JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Hjemmekontor

Nå øker isolasjonen: – Vi har aldri vært så ensomme før

– Selv om vi jobber hjemmefra, må vi gjøre enkle ting som å spise lunsj sammen på nettet. Det er bra for arbeidsplassen og det er bra for moralen, mener økonom og forfatter Noreena Hertz.
Det 21. århundre er ifølge Noreena Hertz det mest ensomme århundret menneskeheten har opplevd.

Det 21. århundre er ifølge Noreena Hertz det mest ensomme århundret menneskeheten har opplevd.

Wikimedia Commons

Ingeborg.rangul@fagbladet.no

Hertz deltok fra London da forlaget Res Publica i samarbeid med Tankesmien Agenda og Fagforbundet lanserte boken «Ensomhetens århundre. Hvordan finne sammen i en verden som splitter oss».

Her skriver hun om en økende grad av personlig og politisk ensomhet i en stadig tøffere verden.

Det 21. århundre er ifølge Hertz det mest ensomme århundret menneskeheten har opplevd. Tre av fem amerikanere regner seg som ensomme. To tredjedeler av den tyske befolkningen anser ensomhet for å være et alvorlig problem, og i 2018 utnevnte Storbritannia en egen ensomhetsminister.

AAP-aksjonen: Krever kartlegging av selvmord blant uføre og ledige som strakstiltak

Avstand til arbeidsliv og politikere

I boken peker hun på at uttrykk for ensomhet også omfatter manglende kontakt med politikere og politikk.

Folk føler seg avskåret fra jobb og arbeidsplassen, ekskludert fra samfunnsgodene, og mange føler seg maktesløse, usynlige og stemmeløse.

Migrasjon i stor skala til byer, omorganiseringen av arbeidsplassen og grunnleggende endringer i hvordan vi lever, er viktige faktorer.

Folk er mindre sammen og gjør mindre sammen. Færre er medlemmer i et foreldreutvalg eller en fagforening og det er færre som spiser eller lever sammen med andre, eller har en nær venn, enn bare for ti år siden.

Mye lest: Alenepappa Rune har kjempa i ti år for å bli trodd. Nå beklager Nav

Noen får tilgang på alt

Fagforbundets leder Mette Nord deltok på boklanseringen med et videointervju sammen med byrådsleder Raymond Johansen og psykolog Peder Kjøs som satt i panelet.

Nord pekte på at 40 prosent av den norske befolkningen bor i en-persons husholdninger.

Som Hertz var inne på, pekte Mette Nord på at også Norge har fått et annet bosettingsmønster med en sentralisering og avfolking av Bygde-Norge samtidig med nedbygging av viktige møteplasser som bidrar til at vi blir litt mer ensomme.

Skaper debatt: Filip jobbet med å hjelpe folk tilbake i jobb. Til slutt var det han som ikke maktet mer

(Saken fortsetter under bildet)

Ingeborg Vigerust Rangul

Økende ulikhet

Samtidig vokser ulikheter og det er vanskeligere å komme inn på arbeidsmarkedet. Dårligere inntekter fører til økte forskjeller som igjen bidrar til økt ensomhet og økt polarisering.

– Noen får tilgang på alt. Dette kan bidra til forakt for politikere og bidra til ekstreme utslag som vi må være oppmerksomme på, mener Nord.

I Norge er det i underkant av 200.000 arbeidsledige. Nord mener vi må være oppmerksomme på at det kan oppfattes som et svik at samfunnet tillater at noen har veldig mye mens andre ikke får etablert seg med familie, bolig og arbeid. Dette igjen kan føre til sinne.

– Samfunnet må skape arenaer slik at vi ikke kommer i slik situasjon.

Derfor er fagforeningene og det organiserte arbeidslivet med sine kollektive avtaler viktige, fordi de sørger for at folk får sin rettmessige del av den økonomiske veksten slik at alle føler at de er en del av det.

Fått med deg denne? 350.000 dagpengemottakere kan gå glipp av feriepenger

Ensomhet er et problem

Raymond Johansen er byrådsleder i Oslo med 700.000 innbyggere og 200.000 som pendler inn til byen for å jobbe.

– Vi mennesker er flokkdyr og søker sammen.

Samtidig peker han på at det er færre arenaer å være sammen på. Politikkens oppgave er å tilrettelegge for at folk kan treffes, at det er samhandling, jobb og muligheter til å leve forskjellige liv.

– Ensomhet er et problem. Det er viktig å snakke om at mange mennesker føler tomhet og våge å snakke om det, mener Johansen.

Psykolog Peder Kjøs pekte på hver person sin stemme og rettigheter. Det å kunne bo og flytte hvor man vil, har kostnader.

De mest ensomme punktene i livet er de gamle, og den andre store gruppen er de som er rundt 20 år og i etableringsfasen. De forlater det som er kjent og går over i ny tilhørighet. Mellomfasen. Den blir lenger og lenger med søken etter tilhørighet og man er mer overlatt til seg selv.

Annonse
Annonse