LANG OG TØFF KAMP: Elin Bråthen måtte vinne tre ganger i rettsapparatet før arbeidsgiveren til slutt ga seg.
Erlend Angelo
Urettmessig oppsagt:
Elin vant tre ganger i retten mot arbeidsgiveren: – Det er tøft, men verdt å ta kampen
Elin Synnøve Bråthen vant over arbeidsgiveren tre ganger i retten. Tidvis ekstremsport, kaller 51-åringen det. Nå håper hun å inspirere andre som føler seg urettmessig oppsagt.
erlend@lomedia.no
En spesiell sak har fått sitt punktum. Tre ganger vant nemlig Elin Synnøve Bråthen over sin egen arbeidsgiver. For da hun ble oppsagt tilbake i 2018, gikk hun til sak mot arbeidsgiveren Norian for usaklig oppsigelse. I oppsigelsesperioden ble hun avskjediget.
Begge sakene – oppsigelsen og avskjeden – endte i rettsapparatet. Årsaken til oppsigelsen var at arbeidsgiveren mente hun hadde ført timer feil og at hun hadde udokumentert fravær, i sum nok til mistillit og oppsigelse. Og da hun gjennomførte undersøkelser blant kollegaer i forkant av rettssaken, mente arbeidsgiveren at det var såpass graverende at ga henne sparken – altså avskjed på dagen.
Først vant Bråthen saken om usaklig oppsigelse i både tingretten og lagmannsretten. Deretter vant hun avskjedssaken i tingretten. De siste to dommene kom sågar i løpet av én og samme måned.
Til tross for tre tap i rettssapparatet valgte regnskapsfirmaet Norian likevel å anke også avskjedsdommen inn for lagmannsretten.
• Les mer om den spesielle saken her
Der slipper hun derimot å møte. Hun og arbeidsgiveren ble til slutt enige i høst gjennom et forlik.
– Det har vært en lang og tung kamp. Når du står en konflikt så lenge, så blir du jo både sliten og veldig redd. Det har vært en slags ekstremsport, jeg har være nære på å gi opp flere ganger, sier Bråthen til HK-Nytt.
Tre år med usikkerhet
Hun merket at noe endret seg på jobb allerede i januar 2018. Hun følte seg stemoderlig behandlet av ledelsen, rett og slett frosset og presset ut, uten at hun skjønte hvorfor. HK-medlemmet hadde heller ingen tillitsvalgte å lene seg på.
Bråthen sendte i vei over 60 søknader på andre jobber, uten napp. Hun er godt utdannet, men jobben som eierskifteansvarlig i regnskapsfirmaet har vært lite relevant ut fra hennes utdanning. Til tross for at hun var overkvalifisert for mange av jobbene hun søkte på, så var hun sjanseløs på jobbmarkedet.
Mye lest: Sykmeldte Coop-ansatte blir sagt opp. – Er dette takken etter mange års lojalitet, spør de
HÅPER Å KOMME TILBAKE: Det har kostet mye krefter å kjempe mot arbeidsgiveren. Nå er målet for Elin Bråthen å finne veien tilbake til arbeidslivet
Erlend Angelo
Hun måtte bare ta opp kampen mot regnskapsfirmaet.
Oppsigelsen fikk hun i oktober samme året. Det ble starten på en to år lang kamp i rettssystemet.
– Du blir jo utmattet. Det har tæra på. Det er en lettelse at alt er over, sier 51-åringen.
Forliket har hun ikke lov til å si noe om, men det var den riktige løsningen på dette tidspunktet.
Hun er knadd og tygd, lita og sliten, som hun selv sier. Likevel: Hun vant tre solide seire i rettsapparatet. Hun hadde rett. Med den vissheten i ryggen skuer hun nå etter hvert framover, og tør håpe på en retur til arbeidslivet.
– Først må jeg komme meg til kreftene, så skal jeg forsøke å finne meg noe arbeid. Jeg er 51 år og har en kronisk sykdom, jeg har jobbet et sted som ikke har vært særlig relevant for min utdanning. Men jeg arbeider hardt og håper å finne noe der ute, sier hun.
Mye lest: Renholder Thongla fikk etterbetalt 377.000 kroner: – Jeg er lettet og glad!
Vil inspirere
Men først og fremst håper hun denne saken kan inspirere andre som opplever tunge tider på jobben. For det er lett å rømme til andre arbeidsgivere når man sliter på jobben. Men hva med dem som ikke klarer det?
– Dette er jo noe som gjelder mange flere enn meg. Det koster å stå i dette, jeg forstår veldig godt dem som heller tar lua si og går. Men jeg håper flere vil se at det nytter å stå imot når du blir urettferdig behandlet. Vi har et lovverk og stillingsvern som skal beskytte arbeidstakerne i dette landet, sier 51-åringen.
Som understreker gleden hun har hatt av å være fagorganisert midt opp i all motstanden.
– Jeg skal forklare viktigheten av å være organisert til alle jeg kjenner. Uansett hvor lite du selv ønsker det, så vet du aldri når du havner opp i en sånn situasjon.
– Jeg har fått den beste støtten jeg kunne tenkt meg, og HK og LO har tatt de riktige vurderingene hele veien. Du føler deg veldig liten i en sånn situasjon, så jeg er veldig takknemlig for å få så profesjonell hjelp. Det viser bare hvor ekstremt viktig det er med sånne organisasjoner, som kan geleide, realitetsorientere og støtte deg gjennom en sånn prosess.
– Jeg hadde aldri klart dette alene.
Les også: Vegard fikk feil lønn i mange år. Nå har han fått 104.000 kroner etterbetalt
Norian: – Krevende
HK-Nytt har stilt flere spørsmål til arbeidsgiveren Norian, som nøyer seg med følgende kommentar til saken:
«Vi aksepterer at retten mente at forholdene som ble anført fra Norians side ikke var tilstrekkelig for å begrunne oppsigelse eller avskjed. I lys av at dette valgte vi å løse saken i minnelighet.» skriver administrerende direktør Knut Anders Opstad i en epost.
Opstad mener bedriften har et «særdeles godt arbeidsmiljø» og peker på flere medarbeiderundersøkelser.
«Men denne saken har dessverre vært krevende for alle involverte. Saken er avsluttet, og vi har ingen ytterligere kommentarer» skriver Opstad.
Les også: Renholder Ellinor og kollegene fikk kutt i nattillegget: – Det er alltid hos oss det skal spares
En overdrivelse av dimensjoner
Regionsekretær Jørn Kristensen i HK synes det er merkelig at arbeidsgiveren sa opp Bråthen i utgangspunktet. Nå er han glad saken er avsluttet.
– Dette er overdimensjonert så det holder. Vårt medlem fikk ikke nok tid til å tilpasse seg overgangen til et nytt tidsregistreringssystem, og istedenfor korrigeringer og skikkelig opplæring, så fant arbeidsgiveren ut at de skulle si henne opp. Merkelig, sa Kristensen til HK-Nytt etter at Bråthen hadde vunnet tre runder mot arbeidsgiveren.
OVERDREVET: Jørn Kristensen, regionsekretær i HK.
Erlend Angelo
Han var selv i drøftingsmøte sammen med HK-medlemmet og arbeidsgiveren 29. oktober i 2018. Dagen etter, 30. oktober, ble hun sagt opp.
Bråthen tok saken til retten, og dommen der var tydelig: Forholdene var ikke strenge nok til oppsigelser, skriver Borgarting lagmannsrett i dommen, og legger til at det er usikkert om arbeidsgivers undersøkelser var gode nok til så «bastante konklusjoner» om feil og fravær.
Regnskapsbyrået mente Bråthen misbrukte sin tilgang til timelister, og at hun skapte frustrasjon og uro i arbeidsgruppa da hun gjennomførte en liten spørreundersøkelse blant kollegaene. Også saken om avskjedigelse vant Bråthen i retten.
– Jeg har hatt over 100 oppsigelsessaker på mitt bord siden jeg starta i HK. Dette er den eneste der den ansatte har blitt avskjediget fordi man skulle forsvare seg i sin egen oppsigelsessak, sukker Kristensen.
Men nå er saken altså avsluttet.
– Forliket vi fikk fram var nok den beste løsninga på nåværende tidspunkt, sier Kristensen.
Mest lest
Alf Jørgen Schnell og Ninthu Paramlingam i kollektivet Reduser Husleia mener mange lever i uverdige boforhold på leiemarkedet. Bildet innfelt er hentet fra annonsen det et kott med skyvedører tilbys for 6.200 kroner måneden.
Ida Bing og husleie.no
Dette «klesskapet» ble leid ut for 6.200 kroner i måneden: – Leiemarkedet blir bare verre og verre
STENGT: Klokka 12 lørdag formiddag stengte butikkene i Oslo og ni nabokommuner. Dagligvarebutikker og apotek er det eneste unntaket.
Lene Svenning
Nytt korona-sjokk: Tusenvis av ansatte i varehandelen på Østlandet står i fare for å bli permittert
SAKSØKER: Hege Berit Østgård er blant de 231 Industri Energi-medlemmene som går til gruppesøksmål mot Aker BP.
Jan Inge Haga
Hege Berit fikk hakeslepp da bedriften ville fjerne sluttpakken: – Respektløst overfor oss ansatte
SYKEMELDT: Da kollegaene ble permittert stoppet også bedriften å betale sin del av sykelønna til Frank Robert Neerland.
Aina Fladset
Frank Robert ble fratatt sykelønn da bedriften permitterte ansatte: – Overraskende
RÅD: Meld deg inn i ei fagforeining, sjekk dokumentasjonen, ikkje ver redd for å stille spørsmål og frem lønnskrav så tidleg som mogleg. Det er råda frå Monica Hanssen og organisasjonsarbeidar Knut Skåle i Fellesforbundet.
Tormod Ytrehus
Sjåfør Monica får etterbetalt 82.000 kroner: – Det er ikke gøy å gå til sak, men det skal være lov å være syk
Håvard Sæbø
Arbeidstilsynet sladder lønna på underbetalte arbeidere. Nå må Røe Isaksen svare på hvorfor
Kjersti Stenseng
Jan-Erik Østlie
Arbeiderpartiet har mistet over 5.000 medlemmer
Forbundsleder i Fellesforbundet, Jørn Eggum.
Jan-Erik Østlie
Regjeringens nye veiselskap kan bli lagt ned. Fire LO-forbund mener det holder med Statens vegvesen
STENGES: Kjøpesentrene i nye 15 kommuner på Østlandet holder stengt fra og med mandag.
Erlend Angelo
Permitteringer i vente i ytterligere 15 kommuner: – Det er dramatisk å stenge ned kjøpesentrene
Erlend Wiborg (Frp) er leder av arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget
Sissel M. Rasmussen
Frp ville ikke være med på å forlenge AAP-perioden
Koronapandemien har bokstavelig talt kostet både helsedirektør Bjørn Guldvog og FHI-direktør Camilla Stoltenberg dyrt, i form av titusenvis av overtidstimer til både ledere og øvrige ansatte. Den regningen må også helseminister Bent Høie (her på skjermen bak) forholde seg til.
Lise Åserud / NTB
FHI-ansatte jobbet over 300 timer overtid i 2020 – ledere fikk millioner i kompensasjon
Kronikk
De polske arbeiderne nektet å være servile da de ble advart mot å «bite hånda som matet dem». Jeg har dessverre ingen slike forventninger til Høyre, skriver Jonas Bals.
Tormod Ytrehus
«Laksemilliardæren betaler Høyres valgkamp, men ikke lønn til sine polske ansatte»
Kommentar
Erna Solberg sa selv fra Stortingets talerstol at hun vet at krisen slår skjevt ut, skriver Tirild Rustand Halvorsen. (Arkivfoto)
Jan-Erik Østlie
«Regjeringen snakker som om deres egen kompensasjonsordning er perfekt. Det er den ikke»
Bent Høie
Leif Martin Kirknes
Skjenkereglene endres: – For tidlig, mener Bent Høie
BESKYTTER ARBEIDSPLASSER: Rune Mjelde (til venstre), hovedtillitsvalgt i Store Norske, og Svein Jonny Albrigtsen, leder av LO Svalbard, mener at det fortsatt kan hentes ut kull fra Gruve 7 på Svalbard selv om kullkraftverket i Longyearbyen legges ned.
Katharina Dale Håkonsen
Rune og Svein Jonny kjemper for arbeidsplassene i den siste norske kullgruva på Svalbard
FERDIG: Deni Taramov er ferdig for student for denne gang. Nå søker han jobber.
Marius Fiskum
Deni ble permittert uten dagpenger og så seg nødt til å slutte på studie: – Jeg følte på en skam
Se bildene
Kronprins Haakon møtte onsdag fem ansatte i Sporveien for å høre om hvordan de har holdt hjulene i gang i kollektivtransporten i Oslo gjennom hele koronapandemien. De ansatte var representert med en trikkefører, en servicemedarbeider, en baneansatt, en bussjåfør og en konserntillitsvalgt i Sporveien
Lise Åserud / NTB
Trikkeførere og bussjåfører fikk takk av kronprinsen for å holde hjulene i gang under pandemien
Joe Biden må være modig og handle raskt, mener fagforeningsleder i amerikansk LO, Cathy Feingold.
NTB Scanpix
Her er amerikansk fagbevegelses krav til Joe Biden
Gapet øker mellom de som tjener minst og de som tjener mest. Det haster å få snudd utviklingen, mener SV-nestleder Kirsti Bergstø. (Arkivfoto)
Ole Palmstrøm
Lavtlønte blir hengende etter. Dette vil SV gjøre for å snu utviklinga
VIL IKKJE HA LÅN: – Det er fint med stipend, men det er framleis urettferdig at vi som har betalt skatt og arbeidd ikkje får støtta vi burde fått, seier student og permittert hotellkokk Nathalie Mercadal.
Tormod Ytrehus