet til å finne et fosterhjem med samme kulturelle bakgrunn som barnets foreldre har, men må gjøre en innsats for å finne det, påpeker jus-professor Elisabeth Gording Stang.

BARNEVERN-JUS: - Barnevernet er ikke rettslig forpliktet til å finne et fosterhjem med samme kulturelle bakgrunn som barnets foreldre har, men må gjøre en innsats for å finne det, påpeker jus-professor Elisabeth Gording Stang.

Nadia Frantsen

Tvangsadoptert fra muslimsk til kristent hjem: Dette betyr dommen fra Strasbourg for barnevernet

SLITEN OG REDD: Kirsten Jakobsen jobber i en privat barnehage i Oslo. Hun har fått long covid og er livredd for ny smitterunde.

SLITEN OG REDD: Kirsten Jakobsen jobber i en privat barnehage i Oslo. Hun har fått long covid og er livredd for ny smitterunde.

Privat

Barnehagelærer Kirsten sliter med langvirkninger etter korona: – I helgene er jeg helt ødelagt

–  Strømsjokket vil gi lavere lønninger, advarer Hogne Hongset.

– Strømsjokket vil gi lavere lønninger, advarer Hogne Hongset.

Jan-Erik Østlie

Eksperten fikk rett da han advarte mot høye strømpriser. Nå advarer han om lavere lønninger

Kim André og Jøran Aleksandersen driver familiefirmaet Aleksandersen lyd og lys. De har vært uten oppdrag i over en måned.

Kim André og Jøran Aleksandersen driver familiefirmaet Aleksandersen lyd og lys. De har vært uten oppdrag i over en måned.

Helge Rønning Birkelund

Kim André og Jøran fikk 35 avlysninger på to dager i desember. Siden har de ikke hatt noe å gjøre

Leif Martin Kirknes

Innfører forbud mot bemanningsbransjen i Oslo-området

Ole Palmstrøm

100-dagersplanen punkt for punkt: Slik har det gått med løftene fra Ap

Yngvil Mortensen

Ingrid (32) måtte kjempe i seks år for å klare å overbevise Nav

Jan-Erik Østlie

Arbeidstilsynet har sviktet ansatte i skoler og barnehager, mener Skolenes landsforbund

TOPRISSYSTEM: Strømmen folk trenger til å varme opp huset og koke kaffe, må koste mindre enn strøm til boblebad og annet «luksusforbruk», mener SV.

TOPRISSYSTEM: Strømmen folk trenger til å varme opp huset og koke kaffe, må koste mindre enn strøm til boblebad og annet «luksusforbruk», mener SV.

Håvard Sæbø

SV går inn for statlig strømselskap og toprissystem

Debatt

TIL SPANIA: Norgesplaster vurderer utflagging. Det får Rødts Mimir Kristjánsson til å reagere.

TIL SPANIA: Norgesplaster vurderer utflagging. Det får Rødts Mimir Kristjánsson til å reagere.

Tonje Paulsen Solem og Norgesplaster

«Skal vi ikke lage ting her i landet lenger?»

Jan-Erik Østlie

De skyhøye strømprisene har gjort noe med Jørn Eggum

IKKE BESTEMT SEG: Peggy Hessen Følsvik har ikke avgjort om hun stiller til gjenvalg som LO-leder, dersom det er ønske om det.

IKKE BESTEMT SEG: Peggy Hessen Følsvik har ikke avgjort om hun stiller til gjenvalg som LO-leder, dersom det er ønske om det.

Leif Martin Kirknes

Hvem skal lede LO til 2025? I år skal valgkomiteen jobbe på en ny måte

Nettselskapene skyldte norske strømkunder over 1,7 milliarder kroner ved utgangen av 2020

Nettselskapene skyldte norske strømkunder over 1,7 milliarder kroner ved utgangen av 2020

colourbox.com

Nettselskap har skyldt norske strømkunder penger i over ti år

KONKURRANSEVRIDNING: Hver vinter står dårlig skodde utenlandske lastebiler fast på norsk vinterføre. Mange av dem får heller ikke lovpålagt lønn, og konkurrerer dermed ut norsk transportbransje. Det håper norsk transportbransje skal bli bedre med en ny handlingsplan mot sosial dumping i transportsektoren.

KONKURRANSEVRIDNING: Hver vinter står dårlig skodde utenlandske lastebiler fast på norsk vinterføre. Mange av dem får heller ikke lovpålagt lønn, og konkurrerer dermed ut norsk transportbransje. Det håper norsk transportbransje skal bli bedre med en ny handlingsplan mot sosial dumping i transportsektoren.

Statens Vegvesen, Region Vest (illustrasjonsfoto)

Utenlandske sjåfører har lenge jobbet ulovlig på norske veier. Nå krever partene at regjeringen blir tøffere


Flere saker