JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
LANG OG TØFF KAMP: Elin Bråthen måtte vinne tre ganger i rettsapparatet før arbeidsgiveren til slutt ga seg.

LANG OG TØFF KAMP: Elin Bråthen måtte vinne tre ganger i rettsapparatet før arbeidsgiveren til slutt ga seg.

Erlend Angelo

Urettmessig oppsagt:

Elin vant tre ganger i retten mot arbeidsgiveren: – Det er tøft, men verdt å ta kampen

Elin Synnøve Bråthen vant over arbeidsgiveren tre ganger i retten. Tidvis ekstremsport, kaller 51-åringen det. Nå håper hun å inspirere andre som føler seg urettmessig oppsagt.18.12.2020
15:13
18.12.2020 15:13

erlend@lomedia.no

En spesiell sak har fått sitt punktum. Tre ganger vant nemlig Elin Synnøve Bråthen over sin egen arbeidsgiver. For da hun ble oppsagt tilbake i 2018, gikk hun til sak mot arbeidsgiveren Norian for usaklig oppsigelse. I oppsigelsesperioden ble hun avskjediget.

Begge sakene – oppsigelsen og avskjeden – endte i rettsapparatet. Årsaken til oppsigelsen var at arbeidsgiveren mente hun hadde ført timer feil og at hun hadde udokumentert fravær, i sum nok til mistillit og oppsigelse. Og da hun gjennomførte undersøkelser blant kollegaer i forkant av rettssaken, mente arbeidsgiveren at det var såpass graverende at ga henne sparken – altså avskjed på dagen.

Først vant Bråthen saken om usaklig oppsigelse i både tingretten og lagmannsretten. Deretter vant hun avskjedssaken i tingretten. De siste to dommene kom sågar i løpet av én og samme måned.

Til tross for tre tap i rettssapparatet valgte regnskapsfirmaet Norian likevel å anke også avskjedsdommen inn for lagmannsretten.

Les mer om den spesielle saken her

Der slipper hun derimot å møte. Hun og arbeidsgiveren ble til slutt enige i høst gjennom et forlik.

– Det har vært en lang og tung kamp. Når du står en konflikt så lenge, så blir du jo både sliten og veldig redd. Det har vært en slags ekstremsport, jeg har være nære på å gi opp flere ganger, sier Bråthen til HK-Nytt.

Tre år med usikkerhet

Hun merket at noe endret seg på jobb allerede i januar 2018. Hun følte seg stemoderlig behandlet av ledelsen, rett og slett frosset og presset ut, uten at hun skjønte hvorfor. HK-medlemmet hadde heller ingen tillitsvalgte å lene seg på.

Bråthen sendte i vei over 60 søknader på andre jobber, uten napp. Hun er godt utdannet, men jobben som eierskifteansvarlig i regnskapsfirmaet har vært lite relevant ut fra hennes utdanning. Til tross for at hun var overkvalifisert for mange av jobbene hun søkte på, så var hun sjanseløs på jobbmarkedet.

Mye lest: Sykmeldte Coop-ansatte blir sagt opp. – Er dette takken etter mange års lojalitet, spør de

HÅPER Å KOMME TILBAKE: Det har kostet mye krefter å kjempe mot arbeidsgiveren. Nå er målet for Elin Bråthen å finne veien tilbake til arbeidslivet

HÅPER Å KOMME TILBAKE: Det har kostet mye krefter å kjempe mot arbeidsgiveren. Nå er målet for Elin Bråthen å finne veien tilbake til arbeidslivet

Erlend Angelo

Hun måtte bare ta opp kampen mot regnskapsfirmaet.

Oppsigelsen fikk hun i oktober samme året. Det ble starten på en to år lang kamp i rettssystemet.

– Du blir jo utmattet. Det har tæra på. Det er en lettelse at alt er over, sier 51-åringen.

Forliket har hun ikke lov til å si noe om, men det var den riktige løsningen på dette tidspunktet.

Hun er knadd og tygd, lita og sliten, som hun selv sier. Likevel: Hun vant tre solide seire i rettsapparatet. Hun hadde rett. Med den vissheten i ryggen skuer hun nå etter hvert framover, og tør håpe på en retur til arbeidslivet.

– Først må jeg komme meg til kreftene, så skal jeg forsøke å finne meg noe arbeid. Jeg er 51 år og har en kronisk sykdom, jeg har jobbet et sted som ikke har vært særlig relevant for min utdanning. Men jeg arbeider hardt og håper å finne noe der ute, sier hun.

Mye lest: Renholder Thongla fikk etterbetalt 377.000 kroner: – Jeg er lettet og glad!

Vil inspirere

Men først og fremst håper hun denne saken kan inspirere andre som opplever tunge tider på jobben. For det er lett å rømme til andre arbeidsgivere når man sliter på jobben. Men hva med dem som ikke klarer det?

– Dette er jo noe som gjelder mange flere enn meg. Det koster å stå i dette, jeg forstår veldig godt dem som heller tar lua si og går. Men jeg håper flere vil se at det nytter å stå imot når du blir urettferdig behandlet. Vi har et lovverk og stillingsvern som skal beskytte arbeidstakerne i dette landet, sier 51-åringen.

Som understreker gleden hun har hatt av å være fagorganisert midt opp i all motstanden.

– Jeg skal forklare viktigheten av å være organisert til alle jeg kjenner. Uansett hvor lite du selv ønsker det, så vet du aldri når du havner opp i en sånn situasjon.

– Jeg har fått den beste støtten jeg kunne tenkt meg, og HK og LO har tatt de riktige vurderingene hele veien. Du føler deg veldig liten i en sånn situasjon, så jeg er veldig takknemlig for å få så profesjonell hjelp. Det viser bare hvor ekstremt viktig det er med sånne organisasjoner, som kan geleide, realitetsorientere og støtte deg gjennom en sånn prosess.

– Jeg hadde aldri klart dette alene.

Les også: Vegard fikk feil lønn i mange år. Nå har han fått 104.000 kroner etterbetalt

Norian: – Krevende

HK-Nytt har stilt flere spørsmål til arbeidsgiveren Norian, som nøyer seg med følgende kommentar til saken:

«Vi aksepterer at retten mente at forholdene som ble anført fra Norians side ikke var tilstrekkelig for å begrunne oppsigelse eller avskjed. I lys av at dette valgte vi å løse saken i minnelighet.» skriver administrerende direktør Knut Anders Opstad i en epost.

Opstad mener bedriften har et «særdeles godt arbeidsmiljø» og peker på flere medarbeiderundersøkelser.

«Men denne saken har dessverre vært krevende for alle involverte. Saken er avsluttet, og vi har ingen ytterligere kommentarer» skriver Opstad.

Les også: Renholder Ellinor og kollegene fikk kutt i nattillegget: – Det er alltid hos oss det skal spares

En overdrivelse av dimensjoner

Regionsekretær Jørn Kristensen i HK synes det er merkelig at arbeidsgiveren sa opp Bråthen i utgangspunktet. Nå er han glad saken er avsluttet.

– Dette er overdimensjonert så det holder. Vårt medlem fikk ikke nok tid til å tilpasse seg overgangen til et nytt tidsregistreringssystem, og istedenfor korrigeringer og skikkelig opplæring, så fant arbeidsgiveren ut at de skulle si henne opp. Merkelig, sa Kristensen til HK-Nytt etter at Bråthen hadde vunnet tre runder mot arbeidsgiveren.

OVERDREVET: Jørn Kristensen, regionsekretær i HK.

OVERDREVET: Jørn Kristensen, regionsekretær i HK.

Erlend Angelo

Han var selv i drøftingsmøte sammen med HK-medlemmet og arbeidsgiveren 29. oktober i 2018. Dagen etter, 30. oktober, ble hun sagt opp.

Bråthen tok saken til retten, og dommen der var tydelig: Forholdene var ikke strenge nok til oppsigelser, skriver Borgarting lagmannsrett i dommen, og legger til at det er usikkert om arbeidsgivers undersøkelser var gode nok til så «bastante konklusjoner» om feil og fravær.

Regnskapsbyrået mente Bråthen misbrukte sin tilgang til timelister, og at hun skapte frustrasjon og uro i arbeidsgruppa da hun gjennomførte en liten spørreundersøkelse blant kollegaene. Også saken om avskjedigelse vant Bråthen i retten.

– Jeg har hatt over 100 oppsigelsessaker på mitt bord siden jeg starta i HK. Dette er den eneste der den ansatte har blitt avskjediget fordi man skulle forsvare seg i sin egen oppsigelsessak, sukker Kristensen.

Men nå er saken altså avsluttet.

– Forliket vi fikk fram var nok den beste løsninga på nåværende tidspunkt, sier Kristensen.

18.12.2020
15:13
18.12.2020 15:13Mest lest

Sammenbrudd i de lokale lønnsforhandlingene utløste gå sakte-aksjon fra klubbleder Christoffer Heggholmen og bilmekanikere, bilpleiere og delelageransatte ved Bertel O. Steens tre personbilverksteder i Bergen.  – Hvis ikke noe endrer seg nå, kan vi ikke jobbe i denne bransjen, sier Heggholmen.

Sammenbrudd i de lokale lønnsforhandlingene utløste gå sakte-aksjon fra klubbleder Christoffer Heggholmen og bilmekanikere, bilpleiere og delelageransatte ved Bertel O. Steens tre personbilverksteder i Bergen. – Hvis ikke noe endrer seg nå, kan vi ikke jobbe i denne bransjen, sier Heggholmen.

Arne Ristesund

Christoffer og kollegaene har gått til et uvanlig skritt for å få høyere lønn

Direktør i Norsk Industri Stein Lier-Hansen mener Norge må innføre regler som pålegger kraftselskapene å begrense krafteksporten når det er lite vann i magasinene.

Direktør i Norsk Industri Stein Lier-Hansen mener Norge må innføre regler som pålegger kraftselskapene å begrense krafteksporten når det er lite vann i magasinene.

Jan-Erik Østlie

Industri-topp: Norge burde sagt nei til de siste utenlandskablene

– Illegal rusmisbruk vil ikke forsvinne uansett hvor hardt vi straffer det. Det ser vi i land med strenge straffer, sier sosionomen, sier sosionom Tore Mangseth.

– Illegal rusmisbruk vil ikke forsvinne uansett hvor hardt vi straffer det. Det ser vi i land med strenge straffer, sier sosionomen, sier sosionom Tore Mangseth.

CRYSTALWEED cannabis/Unslpash

– Vi har ført en krig mot narkotiske stoffer i 50 år. Nå må vi senke terskelen for å snakke om rus

Kommentar

Selv ikke oljepengene kan dekke over at vi nå er på vei inn i en helt ny økonomisk tid, en tid der de fleste av oss vil få dårligere råd, skriver Stein Sneve.

Selv ikke oljepengene kan dekke over at vi nå er på vei inn i en helt ny økonomisk tid, en tid der de fleste av oss vil få dårligere råd, skriver Stein Sneve.

Brian Cliff Olguin

«Årets lønnsoppgjør var det beste på mange år. Nå er det snudd på hodet»

STRØMSTØTTE-INNSPILL: Fagfolk fra både regjering, LO og NHO skal nå komme med innspill på strømstøtte til bedriftene. LO-leder Peggy Hessen Følsvik er klar med LO sine krav.

STRØMSTØTTE-INNSPILL: Fagfolk fra både regjering, LO og NHO skal nå komme med innspill på strømstøtte til bedriftene. LO-leder Peggy Hessen Følsvik er klar med LO sine krav.

Jan-Erik Østlie

Her er LOs fire krav til bedrifter som skal få strømstøtte

Colourbox

Familier taper flere tusen kroner i måneden på prisveksten. Se tallene

BEKYMRET: Ingeborg Kivle, leder for NFF region sør, krever at arbeidet intensiveres med å forebygge psykisk sykdom blant kriminalomsorgens ansatte.

BEKYMRET: Ingeborg Kivle, leder for NFF region sør, krever at arbeidet intensiveres med å forebygge psykisk sykdom blant kriminalomsorgens ansatte.

Ole Palmstrøm

– Å se en kollega bli skadet på denne måten, er voldsomt og påvirker arbeidsmiljøet

Høyre-leder Erna Solberg kan glede seg over bunnsolid borgerlig flertall på Opinions siste partibarometer. Høyre har aldri vært så mye større enn Arbeiderpartiet som nå.

Høyre-leder Erna Solberg kan glede seg over bunnsolid borgerlig flertall på Opinions siste partibarometer. Høyre har aldri vært så mye større enn Arbeiderpartiet som nå.

Jan-Erik Østlie

Nå er Høyre større enn Ap og Sp til sammen

Debatt

LO-leder Peggy Hessen Følsvik og Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre.

LO-leder Peggy Hessen Følsvik og Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre.

Sissel M. Rasmussen

«Hva gjør LO hvis ikke regjeringen øker strømstøtten?» spør LO-medlem Bjørn

Tre medlemmer i Skolenes Landsforbund ved Olsvik skole i Bergen ha vært i streik siden 8. juni. Nå får de følge av mange kolleger som slutter seg til streiken ved skolestart.  Her er Joakim Haugen og Cathrine Govenius på streikevakt.

Tre medlemmer i Skolenes Landsforbund ved Olsvik skole i Bergen ha vært i streik siden 8. juni. Nå får de følge av mange kolleger som slutter seg til streiken ved skolestart.  Her er Joakim Haugen og Cathrine Govenius på streikevakt.

Privat

Lærerstreiken trappes opp fra neste uke

MEKLING: For ansatte i prosessindustrien kan det bli streik fra mandag morgen, dersom partene ikke blir enige hos Riksmekleren. Bildet er fra Alcoa Mosjøen, der er ingen tatt ut i første streikeuttak,

MEKLING: For ansatte i prosessindustrien kan det bli streik fra mandag morgen, dersom partene ikke blir enige hos Riksmekleren. Bildet er fra Alcoa Mosjøen, der er ingen tatt ut i første streikeuttak,

Arkivbilde: Petter Pettersen

Over 1.400 industriarbeidere gjør seg klar til å gå ut i streik

Vi merker konsekvensene av kutt i tiltaksplasser, forteller Steinar Halvorsen.

Vi merker konsekvensene av kutt i tiltaksplasser, forteller Steinar Halvorsen.

Simen Aker Grimsrud

Arbeidsledigheten er rekordlav, men Nav-tillitsvalgt Steinar vil ha mer penger til å få folk ut i arbeid

Siden 1994 har Nav ved behandlingen av saker om stønader til enslige forsørgere ment at disse stønadene faller utenfor trygdeforordningen.

Siden 1994 har Nav ved behandlingen av saker om stønader til enslige forsørgere ment at disse stønadene faller utenfor trygdeforordningen.

Hanna Skotheim

Nav praktiserer nok en trygderegel feil, fastslår domstol

Matvareprisen skyter i været.

Matvareprisen skyter i været.

Heiko Junge / NTB

Sjokktall: Aldri før har prisene på matvarer økt raskere enn nå

Kari Nessa Nordtun, til daglig ordfører i Stavanger, skal lede utvalget som skal meisle ut Aps nye energipolitikk.

Kari Nessa Nordtun, til daglig ordfører i Stavanger, skal lede utvalget som skal meisle ut Aps nye energipolitikk.

Jan Kåre Ness / NTB

Lederen i Aps energiutvalg vil utjevne strømprisene mellom nord og sør

Debatt

Norge bruker 50 ganger mer på strømstøtte enn på strømsparing. Da skyver Norge problemene foran seg, skriver Truls Gulowsen.

Norge bruker 50 ganger mer på strømstøtte enn på strømsparing. Da skyver Norge problemene foran seg, skriver Truls Gulowsen.

Leif Martin Kirknes

«Et alvorlig problem at det går 50 ganger mer til strømstøtte enn tiltak som får ned forbruket»

I dag er Stine butikkansvarlig i Kommunikasjon Voss og selger mobiltelefoner og annen elektronikk. Kundemøter er helt uproblematisk.

I dag er Stine butikkansvarlig i Kommunikasjon Voss og selger mobiltelefoner og annen elektronikk. Kundemøter er helt uproblematisk.

Ingerid Jordal

Å stå opp om morgenen for å gå på jobb, føltes til tider umulig for Stine. Så fikk hun hjelp

NY KRAFT: – Først og fremst må Norge få fortgang på utbygginga av ny, fornybar kraft. Og vi må få fart på energieffektivisering, sier forbundsleder Jan Olav Andersen.

NY KRAFT: – Først og fremst må Norge få fortgang på utbygginga av ny, fornybar kraft. Og vi må få fart på energieffektivisering, sier forbundsleder Jan Olav Andersen.

Knut Viggen

Klima må gå foran strømpriskrise, mener EL og IT-lederen. Her er hans beskjed til politikerne

KONKURRANSEUTSATT: Dag-Arne Johansen sier de som rengjør og vedlikeholder togene er glemt i debatten om konkurranseutsettingen. – Vi er like mye konkurranseutsatt som før, sier han.

KONKURRANSEUTSATT: Dag-Arne Johansen sier de som rengjør og vedlikeholder togene er glemt i debatten om konkurranseutsettingen. – Vi er like mye konkurranseutsatt som før, sier han.

Morten Hansen

Debatt om regjeringens togpolitikk: – Vi som jobber med vedlikehold og renhold, er usynlige

Kommentar

Høyreleder Erna Solberg kan garantere at hun ville ha fått på plass strømstøtte til næringslivet. Men snakker mindre om hva annet hun vil gjøre med strømmen. 

Høyreleder Erna Solberg kan garantere at hun ville ha fått på plass strømstøtte til næringslivet. Men snakker mindre om hva annet hun vil gjøre med strømmen. 

Ole Berg Rusten / NTB

«Høyre vil ha mye mer av en politikk folket sier tydelig nei til. Og flyr høyt på det»


Flere saker