Regionkonferanse i Rogaland:
Innleieforbud i Oslo ikke nok: – Blir det forbud, flytter bare byråene ut
Bemanningsbransjen sto i fokus da arbeids- og inkluderingsminister Hadia Tajik (Ap) svarte på spørsmål fra fagforeningsfolk i Rogaland.
Steffen Høiland, regionrådet og LO i Nord- Rogaland.
Helge Rønning Birkelund
helge@lomedia.no
Ap-nestleder og arbeids- og inkluderingsminister Hadia Tajik var på hjemmebane da hun gjestet regionkonferansen til LO i Rogaland. Det er også et miljø hun kjenner godt – etter månedlige møter med fagforeninger og LOs distriktskontor.
– Det er kjempefint å være hjemme. Jeg er stolt over å komme fra en bevegelse som setter arbeidstakernes rettigheter så sentralt. Det har vært mye av utgangspunktet for mitt politiske engasjement. Det gjenspeiler også jobben jeg skal gjøre i regjering, sa Hadia Tajik til forsamlingen.
Få oversikt: Dette ønsker Støre-regjeringa å gjøre med arbeidslivet
– Ikke vanskelig
Arbeids- og inkluderingsministeren avkreftet på konferansen at det ligger noe dramatikk rundt Hurdalsplattformens tekst om innleid arbeidskraft.
Teksten sier at det skal starte et lovarbeid for å stramme inn på innleid arbeidskraft. Anonyme kilder hevder at det var uenighet om dette under forhandlingene mellom Arbeiderpartiet og Senterpartiet. Det avkreftet Hadia Tajik.
– Jeg forhandlet det kapittelet og tør påstå at jeg er en rimelig sikker kilde, sa Tajik.
Ap vil forby innleie som fortrenger faste ansettelser, men i plattformen står det i stedet at regjeringen skal «sette i gang et lovarbeid for å begrense bemanningsbransjens omfang og rolle».
Bemanningsbransjen: Fellesforbundet krev innleige-forbod straks
– Det var ikke vanskelig å bli enige om dette punktet. Det skal strammes inn på innleid arbeidskraft. Gjennom lovarbeidet skal vi komme fram til hvordan dette skal gjøres. Intensjonen er nøyaktig den samme. Det håper jeg det ikke er noen tvil om. Tror noen av dere at Per Olaf Lundteigen vil godta at det ikke blir noen innstramming av innleid arbeidskraft, spurte Hadia Tajik retorisk.
Arbeidet skal komme i gang raskt, lover hun.
– Gjennom dette arbeidet vil vi ta stilling til om innstrammingene vil komme i form av lov, forskrift eller begge deler, legger hun til.
Aktuelt: Støre henter industrilederen som fagbevegelsen elsker
– Jeg tar med meg tilbakemeldingene herfra. Vi trenger ikke utrede dette. Det står heller ikke i plattformen at vi skal gjøre det. Vi skal starte lovarbeidet. Skal forbudet gjelde mellom produksjon, reelle vikariater, etter avtale med tillitsvalgte. Skal vi stramme inn på geografiske områder, som for eksempel Oslo? Vi er åpne for å se på det siste. Men det er jo et poeng slik de sier her, at det bare vil gjøre at problemet flytter på seg. Nettopp det siste er et eksempel på at vi må ha nasjonale regler, svarer Hadia Tajik.
Bakgrunn: Hadia Tajik er åpen for innleieforbud i Oslo-området
– Må gjøre noen
Det var Arild Håvik, leder i Fellesforbundets avdeling 25, som tok opp saken. Han mener vi ikke kan tillate bemanningsselskap slik vi har det i dag.
– Vi sliter med mange useriøse bemanningsselskap. Det er selskap som er useriøse og som ønsker å være seriøse. Men vi kan ikke ha bemanningsselskap slik det er i dag, som «driter i alle lover og regler», mener han.
– Går de konkurs, bare starter de et nytt selskap, la han til.
Arild Håvik sparte ikke på kruttet mot bemanningsbransjen.
Helge Rønning Birkelund
Han ville vite hvor raskt den nye regjeringen ønsker å få på plass et forbud mot innleie.
– Det sies at det er et stort problem i Oslo. Men det er det også utover landet også. Det florerer blant annet med ringevakter i hotell- og restaurantbransjen, mener Arild Håvik.
Terje Håland, tok også opp problemet med bemanningsbransjen.
– De aller fleste tenker kun profitt. Bruk og kast. Blir det forbud i Oslo, flytter bare byråene ut og reiser til Bergen, Trondheim, Stavanger. Skal vi ha de vekk, må de vekk fra hele Norge, mener Terje Håland.
Mye lest: Kranfører Rafal: – Bemanningsbyrået har ødelagt livet mitt
Norgesmodellen
Hadia Tajik fikk en god pekepinn på hva fagbevegelsen i Rogaland er opptatt av.
Remy Penev ville blant annet vite hva som konkret ligger i regjeringsplattformen om Norgesmodellen. Hvilket nye krav ligger inne. Og er det bare festtaler, ville han vite.
Remy Penev, regionrådet og LO i Nord-Rogaland.
Helge Rønning Birkelund
Han mente blant annet det å kreve en tariffavtale i bunnen var en god idé.
– Norgesmodellen skal vi lage sammen med partene i arbeidslivet. Vi har mange modeller i bunnen, som for eksempel Rogalandsmodellen. Det er vanskelig å vite hvilket momenter vi vil ha inn. Men at det bør inneholde krav til tariffavtale, er et konstruktivt innspill, svarte Hadia Tajik.
Hadia Tajik «var hjemme» da hun gjestet regionkonferansen til LO i Rogaland.
Helge Rønning Birkelund
Penev var også opptatt av strømprisene.
Hadia Tajik innrømmet at de to kanskje har litt ulikt syn på markedet.
– Min tilnærming er at kraftutveksling har gitt oss billigere strøm, selv om prisen i dagens situasjon er høy. Det skyldes blant annet en gjenåpning i mange europeiske land og industrisatsinger som har økt bruken av strøm kraftig. Summen av det har gitt økte strømpriser. Men det er ikke så enkelt at vi bare kan stenge eksporten når det er til gunst for oss, og så kreve å få importere strøm når det er til gunst for oss. Her må begge parter komme ut likt, mener Hadia Tajik.
– Men på lengre sikt kommer vi oss ikke utenom å bygge ut mer kraft i Norge, la hun til.
Hva skal vi klage over?
Morten Larsen fra Fellesforbundet var egentlig enig i alt Hadia Tajik sa.
– Jeg prøver å finne ting jeg kan klage over, men finner ingen ting. Det er ikke slik at alt kan fikses på en dag. Vi må bruke tiden vi har. Vi må bruke den sammen, sa han.
Morten Larsen fra Fellesforbundet synes det er litt kjedelig – det er ingen ting å klage over …
Helge Rønning Birkelund
Laine Wold jobber i Nav. Alle snakker om tillitsreform, sa hun.
– Men uten fast ansatte i offentlig får du ikke gjennom den. De som ikke er fast ansatte tør jo ikke si fra, sa Laine Wold.
Laine Wold, regionrådet og LO i Sandnes.
Helge Rønning Birkelund
Hun er positiv til at Hurdalsplattformen henviser til en aktivitetsreform, men de ansatte må tas med på råd. Og brukerne, mener hun.
– Vi kan ikke gjennomføre en tillitsreform uten å involvere ansatte. Den jobben skal vi gjøre sammen, svarte Tajik.
Steffen Høiland mener partene i arbeidslivet må forhandle om pensjon og bli enige.
– Så får vi be om hjelp hos dere i regjeringen med finansiering, sa Steffen Høiland.
Avtalefestet pensjon: Kritikken mot ny ordning for tidligpensjon vokser før lønnsoppgjøret
Han er også opptatt av strøm.
– Vi har rekordhøye priser. Det er noe en må gjøre noe med. Dette er ikke bare vinteren, men kommer til å skje senere også. Elektrifisering gjør at vi trenge mye energi i framtida. Regjeringen må verre fremoverlent og se på hele spekteret, hvordan vi forholder oss til det. Strøm er ne like viktig infrastruktur som vann og kloakk, som vi tar som en selvfølge. Vi må være forsiktig med å løse det bare med avgifter. Det er alltid de som har minst som må betale forholdsmessig mest, mener Steffen Høiland.
Arvid Erga avsluttet debatten. Han vil få gjort noe med ufrivillig deltid. Han skrøt også av fagbevegelsens jobb gjennom å snu Elkjøp i forhold til bonusene.
– Nå begynner høstrengjøringen i Power og XXL. Vi har kraft, vi har makt og den skal vi bruke, sa Arvid Erga.
Arvid Erga, Handel og Kontor avsluttet debatten.
Helge Rønning Birkelund