JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

LO-rådgiver Jonas Bals:

Høyre mener venstresiden svartmaler: – En dårlig unnskyldning for å la være å gjøre noe, svarer Jonas Bals

Rådgiver i LO, Jonas Bals, mener at hver gang høyresida stemmer mot forslag mot arbeidslivskriminalitet i Stortinget, beskylder de venstresida for svartmaling.
Rådgiver i LO, Jonas Bals, utenfor det nye Nasjonalmuseet hvor det har foregått mange brudd på arbeidsmiljøloven.

Rådgiver i LO, Jonas Bals, utenfor det nye Nasjonalmuseet hvor det har foregått mange brudd på arbeidsmiljøloven.

Leif Martin Kirknes

torgny@lomedia.no

– Å beskylde venstresida og fagbevegelsen for å svartmale går som en rød linje gjennom den blå politikken, sier rådgiver i LO Jonas Bals.

Han reagerer på intervjuet FriFagbevegelse hadde med Heidi Nordby Lunde om arbeidslivskriminalitet 5. juni.

Kraftig treff

«Når våre politiske motstandere hele tida svartmaler situasjonen, blir vi nødt til å markere at de aller fleste i norsk arbeidsliv har det bra. Da kan det høres ut som om vi ikke er opptatt av dem som ikke har det bra, men vi er opptatt av dem», sa Nordby Lunde i intervjuet.

Få med deg hele intervjuet med Heidi Nordby Lunde her

– Jeg tror ikke høyresida forstår med hvilken kraft det norske samfunnet har blitt truffet, sier Bals.

Han viser til situasjonsrapporten som Nasjonalt tverretatlig analyse- og etterretningssenter (NTAES) la fram i vinter. Et trekk i utviklinga er at det er vanskeligere å skille svart og hvit økonomi.

Hvit fasade

– De kriminelle utstyrer seg med en hvit fasade slik at det blir vanskeligere å se hva som er kriminelt og hva som er lovlig. Flere av de kriminelle aktørene er villige til å bruke vold. Dette er gift for den tilliten som er gullet i det norske samfunnet. Forvitrer tilliten, går det ut over evnen til å samarbeide, innovere og å kunne inngå en avtale uten å koble på en haug med advokater, sier Bals.

Han mener at Nordby Lundes utspill følger høyresidas reaksjonsmønster.

– Hver gang de stemmer ned et forslag i Stortinget, rykker de ut og sier at venstresida svartmaler. Beskyldningen er bare en dårlig unnskyldning for å la være å gjøre noe.

• Les også: Nye statsråder om arbeidslivskriminalitet: – Skurkene skal tas

Brutaliseringsmyten

Sist uke stemte Høyre ned to forslag fra Arbeiderpartiet om kunne bidratt til å sikre at flere lærlinger får mulighet til å fullføre fagutdanningen sin i de økonomiske nedgangstidene vi er inne i, og et forslag om å stille krav til fagkompetanse for det utførende ledd.

Han viser til den politiske linja fra den gang Torbjørn Røe Isaksen var arbeidspolitisk talsperson og snakket om «brutaliseringsmyten» og høyresidas tankesmie, Civita, som snakker om «sosial jumping»

– Vi trenger ikke færre tiltak, vi trenger flere, i stedet for høyresidas svar: «Nu går alt meget bedre», sier LO-rådgiveren. Sosial dumping og arbeidslivskriminalitet er i sin natur skjulte fenomener, og det gjør at det er vanskelig å måle utviklingen. Og de tallene vi har, kan ofte være misvisende.

• Debatt: «Å stela frå løna til dei tilsette er i dag den enkleste veien til superprofitt i arbeidslivet», skriv Lars Mamen

Seks varsler

Han viser til intervjuet med direktøren i Statsbygg, Harald V. Nikolaisen, i bygg.no. Direktøren forteller at Statsbygg har over 100 byggeprosjekter, men mottok bare seks varsler om mulige ulovligheter i 2019.

– Det kan selvsagt tolkes som et tegn på at alt er såre vel, men en mer plausibel forklaring er at vi begynner å henge bakpå i kampen mot aktører vi vet både er profesjonelle og fleksible, sier Bals.

LO har nettopp gjennomført et møte med Arbeidstilsynet om Statsbyggs store prestisjeprosjekt på Nasjonalmuseet, der det til tross for mange og systematiske brudd på arbeidsmiljøloven, innleieregler og arbeidstid, ble konkludert at det ikke hadde foregått sosial dumping.

Spoler tilbake

– Vi har nettopp sett at statsadvokaten har henlagt anmeldelsen av bemanningsselskapet Fagarbeideren også. Det skal altfor mye til at saker blir etterforska og personene bak blir tiltalt og dømt. Det er altfor enkelt å slippe unna.

LO kjører nå fram begrepet lønnstyveri for at det skal bli tydeligere hva dette dreier seg om.

Bals mener høyresida systematisk har undervurdert arbeidslivskriminalitet. Hvis en spoler bakover i historien har høyresida alltid vært mot tiltak for å bekjempe sosial dumping. Han nevner at de har stemt imot endringer allmenngjøringsloven, å styrke innsynsretten for tillitsvalgte, solidaransvar, til og med selve allmenngjøringsloven stemte høyresida imot da den ble innført i 1993.

• Les også: Høyre vil innføre «delvis uavhengig stilling»: – En fryktelig dårlig idé, mener LO

Arbeidende fattige

– Høyresida forsøker å dekke over feil, mangler og problemer med hvitmaling for at det skal se lekkert ut, og har i femten år bagatellisert problemene vi står overfor. Jeg tør ikke tenke på hvordan det ville vært i norsk arbeidsliv om høyresida hadde fått det som de ville. I store deler av Europa har faste ansettelser blitt fortrengt av løsarbeid, og arbeidsfolk er blitt arbeidende fattige. Å forhindre den utviklingen krever politikere som er framoverlente, sier Bals.

• Les også: 35 ansatte arbeidet i tre måneder uten å få lønn. Nå har statsadvokaten henlagt saken: – Veldig sørgelig

• Les også: Stortinget stemte ned forslag om strengere straff for korona-juks

Annonse
Annonse