Rådgiver i LO, Jonas Bals, utenfor det nye Nasjonalmuseet hvor det har foregått mange brudd på arbeidsmiljøloven.
Leif Martin Kirknes
LO-rådgiver Jonas Bals:
Høyre mener venstresiden svartmaler: – En dårlig unnskyldning for å la være å gjøre noe, svarer Jonas Bals
Rådgiver i LO, Jonas Bals, mener at hver gang høyresida stemmer mot forslag mot arbeidslivskriminalitet i Stortinget, beskylder de venstresida for svartmaling.
torgny@lomedia.no
– Å beskylde venstresida og fagbevegelsen for å svartmale går som en rød linje gjennom den blå politikken, sier rådgiver i LO Jonas Bals.
Han reagerer på intervjuet FriFagbevegelse hadde med Heidi Nordby Lunde om arbeidslivskriminalitet 5. juni.
Kraftig treff
«Når våre politiske motstandere hele tida svartmaler situasjonen, blir vi nødt til å markere at de aller fleste i norsk arbeidsliv har det bra. Da kan det høres ut som om vi ikke er opptatt av dem som ikke har det bra, men vi er opptatt av dem», sa Nordby Lunde i intervjuet.
• Få med deg hele intervjuet med Heidi Nordby Lunde her
– Jeg tror ikke høyresida forstår med hvilken kraft det norske samfunnet har blitt truffet, sier Bals.
Han viser til situasjonsrapporten som Nasjonalt tverretatlig analyse- og etterretningssenter (NTAES) la fram i vinter. Et trekk i utviklinga er at det er vanskeligere å skille svart og hvit økonomi.
Hvit fasade
– De kriminelle utstyrer seg med en hvit fasade slik at det blir vanskeligere å se hva som er kriminelt og hva som er lovlig. Flere av de kriminelle aktørene er villige til å bruke vold. Dette er gift for den tilliten som er gullet i det norske samfunnet. Forvitrer tilliten, går det ut over evnen til å samarbeide, innovere og å kunne inngå en avtale uten å koble på en haug med advokater, sier Bals.
Han mener at Nordby Lundes utspill følger høyresidas reaksjonsmønster.
– Hver gang de stemmer ned et forslag i Stortinget, rykker de ut og sier at venstresida svartmaler. Beskyldningen er bare en dårlig unnskyldning for å la være å gjøre noe.
• Les også: Nye statsråder om arbeidslivskriminalitet: – Skurkene skal tas
Brutaliseringsmyten
Sist uke stemte Høyre ned to forslag fra Arbeiderpartiet om kunne bidratt til å sikre at flere lærlinger får mulighet til å fullføre fagutdanningen sin i de økonomiske nedgangstidene vi er inne i, og et forslag om å stille krav til fagkompetanse for det utførende ledd.
Han viser til den politiske linja fra den gang Torbjørn Røe Isaksen var arbeidspolitisk talsperson og snakket om «brutaliseringsmyten» og høyresidas tankesmie, Civita, som snakker om «sosial jumping»
– Vi trenger ikke færre tiltak, vi trenger flere, i stedet for høyresidas svar: «Nu går alt meget bedre», sier LO-rådgiveren. Sosial dumping og arbeidslivskriminalitet er i sin natur skjulte fenomener, og det gjør at det er vanskelig å måle utviklingen. Og de tallene vi har, kan ofte være misvisende.
Seks varsler
Han viser til intervjuet med direktøren i Statsbygg, Harald V. Nikolaisen, i bygg.no. Direktøren forteller at Statsbygg har over 100 byggeprosjekter, men mottok bare seks varsler om mulige ulovligheter i 2019.
– Det kan selvsagt tolkes som et tegn på at alt er såre vel, men en mer plausibel forklaring er at vi begynner å henge bakpå i kampen mot aktører vi vet både er profesjonelle og fleksible, sier Bals.
LO har nettopp gjennomført et møte med Arbeidstilsynet om Statsbyggs store prestisjeprosjekt på Nasjonalmuseet, der det til tross for mange og systematiske brudd på arbeidsmiljøloven, innleieregler og arbeidstid, ble konkludert at det ikke hadde foregått sosial dumping.
Spoler tilbake
– Vi har nettopp sett at statsadvokaten har henlagt anmeldelsen av bemanningsselskapet Fagarbeideren også. Det skal altfor mye til at saker blir etterforska og personene bak blir tiltalt og dømt. Det er altfor enkelt å slippe unna.
LO kjører nå fram begrepet lønnstyveri for at det skal bli tydeligere hva dette dreier seg om.
Bals mener høyresida systematisk har undervurdert arbeidslivskriminalitet. Hvis en spoler bakover i historien har høyresida alltid vært mot tiltak for å bekjempe sosial dumping. Han nevner at de har stemt imot endringer allmenngjøringsloven, å styrke innsynsretten for tillitsvalgte, solidaransvar, til og med selve allmenngjøringsloven stemte høyresida imot da den ble innført i 1993.
• Les også: Høyre vil innføre «delvis uavhengig stilling»: – En fryktelig dårlig idé, mener LO
Arbeidende fattige
– Høyresida forsøker å dekke over feil, mangler og problemer med hvitmaling for at det skal se lekkert ut, og har i femten år bagatellisert problemene vi står overfor. Jeg tør ikke tenke på hvordan det ville vært i norsk arbeidsliv om høyresida hadde fått det som de ville. I store deler av Europa har faste ansettelser blitt fortrengt av løsarbeid, og arbeidsfolk er blitt arbeidende fattige. Å forhindre den utviklingen krever politikere som er framoverlente, sier Bals.
• Les også: 35 ansatte arbeidet i tre måneder uten å få lønn. Nå har statsadvokaten henlagt saken: – Veldig sørgelig
• Les også: Stortinget stemte ned forslag om strengere straff for korona-juks
Mest lest
SETTE GRENSER: – Jeg klarte ikke se mine egne grenser for hvor mye jeg kunne jobbe. Nav-veilederen så mye tydeligere enn meg at jeg ikke ville klare å jobbe fullt. Men hun så også at det var bra for meg å jobbe. Takket være personlig oppfølging fra henne, klarte jeg det, sier Wenche Reppen. Nesten mot sin vilje søkte hun, og fikk innvilget, delvis uføretrygd.
Privat
Alenemor Wenche ble satt ut av spørsmålet fra Nav: – Evig takknemlig for hjelpen jeg fikk
ERFARING: Med mange år bak symaskinen og en fortsatt god helse, tok Hallgerd Aure like greit en ny jobb som sømoperatør ved Ekornes avdeling Aure.
Privat
Da Hallgerd (66) mista jobben, tok hun grep: – Her er det så mye arbeid som aldri før
FANT LØSNINGER SAMMEN: Både Fellesforbundets klubbleder Robert Jacobsen (t.v.) og daglig leder på GAC Norway sin avdeling på Slagentangen, Ståle Stangeby ønsker seg glidende grenser for jobb og permitteringer med rett på dagpenger. Enn så lenge har man valgt i samarbeid å redusere en del av stillingene til 75 prosent.
Roy Ervin Solstad
En halvtime for lenge på jobb kan koste Robert og kollegene dagpengene fra Nav
Skjermdump
Uber-sjåførens desperate melding: – Eg er i ferd med å bli heimlaus for tredje gong sidan mai
Erna Solberg
Leif Martin Kirknes
Erna Solberg ble overkjørt og må kutte fergeprisene. Her svarer hun
Med det yngste barnet hjemme, fikk seksbarnsmoren namsmannen på besøk, med ordre om utkastelse.
Mina B. Ræge/Dagsavisen
Seksbarnsmor «Ivana» (35) ble kastet ut av leiligheten i Oslo
FRYKTER FOR SIKKERHETEN: «Faste» piloter blir oppsagt, lønningene presses og pilotene må være disponible sju dager i uka. SAS-pilot og første nestleder i Norsk Flygerforbund, Jo Bjørn Skatval er bekymret for flysikkerheten etter at det islandske flyselskapet Bluebird Nordic ga 11 fagorganiserte piloter sparken.
Helge Rønning Birkelund
Tillitsvalgt pilot advarer mot skrekk-kontrakter på Island: – Det er kort vei til Norge
KAOS I INNBOKSEN: – Overfloden av informasjon fra ledelsen ved universitetet, fakultetet, instituttet og avdelingen er utfordrende å håndtere, sier Frode Veggeland.
Ole Palmstrøm
Ekstraarbeidet tok nattesøvnen fra Frode: – Jeg var så sliten at jeg ikke visste hvor jeg var
Psykologspesialist Casper Meyer Nilsen reagerer på at vold mot ansatte får pågå ved barnevernsinstitusjoner.
Privat
«Trines» psykolog: – Det er skandaløst at alvorlig vold mot en ansatt har fått pågå over lang tid
Sylvi Listhaug
Jan-Erik Østlie
Ny måling: Listhaug skremmer vekk flere enn hun lokker til Frp som partileder
HELTIDSKULTUR: Fafo-forsker Leif E. Moland (innfelt) mener det er en umulig løsning å fortsette med den turnusmodellen som er mest utbredt i helse- og omsorgssektoren i dag, med 7-8-timers vakter og jobb hver tredje helg, dersom heltidskultur er målet.
Colourbox.com. Innfelt: fafo.no
13-timersvakter vil gi flere hele stillinger, mener Fafo-forskeren. Se turnusmodellene
Debatt
Det skal ikke være de som sitter nederst ved bordet som må gjøre opp, skriver Andreas Tharaldsen.
Ida Bing
«Dugnaden er avlyst», skriver servitør Andreas
Debatt
Vi kan ikke se at det er noen god begrunnelse for at den alminnelige aldersgrensen skal være ulik i privat og offentlig sektor, skriver Camilla Barth hos Jussformidlingen.
Anna Granqvist
«Vil du jobbe så lenge sinnet og kroppen holder? Da får vi håpe du ikke er ansatt i stat eller kommune»
Det nytter ikke for Sylvi Listhaug å tråkke olje- og gasspedalen i bånn, mener Magnus Marsdal i Manifest Tankesmie.
Jan-Erik Østlie
– Sylvi Listhaug sender norsk industri rett i fjellveggen, mener Magnus Marsdal
Fagforbundets hovedtillitsvalgte i Sykehjemsetaten i Oslo, Kjartan Goksøyr, mener det er mer enn nok plikter for sykmeldte allerede.
Anna Granqvist
– Jeg har selv deltatt i møter der leder sier til sykmeldte: «du kan vel gjøre noe, du sitter jo her nå»
Nestleder Sylvi Listhaug ligger an til å overta som partileder i Frp.
Tri Nguyen Dinh
Analyse: Lavtlønnede og mannlige velgere forlater Frp
Live Glesne Kjølstad sammen Sorab Abolfathi og andre gode hjelpere under åpningen til Louis Pizza. Foto: Privat
Foto: Privat
Live ville hjelpe sine iranske venner og ga dem jobb. Nå skal hun i retten for tredje gang
HAR STILT KRAV: Hovedtillitsvalgt Margit Wik i Coop Nordland, Ståle Simonsen i Coop Midt-Norge, Ann Kristin Heggdal i Coop Nordvest og Anne Svendsvoll i Coop Sørvest har stilt krav om full ønn under sykdom i lokale forhandlinger, men fått nei. Nå venter de på at HK skal ta sakene videre.
Privat/Lene Svenning
Sjefene sikret seg full lønn under sykdom – nå krever butikkansatte det samme
DET ER HÅP: Fagforbundets økonom Bjørn Kristian Rudaa har selv bidratt til å snu mange nedbemanningsforslag.
Bjørn A. Grimstad
Slaget er ikke tapt selv om kommunen vil si opp ansatte. Her er økonomiekspertens råd
Over 1.400 selskaper har fått lønnskompensasjon, til tross for at de hadde null ansatte da koronakrisen startet. Det viser en kartlegging Dagbladet har foretatt.
Colourbox