I en ny anbudsrunde kan alle flyselskap i EU/EØS søke på rutene. Derfor er det lagt inn svært tydelige krav til tilbyderne.
Leif Martin Kirknes
Staten kjøper flyseter på 18 ruter:
Kravene som kan utelukke Wizz Air fra å delta i konkurransen om norske ruter
Flyselskapene må sørge for at grunnleggende fagforeningsrettigheter ivaretas, lyder ett av kravene.
helge@lomedia.no
Samferdselsdepartementet har lagt ut anbud på statlig kjøp på flyruter i to nye måneder.
Regjeringen vektlegger, i tillegg til pris, en rekke kvalitetskrav for å kunne delta i konkurransen. Dette kan muligens utelukke Wizz Air i anbudsrunden.
Det stilles krav om at flyselskapene sørger for at grunnleggende fagforeningsrettigheter og retten til kollektive forhandlinger, etter ILO-konvensjonen, ivaretas i egen virksomhet og hos eventuelle underleverandører.
I tillegg er det et krav om at man skal kunne kjøpe såkalte gjennomgående billetter, slik at du for eksempel kan kjøpe billett fra Vadsø til Oslo og bytte fly i Bodø. Det er ikke mulig hvis man flyr med Wizz Air. Da må du kjøpe en billett fra Vadsø til Bodø og en fra Bodø til Oslo.
– Dette er bra, sier forbundsleder i Norsk Flygerforbund Yngve Carlsen til FriFagbevegelse om regjeringens krav.
– Jeg legger spesielt merke til at regjeringen forutsetter at ILO-konvensjoner vedrørende grunnleggende fagforeningsrettigheter og retten til kollektive forhandlinger respekteres av tilbyderne. Videre er kravet om og krav til gjennomgående billetter vesentlig for å kunne ivareta de reisendes behov, fortsetter han.
Undersøkelse: Bare én av ti er positive til Wizz Air
– Dette er bra, sier forbundsleder i Norsk Flygerforbund, Yngve Carlsen, om regjeringens krav.
Jan-Erik Østlie
Stort press
Det har vært et stort press på myndighetene etter at Wizz Air etablerte seg på innenlandsruter i Norge.
Når samferdselsminister Knut Arild Hareide nå setter slike krav for statlig kjøp av flyruter på stamrutenettet, er det tydelig at regjeringen har tatt noen signaler.
Kommuner, fylker og selskap har svart på selskapets uttalte negative holdning til fagforeninger, ved å vedta at de ikke vil tillate arbeidsreiser med nykommeren. Flere har samtidig oppfordret ansatte til ikke å fly med selskapet.
Wizz Air har svart med å varsle søksmål mot flere kommuner, fylker og Statnett for ulovlig boikott. Dette har ikke akkurat styrket selskapets anseelse i Norge.
Les også: Stortinget vasser i forslag som vil utestenge Wizz Air fra det norske markedet
Ønsker heller kompensasjonsordning
De ekstra statlige kjøpene av flyruter grunnet covid-19, ble imidlertid bestemt lagt ut på anbud i hele EU/EØS-området, i stedet for fortsatt å tildele rutene til de tre nasjonale flyselskapene Widerøe, SAS og Norwegian. Dermed kan alle flyselskap i EU/EØS søke på rutene.
Det er derfor det er lagt inn svært tydelige krav til tilbyderne.
Carlsen tolker dette som at regjeringen har lyttet.
Samtidig mener forbundslederen at pengene – 1,2 milliarder kroner – heller burde blitt lagt inn i en helt nødvendig kompensasjonsordning for de tre norske flyselskapene, et krav som nå er langt på overtid.
Både Ap, Sp og Frp sier, ifølge NRK, nå at de vil jobbe for at flyselskapene i Norge får kompensasjon for tapte inntekter.
Les også: Wizz Air mener boikott av flyselskapet er i strid med internasjonal rett
18 flyruter
Samferdselsdepartementet har lyst ut konkurranse om drift av til sammen 18 flyruter som per januar 2021, inngår i det midlertidige minimumstilbudet for mars og april, med mulighet for forlengelse i to måneder.
Tilbudsfristen for flyselskapene er 27. januar 2021 kl. 12.00. Det tas sikte på å tildele kontraktene i første halvdel av februar.
– Fly er viktig for næringslivet og for folk i et langstrakt land som Norge. Mange er avhengig av å fly for å komme seg til sykehus eller andre viktige avtaler, og det har derfor vært viktig for regjeringen å sikre et grunntilbud av flyruter i den situasjonen vi har vært i snart et år. Det er fortsatt usikkert hvor lenge denne situasjonen vil vare i tid, sier samferdselsminister Knut Arild Hareide (KrF) i en pressemelding.
I meldingen understreker han at regjeringen er opptatt av å sikre et godt flytilbud over hele landet. Og at smittesituasjonen gjør at det fortsatt er behov for statlig støtte for å sikre samfunnets transportbehov.
– Gjennom utlysningen av konkurranse om drift av rutene i minimumstilbudet sikrer regjeringen et godt tilbud til flypassasjerene, sier Hareide.
– Det statlig støttede minimumstilbudet er viktig for næringslivet og for personer som utfører samfunnskritiske funksjoner rundt om i vårt langstrakte land, sier samferdselsministeren.
Wizz Air kan forvente tilsyn i løpet av seks måneder: Wizz Air-ansatte i Norge er beskyttet av arbeidsmiljøloven, fastslår Luftfartstilsynet
En god start, mener Moxnes
Rødt-leder Bjørnar Moxnes mener dette høres ut som en bra start.
– Dersom disse kravene kan bidra til å hindre Wizz Air i å fly innenlands så er det veldig bra. Det er gledelig at Hareide følger opp signalene han kom med til Rødt og Stortinget, da Wizz Airs fiendtlige holdning til fagbevegelsen var tema på Stortinget, sier Bjørnar Moxnes til FriFagbevegelse.
– Anbudskravet ligger tett opp til et av forslagene Rødt har fremmet på Stortinget, så vi forventer nå bredere politisk støtte i behandlingen i Stortinget de kommende ukene, legger han til.
Wizz Air har for øvrig midlertidig kuttet kraftig i antall flyginger i Norge på grunn av covid-19. Noen destinasjoner er lagt på is til februar og mars, meldte VG torsdag.
Stort intervju: Kabinansatte Mircea fikk sparken da han startet fagforening i Wizz Air
Mest lest
Debatt
Hvis du er kvinne og jobber i handelen eller i et serviceyrke, kan du fort stå igjen som pensjonstaper. Derfor er kampen om AFP også en likestillingskamp, skriver Cecilie Tvetenstrand. (Illustrasjonsfoto)
AFP er en urettferdig pensjon. Den er også uforutsigbar
Kaptein Frank Langø har jobbet i Sølvtrans i 20 år. Neste år går han av med pensjon. Nå er han med på gruppesøksmålet mot rederiet for at han skal få pensjonen han mener han har krav på. Også Maskinistforbundet deltar i søksmålet.
Jogvan H. Gardar/privat
Sjøfolk kan ha tapt millioner i pensjon. Nå saksøker de rederiet
LO og NHO har sammen utredet en «reformert AFP», og LO ønsker at denne skal bli del av et samordnet tariffoppgjør til våren. Men innad i LO har det vært svært ulike syn på forslagene som er lagt fram - og nå begynner tiden å renne ut.
Tormod Ytrehus
Pensjonsordning kan snart forsvinne: Dette handler AFP-striden om
Martin Guttormsen Slørdal
Ny pensjon kan svekke Norges sikkerhet: Fire av ti i Forsvaret vil slutte
Det er kun 1.200 meter mellom bebyggelsen og den nærmeste vindmølla i Havøysund. Likevel har det vært lite protester mot vindparken.
Håvard Sæbø
Oppgitt ordfører: – Man kan jo lure hva staten har tenkt å bruke Finnmark til
Tri Nguyen Dinh / Ronny Øksnes
«Svenskebåten» legges ned: – Vi visste overhodet ingenting
– Nå kommer vi med vårt krav, der vi ivaretar våre medlemmers utfordringer og muligheter, sier forbundsleder Jørn Eggum.
Håvard Sæbø
AFP har skapt storkonflikt mellom LO-forbund. Her er Fellesforbundets løsning
Merethe Solberg er bekymret for at flere ikke vil klare seg gjennom alle krisene med pandemi, dyrtid og rentehevinger.
Erlend Angelo
Renta øker igjen: – Folk går fra den ene krisa til den andre
Statsminister Jonas Gahr Støre og næringsminister Jan Christian Vestre trakk på seg kjeledress og hjelm da de valgte å legge frem regjeringens grønne industriløft på Rosenberg Worley i Stavanger.
Helge Rønning Birkelund
LO-medlemmene flykter fra Ap. Sjekk fallet og hvor de tar veien
Erlend Angelo
Tordis gleder seg fortsatt til å gå på jobb etter 47 år. Her er hemmeligheten
Debatt
Carolines historie er en viktig vekker, skriver Nav-sjefen.
Lise Åserud / NTB. Innfelt: skjermdump av frifagbevegelse.no
Det er umulig for meg å ikke bli berørt av det Caroline forteller
Køen ble lang for å sikre seg en pose mat.
Tom Vestreng, Dagsavisen
Krisa øker ved Fattighuset: – Rundt 100 må gå tomhendt hjem
Nav må ta utgangspunkt i at mottakeren ikke kjenner reglene og heller ikke enkelt kan forstå juridiske tekster, mener sivilombud Hanne Harlem.
Hanna Skotheim
Nav begrunner avslag for dårlig, mener Sivilombudet
Kronikk
Nav-ansatte har det handlingsrommet de trenger for å kunne gi god og tilpasset hjelp til den enkelte familie. Men det krever svært god kompetanse i sosialt arbeid, skriver Tore Nyseter.
Eirik Dahl Viggen/Privat
Nav svikter barn i fattige familier
Kompetansen som skal til for å bygge skip kan forsvinne på norske verft dersom ikke utviklingen snur. Nå vil tillitsvalgte ha en ny giv for bransjen.
Erlend Angelo, Magasinet for fagorganiserte
– Hvis vi fortsatt skal bygge skip i Norge, må noe skje, advarer tillitsvalgte
Sjåførene frykter det betyr at de må utføre samme jobb, på dårligere betingelser og lavere lønn. (Illustrasjonsfoto)
Alf Ragnar Olsen
Postens behandling av sjåførene skaper usikkerhet
Høyres nestleder Henrik Asheim mener Erna Solberg og Høyre ikke holdt tilbake informasjon om Sindre Finnes aksjehandler til etter valget.
Arkivfoto: Leif Martin Kirknes
Høyre: – Skjønte at dette kunne være løgn først på fredag
– Vi kan ikke forby noen å filme, og det er heller ikke ulovlig å gjøre det – det er hendelser som skjer på offentlige plasser. Jeg ber bare om arbeidsrom, sier vekteren Stefan.
Jan-Erik Østlie
Stefan blir ofte omringet og filmet når han gjør jobben sin. Frykten er å bli hengt ut
Jan-Erik Østlie
Ap-topp: – Vanlige folk har også to biler, hus og gode liv. Det er ikke alle som strever
Jøran Grønstad