JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
INDUSTRI: EØS-avtalen er viktig for norsk eksportindustri, som Nordox i Oslo, forteller direktør Lars Tomasgaard (med ryggen til). Oslo Ap-leder Frode Jacobsen og leder av fagligpolitisk utvalg i Oslo Ap, Trine Lise Sundnes hegner om avtalen før årets stortingsvalg.

INDUSTRI: EØS-avtalen er viktig for norsk eksportindustri, som Nordox i Oslo, forteller direktør Lars Tomasgaard (med ryggen til). Oslo Ap-leder Frode Jacobsen og leder av fagligpolitisk utvalg i Oslo Ap, Trine Lise Sundnes hegner om avtalen før årets stortingsvalg.

Petter Pettersen

Lederen av Oslo Arbeiderparti ut mot EØS-skepsis

Ap-topper i Oslo: – Ikke skyld på EØS-avtalen for alt som er vondt og vanskelig

Denne uka er det landsmøte i Arbeiderpartiet og til høsten er det stortingsvalg. Arbeiderpartitopper i Oslo slår ring om EØS-avtalen, og mener den er avgjørende for norske industriarbeidsplasser.


15.04.2021
15:04
15.04.2021 16:09

petter@lomedia.no

– Det er problemer i arbeidslivet i Norge – det handler om politikk. Men ikke kom og skyld på EØS for alt som er vondt og vanskelig. EØS-avtalen er garantisten for veldig mange arbeidsplasser. Det kan vi ikke begynne og tulle med, sier leder Frode Jacobsen i Oslo Ap.

Under et bedriftsbesøk på en av få industribedrifter i Oslo, Nordox på Helsfyr, fikk Jacobsen og leder av fagligpolitisk utvalg i Oslo Ap, Trine Lise Sundnes, god innsikt i hva EØS-avtalen betyr for industrien:

– Den er helt avgjørende for oss. Et lite land som Norge har ingen tyngde internasjonalt, og vi ville fått store problemer om vi ikke var medlem av EØS-avtalen, fortalte bedriftens markedssjef Ronny Schumann.

Kommentar: «Griseheldig? Om forskjellen på EU, brexit og EØS»

EØS-avtalen er avgjørende for eksportretta industri

Industribedriften Nordox produserer rundt 20 000 tonn kobberoksid i året. Produkter fra bedriften brukes blant annet til bunnstoff på båter, og 90 prosent av det som produseres blir eksportert globalt via en EU-havn.

– Vi bruker å si at hvert tredje skip i verden har kobberoksid herfra, sier Nordox-direktør Lars Tomasgaard med et lite smil.

Bedriften selger kobberoksid til over 80 land, og ifølge direktøren og markedssjefen er EØS-avtalen avgjørende for at de fortsatt kan sysselsette de 72 ansatte ved bedriften.

– Det er veldig mange sider som gjør EØS-avtalen viktig. Vi er helt avhengig av at det er sømløst, både for dokumentflyt, registrering og transport. Leveransene er ofte veldig tidskritisk, og vi ser at registreringsarbeidet blir bare mer og mer komplisert, forklarer Schumann.

– Hadde ikke dette vært mulig med en handelsavtale?

– En slik avtale tar lang tid å framforhandle, men vi vet ikke om det vil ivareta våre særinteresser og behov. Og for resten av verden, så er det helt avgjørende for vårt produkt at det står «EU/EEA Origin», siden vi ikke er et EU-land. Ellers har vi et stort problem, svarer markedssjefen.

Regiondirektør for NHO Viken Oslo, Nina Solli, forsvarer ikke overraskende, helhjerta EØS-avtalen. Med en stadig eldre befolkning og et økende behov for arbeidsplasser, mener hun vi er avhengige av handelsavtaler for å opprettholde velferden:

– I Oslo går over 60 prosent av eksporten til Europa, og eksporten i Oslo genererer over 70 000 arbeidsplasser. For disse bedriftene betyr EØS-avtalen alt for at man skal kunne konkurrere på like vilkår og få tilgang på det markedet.

Mye lest: Oskar (85) jobber fortsatt på Nordox-verkstedet

(Saken fortsetter etter bildet)

EKSPORT: Nordox-direktør Lars Tomasgaard (t.h.) viser leder av Oslo Ap, Frode Jacobsen, produktene de eksporterer til 80 land.

EKSPORT: Nordox-direktør Lars Tomasgaard (t.h.) viser leder av Oslo Ap, Frode Jacobsen, produktene de eksporterer til 80 land.

Petter Pettersen

Verken Jacobsen eller Sundnes trengte og overtales til å se viktigheten av EØS-avtalen, men var likevel interessert i hva den har å si for Oslo-bedriften:

– I dag har vi hørt historier om at Nordox kjøper kobber andre steder i tillegg til Norge, og det betyr at uten en EØS-avtale blir det vanskeligere og dyrere. På eksportsiden er det helt vesentlig at varene er merket EU/EEA, uten det taper norske virksomheter konkurransekraft, sier Sundnes.

Hun peker videre på viktigheten av markedsadgang for alle norske eksportretta industribedrifter, og mener EØS-avtalens fordeler veier tyngre enn ulempene.

Også Jacobsen var fornøyd med besøket ved bedriften, og at de fikk se hvor viktig det er for Nordox med forutsigbarhet og like vilkår som følger med avtalen.

– For meg så er det en veldig tydelig fortelling om at EØS-avtalen må bli et mer sentralt tema ved valget til høsten. Det er viktig for arbeidsplasser, for norsk industri, for folk som jobber i industrien i Oslo og andre steder at vi har en EØS-avtale som sikrer den forutsigbarheten og sikrer lik konkurranse, utdyper Jacobsen, og peker på at 80 prosent av Norges eksport er til EU.

Mye delt: Hva er egentlig frontfagsmodellen? Du får svarene her

En gammel vedovn forurenser like mye som hele fabrikken

Et viktig aspekt for industribedrifter i nåtid og framtida er klima og utslipp. Smelteverket ved Nordox har de siste 20 årene hatt et partikkelutslipp på mellom 0,05 og 0,9 mg/kubikkmeter. Grensen for slik type industri, som ligger i det generelle utslippsdirektivet til EU, er på mellom 2–5 mg/kubikkmeter.

– Vårt smelteavdeling slipper ut like mye på en uke, som det blir av å brenne en sekk med ved i uken. Så en gammel vedovn i Oslo forurenser nok omtrent like mye som vi gjør på hele fabrikken, forteller direktør Tomasgaard.

I dag er de en del av det europeiske regelverket og godkjenningene gjennom EØS-avtalen. Fordi regelutviklingen er såpass komplisert, ville det kostet norske bedrifter mye om de ikke var en del av avtalen, mener direktøren.

– Blant annet måtte vi hatt en representant i EU som talte vår sak. Det ville betydd ekstra kostnader og ekstra arbeid, også blir vi lenger unna selve prosessen.

– Også er det klart transport og transportdokumentasjon ikke ville vært løst i det hele tatt. Så det ville krevd antageligvis mye ekstra administrative ressurser, og det er det siste vi trenger, legger markedssjef Schumann til.

Fra landsmøtet i Ap: Støre varsler full gjennomgang av Nav: Slik skal Norge bli best til å få folk i jobb igjen

(Saken fortsetter etter bildet)

KOBBER: Nordox produserer omtrent 20 000 tonn med kobberoksid i året. Regelverket og godkjenninger de får fra EU, via EØS-avtalen, er viktige for å få en effektiv eksport.

KOBBER: Nordox produserer omtrent 20 000 tonn med kobberoksid i året. Regelverket og godkjenninger de får fra EU, via EØS-avtalen, er viktige for å få en effektiv eksport.

Tonje Paulsen Solem

EØS-kritikere blant fagbevegelsen og samarbeidspartier

De to politikerne står begge på stortingsvalglista til Oslo Ap, Jacobsen på 5. og Sundnes på 4. plass. Med EØS-kritiske SV og Sp som mulige regjeringspartnere, er det viktig for Sundnes å poengtere hva valget kan ha å si for avtalen:

– Akkurat nå har vi landets høyeste ledighet i Oslo. Å hegne om EØS-avtalen, som Arbeiderpartiet gjør, er helt avgjørende i både sysselsettingspolitikken og med tanke på arbeidsplasser i Oslo og i landet for øvrig, sier Sundnes, og påpeker at partienes størrelse vil ha betydning i et rødgrønt samarbeid:

– Når folk sier at «Det viktigste er å kaste Erna ut av regjeringskontorene», så er det viktig, men sammensetningen og størrelsen innad i en rødgrønn regjering er vesentlig. Jeg mener arbeidsfolk er best tjent med et stort Arbeiderparti i førersetet.

Les også: Bør Norge si opp EØS-avtalen? 11 tillitsvalgte fra ulike LO-forbund deler sitt syn

Men det er ikke bare de to andre partiene i den rødgrønne koalisjonen som har ytret skepsis til EØS-avtalen. Flere forbund og tillitsvalgte i fagbevegelsen har vært skeptiske. I fjor krevde Fellesforbundet blant annet at forholdet til avtalen måtte utredes, for å «forhindre at EØS-avtalen forringer kjerneområder i den norske arbeidslivsmodellen».

– Jeg kan forstå den uroen som er i deler av fagbevegelsen. Det rettes mot EØS, men det mener jeg er feil sted. Det bør rette seg mot høyrepolitikken. Vi har flere punkter hvor det går i gal retning, og da er det mange som skylder på EØS, men det er ikke EØS det handler om. Vi må få byttet regjering så vi får gjort noe med det useriøse arbeidslivet, mener Jacobsen.

Sundnes er enig i at det ikke er avtalen som burde være syndebukken, men kan peke på noen svakheter fra avtalens begynnelse:

– Da norske virksomheter fikk økt tilgang på arbeidskraft gjennom EØS-avtalen burde det vært fulgt opp med ytterligere forpliktelser for arbeidsgivere som benytter seg av dette. Vi vil styrke arbeidstakerrettighetene, og gi Arbeidstilsynet og A-krimsenterne bedre kontrollmuligheter og økte ressurser, avslutter Sundnes.

Mye delt: Derfor er lavtlønte kvinner så viktig for LO

UTLANDET: Nordox produserer rundt 20 000 tonn kobberoksid i året, og 90 prosent av pulveret eksporteres til utlandet.

UTLANDET: Nordox produserer rundt 20 000 tonn kobberoksid i året, og 90 prosent av pulveret eksporteres til utlandet.

Petter Pettersen

Nordox

Bedriften ligger på Helsfyr i Oslo og har røtter tilbake til 1886.

I dag har de 72 ansatte og produserer kobberoksid som selges til over 80 land.

De produserer rundt 20 000 tonn kobberoksid i året. Mesteparten går til bunnstoff på skip og plantevernmiddel til landbruk.

I 2019 omsatte bedriften for 1,1 milliarder kroner og hadde et driftsresultatet på 109 millioner.

Selskapet har siden 1975 vært eid av Stiftelsen Nordox. I vedtektene heter det blant annet at «Stiftelsen Nordox skal anvende hele sin inntekt til samfunnsgagnlige og humanitære formål».

Kilde: Nordox

15.04.2021
15:04
15.04.2021 16:09

Nordox

Bedriften ligger på Helsfyr i Oslo og har røtter tilbake til 1886.

I dag har de 72 ansatte og produserer kobberoksid som selges til over 80 land.

De produserer rundt 20 000 tonn kobberoksid i året. Mesteparten går til bunnstoff på skip og plantevernmiddel til landbruk.

I 2019 omsatte bedriften for 1,1 milliarder kroner og hadde et driftsresultatet på 109 millioner.

Selskapet har siden 1975 vært eid av Stiftelsen Nordox. I vedtektene heter det blant annet at «Stiftelsen Nordox skal anvende hele sin inntekt til samfunnsgagnlige og humanitære formål».

Kilde: Nordox




Mest lest

TRENGER FOLK: På den spanske ambassaden på Frogner i Oslo er det tre ledige stillinger, med en årslønn på rundt 250.000 kroner.

TRENGER FOLK: På den spanske ambassaden på Frogner i Oslo er det tre ledige stillinger, med en årslønn på rundt 250.000 kroner.

Kai Hovden

Reagerer på ambassadelønn: – Sjokkerende lavt

Brian Cliff Olguin

Butikkansatte får ny lønn

BITTERT: Per Olav Truberg har jobba mange år i matindustrien. Takken var oppsigelse da han havna i operasjonskø med et trøble kne.

BITTERT: Per Olav Truberg har jobba mange år i matindustrien. Takken var oppsigelse da han havna i operasjonskø med et trøble kne.

Erlend Angelo

Per Olav mistet jobben i operasjonskø: – Det er veldig sårt

BELASTENDE YRKE: Frisør og tillitsvalgt Kaja Aga Gaarder tar smertestillende for å klare arbeidsdagen. Etter en bilulykke har hun daglige smerter. Men hun tok smertestillende på jobb også før ulykken. Her fikser hun håret til Victoria Gjone.

BELASTENDE YRKE: Frisør og tillitsvalgt Kaja Aga Gaarder tar smertestillende for å klare arbeidsdagen. Etter en bilulykke har hun daglige smerter. Men hun tok smertestillende på jobb også før ulykken. Her fikser hun håret til Victoria Gjone.

Jan-Erik Østlie

Bruken av smertestillende øker: Kaja starter alltid arbeidsdagen med en Paracet

Unni tar gjerne på seg ekstra vakter. Hun elsker å gjøre en forskjell.

Unni tar gjerne på seg ekstra vakter. Hun elsker å gjøre en forskjell.

Eirik Dahl Viggen

Unni (65) var lei av livet som pensjonist. Da gjorde hun et uvanlig valg

Roy Ervin Solstad

Han er blant dem som har kommet med fete lønnskrav

OPPGJØR: Årets lønnsoppgjør står for døren og elektrikerne starter sine forhandlinger 22. april. Her er en Bravida-montør i sving med akkordarbeid på Drammen sykehus tidligere i år.

OPPGJØR: Årets lønnsoppgjør står for døren og elektrikerne starter sine forhandlinger 22. april. Her er en Bravida-montør i sving med akkordarbeid på Drammen sykehus tidligere i år.

Leif Martin Kirknes

Når får du ny lønn? Disse datoene må du merke deg

Håndverkere oppgir en høyere bruk av narkotika enn gjennomsnittet. Elektrobransjen frykter det kan føre til flere farlige situasjoner og ulykker på arbeidsplassene.

Håndverkere oppgir en høyere bruk av narkotika enn gjennomsnittet. Elektrobransjen frykter det kan føre til flere farlige situasjoner og ulykker på arbeidsplassene.

Leif Martin Kirknes

Økt kokainbruk blant unge elektrikere

Martine Lie satser på at et par måneder med permittering går greit.

Martine Lie satser på at et par måneder med permittering går greit.

Erlend Angelo

Potetmangel gir permitteringer i Bama

FLEST KVINNER: I rapporten kommer det fram at det ofte er unge kvinnelige ansatte, både med norsk og utenlandsk opprinnelse, som er skadelidende.

FLEST KVINNER: I rapporten kommer det fram at det ofte er unge kvinnelige ansatte, både med norsk og utenlandsk opprinnelse, som er skadelidende.

Colourbox.com

Renholdere trues med at de mister jobben om de er syke

Mats Ruland har allerede fire oppgjør på sitt bord, og skal i gang med mekling uka etter påske.

Mats Ruland har allerede fire oppgjør på sitt bord, og skal i gang med mekling uka etter påske.

Leif Martin Kirknes

Lønnsoppgjøret: Brudd i tre nye oppgjør

Renovatørene Markus Michalsen Helmundsen (t.v.) og Svein Øyvind Syse Johansen er godt kledd i gule refleksjakker, arbeidsbukser og vernesko. De får dekket alt arbeidstøy av jobben. Det får ikke barnehageansatt Alexander Filiberto (i midten).

Renovatørene Markus Michalsen Helmundsen (t.v.) og Svein Øyvind Syse Johansen er godt kledd i gule refleksjakker, arbeidsbukser og vernesko. De får dekket alt arbeidstøy av jobben. Det får ikke barnehageansatt Alexander Filiberto (i midten).

Jan-Erik Østlie

Alle tre jobber i kommunen, men bare to får dekket alt arbeidstøy

HENTER I BARNEHAGEN: Fengselsbetjent Jørgen Myrvold samler overtid for å ha et hjem til barna. Han er helt avhengig av et godt lønnsoppgjør for å fortsette i fengsel.

HENTER I BARNEHAGEN: Fengselsbetjent Jørgen Myrvold samler overtid for å ha et hjem til barna. Han er helt avhengig av et godt lønnsoppgjør for å fortsette i fengsel.

Eirik Dahl Viggen

Jørgen (29) overlever på overtidstimer

Heiko Junge / NTB

Vær obs på dette hvis du må jobbe i påska

NÆRMERE INDUSTRIEN: Arbeidsgivere og arbeidstakere har signert på at bussbransjen må nærme seg gjennomsnittlig industriarbeiderlønn, men NHO Transport vil likevel holde seg innenfor rammene til den konkurranseutsatte industriens lønnsoppgjør.

NÆRMERE INDUSTRIEN: Arbeidsgivere og arbeidstakere har signert på at bussbransjen må nærme seg gjennomsnittlig industriarbeiderlønn, men NHO Transport vil likevel holde seg innenfor rammene til den konkurranseutsatte industriens lønnsoppgjør.

Rodrigo Freitas / NTB

Uansett hva industriarbeiderne får i lønnstillegg, krever bussjåførene mer

Høyres Henrik Asheim er glad for å ha fått pensjonsforliket gjennom - og håper endringen er på plass allerede neste år.

Høyres Henrik Asheim er glad for å ha fått pensjonsforliket gjennom - og håper endringen er på plass allerede neste år.

Jonas Fagereng Jacobsen

Høyre vil ha superrask behandling av nye pensjonsregler

BLITT BEDRE: Etter at de fikk tariffavtale, syns tillitsvalgt Benjamin Jacobsen at samarbeidet med ledelsen har blitt bedre.

BLITT BEDRE: Etter at de fikk tariffavtale, syns tillitsvalgt Benjamin Jacobsen at samarbeidet med ledelsen har blitt bedre.

Herman Bjørnson Hagen

Sjefen mente de ansatte sluntra unna. Da begynte ballen å rulle

MÅLRETTA: Butikkansatt Ali Rahimi forteller arbeidsminister Tonje Brenna hvor hardt han har jobba for å lære seg norsk og få et normalt liv etter flukten fra Afghanistan.

MÅLRETTA: Butikkansatt Ali Rahimi forteller arbeidsminister Tonje Brenna hvor hardt han har jobba for å lære seg norsk og få et normalt liv etter flukten fra Afghanistan.

Brian Cliff Olguin

Ali kom fra Afghanistan som 17-åring. Han lærte seg norsk gjennom butikkjobben

Knut Viggen

Tidligere LO-leder blir korrupsjonsjeger

Debatt

Felles for mange som deltar i debatten, er at de ikke er unge lenger. De fikk barn i en litt annen verden, skriver Helle Cecilie Palmer.

Felles for mange som deltar i debatten, er at de ikke er unge lenger. De fikk barn i en litt annen verden, skriver Helle Cecilie Palmer.

Agenda Magasin

Ikke mas om at jeg skal føde flere barn for å sikre din alderdom


Flere saker