JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Joachim Espe i Bygningsarbeidernes Fagforening mener bemanningsbransjen og entreprenørene har fått mange nok sjanser til å skikke seg.

Joachim Espe i Bygningsarbeidernes Fagforening mener bemanningsbransjen og entreprenørene har fått mange nok sjanser til å skikke seg.

Erlend Angelo

Stortingsvalget 2021:

Joachim har kjempet mot bemanningsbyråene i mange år. Nå kan bygningsarbeideren juble

En ny rødgrønn regjering betyr at flere års kamp er kronet med seier for leder Joachim Espe i Bygningsarbeidernes Fagforening. Nå skal bemanningsbransjen ut av byggeplassene rundt Oslofjorden.13.09.2021
22:01
13.09.2021 22:01

aslak@lomedia.no

– Jeg har store forventninger til et regjeringsskifte. I fire år har vi jobbet systematisk med å forby innleie i byggebransjen. Derfor er dette en jubeldag for fagforeningene i byggebransjen, sier Joachim Espe, leder i Bygningsarbeidernes Fagforening i Fellesforbundet, til FriFagbevegelse.

Prognoser: Norge skifter fra blått til rødt, men mange spørsmål er uavklart etter de første prognosene

Størst utfordringer i Oslo

13. september 2021. Jonas Gahr Støre, Aps leder, får regjeringsmakt og statsministerjobben. Dagen er også en milepæl for fagforeninger fra hele landet. En langvarig kamp om å forby innleie fra bemanningsbyråer er kronet med seier. I første omgang skal det gjelde byggeplasser i Oslo, Viken og Vestfold.

Det har også Arild Grande, arbeidspolitisk talsperson for Arbeiderpartiet, lovet.

Ikke bare vil partiet forby innleie fra bemanningsbyråer i byggebransjen i Oslo-området straks de inntar regjeringskontorene. Ap har også lovet å fjerne muligheten til innleie for bedrifter uten tariffavtale i løpet av de 100 første dagene i regjering.

– Jeg oppfatter at dette er et entydig valgløfte som skal innfris, sier Espe.

Bygningsarbeidernes Fagforening organiserer 2.500 yrkesaktive medlemmer i Oslo og Akershus.

– Innleie-situasjonen på byggeplasser i Oslo er nedslående, men problemer er også utbredt i store byer over hele landet. Utfordringene er imidlertid størst her. Derfor har vi konsentrert oss om å starte forbudet i vårt område, føyer han til.

Aktuelt: Hva vil partiene gjøre med bemanningsbransjen? Her er svarene

Streiker mot innleie

Espe, som også sitter i forbundsstyret i Fellesforbundet, mener bemanningsbransjen i hovedstaden fortrenger de faste ansatte. Det får store konsekvenser for de som jobber i byråene. De jobber uten forutsigbarhet og trygghet, mener han.

I Oslo er nå organisasjonsgraden i bransjen nede på 11 prosent, mens bemanningsbransjen åttedoblet sin omsetning innen bygg mellom 2007 og 2017.

– Den største forskjellen fra den forrige regjeringen, som ikke foretok seg noe, men heiet fram et A- og B-lag i arbeidslivet, er at venstresida anerkjenner bemanningsbransjen som et problem. Denne bransjen har innført et løsarbeiderregime, hevder Espe.

Med rødgrønt flertall på Stortinget får bygningsarbeiderne i Oslo gjennomslag for kravet de reiste i den politiske streiken i slutten av august. Kravet er forbud mot innleie fra bemanningsbyråer. Som strakstiltak skal mulighetene for innleie fjernes på byggeplasser i Oslo, Viken og Vestfold.

Bak den politiske streiken sto, foruten Bygningsarbeidernes Fagforening i Fellesforbundet, LO i Oslo, Heismontørenes Fagforening, Elektromontørenes Forening i EL og IT Forbundet og Tømrer og Byggfagforeningen. Også i 2017, 2018 og 2019 gjennomførte foreningene politiske streiker mot bemanningsbransjen.

Arbeidsgiver med all makt

Espe og fagforeningene er entydige om hva innleie går på bekostning av: Faste stillinger, stillingsvern, kontroll på arbeidstida og fagmiljøet.

– Når ansatte i byråene ikke blir permittert etter bestemmelsene i arbeidsmiljøloven, forsvinner også mange av de andre rettighetene, sier Joachim Espe.

Han nevner blant annet fravær av overtidsordninger, perioder med fri og avspasering, dekning av reiseutgifter og dårligere vilkår for fagopplæring. Espes inntrykk er at dårlige lønnsbetingelser har bitt seg fast. Nå har han forventninger om et kraftig opprydningsarbeid i arbeidslivet.

– Vi har vært sulteforet på en samarbeidspartner i åtte år. Det er mye som må på plass, forklarer lederen for bygningsarbeiderne.

Noe av det fagforeningene har prøvd på, men ikke lykkes med, er å regulere bransjen gjennom likebehandling og innstramminger i reglene for innleie. Likevel har den massive innleien, ved siden av en større bruk av underentrenører, pågått med uforminsket styrke, ifølge Espe.

Les også: Tilsyn fant ulovlig innleie i stor skala. Klubben håper bedriften endelig skjerper seg

Støtte fra flere steder

Kravet om forbud mot bemanningsbransjen i Oslo, Viken og Vestfold, får støtte også fra Fellesforbundet i andre deler av landet. I en uttalelse fra Unionen fagforening i Bergen heter det at et forbud i Oslo, Viken og Vestfold «må være første skritt på veien til et forbud i hele bransjen».

Industriavdelingen i Stavanger, avdeling 25, advarer mot å tro at det kun er på Østlandet et forbud trengs.

Oslo Aps Trine Lise Sundnes, tidligere leder i LO-forbundet Handel og Kontor, sier at et forbud mot bemanningsbransjen innen bygg i Oslo-området kan komme veldig fort på plass.

SVs Kirsti Bergstø mener at et forbud må på plass, mens Senterpartiets Per Olaf Lundteigen sier at de vil gjøre bemanningsbransjen ulovlig ved å endre arbeidsmiljøloven.

– Det skal være like lønnsvilkår for de som jobber i faste ansettelser, og vi aksepterer ikke en todeling av arbeidslivet. Denne virkelighetsoppfatningen har vi formidlet til opposisjonen. Etter valgseieren forventer vi at det følges opp med konkret politikk, sier Espe.

Debatt: «Bemanningsbransjen er gift for arbeidslivet»

– Vill vest også i elektro

Kai-Otto Helmersen, som er leder i Elektromontørenes Forening (EMF) i Oslo og Akershus, har også store forventninger til en ny rødgrønn regjering. EMF organiserer 2.012 yrkesaktive medlemmer og har hatt et godt samarbeid med Bygningsarbeidernes Fagforening.

– Hvis vi får innfridd kravet vårt om forbud, vil vi gå fra et løsarbeidersamfunn til en byggebransje der alle jobber i produksjonsbedriften og ikke i en alternativ bransje. Bemanningsbransjen er et fordyrende mellomledd, sier Helmersen til FriFagbevegelse.

Helmersen har tidligere sagt at det er «vill vest-tilstander også i elektro». Han understreker at det faglige miljøet er viktig i elektrobransjen.

– Det skjer mye utvikling i elektro, men bemanningsbransjen er mest opptatt av å finne en ny oppdragsgiver framfor å gi de ansatte skolering. Det må de ordne på egen hånd, forklarer han.

Under bildet kan du lese hva bemanningsbransjen svarer.

Kai-Otto Helmersen er leder i Elektromontørenes Forening (EMF) i Oslo og Akershus

Kai-Otto Helmersen er leder i Elektromontørenes Forening (EMF) i Oslo og Akershus

Leif Martin Kirknes

– Symbolpolitikk uten effekt

Stolt Bemanning er et av selskapene som spesialiserer seg på bemanning til bygg- og anlegg. Ifølge administrerende direktør Heine Aardalen har det i flere år pågått en aktiv kampanje fra ytre venstre og diverse foreninger i Fellesforbundet om å komme bemanningsbransjen til livs.

– Det primære problemet i byggebransjen er ikke den norske bemanningsbransjen, men utenlandske entreprenør og bemanningsselskap, i tillegg til noen utvalgte norske selskap, hevder Aardalen overfor FriFagbevegelse.

– Man kan forby innleie fra bemanningsbransjen, men det vil ikke luke ut de useriøse og kriminelle elementene. Det blir symbolpolitikk uten ønsket effekt, sier han.

Konsekvensen blir at «bemanningsselskapene vil overholde forbudet, mens de useriøse, kriminelle og utenlandske selskapene vil kjøre på som vanlig».

Forstår ikke kritikken

Aaradalen imøtegår kritikken fra Joachim Espe om at byråene har fratatt de ansatte det grunnleggende stillingsvernet.

– Det grunnleggende stillingsvernet er i tråd med arbeidsmiljøloven og skal følges av alle arbeidsgivere i Norge. Arbeidstakerne er ikke fratatt stillingsvernet i bemanningsselskap som er NHO-medlemmer, sier han.

– Vi har utelukkende faste stillinger med en definert stillingsprosent, sier Stolt-direktøren, og legger til at den laveste stillingsprosenten er 50 prosent, men hovedandelen er stillingsbrøker mellom 80 og 100 prosent

Ifølge Stolt-direktøren er det primært utenlandske arbeidstakere som ønsker å reise hjem i lengre perioder.

– De verken kan eller ønsker å jobbe fullt hele året. Når vi sårt trenger arbeidskraft, er det viktig at vi tilrettelegger for det. Hvis ikke blir vi mindre attraktive i den internasjonale konkurransen om arbeidskraft.

– Vi ønsker at alle skal jobbe et fullt årsverk, men vi må tilrettelegge for å være en attraktiv arbeidsgiver. Hvordan dette er et løsarbeiderregime, eller at det forskyver makta fra arbeidstaker til arbeidsgiver, har jeg vanskelig for å forstå, sier Heine Aardalen.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
13.09.2021
22:01
13.09.2021 22:01Mest lest

Tre år er den vanlige maksperioden for arbeidsavklaringspenger den Høyre-ledede regjeringa innførte i 2018. (Illustrasjonsfoto)

Tre år er den vanlige maksperioden for arbeidsavklaringspenger den Høyre-ledede regjeringa innførte i 2018. (Illustrasjonsfoto)

Colourbox.com

Flere tusen kan miste AAP-støtten neste uke. Se hvem som rammes

 Vestøy Transport AS meldte nylig endring av forretningsadresse til denne privatboligen i Tana. Tidligere ble bedriften drevet gjennom en "virtuell adresse" hos regnskapsbyrået Norus Regnskap AS i Oslo.

Vestøy Transport AS meldte nylig endring av forretningsadresse til denne privatboligen i Tana. Tidligere ble bedriften drevet gjennom en "virtuell adresse" hos regnskapsbyrået Norus Regnskap AS i Oslo.

Privat

Dette er basen til en «norsk» transportbedrift med 20 ansatte

LIKT FOR ALLE: Terje Olsson, styreleder i LOfavør, krever at Elkjøp behandler sine ansatte likt, uavhengig om de er omfattet av tariffavtale eller ei. HK-leder Christopher Beckham (t.h.) er glad for støtten fra LO.

LIKT FOR ALLE: Terje Olsson, styreleder i LOfavør, krever at Elkjøp behandler sine ansatte likt, uavhengig om de er omfattet av tariffavtale eller ei. HK-leder Christopher Beckham (t.h.) er glad for støtten fra LO.

Brian Cliff Olguin

LO sier opp avtale med Elkjøp verdt 30 millioner: – De må endre holdning og bonusordning

Mannen kom seg ikke til Tromsø på grunn av dårlig vær. «Kågtind II» dro på fiske utem ham. Nå må rederiet Nergård Havfiske betale fiskeren for turen.

Mannen kom seg ikke til Tromsø på grunn av dårlig vær. «Kågtind II» dro på fiske utem ham. Nå må rederiet Nergård Havfiske betale fiskeren for turen.

Geir Vinnes/MarineTraffic.com

Fisker ble forlatt på kaia og mista 230.000 i lønn da flyet hans ble kansellert

KOMMENTERER SAKEN: Nav-direktør Hans Christian Holte beklager Navs språkbruk overfor syke Geir: – Slike formuleringer er noe av det som forteller meg at denne saken kunne vært håndtert annerledes.

KOMMENTERER SAKEN: Nav-direktør Hans Christian Holte beklager Navs språkbruk overfor syke Geir: – Slike formuleringer er noe av det som forteller meg at denne saken kunne vært håndtert annerledes.

Jan Richard Kjelstrup / ASD. Innfelt: Skjermdump av frifagbevegelse.no

Hva gikk galt da Geir ble mistrodd? Nå vil Nav-sjefen finne svar

BEVISST MISFORSTÅTT?: Abid Raja mener man her med vitende og vilje ønsker å misforstå ham. Den avtroppende likestillingsministeren mener det er leit at noen ønsker et debattklima hvor de som deltar må være pinlig nøyaktige i alle ordvalg i alle settinger.

BEVISST MISFORSTÅTT?: Abid Raja mener man her med vitende og vilje ønsker å misforstå ham. Den avtroppende likestillingsministeren mener det er leit at noen ønsker et debattklima hvor de som deltar må være pinlig nøyaktige i alle ordvalg i alle settinger.

Jan-Erik Østlie. Innfelt: privat

Rajas ordvalg skaper kraftige reaksjoner: – Helt hårreisende

VURDERES: Jysk har plassert ut iPader i butikkene for at kundens skal evaluere de ansatte. (Illustrasjonsfoto)

VURDERES: Jysk har plassert ut iPader i butikkene for at kundens skal evaluere de ansatte. (Illustrasjonsfoto)

pressefoto jysk

Jysk-ansatte føler seg presset til å skaffe kundevurderinger. Se hva ledelsen svarer

MER PRIVATISERING: EUs jernbanepakke fire innebærer blant annet obligatorisk bruk av konkurranse ved tildeling av kontrakter om persontransport med jernbane.

MER PRIVATISERING: EUs jernbanepakke fire innebærer blant annet obligatorisk bruk av konkurranse ved tildeling av kontrakter om persontransport med jernbane.

Tormod Ytrehus

I dag blir EUs jernbanepakke 4 en del av norsk lov: – Regjeringen gir blaffen i at de nettopp har tapt

Kroppen og arbeidslivet:

TILBUDENE BORTE: Etter 2014 har de aller fleste programmene for innsatte blitt kuttet. Ole Martin Aanensen mener det er dårlig økonomisk prioritering. Innsatte trenger hjelp til endring.

TILBUDENE BORTE: Etter 2014 har de aller fleste programmene for innsatte blitt kuttet. Ole Martin Aanensen mener det er dårlig økonomisk prioritering. Innsatte trenger hjelp til endring.

Sissel M. Rasmussen

Ole Martin kan aldri ta fri på vakt i fengselet: – Det er den konstante årvåkenheten som sliter mest

SÅRBARHET: – Vi møter mennesker i en sårbar livssituasjon og gjør så godt vi kan innenfor regelverket som politikerne har bestemt, sier Elisabeth Steen.

SÅRBARHET: – Vi møter mennesker i en sårbar livssituasjon og gjør så godt vi kan innenfor regelverket som politikerne har bestemt, sier Elisabeth Steen.

Merete Jansen

Nav-drapet rystet tillitsvalgte Elisabeth: Her er hennes melding til engstelige ansatte

Dabar galite skaityti „FriFagbevegelse“ straipsnius lietuvių, lenkų ir anglų kalbomis.

Dabar galite skaityti „FriFagbevegelse“ straipsnius lietuvių, lenkų ir anglų kalbomis.

Martin Guttormsen Slørdal

Nuo šiol naujienas apie darbuotojų gyvenimą Norvegijoje galite skaityti ir lietuviškai

Debatt

Ola Elvestuen konstruerer problemer som ikke fins, for deretter å påstå at EUs fjerde jernbanepakke kan «løse» dem for oss, skriver Grethe Thorsen.

Ola Elvestuen konstruerer problemer som ikke fins, for deretter å påstå at EUs fjerde jernbanepakke kan «løse» dem for oss, skriver Grethe Thorsen.

Leif Martin Kirknes

«Elvestuens grenseløse avsporingsforsøk»

Mannen var ansatt som boresjef på riggen Scarabeo 8 da han mistet beinet etter en motorsykkelulykke.

Mannen var ansatt som boresjef på riggen Scarabeo 8 da han mistet beinet etter en motorsykkelulykke.

Arkivfoto: Saipem

Etter at oljearbeideren fikk benprotese, startet konflikten. Nå får han 3,2 millioner i erstatning

Kroppen og arbeidslivet:

PÅ TUPPA: Er det trangt om plassen, må Andreas Tharaldsen løfte brettet høyt – på fingertuppene.

PÅ TUPPA: Er det trangt om plassen, må Andreas Tharaldsen løfte brettet høyt – på fingertuppene.

Sissel M. Rasmussen

Andreas er redd for å bli bitter og angre på yrkesvalget

Stine Blegeberg ble utsatt for fem alvorlige episoder da hun jobbet på barnevernsinstitusjon. Nå har Trygderetten godkjent at disse har gitt henne Posttraumatisk stresslidelse

Stine Blegeberg ble utsatt for fem alvorlige episoder da hun jobbet på barnevernsinstitusjon. Nå har Trygderetten godkjent at disse har gitt henne Posttraumatisk stresslidelse

Anne Myklebust Odland

Stine ble psykisk syk etter vold på jobben. Nå har hun vunnet en viktig seier i Trygderetten

SVENSKE ANER: Kanskje kan det svenske rallarblodet ha påvirket yrkesvalget til Krister Andersson. Det var harde tider den gangen rallarene regjerte, mens dagens industriarbeidere har arbeidsmiljøloven å støtte seg på.

SVENSKE ANER: Kanskje kan det svenske rallarblodet ha påvirket yrkesvalget til Krister Andersson. Det var harde tider den gangen rallarene regjerte, mens dagens industriarbeidere har arbeidsmiljøloven å støtte seg på.

Sissel M. Rasmussen

Krister (45) har vært industriarbeider i 27 år. Han er usikker på om han holder til pensjonsalder

LANG ERFARING: Svein B. Skarsbø har vært med på både kraftutbyggingen i Alta og Mongstadutbyggingen.

LANG ERFARING: Svein B. Skarsbø har vært med på både kraftutbyggingen i Alta og Mongstadutbyggingen.

Sissel M. Rasmussen

En gang fikk tunnelborer Svein 20 kilo stein i hodet: – Det har vært et hardt liv, men jeg har valgt det sjøl

MAGISK ETTER SEIER: Evelyn Brunvold, Ylva Leimane, Åse Silde og Vasso Nanopouloy på Kleppestø sykehjem.

MAGISK ETTER SEIER: Evelyn Brunvold, Ylva Leimane, Åse Silde og Vasso Nanopouloy på Kleppestø sykehjem.

Eivind Senneset

75 renholdere jagde anbudsspøkelset på dør for tredje gang: – Det var helt magisk

SKJEBNESTREIK: Etter årtier med dårlig lønnsutvikling, streiket de ansatte i utelivet og hotell og restaurant i 2016. De vant streiken, men har stort sett blitt avspist med nulloppgjør siden.

SKJEBNESTREIK: Etter årtier med dårlig lønnsutvikling, streiket de ansatte i utelivet og hotell og restaurant i 2016. De vant streiken, men har stort sett blitt avspist med nulloppgjør siden.

Håvard Sæbø

Hva betyr det at ansatte SKAL tjene mer enn minstelønn? Nå skal saken avgjøres i retten

I JOBB: Ahmad Mubashir har fortsatt 20 prosents stilling som radiograf ved Akershus universitetssykehus.

I JOBB: Ahmad Mubashir har fortsatt 20 prosents stilling som radiograf ved Akershus universitetssykehus.

Sissel M. Rasmussen

Da pakistanerne kom i 1971, fryktet nordmenn for jobbene. Her er Ahmads historie


Flere saker