JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
LANG OG TØFF KAMP: Elin Bråthen måtte vinne tre ganger i rettsapparatet før arbeidsgiveren til slutt ga seg.

LANG OG TØFF KAMP: Elin Bråthen måtte vinne tre ganger i rettsapparatet før arbeidsgiveren til slutt ga seg.

Erlend Angelo

Urettmessig oppsagt:

Elin vant tre ganger i retten mot arbeidsgiveren: – Det er tøft, men verdt å ta kampen

Elin Synnøve Bråthen vant over arbeidsgiveren tre ganger i retten. Tidvis ekstremsport, kaller 51-åringen det. Nå håper hun å inspirere andre som føler seg urettmessig oppsagt.18.12.2020
15:13
18.12.2020 15:13

erlend@lomedia.no

En spesiell sak har fått sitt punktum. Tre ganger vant nemlig Elin Synnøve Bråthen over sin egen arbeidsgiver. For da hun ble oppsagt tilbake i 2018, gikk hun til sak mot arbeidsgiveren Norian for usaklig oppsigelse. I oppsigelsesperioden ble hun avskjediget.

Begge sakene – oppsigelsen og avskjeden – endte i rettsapparatet. Årsaken til oppsigelsen var at arbeidsgiveren mente hun hadde ført timer feil og at hun hadde udokumentert fravær, i sum nok til mistillit og oppsigelse. Og da hun gjennomførte undersøkelser blant kollegaer i forkant av rettssaken, mente arbeidsgiveren at det var såpass graverende at ga henne sparken – altså avskjed på dagen.

Først vant Bråthen saken om usaklig oppsigelse i både tingretten og lagmannsretten. Deretter vant hun avskjedssaken i tingretten. De siste to dommene kom sågar i løpet av én og samme måned.

Til tross for tre tap i rettssapparatet valgte regnskapsfirmaet Norian likevel å anke også avskjedsdommen inn for lagmannsretten.

Les mer om den spesielle saken her

Der slipper hun derimot å møte. Hun og arbeidsgiveren ble til slutt enige i høst gjennom et forlik.

– Det har vært en lang og tung kamp. Når du står en konflikt så lenge, så blir du jo både sliten og veldig redd. Det har vært en slags ekstremsport, jeg har være nære på å gi opp flere ganger, sier Bråthen til HK-Nytt.

Tre år med usikkerhet

Hun merket at noe endret seg på jobb allerede i januar 2018. Hun følte seg stemoderlig behandlet av ledelsen, rett og slett frosset og presset ut, uten at hun skjønte hvorfor. HK-medlemmet hadde heller ingen tillitsvalgte å lene seg på.

Bråthen sendte i vei over 60 søknader på andre jobber, uten napp. Hun er godt utdannet, men jobben som eierskifteansvarlig i regnskapsfirmaet har vært lite relevant ut fra hennes utdanning. Til tross for at hun var overkvalifisert for mange av jobbene hun søkte på, så var hun sjanseløs på jobbmarkedet.

Mye lest: Sykmeldte Coop-ansatte blir sagt opp. – Er dette takken etter mange års lojalitet, spør de

HÅPER Å KOMME TILBAKE: Det har kostet mye krefter å kjempe mot arbeidsgiveren. Nå er målet for Elin Bråthen å finne veien tilbake til arbeidslivet

HÅPER Å KOMME TILBAKE: Det har kostet mye krefter å kjempe mot arbeidsgiveren. Nå er målet for Elin Bråthen å finne veien tilbake til arbeidslivet

Erlend Angelo

Hun måtte bare ta opp kampen mot regnskapsfirmaet.

Oppsigelsen fikk hun i oktober samme året. Det ble starten på en to år lang kamp i rettssystemet.

– Du blir jo utmattet. Det har tæra på. Det er en lettelse at alt er over, sier 51-åringen.

Forliket har hun ikke lov til å si noe om, men det var den riktige løsningen på dette tidspunktet.

Hun er knadd og tygd, lita og sliten, som hun selv sier. Likevel: Hun vant tre solide seire i rettsapparatet. Hun hadde rett. Med den vissheten i ryggen skuer hun nå etter hvert framover, og tør håpe på en retur til arbeidslivet.

– Først må jeg komme meg til kreftene, så skal jeg forsøke å finne meg noe arbeid. Jeg er 51 år og har en kronisk sykdom, jeg har jobbet et sted som ikke har vært særlig relevant for min utdanning. Men jeg arbeider hardt og håper å finne noe der ute, sier hun.

Mye lest: Renholder Thongla fikk etterbetalt 377.000 kroner: – Jeg er lettet og glad!

Vil inspirere

Men først og fremst håper hun denne saken kan inspirere andre som opplever tunge tider på jobben. For det er lett å rømme til andre arbeidsgivere når man sliter på jobben. Men hva med dem som ikke klarer det?

– Dette er jo noe som gjelder mange flere enn meg. Det koster å stå i dette, jeg forstår veldig godt dem som heller tar lua si og går. Men jeg håper flere vil se at det nytter å stå imot når du blir urettferdig behandlet. Vi har et lovverk og stillingsvern som skal beskytte arbeidstakerne i dette landet, sier 51-åringen.

Som understreker gleden hun har hatt av å være fagorganisert midt opp i all motstanden.

– Jeg skal forklare viktigheten av å være organisert til alle jeg kjenner. Uansett hvor lite du selv ønsker det, så vet du aldri når du havner opp i en sånn situasjon.

– Jeg har fått den beste støtten jeg kunne tenkt meg, og HK og LO har tatt de riktige vurderingene hele veien. Du føler deg veldig liten i en sånn situasjon, så jeg er veldig takknemlig for å få så profesjonell hjelp. Det viser bare hvor ekstremt viktig det er med sånne organisasjoner, som kan geleide, realitetsorientere og støtte deg gjennom en sånn prosess.

– Jeg hadde aldri klart dette alene.

Les også: Vegard fikk feil lønn i mange år. Nå har han fått 104.000 kroner etterbetalt

Norian: – Krevende

HK-Nytt har stilt flere spørsmål til arbeidsgiveren Norian, som nøyer seg med følgende kommentar til saken:

«Vi aksepterer at retten mente at forholdene som ble anført fra Norians side ikke var tilstrekkelig for å begrunne oppsigelse eller avskjed. I lys av at dette valgte vi å løse saken i minnelighet.» skriver administrerende direktør Knut Anders Opstad i en epost.

Opstad mener bedriften har et «særdeles godt arbeidsmiljø» og peker på flere medarbeiderundersøkelser.

«Men denne saken har dessverre vært krevende for alle involverte. Saken er avsluttet, og vi har ingen ytterligere kommentarer» skriver Opstad.

Les også: Renholder Ellinor og kollegene fikk kutt i nattillegget: – Det er alltid hos oss det skal spares

En overdrivelse av dimensjoner

Regionsekretær Jørn Kristensen i HK synes det er merkelig at arbeidsgiveren sa opp Bråthen i utgangspunktet. Nå er han glad saken er avsluttet.

– Dette er overdimensjonert så det holder. Vårt medlem fikk ikke nok tid til å tilpasse seg overgangen til et nytt tidsregistreringssystem, og istedenfor korrigeringer og skikkelig opplæring, så fant arbeidsgiveren ut at de skulle si henne opp. Merkelig, sa Kristensen til HK-Nytt etter at Bråthen hadde vunnet tre runder mot arbeidsgiveren.

OVERDREVET: Jørn Kristensen, regionsekretær i HK.

OVERDREVET: Jørn Kristensen, regionsekretær i HK.

Erlend Angelo

Han var selv i drøftingsmøte sammen med HK-medlemmet og arbeidsgiveren 29. oktober i 2018. Dagen etter, 30. oktober, ble hun sagt opp.

Bråthen tok saken til retten, og dommen der var tydelig: Forholdene var ikke strenge nok til oppsigelser, skriver Borgarting lagmannsrett i dommen, og legger til at det er usikkert om arbeidsgivers undersøkelser var gode nok til så «bastante konklusjoner» om feil og fravær.

Regnskapsbyrået mente Bråthen misbrukte sin tilgang til timelister, og at hun skapte frustrasjon og uro i arbeidsgruppa da hun gjennomførte en liten spørreundersøkelse blant kollegaene. Også saken om avskjedigelse vant Bråthen i retten.

– Jeg har hatt over 100 oppsigelsessaker på mitt bord siden jeg starta i HK. Dette er den eneste der den ansatte har blitt avskjediget fordi man skulle forsvare seg i sin egen oppsigelsessak, sukker Kristensen.

Men nå er saken altså avsluttet.

– Forliket vi fikk fram var nok den beste løsninga på nåværende tidspunkt, sier Kristensen.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
18.12.2020
15:13
18.12.2020 15:13Mest lest

LETTET: Hagder Albert Solmyr har fått  tilbake nattesøvnen etter at SPK til slutt lot være å avkreve ham 574 000 kroner.

LETTET: Hagder Albert Solmyr har fått tilbake nattesøvnen etter at SPK til slutt lot være å avkreve ham 574 000 kroner.

Eirik Dahl Viggen

Pensjonskassa ville ha tilbake 574.000 kroner fra tidligere fengselsbetjent Hagder (82)

TAKKET NEI: Ansatte i Bane Nor som kan gå av med pensjon har for tilbud om høyere lønn for å stå i jobben. Gunn Kulstad takket nei til tilbudet. Hun reagerer på forskjellsbehandlingen.

TAKKET NEI: Ansatte i Bane Nor som kan gå av med pensjon har for tilbud om høyere lønn for å stå i jobben. Gunn Kulstad takket nei til tilbudet. Hun reagerer på forskjellsbehandlingen.

Morten Hansen

Gunn ble tilbudt 10.000 ekstra i måneden for å vente med å gå av med pensjon

UKULTUR: Geir Pedersen sto fram i Arbeidsmanden og fortalte om det han mener er en ukultur i Nav-systemet.

UKULTUR: Geir Pedersen sto fram i Arbeidsmanden og fortalte om det han mener er en ukultur i Nav-systemet.

Sissel M. Rasmussen

Geir ble sykere i møte med Nav. Nå krever en rekke politikere endring

Statsministerens kontor

Åtte år med regjeringen Solberg: Disse kuttene har rammet arbeidere, syke, uføre og aleneforeldre

ANBODSPOLITIKKEN: Politikarane må stoppe anbodspolitikken som pressar lønna ned, meiner taxisjåfør Roar Sundberg.

ANBODSPOLITIKKEN: Politikarane må stoppe anbodspolitikken som pressar lønna ned, meiner taxisjåfør Roar Sundberg.

Tormod Ytrehus

Taxisjåførar rasar mot store lønnskutt: – Sinnssvak anbodspolitikk

MEDVIND: Tre dager før valget øker Arbeiderpartiet forspranget på meningsmålingen utført av Opinion

MEDVIND: Tre dager før valget øker Arbeiderpartiet forspranget på meningsmålingen utført av Opinion

Helge Rønning Birkelund

Ny måling: Nå rykker Jonas Gahr Støre fra

Telefonbetjenter blir trakassert at kunder.

Telefonbetjenter blir trakassert at kunder.

Illustrasjonsfoto: Motortion/Colourbox

Telefonbetjenter blir drapstruet på jobb. Her forteller tre ansatte sine historier

Marian Abdi Hussein (SV) , Maria-Karine Aasen-Svensrud (Ap) og Tobias Drevland Lund (Rødt) var blant fagkandidatene som ble stemt inn på Stortinget

Marian Abdi Hussein (SV) , Maria-Karine Aasen-Svensrud (Ap) og Tobias Drevland Lund (Rødt) var blant fagkandidatene som ble stemt inn på Stortinget

Hanna Skotheim, Sidsel Valum og Brian Cliff Olguin

Se hvem som kom inn på Stortinget fra fagbevegelsen

NESTEN PARKERT FOR GODT: Yngve Hovland (52) ble hardt skadet på jobb i fengselet. Sykkelen holder ham oppe på fritida.

NESTEN PARKERT FOR GODT: Yngve Hovland (52) ble hardt skadet på jobb i fengselet. Sykkelen holder ham oppe på fritida.

Eivind Senneset

Først to år etter, er yrkesskaden til Yngve godkjent av Nav

HÅP: – Jeg er glad fordi vi nå kan få endret lovverket. Nå er det flertall på Stortinget for å få vekk karenstiden. Det er flertall for at syke og skadde mennesker kan få beholde inntekten sin, arbeidsavklaringspenger, helt fram til de er ferdig avklart i Nav og helsevesenet, sier Elisabeth Thoresen, som leder AAP-aksjonen.

HÅP: – Jeg er glad fordi vi nå kan få endret lovverket. Nå er det flertall på Stortinget for å få vekk karenstiden. Det er flertall for at syke og skadde mennesker kan få beholde inntekten sin, arbeidsavklaringspenger, helt fram til de er ferdig avklart i Nav og helsevesenet, sier Elisabeth Thoresen, som leder AAP-aksjonen.

Jan-Erik Østlie

AAP-generalen øyner håp om bedre forhold for syke og skadde i norsk arbeidsliv

Jon Olav Nesvold, NTB/ANB

Søndagsåpne butikker: Dette mener partiene

– Det er sånn at vedtak som er fattet i Stortinget, er det konstitusjonell tradisjon for at en gjennomfører, sier Erna Solberg.

– Det er sånn at vedtak som er fattet i Stortinget, er det konstitusjonell tradisjon for at en gjennomfører, sier Erna Solberg.

Tormod Ytrehus

Solberg om EUs fjerde jernbanepakke: – Tradisjon for å gjennomføre stortingsvedtak

Jan-Erik Østlie / Atle Espen Helgesen

Industri Energi med tydelige forventninger til ny regjering

Helsefagarbeider Heidi Johansen (64) håper hennes historie kan gjøre livet lettere for neste generasjon løsmedarbeidere.

Helsefagarbeider Heidi Johansen (64) håper hennes historie kan gjøre livet lettere for neste generasjon løsmedarbeidere.

Eivind Senneset

Heidi (64) håper hennes historie kan gjøre livet lettere for neste generasjon løsmedarbeidere

Joachim Espe i Bygningsarbeidernes Fagforening mener bemanningsbransjen og entreprenørene har fått mange nok sjanser til å skikke seg.

Joachim Espe i Bygningsarbeidernes Fagforening mener bemanningsbransjen og entreprenørene har fått mange nok sjanser til å skikke seg.

Erlend Angelo

Joachim har kjempet mot bemanningsbyråene i mange år. Nå kan bygningsarbeideren juble

Rødt ønsker samarbeid med en Støre-regjering etter valget. Men hvordan samarbeidet skal formaliseres, kommer i andre rekke.

Rødt ønsker samarbeid med en Støre-regjering etter valget. Men hvordan samarbeidet skal formaliseres, kommer i andre rekke.

Nanna Aanes Wolden

Moxnes åpner for ulike samarbeidsformer med en rødgrønn regjering

Jan Erik Østlie

Støre kan juble: Norge skifter fra blått til rødt

Leif Martin Kirknes

LOs tre mektigste krever at Støre endrer loven

Kjell Ingolf Ropstad (KrF) viser til at en ny tidsriktig barnevernslov vil bedre kvaliteten i barnevernstjenesten.

Kjell Ingolf Ropstad (KrF) viser til at en ny tidsriktig barnevernslov vil bedre kvaliteten i barnevernstjenesten.

Leif Martin Kirknes

Ropstad sier ikke unnskyld for menneskerettighetsbrudd. Det vil utfordrerne hans gjøre

LO-leder Peggy Hessen Følsvik

LO-leder Peggy Hessen Følsvik

Jan-Erik Østlie

LO-leder Peggy gleder seg: – Valgseier for Arbeiderpartiet er resultat av en laginnsats


Flere saker