JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
 Mimir Kristjánsson (Rødt) og arbeids- og inkluderingsminister Hadia Tajik.

Mimir Kristjánsson (Rødt) og arbeids- og inkluderingsminister Hadia Tajik.

Aslak Bodahl og Jan Erik Østlie

AAP

Alle syke som har mistet arbeidsavklaringspengene må få hjelp av regjeringen, mener Rødt

Grovt urettferdig at de ikke er tatt med, mener Rødts Mimir Kristjánsson. Nå skal arbeids- og inkluderingsminister Hadia Tajik se hvordan hun kan løse floken.28.10.2021
12:53
02.11.2021 07:41

yngvil@lomedia.no

– Regjeringa kom nylig med en redningsplanke til dem som mistet arbeidsavklaringspengene sine 30. september eller etter det, sier Rødts Mimir Kristjánsson til FriFagbevegelse.

Nav skal med det opprette en søknadsordning for dem, som åpner for etterbetaling til dem som ikke er ferdig avklart mot arbeid eller uføretrygd. Tiltaket fra regjeringa er en del av midlertidige korona-tiltak som varer ut 2021.

– Men regjeringa kom ikke med noen løsning til dem som mistet arbeidsavklaringspengene sine før det og som kan ha gått uten penger i inntil ett helt år. De må også få en garanti om etterbetaling. Regjeringa må også ta vare på dem, sier den ferske stortingsrepresentanten.

Bakgrunn: AAP-mottakerne kan ikke vente flere måneder. De må ha penger nå, mener Mimir Kristjansson

I dag foreslo Rødt at Stortinget ber regjeringa sørge for at også mottakere av arbeidsavklaringspenger som falt ut av AAP-ordningen før 30. juni i år blir tatt inn i den nye søknadsordningen regjeringen har foreslått. Disse mottakerne skal i likhet med mottakere som har falt ut av ordningen 30. september få rett på etterbetaling av tapt stønad, heter det i forslaget.

– Hvis man kan gjøre det for folk som falt ut av ordningen i høst, kan man gjøre det for de som falt ut før det også, mener Kristjánsson.

– Jeg hadde sett at folk slapp å søke om etterbetaling av arbeidsavklaringspenger. Men Nav har ikke oversikt over hvem de er, påpeker Kristjánsson.

Nav har ikke oversikt over hvor mange som har falt ut av AAP-ordningen uten å være ferdig avklart.

Aktuelt: Slik vil Støre-regeringa endre Nav

Ap: Send forslaget til statsråden

Tuva Moflag, stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet, anerkjente fra talerstolen at det handler om mennesker som kan ha havnet i en vanskelig situasjon.

– Vi ønsker å løse dette best mulig, sa Moflag, som sitter i arbeids- og sosialkomiteen.

– Vi vet ikke hvordan dette best kan løses, sier hun til FriFagbevegelse.

– Derfor oppfordret vi Rødt til å gjøre om dette til et oversendelsesforslag slik at regjerings kan se på det, sier Moflag.

– Dette er potensielt veldig komplisert, mener hun.

– Hvorfor er det mer komplisert å finne ut om de som falt ut av AAP-ordningen i sommer har krav på etterbetaling enn de som falt ut i september har det? Hvis de også får mulighet til å søke, finner vel Nav ut om de har krav på etterbetaling eller ikke?

– Jeg kan ikke svare sikkert på det, men det kan ha sammenheng med at det er lengre tid siden disse falt ut av ordningen, sier Moflag. Hun viser til arbeids- og inkluderingsminister Hadia Tajiks redegjørelse på Stortinget i dag.

Tajik sa at Nav ikke har oversikt over hvilken situasjon de som falt ut av ordningen fikk, og at noen kan ha fått jobb, kommet over i andre ordninger eller havnet mellom alle stoler.

Nå sender Rødt sitt forslag til Hadia Tajik og Stortinget ber dermed om at hun ser nærmere på hva som er mulig å få til.

Det er uklart hva tidshorisonten på det er.

Denne skaper debatt: Alenemamma Emilie måtte kaste opp før hun klarte å åpne brevet fra Nav

Hva er arbeidsavklaringspenger?

Arbeidsavklaringspenger skal sikre deg inntekt i perioder du på grunn av sykdom eller skade har behov for hjelp fra Nav for å komme i arbeid. Stønaden utgjør 66 prosent av inntekten du hadde før du ble syk, med en maksgrense oppover. Minstesatsen er rundt 17.000 kroner i måneden før skatt.

Under fattigdomsgrensa med AAP: Christine lever på 14.300 kroner i måneden

Venter på permanent løsning

– Vi venter fortsatt på den permanente løsningen, som er å bli kvitt karensåret, og makstida på tre år, sier Mimir Kristjánsson.

I 100-dagersplanen til Arbeiderpartiet og i regjeringsplattformen til Ap og Sp står det at regjeringa vil «Sørge for at personer som mottar arbeidsavklaringspenger får forlengelse dersom de ikke er ferdig avklart fra Nav eller helsevesenet».

– Folk skal ikke straffes for at staten, altså helsevesenet og Nav, ikke klarer å avklare dem. Dette er folk som ofte har store økonomiske problemer fra før. Man får ikke et års buffer på kontoen av å leve på arbeidsavklaringspenger.

Mye lest: Nav-ansatte vil ha slutt på kutt i ytelser: – Ingen blir frisk av at en tar fra dem pengene

AAP i forlengede korona-tiltak

Nylig erklærte Støre-regjeringa at den tilbyr hjelp til dem som falt ut av ordningen 30. september i år, som en del av korona-tiltakene.

Mottakere av arbeidsavklaringspenger som var omfattet av forlengelsen til 30. september 2021 kan få forlengelse fra 1. oktober til 31. desember 2021. I tillegg vil de som går ut av ordningen i perioden fra 1. oktober og ut året også kunne få forlengelse, opplyste regjeringa.

Nav-ansatte etter drapet: – Det å lese at Nav fortjener dette – jeg får gåsehud bare jeg nevner det

Arbeidsavklaringspenger (AAP)

• Arbeidsavklaringspenger skal sikre deg inntekt i perioder du på grunn av sykdom eller skade har behov for hjelp fra Nav for å komme i arbeid.

• Stønaden utgjør 66 prosent av tidligere inntekt. Minstesatsen for arbeidsavklaringspenger er cirka 17.000 kroner i måneden før skatt.

• Den Høyre-ledede regjeringa innførte fra 2018 innstramminger i ordningen, for raskere avklaring og for å få flere i jobb.

• Disse endringene var de rødgrønne opposisjonspartiene på Stortinget mot. Den nye Ap-Sp-regjeringa har foreløpig ikke gjort om på noen av endringene.

• For å nå måltet om raskere avklaring og flere i jobb, kortet Høyre-FrP-regjeringa ned maksperioden for arbeidsavklaringspenger fra fire til tre år, stilte strengere krav til å komme inn i ordningen og til å forlenge maksperioden.

• Høyre-FrP-regjeringa innførte også stans i arbeidsavklaringspenger på ett år, «karensperioden». Det betyr at også syke og skadde som ikke er ferdig med sin avklaring i Nav eller helsevesenet, kan fratas arbeidsavklaringspengene i ett helt år før de kan søke om det på nytt.

• Man kan få innvilget forlengelse av arbeidsavklaringspengene utover tre år, i ytterligere to år, dersom man har alvorlig sykdom, slik det er definert av Arbeids- og sosialdepartementet.

Kilde: FriFagbevegelse, Arbeids- og sosialdepartementet

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
28.10.2021
12:53
02.11.2021 07:41Mest lest

PRESSET UT: Wivian Pettersen er glad hun hadde fagforeningen i ryggen da sjefen ville si henne opp.

PRESSET UT: Wivian Pettersen er glad hun hadde fagforeningen i ryggen da sjefen ville si henne opp.

Privat

Wivian (59) trodde møtet skulle handle om lønn, men sjefen ville snakke om oppsigelse

May Lill Kristiansen vet ikke helt hvordan hun skal oppføre seg i jobbintervjuer heretter: - Skal jeg fremstille meg som den jeg er med meninger eller skal jeg være den lojale som bare er snill og grei? 

May Lill Kristiansen vet ikke helt hvordan hun skal oppføre seg i jobbintervjuer heretter: - Skal jeg fremstille meg som den jeg er med meninger eller skal jeg være den lojale som bare er snill og grei? 

Hanna Skotheim

May Lill fortalte om dårlig ledelse på jobben. Det har fått konsekvenser

SLUTT PÅ PENDLINGEN: Inspektøren pendler ikke lenger til Bodø for å jobbe i Luftfartstilsynet. Han varslet flere ganger om feil han mente overordnede hadde gjort, og følte seg trakassert på grunn av dette.

SLUTT PÅ PENDLINGEN: Inspektøren pendler ikke lenger til Bodø for å jobbe i Luftfartstilsynet. Han varslet flere ganger om feil han mente overordnede hadde gjort, og følte seg trakassert på grunn av dette.

Merete Jansen

Trakassering på jobb: – Jeg har opplevd et jævla press fra lederne, det har gått på helsa løs

PRESEDENS: Stendi-saken vil få betydning for norsk arbeidsliv, mener advokat Kjetil Edvardsen, som har ført saken for Fagforbundets medlemmer.

PRESEDENS: Stendi-saken vil få betydning for norsk arbeidsliv, mener advokat Kjetil Edvardsen, som har ført saken for Fagforbundets medlemmer.

Werner Juvik

Nå kan Gry juble for millionutbetaling: – Jeg har nesten ikke ord

Håvard Sæbø

Mona (19) fortalte ingen at hun søkte på bygg og anlegg

PENSJON: Hva skal du leve av når du blir gammel? Det synes mange det er overveldende å sette seg inn i.

PENSJON: Hva skal du leve av når du blir gammel? Det synes mange det er overveldende å sette seg inn i.

colourbox.com

Orker du ikke forholde deg til pensjon? Her er en enkel oversikt

Nav Klageinstans opplyser nå at de tar kjennelsen til etterretning.

Nav Klageinstans opplyser nå at de tar kjennelsen til etterretning.

Leif Martin Kirknes

Elektriker ødela armen under strekking av kabel - måtte kjempe om Nav-erstatning

TV-profil Harald Eia er blitt verdsatt for sitt engasjement for fagbevegelsen.

TV-profil Harald Eia er blitt verdsatt for sitt engasjement for fagbevegelsen.

Ida Bing

Harald Eia ba seerne innstendig om å fagorganisere seg. Nå får han Nitos hederspris

Omar Jørgensen

SV, Ap og Sp enige om nytt statsbudsjett: Her er noe av det de ble enige om

Silje Kirknes Delgado

Det krangles om feriepenger på dagpenger, men hva betyr egentlig dette tillegget?

Slik møttes ledelsene i LO og Arbeiderpartiet til møte i samarbeidskomitéen 20. september i år. Fra venstre. Jonas Gahr Støre, Kjersti Stenseng, Bjørnar Skjæran, Hadia Tajik, Kristine Kallset, Amund Vik, Roger Heimli, Christopher Beckham, Wegard Harsvik, Roger Bjørnstad, Terje Olsson, Egil André Aas, Julie Lødrup, Mette Nord og Peggy Hessen Følsvik

Slik møttes ledelsene i LO og Arbeiderpartiet til møte i samarbeidskomitéen 20. september i år. Fra venstre. Jonas Gahr Støre, Kjersti Stenseng, Bjørnar Skjæran, Hadia Tajik, Kristine Kallset, Amund Vik, Roger Heimli, Christopher Beckham, Wegard Harsvik, Roger Bjørnstad, Terje Olsson, Egil André Aas, Julie Lødrup, Mette Nord og Peggy Hessen Følsvik

Martin Guttormsen Slørdal

Støre informerte ikke LO om løftebrudd på feriepenger

Styrer i Læringsverkstedets Folkeparken barnehage hevder kuttet i pensjonstilskudd vil gå utover det beste for barna. Samtidig har barnehagen hatt et samlet overskudd på 18,7 millioner kroner i årene 2015-2019. Illustrasjon: Vidar Eriksen

Styrer i Læringsverkstedets Folkeparken barnehage hevder kuttet i pensjonstilskudd vil gå utover det beste for barna. Samtidig har barnehagen hatt et samlet overskudd på 18,7 millioner kroner i årene 2015-2019. Illustrasjon: Vidar Eriksen

Barnehagen hadde overskudd på mange millioner hvert år. Nå truer de med at barna ikke får nye leker

Colourbox.com

Det blir likevel feriepenger på dagpenger for arbeidsløse og permitterte

SKAL LEVERE: Statsminister Jonas Gahr Støre har store forventninger fra LO-fellesskapet, og han sier de skal levere – men ber om mer tid.

SKAL LEVERE: Statsminister Jonas Gahr Støre har store forventninger fra LO-fellesskapet, og han sier de skal levere – men ber om mer tid.

Ole Palmstrøm

Støre trenger mer tid for å innfri på feriepenger og ABE-kutt: – Vi fikser ikke alt på seks uker

Jan-Erik Østlie

Sjekk hvem som skal sitte i ledelsen til Industri Energi de neste tre årene

PENGER UT AV LANDET: Økonomiprofessor ved UiO Karen Helene Ulltveit-Moe reagerer på at utenlandske eiere tar millioner i utbytte etter å ha fått støtte under pandemien.

PENGER UT AV LANDET: Økonomiprofessor ved UiO Karen Helene Ulltveit-Moe reagerer på at utenlandske eiere tar millioner i utbytte etter å ha fått støtte under pandemien.

Tri Nguyen Dinh

Utenlandske eiere tok ut 722 millioner kroner i utbytte fra krisestøttede bedrifter

Gry Espeland og de ansatte ved Figgjo AS får nå likevel feriepenger på dagpengene de mottok i 2021.

Gry Espeland og de ansatte ved Figgjo AS får nå likevel feriepenger på dagpengene de mottok i 2021.

Jan Inge Haga

Klubbleder Gry jubler for feriepenger på dagpenger: – Vi har ikke så mye fra før av

STRØM: – Oljeselskapene har penger til å betale for elektrifisering av sokkelen selv. De har hatt og har enorm inntjening. De bør ta regninga for elektrifiseringen, mener Kenneth Idsø som er tillitsvalgt i Industri Energi-klubben i et selskap som driver med oljeservice offshore.

STRØM: – Oljeselskapene har penger til å betale for elektrifisering av sokkelen selv. De har hatt og har enorm inntjening. De bør ta regninga for elektrifiseringen, mener Kenneth Idsø som er tillitsvalgt i Industri Energi-klubben i et selskap som driver med oljeservice offshore.

Jan-Erik Østlie

Folk flest skal ikke betale for strømkabler til oljeplattformene. Oljebransjen må ta regninga, mener tillitsvalgt

Visepresident Sverre Myrli (Ap) ble ikke valgt som ny presidentkandidat av partiet, men ønsket å fortsette i presidentskapet. (Arkivfoto)

Visepresident Sverre Myrli (Ap) ble ikke valgt som ny presidentkandidat av partiet, men ønsket å fortsette i presidentskapet. (Arkivfoto)

Martin Guttormsen Slørdal

Bitter splid i Ap om valget av ny stortingspresident

Ole Palmstrøm

Vilkårene til tusenvis av postansatte er truet


Flere saker