JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
LANG OG TØFF KAMP: Elin Bråthen måtte vinne tre ganger i rettsapparatet før arbeidsgiveren til slutt ga seg.

LANG OG TØFF KAMP: Elin Bråthen måtte vinne tre ganger i rettsapparatet før arbeidsgiveren til slutt ga seg.

Erlend Angelo

Urettmessig oppsagt:

Elin vant tre ganger i retten mot arbeidsgiveren: – Det er tøft, men verdt å ta kampen

Elin Synnøve Bråthen vant over arbeidsgiveren tre ganger i retten. Tidvis ekstremsport, kaller 51-åringen det. Nå håper hun å inspirere andre som føler seg urettmessig oppsagt.18.12.2020
15:13
18.12.2020 15:13

erlend@lomedia.no

En spesiell sak har fått sitt punktum. Tre ganger vant nemlig Elin Synnøve Bråthen over sin egen arbeidsgiver. For da hun ble oppsagt tilbake i 2018, gikk hun til sak mot arbeidsgiveren Norian for usaklig oppsigelse. I oppsigelsesperioden ble hun avskjediget.

Begge sakene – oppsigelsen og avskjeden – endte i rettsapparatet. Årsaken til oppsigelsen var at arbeidsgiveren mente hun hadde ført timer feil og at hun hadde udokumentert fravær, i sum nok til mistillit og oppsigelse. Og da hun gjennomførte undersøkelser blant kollegaer i forkant av rettssaken, mente arbeidsgiveren at det var såpass graverende at ga henne sparken – altså avskjed på dagen.

Først vant Bråthen saken om usaklig oppsigelse i både tingretten og lagmannsretten. Deretter vant hun avskjedssaken i tingretten. De siste to dommene kom sågar i løpet av én og samme måned.

Til tross for tre tap i rettssapparatet valgte regnskapsfirmaet Norian likevel å anke også avskjedsdommen inn for lagmannsretten.

Les mer om den spesielle saken her

Der slipper hun derimot å møte. Hun og arbeidsgiveren ble til slutt enige i høst gjennom et forlik.

– Det har vært en lang og tung kamp. Når du står en konflikt så lenge, så blir du jo både sliten og veldig redd. Det har vært en slags ekstremsport, jeg har være nære på å gi opp flere ganger, sier Bråthen til HK-Nytt.

Tre år med usikkerhet

Hun merket at noe endret seg på jobb allerede i januar 2018. Hun følte seg stemoderlig behandlet av ledelsen, rett og slett frosset og presset ut, uten at hun skjønte hvorfor. HK-medlemmet hadde heller ingen tillitsvalgte å lene seg på.

Bråthen sendte i vei over 60 søknader på andre jobber, uten napp. Hun er godt utdannet, men jobben som eierskifteansvarlig i regnskapsfirmaet har vært lite relevant ut fra hennes utdanning. Til tross for at hun var overkvalifisert for mange av jobbene hun søkte på, så var hun sjanseløs på jobbmarkedet.

Mye lest: Sykmeldte Coop-ansatte blir sagt opp. – Er dette takken etter mange års lojalitet, spør de

HÅPER Å KOMME TILBAKE: Det har kostet mye krefter å kjempe mot arbeidsgiveren. Nå er målet for Elin Bråthen å finne veien tilbake til arbeidslivet

HÅPER Å KOMME TILBAKE: Det har kostet mye krefter å kjempe mot arbeidsgiveren. Nå er målet for Elin Bråthen å finne veien tilbake til arbeidslivet

Erlend Angelo

Hun måtte bare ta opp kampen mot regnskapsfirmaet.

Oppsigelsen fikk hun i oktober samme året. Det ble starten på en to år lang kamp i rettssystemet.

– Du blir jo utmattet. Det har tæra på. Det er en lettelse at alt er over, sier 51-åringen.

Forliket har hun ikke lov til å si noe om, men det var den riktige løsningen på dette tidspunktet.

Hun er knadd og tygd, lita og sliten, som hun selv sier. Likevel: Hun vant tre solide seire i rettsapparatet. Hun hadde rett. Med den vissheten i ryggen skuer hun nå etter hvert framover, og tør håpe på en retur til arbeidslivet.

– Først må jeg komme meg til kreftene, så skal jeg forsøke å finne meg noe arbeid. Jeg er 51 år og har en kronisk sykdom, jeg har jobbet et sted som ikke har vært særlig relevant for min utdanning. Men jeg arbeider hardt og håper å finne noe der ute, sier hun.

Mye lest: Renholder Thongla fikk etterbetalt 377.000 kroner: – Jeg er lettet og glad!

Vil inspirere

Men først og fremst håper hun denne saken kan inspirere andre som opplever tunge tider på jobben. For det er lett å rømme til andre arbeidsgivere når man sliter på jobben. Men hva med dem som ikke klarer det?

– Dette er jo noe som gjelder mange flere enn meg. Det koster å stå i dette, jeg forstår veldig godt dem som heller tar lua si og går. Men jeg håper flere vil se at det nytter å stå imot når du blir urettferdig behandlet. Vi har et lovverk og stillingsvern som skal beskytte arbeidstakerne i dette landet, sier 51-åringen.

Som understreker gleden hun har hatt av å være fagorganisert midt opp i all motstanden.

– Jeg skal forklare viktigheten av å være organisert til alle jeg kjenner. Uansett hvor lite du selv ønsker det, så vet du aldri når du havner opp i en sånn situasjon.

– Jeg har fått den beste støtten jeg kunne tenkt meg, og HK og LO har tatt de riktige vurderingene hele veien. Du føler deg veldig liten i en sånn situasjon, så jeg er veldig takknemlig for å få så profesjonell hjelp. Det viser bare hvor ekstremt viktig det er med sånne organisasjoner, som kan geleide, realitetsorientere og støtte deg gjennom en sånn prosess.

– Jeg hadde aldri klart dette alene.

Les også: Vegard fikk feil lønn i mange år. Nå har han fått 104.000 kroner etterbetalt

Norian: – Krevende

HK-Nytt har stilt flere spørsmål til arbeidsgiveren Norian, som nøyer seg med følgende kommentar til saken:

«Vi aksepterer at retten mente at forholdene som ble anført fra Norians side ikke var tilstrekkelig for å begrunne oppsigelse eller avskjed. I lys av at dette valgte vi å løse saken i minnelighet.» skriver administrerende direktør Knut Anders Opstad i en epost.

Opstad mener bedriften har et «særdeles godt arbeidsmiljø» og peker på flere medarbeiderundersøkelser.

«Men denne saken har dessverre vært krevende for alle involverte. Saken er avsluttet, og vi har ingen ytterligere kommentarer» skriver Opstad.

Les også: Renholder Ellinor og kollegene fikk kutt i nattillegget: – Det er alltid hos oss det skal spares

En overdrivelse av dimensjoner

Regionsekretær Jørn Kristensen i HK synes det er merkelig at arbeidsgiveren sa opp Bråthen i utgangspunktet. Nå er han glad saken er avsluttet.

– Dette er overdimensjonert så det holder. Vårt medlem fikk ikke nok tid til å tilpasse seg overgangen til et nytt tidsregistreringssystem, og istedenfor korrigeringer og skikkelig opplæring, så fant arbeidsgiveren ut at de skulle si henne opp. Merkelig, sa Kristensen til HK-Nytt etter at Bråthen hadde vunnet tre runder mot arbeidsgiveren.

OVERDREVET: Jørn Kristensen, regionsekretær i HK.

OVERDREVET: Jørn Kristensen, regionsekretær i HK.

Erlend Angelo

Han var selv i drøftingsmøte sammen med HK-medlemmet og arbeidsgiveren 29. oktober i 2018. Dagen etter, 30. oktober, ble hun sagt opp.

Bråthen tok saken til retten, og dommen der var tydelig: Forholdene var ikke strenge nok til oppsigelser, skriver Borgarting lagmannsrett i dommen, og legger til at det er usikkert om arbeidsgivers undersøkelser var gode nok til så «bastante konklusjoner» om feil og fravær.

Regnskapsbyrået mente Bråthen misbrukte sin tilgang til timelister, og at hun skapte frustrasjon og uro i arbeidsgruppa da hun gjennomførte en liten spørreundersøkelse blant kollegaene. Også saken om avskjedigelse vant Bråthen i retten.

– Jeg har hatt over 100 oppsigelsessaker på mitt bord siden jeg starta i HK. Dette er den eneste der den ansatte har blitt avskjediget fordi man skulle forsvare seg i sin egen oppsigelsessak, sukker Kristensen.

Men nå er saken altså avsluttet.

– Forliket vi fikk fram var nok den beste løsninga på nåværende tidspunkt, sier Kristensen.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
18.12.2020
15:13
18.12.2020 15:13Mest lest

Alf Jørgen Schnell og Ninthu Paramlingam i kollektivet Reduser Husleia mener mange lever i uverdige boforhold på leiemarkedet. Bildet innfelt er hentet fra annonsen det et kott med skyvedører tilbys for 6.200 kroner måneden.

Alf Jørgen Schnell og Ninthu Paramlingam i kollektivet Reduser Husleia mener mange lever i uverdige boforhold på leiemarkedet. Bildet innfelt er hentet fra annonsen det et kott med skyvedører tilbys for 6.200 kroner måneden.

Ida Bing og husleie.no

Dette «klesskapet» ble leid ut for 6.200 kroner i måneden: – Leiemarkedet blir bare verre og verre

STENGT: Klokka 12 lørdag formiddag stengte butikkene i Oslo og ni nabokommuner. Dagligvarebutikker og apotek er det eneste unntaket.

STENGT: Klokka 12 lørdag formiddag stengte butikkene i Oslo og ni nabokommuner. Dagligvarebutikker og apotek er det eneste unntaket.

Lene Svenning

Nytt korona-sjokk: Tusenvis av ansatte i varehandelen på Østlandet står i fare for å bli permittert

SAKSØKER: Hege Berit Østgård er blant de 231 Industri Energi-medlemmene som går til gruppesøksmål mot Aker BP.

SAKSØKER: Hege Berit Østgård er blant de 231 Industri Energi-medlemmene som går til gruppesøksmål mot Aker BP.

Jan Inge Haga

Hege Berit fikk hakeslepp da bedriften ville fjerne sluttpakken: – Respektløst overfor oss ansatte

SYKEMELDT: Da kollegaene ble permittert stoppet også bedriften å betale sin del av sykelønna til Frank Robert Neerland.

SYKEMELDT: Da kollegaene ble permittert stoppet også bedriften å betale sin del av sykelønna til Frank Robert Neerland.

Aina Fladset

Frank Robert ble fratatt sykelønn da bedriften permitterte ansatte: – Overraskende

RÅD: Meld deg inn i ei fagforeining, sjekk dokumentasjonen, ikkje ver redd for å stille spørsmål og frem lønnskrav så tidleg som mogleg. Det er råda frå Monica Hanssen og organisasjonsarbeidar Knut Skåle i Fellesforbundet.

RÅD: Meld deg inn i ei fagforeining, sjekk dokumentasjonen, ikkje ver redd for å stille spørsmål og frem lønnskrav så tidleg som mogleg. Det er råda frå Monica Hanssen og organisasjonsarbeidar Knut Skåle i Fellesforbundet.

Tormod Ytrehus

Sjåfør Monica får etterbetalt 82.000 kroner: – Det er ikke gøy å gå til sak, men det skal være lov å være syk

Håvard Sæbø

Arbeidstilsynet sladder lønna på underbetalte arbeidere. Nå må Røe Isaksen svare på hvorfor

Kjersti Stenseng

Kjersti Stenseng

Jan-Erik Østlie

Arbeiderpartiet har mistet over 5.000 medlemmer

Forbundsleder i Fellesforbundet, Jørn Eggum.

Forbundsleder i Fellesforbundet, Jørn Eggum.

Jan-Erik Østlie

Regjeringens nye veiselskap kan bli lagt ned. Fire LO-forbund mener det holder med Statens vegvesen

STENGES: Kjøpesentrene i nye 15 kommuner på Østlandet holder stengt fra og med mandag.

STENGES: Kjøpesentrene i nye 15 kommuner på Østlandet holder stengt fra og med mandag.

Erlend Angelo

Permitteringer i vente i ytterligere 15 kommuner: – Det er dramatisk å stenge ned kjøpesentrene

Erlend Wiborg (Frp) er leder av arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget

Erlend Wiborg (Frp) er leder av arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget

Sissel M. Rasmussen

Frp ville ikke være med på å forlenge AAP-perioden

Koronapandemien har bokstavelig talt kostet både helsedirektør Bjørn Guldvog og FHI-direktør Camilla Stoltenberg dyrt, i form av titusenvis av overtidstimer til både ledere og øvrige ansatte. Den regningen må også helseminister Bent Høie (her på skjermen bak) forholde seg til.

Koronapandemien har bokstavelig talt kostet både helsedirektør Bjørn Guldvog og FHI-direktør Camilla Stoltenberg dyrt, i form av titusenvis av overtidstimer til både ledere og øvrige ansatte. Den regningen må også helseminister Bent Høie (her på skjermen bak) forholde seg til.

Lise Åserud / NTB

FHI-ansatte jobbet over 300 timer overtid i 2020 – ledere fikk millioner i kompensasjon

Kronikk

De polske arbeiderne nektet å være servile da de ble advart mot å «bite hånda som matet dem». Jeg har dessverre ingen slike forventninger til Høyre, skriver Jonas Bals.

De polske arbeiderne nektet å være servile da de ble advart mot å «bite hånda som matet dem». Jeg har dessverre ingen slike forventninger til Høyre, skriver Jonas Bals.

Tormod Ytrehus

«Laksemilliardæren betaler Høyres valgkamp, men ikke lønn til sine polske ansatte»

Kommentar

Erna Solberg sa selv fra Stortingets talerstol at hun vet at krisen slår skjevt ut, skriver Tirild Rustand Halvorsen. (Arkivfoto)

Erna Solberg sa selv fra Stortingets talerstol at hun vet at krisen slår skjevt ut, skriver Tirild Rustand Halvorsen. (Arkivfoto)

Jan-Erik Østlie

«Regjeringen snakker som om deres egen kompensasjonsordning er perfekt. Det er den ikke»

Bent Høie

Bent Høie

Leif Martin Kirknes

Skjenkereglene endres: – For tidlig, mener Bent Høie

BESKYTTER ARBEIDSPLASSER: Rune Mjelde (til venstre), hovedtillitsvalgt i Store Norske, og Svein Jonny Albrigtsen, leder av LO Svalbard, mener at det fortsatt kan hentes ut kull fra Gruve 7 på Svalbard selv om kullkraftverket i Longyearbyen legges ned.

BESKYTTER ARBEIDSPLASSER: Rune Mjelde (til venstre), hovedtillitsvalgt i Store Norske, og Svein Jonny Albrigtsen, leder av LO Svalbard, mener at det fortsatt kan hentes ut kull fra Gruve 7 på Svalbard selv om kullkraftverket i Longyearbyen legges ned.

Katharina Dale Håkonsen

Rune og Svein Jonny kjemper for arbeidsplassene i den siste norske kullgruva på Svalbard

FERDIG: Deni Taramov er ferdig for student for denne gang. Nå søker han jobber.

FERDIG: Deni Taramov er ferdig for student for denne gang. Nå søker han jobber.

Marius Fiskum

Deni ble permittert uten dagpenger og så seg nødt til å slutte på studie: – Jeg følte på en skam

Se bildene

Kronprins Haakon møtte onsdag fem ansatte i Sporveien for å høre om hvordan de har holdt hjulene i gang i kollektivtransporten i Oslo gjennom hele koronapandemien. De ansatte var representert med en trikkefører, en servicemedarbeider, en baneansatt, en bussjåfør og en konserntillitsvalgt i Sporveien

Kronprins Haakon møtte onsdag fem ansatte i Sporveien for å høre om hvordan de har holdt hjulene i gang i kollektivtransporten i Oslo gjennom hele koronapandemien. De ansatte var representert med en trikkefører, en servicemedarbeider, en baneansatt, en bussjåfør og en konserntillitsvalgt i Sporveien

Lise Åserud / NTB

Trikkeførere og bussjåfører fikk takk av kronprinsen for å holde hjulene i gang under pandemien

Joe Biden må være modig og handle raskt, mener fagforeningsleder i amerikansk LO, Cathy Feingold.

Joe Biden må være modig og handle raskt, mener fagforeningsleder i amerikansk LO, Cathy Feingold.

NTB Scanpix

Her er amerikansk fagbevegelses krav til Joe Biden

Gapet øker mellom de som tjener minst og de som tjener mest. Det haster å få snudd utviklingen, mener SV-nestleder Kirsti Bergstø. (Arkivfoto)

Gapet øker mellom de som tjener minst og de som tjener mest. Det haster å få snudd utviklingen, mener SV-nestleder Kirsti Bergstø. (Arkivfoto)

Ole Palmstrøm

Lavtlønte blir hengende etter. Dette vil SV gjøre for å snu utviklinga

VIL IKKJE HA LÅN: – Det er fint med stipend, men det er framleis urettferdig at vi som har betalt skatt og arbeidd ikkje får støtta vi burde fått, seier student og permittert hotellkokk Nathalie Mercadal.

VIL IKKJE HA LÅN: – Det er fint med stipend, men det er framleis urettferdig at vi som har betalt skatt og arbeidd ikkje får støtta vi burde fått, seier student og permittert hotellkokk Nathalie Mercadal.

Tormod Ytrehus

Studentar får ein korona-milliard i ekstra stipend: – Eg er ikkje imponert, seier hotelltilsett Nathalie


Flere saker