Sommerjobb
LOs sommerpatrulje er ute på veien igjen
I fjor ble LOs sommerpatrulje svekket av pandemien. Nå som smittetrykket ikke er like høyt, håper de å kunne besøke flere igjen.
TAKK: Henrik Drivenes takker Cecilia Nordström for tida og gir henne en LO-kjærlighet på pinne.
Brian Cliff Olguin
brian.cliff.olguin@lomedia.no
– Hei! Jeg heter Henrik Drivenes og kommer fra LOs sommerpatrulje. Kjenner dere kanskje til oss?
Stemmen hans er vennlig og imøtekommende. Det er tydelig at Drivenes (25) har vært ute på sommerpatrulje før. Akkurat nå har han kommet innenfor dørene på Coop Mega på Carl Berners plass i Oslo.
LOs sommerpatrulje er nå inne i sitt 36. år. Konseptet er forholdsvis enkelt; tillitsvalgte og medlemmer i LO-forbundene drar ut på uanmeldt besøk til ulike bedrifter i de første sommerukene for å informere ungdommer om pliktene og rettighetene i arbeidslivet og hjelpe dem.
Med en spørreundersøkelse kartlegger de også arbeidslivet til de unge og informerer om LOs forbund.
– Det er viktig å si at vi ikke er politi eller vektere. Det er ikke meningen at vi skal løse de største problemene der og da, men vi skal gi unge arbeidstakere hjelp til selvhjelp ved å informere dem om deres rettigheter og hvordan de kan organisere seg i LOs forbund, sier Drivenes.
Han er leder i Handel og Kontor (HK) Ung.
Aktuelt: Sommerjobb? Her er seks gode råd til deg som er fersk i arbeidslivet
Obs på arbeidskontrakter
Irene Einan, faglig ungdomssekretær i LO Viken Oslo og ansvarlig for sommerpatruljen i hovedstaden og gamle Akershus, er ikke i tvil om at sommerpatruljen er kjempeviktig.
– Noen er kanskje ute i sin første jobb og har aldri hørt om LO eller det organiserte arbeidslivet, sier hun engasjert.
I år vil sommerpatruljen være ekstra observante på at arbeidskontrakter er på plass, og at folk får vaktlister og overtidsbetaling. Dette er områdene som LO så størst økning i lovbrudd på i fjor.
Einan og Drivenes er samstemte om at skolene også kunne vært flinkere til å lære ungdommene om arbeidslivets regler.
– Det sies at skolen skal gjøre deg klar til livet, men de glemmer ofte å gjøre deg klar til din første jobb. Det er i hvert fall vår erfaring når vi har vært ute med sommerpatruljen og intervjuet unge, sier Einan.
Hun legger til at de først og fremst er en gladpatrulje og er opptatt av at både arbeidsgivere og arbeidstakere skal ha en positiv erfaring med dem. Derfor introduserer de seg alltid for daglig leder først.
Mye delt: Hva er en vanlig lønn i Norge? Dette sier tallene
Artikkelen fortsetter under bildet.
DIGITALE TIDER: LOs sommerpatrulje bruker nå et Google-skjema under intervjuene med ansatte.
Brian Cliff Olguin
Egne erfaringer
Drivenes og Einan har selv hatt sommerjobb i henholdsvis dagligvarebutikk og fastfoodrestaurant. Når de blir spurt om det er noe de gjerne skulle ha visst før de selv gikk ut i sin første sommerjobb, begynner de å le og mimre.
– Ja, det er nok ganske mye som hadde vært kjekt å ha visst da, men det går mest på å ikke vite hva som er rett eller galt, sier Drivenes.
Han husker godt hvordan det var å få endinger i vaktlista si bare noen dager i forveien. I dag vet han at det som er oftest fire ukers varsel på endring i vaktlister som gjelder.
– Mange unge blir også kastet ut i sommerjobb uten å ha fått god nok opplæring, sier Einan.
Hun legger til at det også er mye rot rundt kontrakter og lønn.
– Lønn på tariffnvå er ikke det samme som det å ha en tariffavtale hvor lønn justeres automatisk. Med tariffavtale følger også en rekke andre rettigheter, som 12 prosent feriepenger med fem ukers ferie, i motsetning til 10,2 prosent og fire ukers ferie, sier Einan.
I år som i fjor bruker sommerpatruljen et digitalt spørreskjema når de intervjuer arbeidstakere. I pandemiåret 2020 intervjuet sommerpatruljen i Oslo og gamle Akershus 272 mennesker, mens i 2019 var det 450 som svarte på undersøkelsene deres. Selv om smittetrykket er lavere i disse dager, er det fremdeles mange arbeidsplasser som har flere permitterte og få sommervikarer. Derfor vet heller ikke sommerpatruljen hvor mange de kommer til å rekke å snakke med.
Denne skaper debatt: Hydro selger jobben Svein Reidar har hatt i 35 år: – Det føles som om familien min har kastet meg ut
Ny jobb
Inne på Coop Mega på Carl Berners plass spør Drivenes etter daglig leder. Hun bekrefter at hun kjenner til LOs sommerpatrulje og gir ham lov til å snakke med ansatte under 30 år.
– Hei! Jeg kommer fra LO, kunne jeg få noen minutter til å stille deg noen enkle spørsmål?
Drivenes sørger for å være så tydelig som mulig gjennom munnbindet og holder god avstand til Cecilia Nordström (21).
Hun smiler blidt og tar en liten pause.
– Har du hørt om LO?
– Ja, jeg tror det. Det er dere som ordner med kollektivavtaler og slikt?
– Ja, i Norge kaller vi det for tariffavtaler, men systemet ligner veldig på det svenske, svarer Drivenes.
Nordström har fått sin første fulltidsjobb i Norge og forteller om veldig ryddige forhold på arbeidsplassen.
– Fordi butikken er så stor, går vi rundt med headset på jobb. Dersom det kommer inn en melding til meg om assistanse mens jeg har lunsj, er det alltid fullt forståelse for at jeg har pause, og de finner noen andre til å hjelpe. Slik var det ikke alltid i Sverige, forteller hun.
Fått med deg denne? Kollegaen til Joachim og Robin tok livet sitt: – Folk har blitt flinkere til å spørre hvordan andre egentlig har det
Artikkelen fortsetter under bildet.
ENGASJERTE: F.v. Irene Einan, faglig ungdomssekretær og ansvarlig for LOs sommerpatrulje i Oslo og gamle Akershus, og Henrik Drivenes, leder i HK Ung.
Brian Cliff Olguin
Får han napp?
Drivenes kjører på videre med spørsmål om alt fra arbeidsavtale og stillingsprosent til om Nordström har pauser og oversikt over vaktlista si.
– Vet du hvem som er verneombud hos dere?
– That's me!
Hun ler høyt og peker på seg selv.
Til slutt spør Drivenes om Nordström er medlem i LO.
– Nei, det er jeg ikke, men nå som jeg har sett dere og blitt litt mer kjent, kan det jo hende at jeg blir det. Jeg må bare få vite hva som kreves av meg, sier hun.
Så får Drivenes lov til å sende henne mer info om LO-medlemskap.
Som takk for tida trekker han fram en LO-kjærlighet på pinne før han drar videre til neste butikk.
Mye lest: Stuarar vann fram i retten: Neil kan vente seg over 40.000 kroner i etterbetalt overtid