JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Elise Hauvik unner kollegene sine lønna de har, men synes det er urettferdig at hun tjener mindre.

Elise Hauvik unner kollegene sine lønna de har, men synes det er urettferdig at hun tjener mindre.

Marie von Krogh

Lokale lønnsforhandlinger

Elise tjener mindre enn kolleger. Nå er hun provosert over lønnsøkningen hun har fått

De har like lang ansiennitet og samme utdanning, men etter at den lokale lønnspotten er fordelt, tjener barnevernspedagog Elise Hauvik fortsatt 25.000 kroner mindre enn kollegaen.07.10.2021
13:33
07.10.2021 13:36

simen@lomedia.no

– Lønnsøkningen jeg har fått er ikke i nærheten av å rette opp lønnsforskjellene, og det ikke er ikke lik lønn for likt arbeid her, sier Elise Hauvik på telefon til Fontene.

Fikk ekstra lønnsøkning

Hun har akkurat fått en epost med resultatet av årets lokale lønnsforhandlinger i kommunen. Det var skuffende lesning for barnevernspedagogen.

Før sommeren skrev Fontene om Hauvik som tjener langt mindre enn kolleger som har like lang ansiennitet som henne. Til og med ansatte med kortere ansiennitet tjener bedre. Hun krevde i høstens lokale lønnsoppgjør at Sandnes kommunen rettet opp i skjevhetene.

Men resultatet ble ikke som hun hadde håpet.

Mye delt: Hva er en vanlig lønn i Norge? Dette sier tallene

Før sommeren fortalte kollegene Lise Rusdal (f.v.), Elise Hauvik og Eilen Lura Sjursen at lønnsforskjellene går utover arbeidsmiljøet i barnevernstjenesten.

Før sommeren fortalte kollegene Lise Rusdal (f.v.), Elise Hauvik og Eilen Lura Sjursen at lønnsforskjellene går utover arbeidsmiljøet i barnevernstjenesten.

Marie von Krogh

Ansatte med tre- eller fireårig høyere utdanning og 16 års ansiennitet, fikk 5.000 kroner i lønnstillegg. Elise Hauvik fikk et ekstra løft og endte med en lønnsøkning på 11.900 kroner. Likevel er hun fortsatt blant lønnstaperne i barnevernstjenesten i Sandnes.

Etter høstens fordeling av den lokale lønnspotten, tjener hun fortsatt 25.000 kroner mindre enn kollega Eilen Lura Sjursen, som har samme utdanning og like lang ansiennitet (16 år) som henne. Kollega Lise Rusdal tjener nå rundt 12.000 mer enn Hauvik, selv om hun kun har 10 års ansiennitet.

Mye lest: Anders jublet over kraftig lønnshopp, men da han sjekket lønnsslippen, oppdaget han noe rart

Skuffet

– Jeg tenker at de har forsøkt å få til en endring, men det er ikke godt nok. Jeg unner de andre å få lønna de har, men forskjellene er altfor store. Kommunen har ikke klart å rette opp i forskjellene, og det er veldig skuffende og provoserende, sier Hauvik.

Da Fontene snakket med barnevernspedagogen før årets lokale lønnsforhandlinger, sa hun at hun ikke lenger tok på seg ekstra oppgaver på jobben fordi hun tjener mindre enn kollegene.

Kollegene beskrev Hauvik som et ja-menneske, en som alle spør hvis de lurer på noe på jobben. Men det synes ikke på lønnsslippen.

Denne skaper debatt: Inger-Lill jobbet til hun stupte. Så gjorde legene en tabbe

Sier nei til ekstra oppgaver

– Hva gjør det med motivasjonen din at du fortsatt tjener mindre enn de andre?

– Det er ikke like kjekt å si ja til ting du blir spurt om. Jeg kommer fortsatt til å hjelpe kolleger hvis de lurer på noe, det er ikke kollegialt å si nei til det. Men forespørsler om ekstra oppgaver, kommer jeg dessverre å si nei til, sier Hauvik, og fortsetter:

– Det skal være lik lønn for likt arbeid, og sånn er det ikke i dag. Det er vanskelig å akseptere at to som har samme utdanning og har jobbet der like lenge, tjener så ulikt, sier hun.

Hauvik har likevel ikke tenkt på å slutte i jobben på nåværende tidspunkt. Hun trives godt med kollegene og arbeidsoppgavene.

– Tilbakemeldingene fra familier, barn og ungdom om at jeg gjør en god jobb, gjør at jeg blir værende. Jeg klarer å skille det og lønn.

Avsløring: Slik dumper selskapene sjåførlønna. Her bytter falske dokumenter eier

Lønnsoppgjøret i 2019 skapte forskjeller

Det er flere grunner til at det har oppstått skjevheter i lønnssystemet i Sandnes kommune. Tidligere hadde kommunen en egen lønnsstige som sikret de ansatte høyere lønn enn tariffavtalen i KS-området (kommunesektoren), men da garantilønna for høyskoleutdannede ble hevet kraftig i 2019, ble de lokale tilleggene til enkelte «bakt inn» i den nye lønna.

Grunnen til at Lise Rusdal fikk beholde sitt tillegg, var at hun fikk opprykk til 10 års ansiennitet noen måneder etter at garantilønnsøkningen trådte i kraft.

– Hvem som kom godt og dårlig ut av dette, handler om tilfeldigheter. I kommunen er de interne lønnsforskjellene størst blant de med 16 års ansiennitet, og det skaper misnøye. Og når de med 16 års ansiennitet ser at folk med 10 års ansiennitet tjener mer enn dem, blir misnøyen enda større, sa hovedtillitsvalgt for FO, Eilen Lura Sjursen, før de lokale forhandlingene.

Hovedtillitsvalgt i FO, Eilen Lura Sjursen, mener politikerne må komme på banen og rette opp i lønnsforskjellene i kommunen.

Hovedtillitsvalgt i FO, Eilen Lura Sjursen, mener politikerne må komme på banen og rette opp i lønnsforskjellene i kommunen.

Marie von Krogh

Tillitsvalgt: – Uheldig

Nå erkjenner hun at de ikke kom i mål med å rette opp skjevhetene. FOs krav før forhandlingene var å løfte Elise Hauvik og andre som har kommet dårlig ut de siste årene.

Sjursen sier hun har kjempet for å tette gapet, men at det i en lokal forhandling er mange ulike fagforeninger, med ulike prioriteringer, som forhandler sammen.

– Noen tenker kanskje at forskjeller er greit, sier Sjursen.

– Hva tenker du om at dere ikke fikk rettet opp lønnsforskjellene?

– Jeg syns det er veldig uheldig at det har blitt sånn. Det gjør noe med motivasjonen til folk. Men når du ser på ramma som var på én prosent, og hvordan kommunen la profilen, kan jeg ikke si at jeg er hundre prosent misfornøyd. Jeg ser at kommunen prøver å gjøre noe, sier Sjursen.

– Dere løftet de med 16 års ansiennitet, mens ansatte med kortere ansiennitet ikke fikk noen ting. Hvilke tilbakemeldinger får du fra andre medlemmer?

– Den lokale potten var bare på én prosent, og da må man prioritere. Vi har sett at de største forskjellene i lønn er mellom dem med 16 års ansiennitet. Hadde vi hatt mer penger, ville vi prioritert andre også.

Podkast: Tord (22) er på vei inn i bransjen som «alle» vil bli kvitt

Vil ha politikerne på banen

Tidligere hadde Sandnes en egen lønnsstige som lå høyere enn tarifflønna. Sjursen mener kommunen må tilbake dit. Hun tror ikke det er nok å bruke de lokale lønnsforhandlingene til å rette opp i lønnsskjevhetene som har oppstått.

– Politikerne må på banen og legge penger på bordet. Tenk hvis vi hadde fått løfta lønna til alle som jobber i Sandnes, og hva det hadde gjort med rekrutteringen, sier Sjursen.

Sigrun Homleid, forhandlingssjef i Sandnes kommune, sier at de tre ansatte i barnevernstjenesten ikke har samme utgangspunkt når man sammenligner lønn. Den ene er ansatt i 2009, en i 2013 og Elise Hauvik er ansatt i 2014.

Men både Sjursen og Hauvik har 16 års ansiennitet selv om de ble ansatt i Sandnes kommune på ulikt tidspunkt.

– Når de har samme ansiennitet og utdanning, skal de ikke tjene det samme?

– Grunnlønna er lik, men så varierer ulike tillegg ut fra når du kom inn i virksomheten. Sjursen fikk uttelling for en minstelønnsstige vi hadde i Sandnes fram til 2009, sier Homleid.

Tall: Nesten 70.000 har vært ledige i mer enn ett år. Det er dobbelt så mange som under finanskrisen

Vil bruke lokale potter til å rette opp

– Forstår du at det oppleves urettferdig?

– Selvfølgelig, men sånn er det i de fleste virksomheter. Med en større lokal pott kunne nok enda mer vært rettet opp. Men sammen med fagforeningene ble de tiltakene vi har gjort i dette oppgjøret, det som ble forhandlingsresultatet, sier Homleid.

– Er det ønskelig med slike forskjeller?

– Det er ikke noe vi ønsker, men det er et resultat av sentrale og lokale lønnsforhandlinger de siste årene.

Homleid sier det ikke er politikernes jobb å gjøre noe med lønnsforskjellene som har oppstått.

– Kommunen vil i de kommende oppgjørene bli enige med fagforeningene om hvordan vi skal bruke den lokale potten. Det er den vi må bruke til å rette opp i skjevheter, sier hun.

07.10.2021
13:33
07.10.2021 13:36Mest lest

Arne Birkemo

Avdekket mareritt på Stavanger-restaurant: – Det verste jeg har sett

Tormod Ytrehus

Lønnsoppgjøret 2023 er i gang: Dette krever LO

Gravemaskinfører Jørgen Reinskås vil sette lys på saken sin så andre slipper å oppleve det samme.

Gravemaskinfører Jørgen Reinskås vil sette lys på saken sin så andre slipper å oppleve det samme.

Tone Tveit

Jørgen (70) ble filleristet i gravemaskinen, men får småpenger i erstatning

– Årets lønnsforhandlinger blir vanskelige, tror LO-lederen.

– Årets lønnsforhandlinger blir vanskelige, tror LO-lederen.

Leif Martin Kirknes

LO forbereder storstreik: Dette kravet må innfris

IKKE SETT PÅ MAKEN: Distriktssekretær i EL og IT Nordland, Ulf Iversen, sier han ikke har sett maken på sine 40 år som tillitsvalgt og ansatt i distriktet. – Hadde ikke trodd det var mulig, sier han.

IKKE SETT PÅ MAKEN: Distriktssekretær i EL og IT Nordland, Ulf Iversen, sier han ikke har sett maken på sine 40 år som tillitsvalgt og ansatt i distriktet. – Hadde ikke trodd det var mulig, sier han.

Knut Viggen

Hovedtillitsvalgt utestengt og oppsagt: – Hadde ikke trodd at dette var mulig

Eivind Senneset

Veien fram til i dag har vært lang og full av skam for Martine. Nå føler hun at hun kan puste

Klubbleder Mohammed Malik ved Tine i Oslo mener det er oppsiktsvekkende at noen må streike for tariffravtale i 2023. Derfor er klubben klar for sympatistreik.

Klubbleder Mohammed Malik ved Tine i Oslo mener det er oppsiktsvekkende at noen må streike for tariffravtale i 2023. Derfor er klubben klar for sympatistreik.

Erlend Angelo

Stanser varelevering til Oslo-restaurant: – Ønsker å vise vår støtte til de streikende

Frøydis Falch Urbye

Skal du jobbe i påska? Her er rettighetene dine

Håvard Sæbø

Her skrur de ansatte av lysene i lunsjpausen for å spare strøm

Selv om det er mørke tall for befolkningen i Nord-Norge, tror fylkesdirektør Kristin Røymo i Nav troms og Finnmark at det finnes løsninger for bedre framtidsutsikter.

Selv om det er mørke tall for befolkningen i Nord-Norge, tror fylkesdirektør Kristin Røymo i Nav troms og Finnmark at det finnes løsninger for bedre framtidsutsikter.

Guro Gulstuen Nordhagen

Unge arbeidstakere forlater Nord-Norge: – Åpenbart at det krever endring

Brian Cliff Olguin

LO-lederen angriper Wolt: – Hører ikke hjemme i norsk arbeidsliv

Raudt-politikarane Mímir Kristjánsson på Stortinget og Siavash Mobasheri i bystyret i Oslo.

Raudt-politikarane Mímir Kristjánsson på Stortinget og Siavash Mobasheri i bystyret i Oslo.

Tormod Ytrehus

Raudt truar med å ta frå Olivia-restaurantane skjenkebevillinga

Henrikke Tresselt (49), barnepleier på Rikshospitalet.

Henrikke Tresselt (49), barnepleier på Rikshospitalet.

Jan-Erik Østlie

Henrikke vil bli sykepleier, men 22 års erfaring teller ikke

Å smelte glassfiber krever mye varme. Energiforbruket til 3B Fibreglass Norway på Birkeland tilsvarer det 8.000 husstander bruker i året. Strømprisene gjør det billigere å bruke propan enn ren elektrisk strøm.

Å smelte glassfiber krever mye varme. Energiforbruket til 3B Fibreglass Norway på Birkeland tilsvarer det 8.000 husstander bruker i året. Strømprisene gjør det billigere å bruke propan enn ren elektrisk strøm.

Tormod Ytrehus

Femdobling av strømutgiften kan knekke sørlandsbedrift

Randi Knutli (t.h) anbefaler andre som står i omstillingsprosesser å undersøke jobbmulighetene utenfor Posten. Posten har støtteordninger for de som tar ny jobb andre steder eller vil omskolere seg. – Det er et knallgodt råd, og ordningene er gode, sier leder Judith Olafsen i Fagforbundet Post Nord-Norge.

Randi Knutli (t.h) anbefaler andre som står i omstillingsprosesser å undersøke jobbmulighetene utenfor Posten. Posten har støtteordninger for de som tar ny jobb andre steder eller vil omskolere seg. – Det er et knallgodt råd, og ordningene er gode, sier leder Judith Olafsen i Fagforbundet Post Nord-Norge.

Alf Ragnar Olsen

Da jobben sto i fare, startet Randi på et helt nytt eventyr

Et passasjertog kolliderte med et møtende godstog i Hellas natt til 1. mars. 57 ble drept og flere titalls passasjerer ble skadet.

Et passasjertog kolliderte med et møtende godstog i Hellas natt til 1. mars. 57 ble drept og flere titalls passasjerer ble skadet.

Vaggelis Kousioras / AP / NTB

Det greske raseriet: Jernbaneulykken var en ventet katastrofe

Brian Cliff Olguin

Fagforeningsleder Ole-Jacob mener han har trampa inn i en 30 år gammel konflikt

Berit Roald / NTB

Nav vet fortsatt ikke hvor mange som mistet AAP i et helt år

LO bidrar til å spre jødehat, mener Torkel Brekke, professor ved OsloMet. – Nei, det gjør vi slett ikke, svarer Liv Tørres, leder av LOs internasjonale avdeling.

LO bidrar til å spre jødehat, mener Torkel Brekke, professor ved OsloMet. – Nei, det gjør vi slett ikke, svarer Liv Tørres, leder av LOs internasjonale avdeling.

CF-Wesenberg/kolonihaven.no og Sissel M. Rasmussen

Professor mener LOs Israel-boikott sprer hat mot jøder

Partileder Jonas Gahr Støre før sin landsmøtetale i 2021. (Arkiv).

Partileder Jonas Gahr Støre før sin landsmøtetale i 2021. (Arkiv).

Ole Berg-Rusten / POOL / NTB

Kan bli trygdeoppgjør i Arbeiderpartiet