JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lønnsoppgjøret 2025

Lederne fikk millionbonuser. Nå tar LO og NHO grep

Det provoserer at noen topper stikker av gårde i lønnsutviklingen.
LO og NHO er blitt enige om hva som bør være praksis for utbetaling av bonuser. 

LO og NHO er blitt enige om hva som bør være praksis for utbetaling av bonuser. 

Colourbox

Saken oppsummert

aslak@lomedia.no

– Vi må få kontroll på bonus-bonanzaen, sa LO-leder Peggy Hessen Følsvik på LOs representantskap i april 2023.

To år senere, etter å ha ledet sitt siste lønnsoppgjør sammen med NHO, er hun og LO enige med motparten på arbeidsgiversida om hva som bør være en rettesnor for framtidige bonusutbetalinger.

Det kommer fram i en fersk rapport som partene har jobbet med siden lønnsoppgjøret for to år siden.

Bakgrunnen er at bonuser har vært til stor irritasjon for LO.

– Lederens millionbonuser føles urettferdig for våre medlemmer og skaper stor misnøye. Beskjeden vår er derfor klar. Ledere og funksjonærer må tilpasse seg den lønnsveksten som vedtas i lønnsoppgjørene, sier Tone Faugli i LO til FriFagbevegelse.

Involverer tillitsvalgte

I rapporten presiserer LO og NHO hvor viktig det er at «ledere, funksjonærer og høyere utdanningsgrupper får en lønnsutvikling som ligner bedriftenes øvrige arbeidstakere». 

I bunnen ligger hovedavtalen, en bærebjelke i norsk arbeidsliv, som i år feirer 90 år. 

LO og NHO er enige om at en bestemmelse i denne avtalen kan medføre en plikt for bedriftene til å drøfte bonusordninger eller bonusutbetalinger med de tillitsvalgte.

«I alle tilfeller oppfordrer partene bedriftene til å drøfte bonusordninger med de tillitsvalgte,» heter det i rapporten.  

– Bonuser er blitt ensidig bestemt av bedriften, og det har flere steder ikke vært forhandlet eller drøftet med de tillitsvalgte om størrelsen eller hvem som skal ha bonusen. Nå skal det bli endringer i den praksisen, forteller Faugli, som leder forhandlings- og HMS-avdelingen i LO.

Samme lønnsvekst

I rapporten minner LO og NHO om at alle arbeidstakere – uansett om man er leder, funksjonær eller en vanlig arbeider – skal ha den samme lønnsveksten som industrien.

Det betyr følgende:

• Lønnsutviklingen for ledere og funksjonærer, samt andre forhandlingsområder, skal tilpasse seg den rammen som enigheten i frontfaget innebærer.

• Lønnsutviklingen for ledere skal skje med utgangspunkt i bedriftenes økonomi, produktivitet, framtidsutsikter og konkurranseevne. Frontfaget skal være normgivende.

Oppgjøret om Industrioverenskomsten mellom Fellesforbundet og LO på den ene siden og Norsk Industri og NHO på den andre blir kalt frontfaget.

Dette oppgjøret er utgangspunktet for alle andres lønnsvekst.

– Én ting er legitimiteten til frontfaget. Hvorfor skal arbeidstakerne være lojale og ikke lederne? Det er også veldig provoserende at noen stikker av gårde i lønnsutviklingen, påpeker Faugli.

LO vil følge nøye med på hvordan lederlønninger og bonuser utvikler seg.

Tone Faugli leder forhandlings- og HMS-avdelingen i LO.

Tone Faugli leder forhandlings- og HMS-avdelingen i LO.

Kasper Holgersen

Millionbonuser

Irritasjonen over bonuser var ekstra stor i LO for to år siden.

Det var ikke uten grunn at leder Peggy Hessen Følsvik & co. ville starte et arbeid med å få bonuser inn i andre former enn dagens. 

I mellomoppgjøret i 2023 fikk de derfor med seg NHO på et arbeid for å få utredet konsekvensene av disse ordningene.

Bakgrunnen var de høye bonusutbetalingene på ledernivå og i enkelte bransjer i 2022:

• Toppledere i industrien fikk en lønnsvekst på 9,6 prosent

• Industriarbeiderne fikk en lønnsvekst på 3,5 prosent

• 210 ledere i olje- og gassbransjen håvet inn mer enn én million kroner i snitt i bonus.

Mange tillitsvalgte mente at dette truet forhandlingssystemet og tok makt fra fagbevegelsen.

– Ledere og funksjonærer skal ikke ha en høyere lønnsutvikling enn arbeiderne i samme bedrift. Den økonomiske ramma i lønnsoppgjøret skal være normgivende for alle, understreker Tone Faugli.

Nye tall: Dette er den vanligste lønna i Norge

Oppfordring fra LO

Den økonomiske rammen viser hvor mye arbeidsgiverne må ut med. Rammen for årets lønnsoppgjør, for eksempel, ble 4,4 prosent. Det betyr at regninga til arbeidsgiverne også øker med 4,4 prosent.

For LO er det viktig å understreke at gapet i lønn mellom ledere og ansatte bare vil øke hvis toppene fortsetter å cashe ut feite bonuser.

– Vi oppfordrer til å vise moderasjon og ansvar. I henhold til hovedavtalen bør bonuser og bedriftenes økonomiske situasjon drøftes med de tillitsvalgte minst én gang i måneden, sier Faugli.

Jon Claudi, forhandlingsdirektør i NHO, påpeker at det er styret som fastsetter lønn og bonusordninger for daglig leder, men at det er viktig at også denne gruppen har en lønnsutvikling på linje med frontfaget.

– Bonus inngår som en del av det totale lønnsbegrepet også for ledere, skriver han i en e-post til FriFagbevegelse.

– Rapporten som vi har utarbeidet sammen med LO, viser også at bonusandelen har gått ned siden 2023 for alle grupper, skriver han.

Aktuelt: Nå skal flere få ny lønn. Sjekk datoene her

Enige om frontfaget

Han er for at tillitsvalgte skal bli involvert når temaet er lønn og bonuser.

– Et godt partssamarbeid på arbeidsplassen er en styrke for både arbeidstakerne og bedriften, og spørsmål om arbeidstakeres lønns- og arbeidsvilkår skal drøftes med de tillitsvalgte på hver enkelt arbeidsplass, skriver han.

Ifølge Claudi vil frontfagsmodellen undergraves hvis noen grupper frikobler seg fra frontfagsrammen eller over tid får vesentlig høyere lønnsvekst enn andre.

– Det er derfor viktig at alle forhandlingsområder tilpasser seg den rammen som enigheten i frontfaget innebærer, påpeker NHO-direktøren.

 Nå håper LO at en jevnere fordeling vil gå mindre utover den økonomiske ramma i lønnsoppgjøret.

– Hvis ramma i lønnsoppgjøret ikke oppleves som troverdig, vil det tyte ut høye lederlønninger og store bonuser, understreker Faugli.

– Det er bedre å få bonusene inn på fastlønna. Det virker positivt inn på medlemmenes lånemuligheter i banken, framtidig pensjon og nivået på utbetaling av sykepenger, sier hun.

Oversikt: Dette er lønna i over 350 yrker

Warning