JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

22. juli

Nå bør det være slutt på beskyldningene om å dra Utøya-kortet, mener LOs leder

Peggy Hessen Følsvik har fått troen på at debattklimaet rundt ekstremisme og hatretorikk virkelig har tatt en ny vending.
Sik oppsummerer LO-leder Peggy Hessen Følsvik 10-årsmarkeringen for terroraksjonen på Utøya og i regjeringskvartalet.

Sik oppsummerer LO-leder Peggy Hessen Følsvik 10-årsmarkeringen for terroraksjonen på Utøya og i regjeringskvartalet.

Jan-Erik Østlie

helge@lomedia.no

Det har vært to tøffe dager med markeringer fra morgen til kveld, også for LO-leder Peggy Hessen Følsvik.

– Samtidig har det vært en fin markering av at det er 10 år siden den dagen vi aller helst skulle sluppet å oppleve og markere, sier hun til FriFagbevegelse.

Før årets 22. juli markering, ba LO-lederen om et kollektivt oppgjør med tankene som førte til terrorangrepet på Utøya og mot regjeringskvartalet.

– Det er på tide at vi alle tar ansvar, mente LO-lederen.

Etter to dager med både sterke og følelsesladde markeringer av terroren på Utøya for 10 år siden, sitter LO-lederen igjen med sterke inntrykk. Men også et godt håp om at den viktige debatten virkelig kan komme, selv om dette håpet ble forsøkt slukket av tidligere Oslo-ordfører Fabian Stang sent torsdag kveld.

Han postet et Facebook-innlegg som senere ble trukket tilbake etter sterke reaksjoner fra hans egne partifeller.

Mye lest: Erna Solberg: Det er lov å kjenne på raseriet

– Jeg tror dessverre ikke Fabian er alene

Stang mente Jonas Gahr Støre gjorde tragedien 22. juli til partipolitikk da han sa at «høyresiden har et særlig ansvar for å ta avstand fra ekstremister». Etter å ha slettet Facebook-profilen sa Stang at han fortsatt mente dette, men at det ikke var mulig å ha slike meninger om 22. juli.

– Jeg tror dessverre ikke Fabian Stang er alene om å ha disse synspunktene. Det er nok et trist eksempel på at mange fortsatt ikke har tatt inn over seg det som så mange var så tydelige på under markeringene torsdag. Ikke bare AUF-leder Astrid Hoem og AUF, og Arbeiderpartiet. Både Kongen i sin tale, Kronprinsen i sin tale og biskopen i Oslo domkirke var klare og tydelige på dette i sine taler: Drapene på Utøya 22. juli 2011 var et politisk attentat rettet mot AUF og Arbeiderpartiet. Det er fryktelig trist at personer som Fabian Stang ikke klarer å ta dette inn over seg, sier Følsvik til FriFagbevegelse.

Men, hun har altså likevel tro på at det kan lykkes å få til en slik debatt nå. Og at det er slutt på at spesielt AUF skal være redd for å dra det såkalte Utøya-kortet.

– AUF har løftet debatten over i et nytt spor, og jeg er glad for at også kongefamilien og biskopen går i front for dette, mener LO-lederen.

– Jeg synes debatten de siste dagene har vært veldig fin. Det er på tide og veldig bra at vi nå virkelig får fram de stemmene som gjennom ti år ikke har kommet til overflaten. Jeg synes Tonje Brenna sier det veldig godt etter å ha skrevet sin sterke og personlige bok: Hun kunne ikke skrevet boka for to år siden, men nå var tiden inne, sier Følsvik.

– Alle som nå har kommet med sine historier og gitt sine sterke bidrag inn i debatten, har vært viktig for at vi nå kan få denne debatten. Det er mye enklere når flere kommer til ordet. Jeg har tro på at det også kan bidra til at vi får et annet debattklima om disse veldig viktige tingene, mener hun.

Kommentar: «Jeg passerer graven hennes hver eneste uke. Vi må aldri glemme at alt rundt 22.juli dreier seg om mennesker»

Så hva kan LO bidra med?

10-årsmarkeringen for Utøya dreide seg etter hvert mye om den demokratiske høyresiden har gjort nok for å ta et oppgjør med høyreekstremismen. LO-lederen mener ingen av oss har gjort nok.

– Verken høyresiden eller resten av oss. Dette har også AUF vært veldig opptatt av. Dette var de så tydelige på i går også. Vi har et felles ansvar for å kjempe mot disse kreftene. LO som organisasjon. Og andre organisasjoner og politiske partier har et kollektivt ansvar. Og hver og en av oss har et ansvar for å si fra når vi opplever hets eller trakassering. Også når det rammer andre enn oss selv. Det AUF har opplevd som så vanskelig, er nettopp å bli beskyldt for å trekke Utøya-kortet, mener LO-lederen.

Peggy Hessen Følsvik mener dette også er et politisk spørsmål. Utenforskap og økte sosiale forskjeller kan også skape økt ekstremisme. Det mener hun vi alltid må ha med oss. Derfor er det så viktig å diskutere ulikhet. Derfor er også LO-lederen opptatt av at årets medlemsdebatt i LO, er så opptatt av ulikhet.

– Jeg er glad for at medlemmene våre er så opptatt av dette. Utenforskap og økte forskjeller kan føre til at flere føler seg tilsidesatt og uteglemt. Det kan trekke folk til ekstreme miljøer. Når folk står alene, føler seg på utsiden, og ikke inkluderes, kan de ty til vold. Slik Anders Behring Breivik og Philip Manshaus gjorde det, mener Peggy Hessen Følsvik.

– Hva kan LO bidra med?

– Vi kan hele tiden holde fram våre verdier. Og diskutere verdiene våre. Selv om tariffoppgjør og internasjonale spørsmål er viktige, må vi gi rom og tid for å diskutere verdenene våre i en større grad. Det må vi skape rom for i det daglige arbeidet, kursvirksomheten og på samlingene våre. Vi må hele tiden fremheve de verdiene som ligger til grunn for organisasjonen. Menneskeverd, likeverd og en kamp mot ulikheter.

AUF-leder Astrid Hoem har også sagt det slik:

– Når vi som ungdomsorganisasjon rammet av terror, klarer å reise oss igjen og stå opp mot det samme hatet som rammet oss, kan resten av Norge også klare det, sa hun.

Kronikk: «La meg fortelle deg hvor jævlig 22. juli 2011 var»

Lover godt for fremtiden

22. juli i 1011 var Peggy Hessen Følsvik nestleder i Handel og Kontor. Hun var på ferie i Sør-Europa. Hun avbrøt ferien og reiste hjem for å bidra i arbeidet rundt hendelsen.

– Det var en veldig spesiell opplevelse. Det var godt å kunne bidra da det gikk opp for oss hvor alvorlig hendelsen var, sier hun.

Nå er hun også opptatt av hvordan man kan forhindre at noe slikt skjer igjen. Ap-leder Jonas Gahr Støre har sagt at en eventuell ny rødgrønn regjering vil sette ned en ekstremismekommisjon. AUF har støttet dette forslaget. Det gjør også LO-lederen.

– Jeg håper en ny regjering kan igangsette et slikt arbeid. Det er en god sak å følge opp. Statsminister Erna Solberg har fremholdt at mye er blitt bedre siden 2011. Spesielt på beredskapen. Det kan være. Men mye av det som lå utenfor mandatet til Gjørv-kommisjonen er ikke jobbet like mye med, mener hun.

Mest av alt er LO-lederen imponert over hvordan AUF og spesielt leder Astrid Hoem har jobbet med 10-årsmarkeringen.

– Måten AUF har framstått og jobbet på, har virkelig vært imponerende. Både i forhold til arrangementene og til mange fine taler. Vi har hørt mange sterke stemmer som bare var barn i 2011. De kommer til å bli tydelige politiske stemmer i framtida. Det lover veldig godt, mener Peggy Hessen Følsvik.

AUFs leder: – Nå er jeg håpefull. Men vi kan ikke skru av lyset for debatten 23. juli

Annonse
Annonse