JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
INDUSTRI: EØS-avtalen er viktig for norsk eksportindustri, som Nordox i Oslo, forteller direktør Lars Tomasgaard (med ryggen til). Oslo Ap-leder Frode Jacobsen og leder av fagligpolitisk utvalg i Oslo Ap, Trine Lise Sundnes hegner om avtalen før årets stortingsvalg.

INDUSTRI: EØS-avtalen er viktig for norsk eksportindustri, som Nordox i Oslo, forteller direktør Lars Tomasgaard (med ryggen til). Oslo Ap-leder Frode Jacobsen og leder av fagligpolitisk utvalg i Oslo Ap, Trine Lise Sundnes hegner om avtalen før årets stortingsvalg.

Petter Pettersen

Lederen av Oslo Arbeiderparti ut mot EØS-skepsis

Ap-topper i Oslo: – Ikke skyld på EØS-avtalen for alt som er vondt og vanskelig

Denne uka er det landsmøte i Arbeiderpartiet og til høsten er det stortingsvalg. Arbeiderpartitopper i Oslo slår ring om EØS-avtalen, og mener den er avgjørende for norske industriarbeidsplasser.15.04.2021
15:04
15.04.2021 16:09

petter@lomedia.no

– Det er problemer i arbeidslivet i Norge – det handler om politikk. Men ikke kom og skyld på EØS for alt som er vondt og vanskelig. EØS-avtalen er garantisten for veldig mange arbeidsplasser. Det kan vi ikke begynne og tulle med, sier leder Frode Jacobsen i Oslo Ap.

Under et bedriftsbesøk på en av få industribedrifter i Oslo, Nordox på Helsfyr, fikk Jacobsen og leder av fagligpolitisk utvalg i Oslo Ap, Trine Lise Sundnes, god innsikt i hva EØS-avtalen betyr for industrien:

– Den er helt avgjørende for oss. Et lite land som Norge har ingen tyngde internasjonalt, og vi ville fått store problemer om vi ikke var medlem av EØS-avtalen, fortalte bedriftens markedssjef Ronny Schumann.

Kommentar: «Griseheldig? Om forskjellen på EU, brexit og EØS»

EØS-avtalen er avgjørende for eksportretta industri

Industribedriften Nordox produserer rundt 20 000 tonn kobberoksid i året. Produkter fra bedriften brukes blant annet til bunnstoff på båter, og 90 prosent av det som produseres blir eksportert globalt via en EU-havn.

– Vi bruker å si at hvert tredje skip i verden har kobberoksid herfra, sier Nordox-direktør Lars Tomasgaard med et lite smil.

Bedriften selger kobberoksid til over 80 land, og ifølge direktøren og markedssjefen er EØS-avtalen avgjørende for at de fortsatt kan sysselsette de 72 ansatte ved bedriften.

– Det er veldig mange sider som gjør EØS-avtalen viktig. Vi er helt avhengig av at det er sømløst, både for dokumentflyt, registrering og transport. Leveransene er ofte veldig tidskritisk, og vi ser at registreringsarbeidet blir bare mer og mer komplisert, forklarer Schumann.

– Hadde ikke dette vært mulig med en handelsavtale?

– En slik avtale tar lang tid å framforhandle, men vi vet ikke om det vil ivareta våre særinteresser og behov. Og for resten av verden, så er det helt avgjørende for vårt produkt at det står «EU/EEA Origin», siden vi ikke er et EU-land. Ellers har vi et stort problem, svarer markedssjefen.

Regiondirektør for NHO Viken Oslo, Nina Solli, forsvarer ikke overraskende, helhjerta EØS-avtalen. Med en stadig eldre befolkning og et økende behov for arbeidsplasser, mener hun vi er avhengige av handelsavtaler for å opprettholde velferden:

– I Oslo går over 60 prosent av eksporten til Europa, og eksporten i Oslo genererer over 70 000 arbeidsplasser. For disse bedriftene betyr EØS-avtalen alt for at man skal kunne konkurrere på like vilkår og få tilgang på det markedet.

Mye lest: Oskar (85) jobber fortsatt på Nordox-verkstedet

(Saken fortsetter etter bildet)

EKSPORT: Nordox-direktør Lars Tomasgaard (t.h.) viser leder av Oslo Ap, Frode Jacobsen, produktene de eksporterer til 80 land.

EKSPORT: Nordox-direktør Lars Tomasgaard (t.h.) viser leder av Oslo Ap, Frode Jacobsen, produktene de eksporterer til 80 land.

Petter Pettersen

Verken Jacobsen eller Sundnes trengte og overtales til å se viktigheten av EØS-avtalen, men var likevel interessert i hva den har å si for Oslo-bedriften:

– I dag har vi hørt historier om at Nordox kjøper kobber andre steder i tillegg til Norge, og det betyr at uten en EØS-avtale blir det vanskeligere og dyrere. På eksportsiden er det helt vesentlig at varene er merket EU/EEA, uten det taper norske virksomheter konkurransekraft, sier Sundnes.

Hun peker videre på viktigheten av markedsadgang for alle norske eksportretta industribedrifter, og mener EØS-avtalens fordeler veier tyngre enn ulempene.

Også Jacobsen var fornøyd med besøket ved bedriften, og at de fikk se hvor viktig det er for Nordox med forutsigbarhet og like vilkår som følger med avtalen.

– For meg så er det en veldig tydelig fortelling om at EØS-avtalen må bli et mer sentralt tema ved valget til høsten. Det er viktig for arbeidsplasser, for norsk industri, for folk som jobber i industrien i Oslo og andre steder at vi har en EØS-avtale som sikrer den forutsigbarheten og sikrer lik konkurranse, utdyper Jacobsen, og peker på at 80 prosent av Norges eksport er til EU.

Mye delt: Hva er egentlig frontfagsmodellen? Du får svarene her

En gammel vedovn forurenser like mye som hele fabrikken

Et viktig aspekt for industribedrifter i nåtid og framtida er klima og utslipp. Smelteverket ved Nordox har de siste 20 årene hatt et partikkelutslipp på mellom 0,05 og 0,9 mg/kubikkmeter. Grensen for slik type industri, som ligger i det generelle utslippsdirektivet til EU, er på mellom 2–5 mg/kubikkmeter.

– Vårt smelteavdeling slipper ut like mye på en uke, som det blir av å brenne en sekk med ved i uken. Så en gammel vedovn i Oslo forurenser nok omtrent like mye som vi gjør på hele fabrikken, forteller direktør Tomasgaard.

I dag er de en del av det europeiske regelverket og godkjenningene gjennom EØS-avtalen. Fordi regelutviklingen er såpass komplisert, ville det kostet norske bedrifter mye om de ikke var en del av avtalen, mener direktøren.

– Blant annet måtte vi hatt en representant i EU som talte vår sak. Det ville betydd ekstra kostnader og ekstra arbeid, også blir vi lenger unna selve prosessen.

– Også er det klart transport og transportdokumentasjon ikke ville vært løst i det hele tatt. Så det ville krevd antageligvis mye ekstra administrative ressurser, og det er det siste vi trenger, legger markedssjef Schumann til.

Fra landsmøtet i Ap: Støre varsler full gjennomgang av Nav: Slik skal Norge bli best til å få folk i jobb igjen

(Saken fortsetter etter bildet)

KOBBER: Nordox produserer omtrent 20 000 tonn med kobberoksid i året. Regelverket og godkjenninger de får fra EU, via EØS-avtalen, er viktige for å få en effektiv eksport.

KOBBER: Nordox produserer omtrent 20 000 tonn med kobberoksid i året. Regelverket og godkjenninger de får fra EU, via EØS-avtalen, er viktige for å få en effektiv eksport.

Tonje Paulsen Solem

EØS-kritikere blant fagbevegelsen og samarbeidspartier

De to politikerne står begge på stortingsvalglista til Oslo Ap, Jacobsen på 5. og Sundnes på 4. plass. Med EØS-kritiske SV og Sp som mulige regjeringspartnere, er det viktig for Sundnes å poengtere hva valget kan ha å si for avtalen:

– Akkurat nå har vi landets høyeste ledighet i Oslo. Å hegne om EØS-avtalen, som Arbeiderpartiet gjør, er helt avgjørende i både sysselsettingspolitikken og med tanke på arbeidsplasser i Oslo og i landet for øvrig, sier Sundnes, og påpeker at partienes størrelse vil ha betydning i et rødgrønt samarbeid:

– Når folk sier at «Det viktigste er å kaste Erna ut av regjeringskontorene», så er det viktig, men sammensetningen og størrelsen innad i en rødgrønn regjering er vesentlig. Jeg mener arbeidsfolk er best tjent med et stort Arbeiderparti i førersetet.

Les også: Bør Norge si opp EØS-avtalen? 11 tillitsvalgte fra ulike LO-forbund deler sitt syn

Men det er ikke bare de to andre partiene i den rødgrønne koalisjonen som har ytret skepsis til EØS-avtalen. Flere forbund og tillitsvalgte i fagbevegelsen har vært skeptiske. I fjor krevde Fellesforbundet blant annet at forholdet til avtalen måtte utredes, for å «forhindre at EØS-avtalen forringer kjerneområder i den norske arbeidslivsmodellen».

– Jeg kan forstå den uroen som er i deler av fagbevegelsen. Det rettes mot EØS, men det mener jeg er feil sted. Det bør rette seg mot høyrepolitikken. Vi har flere punkter hvor det går i gal retning, og da er det mange som skylder på EØS, men det er ikke EØS det handler om. Vi må få byttet regjering så vi får gjort noe med det useriøse arbeidslivet, mener Jacobsen.

Sundnes er enig i at det ikke er avtalen som burde være syndebukken, men kan peke på noen svakheter fra avtalens begynnelse:

– Da norske virksomheter fikk økt tilgang på arbeidskraft gjennom EØS-avtalen burde det vært fulgt opp med ytterligere forpliktelser for arbeidsgivere som benytter seg av dette. Vi vil styrke arbeidstakerrettighetene, og gi Arbeidstilsynet og A-krimsenterne bedre kontrollmuligheter og økte ressurser, avslutter Sundnes.

Mye delt: Derfor er lavtlønte kvinner så viktig for LO

UTLANDET: Nordox produserer rundt 20 000 tonn kobberoksid i året, og 90 prosent av pulveret eksporteres til utlandet.

UTLANDET: Nordox produserer rundt 20 000 tonn kobberoksid i året, og 90 prosent av pulveret eksporteres til utlandet.

Petter Pettersen

Nordox

Bedriften ligger på Helsfyr i Oslo og har røtter tilbake til 1886.

I dag har de 72 ansatte og produserer kobberoksid som selges til over 80 land.

De produserer rundt 20 000 tonn kobberoksid i året. Mesteparten går til bunnstoff på skip og plantevernmiddel til landbruk.

I 2019 omsatte bedriften for 1,1 milliarder kroner og hadde et driftsresultatet på 109 millioner.

Selskapet har siden 1975 vært eid av Stiftelsen Nordox. I vedtektene heter det blant annet at «Stiftelsen Nordox skal anvende hele sin inntekt til samfunnsgagnlige og humanitære formål».

Kilde: Nordox

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
15.04.2021
15:04
15.04.2021 16:09Mest lest

TAPER: Sjømannen Anna Ruud er permittert fra Color Line. Hun taper penger hvis hun jobber under permisjonen.

TAPER: Sjømannen Anna Ruud er permittert fra Color Line. Hun taper penger hvis hun jobber under permisjonen.

Asle Rowe

Anna risikerer å tape 14.730 kroner i måneden hvis hun jobber

URETT: Erik Schjøtt-Waaler (43) sa opp en fast jobb i staten for å bli fosterfar. Nå undres han over de svake rettighetene fosterforeldre har.

URETT: Erik Schjøtt-Waaler (43) sa opp en fast jobb i staten for å bli fosterfar. Nå undres han over de svake rettighetene fosterforeldre har.

Eirik Dahl Viggen

Erik sa opp jobben og ble fosterfar på heltid. Så sa barnevernet opp kontrakten

LØNNSØKNING: Oljearbeidere lander på heliporten på Sola etter å ha vært på jobb offshore. Nå får de lønnsøkning.

LØNNSØKNING: Oljearbeidere lander på heliporten på Sola etter å ha vært på jobb offshore. Nå får de lønnsøkning.

Arkivfoto: Jan Inge Haga

Dette er den nye lønna til oljearbeiderne

Adecco tilbyr tømrere 50-timers uke, men trakk annonsen etter at FriFagbevegelse kontaktet dem.

Adecco tilbyr tømrere 50-timers uke, men trakk annonsen etter at FriFagbevegelse kontaktet dem.

Erlend Angelo, Magasinet for fagorganiserte

Adecco søker etter tømrere til 50 timers uke: Ulovlig og oppsiktsvekkende, sier LO-jurist

Med hjelp fra Nav får Pelle Haagensen arbeidserfaring, tarifflønn og referanse til å søke om lærlingplass og jobb senere.

Med hjelp fra Nav får Pelle Haagensen arbeidserfaring, tarifflønn og referanse til å søke om lærlingplass og jobb senere.

Yngvil Mortensen

Pelle (18) fikk ikke lærlingplass. Så kom det en gladmelding fra Nav

HVORFOR NÅ? Esther Mørk (f.v.) og Astri Elisabet Pestalozzi synes det er merkelig at departementet omorganiserer midti en pandemi når ansatte har sittet fra hverandre i et år.

HVORFOR NÅ? Esther Mørk (f.v.) og Astri Elisabet Pestalozzi synes det er merkelig at departementet omorganiserer midti en pandemi når ansatte har sittet fra hverandre i et år.

Katharina Dale Håkonsen

Nær 900 ansatte i forvaltningen av høyere utdanning skal omstilles før juli: – Det kom som en bombe

Det store spørsmålet er hvordan dette skal betales. LO og NHO har i utredningen ikke tatt mål av seg til å løse dette spørsmålet. (Arkivfoto)

Det store spørsmålet er hvordan dette skal betales. LO og NHO har i utredningen ikke tatt mål av seg til å løse dette spørsmålet. (Arkivfoto)

Håvard Sæbø

Mange flere kan få tidligpensjon, men hvem skal betale? Her er forslaget til endringene i AFP

MOTYTELSE: LO-leder Leif Haraldseth fikk spiren til AFP i 1988, som et resultatet av årets tariffoppgjør.

MOTYTELSE: LO-leder Leif Haraldseth fikk spiren til AFP i 1988, som et resultatet av årets tariffoppgjør.

Arbark

AFP-pensjonen er gull verdt for fagorganiserte. Her er historien bak

BEKYMRET: Daniel Walter er Handel og Kontors hovedtillitsvalgt i Obos. Han har aldri opplevd et så stort engasjement rundt en generalforsamling. Forslaget om å legge ned Obos skremmer ham og kollegene.

BEKYMRET: Daniel Walter er Handel og Kontors hovedtillitsvalgt i Obos. Han har aldri opplevd et så stort engasjement rundt en generalforsamling. Forslaget om å legge ned Obos skremmer ham og kollegene.

Brian Cliff Olguin

Obos-tillitsvalgt frykter for arbeidsplassene til 2.600 kolleger

SKREMMENDE UTVIKLING: Her på E18 gjennom Vestfold kjører lastebilsjåfør Håvard Gohli hver eneste uke. De siste ti årene har antallet utenlandske vogntog og semitrailere eksplodert.

SKREMMENDE UTVIKLING: Her på E18 gjennom Vestfold kjører lastebilsjåfør Håvard Gohli hver eneste uke. De siste ti årene har antallet utenlandske vogntog og semitrailere eksplodert.

Roy Ervin Solstad

Her kjører lastebilsjåfør Håvard (70) hver eneste uke. Nå slår han alarm om egen bransje

Forskerne Bitten Nordrik (t.v.) og Tereza Østbø Kuldova advarer arbeidstakere mot å delta i faktaundersøkelser i arbeidsgiveres regi.

Forskerne Bitten Nordrik (t.v.) og Tereza Østbø Kuldova advarer arbeidstakere mot å delta i faktaundersøkelser i arbeidsgiveres regi.

Benjamin Ward/OsloMet / Privat

To forskere advarer mot en voksende trend i arbeidslivet

En kvinne i 50-årene er avskjediget fra avdelingen ved Skjervum helse- og omsorgssenter fordi hun har brutt smittevernregler.

En kvinne i 50-årene er avskjediget fra avdelingen ved Skjervum helse- og omsorgssenter fordi hun har brutt smittevernregler.

Helge Rønning Birkelund

Fagforbundet vil ikke ta saken til medlem som fikk sparken for brudd på smittevernregler

Leif Martin Kirknes

Ropstad sier nei til Høyres nye skattekutt

Siv Jensen omkranset av journalister. Nå blir det stillere, for på helgens Frp-landsmøte takker hun av som Frp-leder.

Siv Jensen omkranset av journalister. Nå blir det stillere, for på helgens Frp-landsmøte takker hun av som Frp-leder.

Leif Martin Kirknes

Siv Jensen i avskjedsintervju: Dette angrer hun på

Efta-domstolen svarte onsdag på Høyesteretts spørsmål om Nav-saken.

Efta-domstolen svarte onsdag på Høyesteretts spørsmål om Nav-saken.

Hanna Skotheim

Nav-skandalen: Nordmenn i utlandet kan ha blitt nektet trygd helt tilbake til 1994

Håvard Sæbø

Halvparten av innleien hos Statsbygg var ulovlig

OPP I LØNN IGJEN: De ansatte i Spar Kjøp og andre butikker omfattet av Handeloverenskomsten mellom HK og NHO går opp i lønn for andre gang i år.

OPP I LØNN IGJEN: De ansatte i Spar Kjøp og andre butikker omfattet av Handeloverenskomsten mellom HK og NHO går opp i lønn for andre gang i år.

Martin Guttormsen Slørdal

Butikkansatte går opp i lønn for andre gang i år

TREKKES I TVIL: Jannike Arnesen kom seg om bord i båten «MS Torbjørn» og overlevde Utøya. Det er ikke lenge siden hun ble kalt en «massiv sperreballong for de virkelige ofrene» på den kontroversielle Facebook-siden Sørlandsnyhetene.

TREKKES I TVIL: Jannike Arnesen kom seg om bord i båten «MS Torbjørn» og overlevde Utøya. Det er ikke lenge siden hun ble kalt en «massiv sperreballong for de virkelige ofrene» på den kontroversielle Facebook-siden Sørlandsnyhetene.

Martin Guttormsen Slørdal

Netthets mot AUF-ere: Jannike får høre at hun skulle vært drept på Utøya

NEDBEMANNET: Totalt 21 ansatte ble sagt opp, 30 ble omplassert, og mange ansatte måtte ned i lønn da forskningsinstituttet Norce nedbemannet. Det godtok ikke en oppsagt 58-årig kvinne med 34 års erfaring i jobben som saksøkte arbeidsgiveren for usaklig oppsigelse. Saken skulle kommet opp i tingretten mandag, men fredag ble det kjent at det var inngått forlik. Kvinnen fortsetter nå sitt arbeidsforhold ved Norce.

NEDBEMANNET: Totalt 21 ansatte ble sagt opp, 30 ble omplassert, og mange ansatte måtte ned i lønn da forskningsinstituttet Norce nedbemannet. Det godtok ikke en oppsagt 58-årig kvinne med 34 års erfaring i jobben som saksøkte arbeidsgiveren for usaklig oppsigelse. Saken skulle kommet opp i tingretten mandag, men fredag ble det kjent at det var inngått forlik. Kvinnen fortsetter nå sitt arbeidsforhold ved Norce.

Google Street View

Forskningsansatt (58) ble nedbemannet etter 34 år i jobben – så saksøkte hun arbeidsgiveren

Sylvi Listhaug overtar som Frp-leder når Siv Jensen takker av på landsmøtet.

Sylvi Listhaug overtar som Frp-leder når Siv Jensen takker av på landsmøtet.

Jan-Erik Østlie

Elbil, kontantstøtte og vindkraft: Her er sakene som skaper strid på Frps landsmøte


Flere saker