JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Næringsminister Iselin Nybø mener vaskeappen til Vaskehjelp.no er helt innenfor.

Næringsminister Iselin Nybø mener vaskeappen til Vaskehjelp.no er helt innenfor.

Leif Martin Kirknes

Ap spurte om kjøp og salg av renholdstjenester:

Nå svarer statsråd Nybø (V) om statens bidrag til den omstridte vaskehjelp-appen

Det statlige selskapet Investinor har investert i en omstridt app for kjøp og salg av renholdstjenester. – Helt innenfor, mener næringsminister Iselin Nybø (V).27.10.2020
14:43
27.10.2020 15:32

helge@lomedia.no

Stortingsrepresentant Arild Grande (A) har spurt næringsminister Iselin Nybø (V) om statlig eide Investinors investering i Vaskehjelp.no er i tråd med selskapets etiske retningslinjer.

Appen skal fungere som en digital markedsplass for renholdstjenester, der renholdere som selvstendig næringsdrivende får tilgang til en kundebase av privatkunder.

Fagbevegelsen har reagert kraftig på denne modellen, og mener å investere i dette støtter opp om en forretningsmodell som får utsatte grupper på arbeidsmarkedet til å stå enda svakere som selvstendig næringsdrivende i stedet for som vanlig ansatte.

– Det blir som å gå baklengs inn i framtida hvis yrkesutøvere må underby hverandre for å få oppdrag, uttalte Tina Paulsen Stenkløv i Fagforbundet Trøndelag til FriFagbevegelse.

Bakgrunn: Statlig støttet app setter sinnene i kok: Renholderne må konkurrere på pris og trynefaktor

Fagbevegelsen reagerer

Fagforbundet i Trøndelag reagerer kraftig på at det statlige selskapet Investinor og trønderske investorer satser på en app som skal «revolusjonere arbeidslivet innenfor renhold».

Stenkløv mener appen er en møteplass hvor meningen er at renholdere må underby hverandre for å få oppdrag.

Regionleder i LO Trøndelag, Kristian Tangen og distriktssekretær i Norsk Arbeidsmandsforbund, Pål Sture Nilsen, har spesielt reagert på at det statlige selskapet Investinor går inn i oppstartsselskapet.

– Selskapet skal ha en ansvarlig investeringspraksis, ta hensyn til samfunnsmessige forhold og ha verdimessig bærekraft. Dette er det stikk motsatte, sier Kristian Tangen til FriFagbevegelse.

Han mener den norske modellen hittil har gitt oss et land med små forskjeller mellom folk og gode velferdsordninger.

– Trepartssamarbeidet er en bærebjelke i velferdssamfunnet. Her skal oppdragsgiverne tjene penger på at oppdragstakeren utfører jobben og samtidig står alene igjen med risikoen. Dette minner meg om en amerikanisert tankegang. Man er kun opptatt av egeninteresser og konkurranse, sa Kristian Tangen.

– Som selvstendig næringsdrivende med enkeltmannsforetak står disse renholderne uten stillingsvern, de er ikke omfattet av arbeidsmiljøloven og de har ikke rettigheter som vanlig ansatte til ferie, feriepenger, sykepenger og pensjon, skriver Grande i begrunnelsen for spørsmålet.

Mye lest: Hotellansatte må jobbe i 15 år for å tjene like mye som sjefen gjør på ett år

Forsvarer investeringen

Næringsminister Iselin Nybø er ikke med fagbevegelsen.

– Statens begrunnelse for eierskapet i Investinor, som er heleid av Staten, er å bidra til økt kapitaltilgang for selskaper i tidlig fase. Statens mål som eier er høyest mulig avkastning over tid, skriver Nybø i svaret.

Hun påpeker at de etiske retningslinjene til investeringsselskapet blant annet går ut på at det ikke skal bidra til forretninger som utgjør en uakseptabel risiko for at det medvirkes til uetiske handlinger eller unnlatelser, at det fortløpende skal vurderes om porteføljebedrifter drives forsvarlig, og at dersom porteføljebedrifter ikke etterlever lover, forskrifter, etiske retningslinjer eller alminnelige aksepterte prinsipper for helse, miljø og sikkerhet, kvalitetssikring, eierstyring, selskapsledelse og samfunnsansvar, vil dette kunne gi grunnlag for en revidering av et videre engasjement med porteføljebedriften.

– Ettersom det er stilt spørsmål om Investinors investering i Vaskehjelp.no, har næringsministeren kontaktet Investinor for å få deres orientering og vurdering av saken. Selskapet opplyser at Vaskehjelp.no er en markedsplass som knytter sammen aktører i et marked for private rengjøringstjenester, ved en plattform som bidrar til å effektivisere og digitalisere markedet og som sørger for forsikring, betaling og rapportering.

Investinor har vurdert at investeringen i Digital Markedsplass AS, som driver Vaskehjelp.no, ikke bare er innenfor Investinors etiske retningslinjer, men også kan bidra positivt i en bransje som er preget av mye svart arbeid – tilsvarende potensielt rundt halvparten av omsetningen i bransjen, skriver Nybø.

Ifølge Investinor gjør plattformen det enklere for renholdere å arbeide hvitt ved at de automatisk får rapportert sin omsetning til det offentlige, merverdiavgift blir betalt direkte og skatt blir innberettet.

Videre har Investinor formidlet at plattformen gjør det mulig for rengjørerne å få registrert sosiale velferdsordninger som sykelønnsordning gjennom det offentlige, og at forbrukerne får en trygghet for at det ikke er mulig å unndra omsetning fra beskatning gjennom plattformen samt en forsikring som dekker begge parter om uhellet skulle være ute.

Fått med deg denne? Maler slo arbeidsgiveren konkurs da han ikke fikk 22.000 kroner i feriepenger

Stort nok for alle

Investinor anser at markedet for private renholdstjenester er stort nok for både de store selskapene, enkeltstående renholdere og renholdere som ønsker å tilby sine tjenester gjennom Vaskehjelp.no. Investinor ser et markedsbehov for en tjeneste som understøtter hvite tjenester og lovlig virksomhet.

Ifølge Investinor opererer Vaskehjelp.no med en minimumspris per time, skriver Nybø. Etter det FriFagbevegelse erfarer ligger den på rundt 329 kroner inkludert moms.

Nybø er helt enig i at deler av renholdsbransjen er preget av useriøse aktører, arbeidslivskriminalitet og sosial dumping, og er positiv til utvikling og tiltak som kan gi bedre forhold i bransjen.

Statsråden oppfatter at dette er i tråd med selskapets etiske retningslinjer.

– Vurderingen av samsvar med de etiske retningslinjene samt beslutningen om å investere og den videre oppfølgingen av investeringen ligger til Investinor, i tråd med nevnte rollefordeling mellom staten som aksjeeier og selskapets styre og ledelse, svarer Iselin Nybø.

Spørsmålsstiller Arild Grande er skuffet over svaret.

– Dette viser at høyreregjeringen har null troverdighet når de påstår at de ønsker et seriøst arbeidsliv. Det holder ikke med fagre ord i festtaler når staten samtidig investerer i aktører som har som forretningside å ikke ha faste ansatte, sier Arild Grande til FriFagbevegelse.

Nestleder i Norsk Arbeidsmandsforbund, Brede Edvardsen, mener det er ufattelig at Staten aktivt velger å investere i denne typen virksomheter.

Vaskehjelp.no sin forretningsmodell innebærer å la de svakeste gruppene på det norske arbeidsmarkedet konkurrere mot hverandre i en app under påskudd av å skulle rydde opp i bransjen. Det er ufattelig, sier han i en kommentar til FriFagbevegelse.

Denne skaper debatt: Nav anklager lege for å legge til rette for trygdemisbruk

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
27.10.2020
14:43
27.10.2020 15:32Mest lest

Agenda-leder Trygve Svensson går hardt ut mot statsminister Erna Solbergs uttalelse om at forskjellene er små i Norge.

Agenda-leder Trygve Svensson går hardt ut mot statsminister Erna Solbergs uttalelse om at forskjellene er små i Norge.

Jan-Erik Østlie og Leif Martin Kirknes

Erna Solberg mener det er små forskjeller i Norge: – Skremmende kunnskapsløst, svarer Agenda-sjefen

Debatt:

Roald Arentz

Roald Arentz

Tormod Ytrehus

Drosjesjåførene er blant Norges dårligst betalte arbeidstakere, skriver Roald Arentz

Med arbeidstreningen Daniel Jernskjegg-Mathisen får i butikken VI på torvet har han fått en grunn til å stå opp om morgenen.

Med arbeidstreningen Daniel Jernskjegg-Mathisen får i butikken VI på torvet har han fått en grunn til å stå opp om morgenen.

Hanna Skotheim

Med en hullete CV slet Daniel (25) med å se framover: – Jobben i butikken har bevist at jeg klarer å være voksen

PÅ NETT: Er det greit å sparke en ansatt som snoker i en helsejournal? Nå skal Høyesterett diskutere saken.

PÅ NETT: Er det greit å sparke en ansatt som snoker i en helsejournal? Nå skal Høyesterett diskutere saken.

Colourbox

Helsefagarbeideren fikk sparken etter å ha snoket i en pasientjournal. Nå går saken til Høyesterett

Erna Solberg

Erna Solberg

Leif Martin Kirknes

Flere unge uføre under Erna Solbergs regjering. Her er hennes jobb-løsning

Sissel M. Rasmussen

Nye tall: En av fem har ikke råd til å gå til tannlegen

Kari Elisabeth Kaski

Kari Elisabeth Kaski

Jan-Erik Østlie

Laksemilliardær advarte mot formuesskatt: – Uhorvelig frekt, svarer SV

Jonas Gahr Støre

Jonas Gahr Støre

Helge Rønning Birkelund

Støre om Sp-angrep: – Vi er konkurrenter, men ikke motstandere

Bjarne Lagesen svarer om funnene i LOs sommerpatrulje

Bjarne Lagesen svarer om funnene i LOs sommerpatrulje

LO/Trond Isaksen (pressefoto)

Ulovlig overvåking og manglende kontrakter: Her er funnene fra LOs sommerpatrulje

Ørjan Takle

Ørjan Takle

Håvard Sæbø

«Anbud er i ferd med å ødelegge bussnæringen», skriver Ørjan Takle

Per Sandberg gikk av som fiskeriminister og nestleder i Fremskrittspartiet i august 2018. I mars 2021 ble han enstemmig valgt som førstekandidat for Liberalistene i Oslo ved stortingsvalget til høsten.

Per Sandberg gikk av som fiskeriminister og nestleder i Fremskrittspartiet i august 2018. I mars 2021 ble han enstemmig valgt som førstekandidat for Liberalistene i Oslo ved stortingsvalget til høsten.

Jan-Erik Østlie

Liberalistene får en halv million i pengegave fra Bahamas

Erna Solberg er ikke like bekymret for ulikhetene i Norge som LO og venstresiden i norsk politikk.

Erna Solberg er ikke like bekymret for ulikhetene i Norge som LO og venstresiden i norsk politikk.

Helge Rønning Birkelund

Norge er verdensledende på små forskjeller, mener Erna Solberg. Hun vil nyansere debatten om ulikhet

Jonas Gahr Støre og Trygve Slagsvold Vedum.

Jonas Gahr Støre og Trygve Slagsvold Vedum.

Tri Nguyen Dinh

Kilder: Sp-veto mot SV kan gi ren Ap-regjering

Audun Lysbakken

Audun Lysbakken

Jan-Erik Østlie

Lysbakken: Arbeidsfolk har betalt prisen for krisen

Amazon

Amazon

Wikimedia Commons

Amazon-ansatte i USA kan juble: Får etterbetalt millionbeløp

Jan-Erik Østlie

Ap sender et skremmeskudd mot Sp, skriver Stein Sneve

De fem partilederne på venstresida har mer grunn til å glede seg over juli-tallene enn motstanderne på høyresida.

De fem partilederne på venstresida har mer grunn til å glede seg over juli-tallene enn motstanderne på høyresida.

Stortinget

Juli-tallene: Klart flertall for regjering med Ap, Sp og SV

Erna Solberg

Erna Solberg

Leif Martin Kirknes

Solberg: Høyresiden har ikke mer ansvar for oppgjør med høyreekstremisme

Erlend Angelo

Sjømatbedriftene krever null moms på sjømat

Jonas Gahr Støre lytter på sin Trøndelagsturne. Her snakker han med lærlingene Christoffer Rise og Maria Halle.

Jonas Gahr Støre lytter på sin Trøndelagsturne. Her snakker han med lærlingene Christoffer Rise og Maria Halle.

Helge Rønning Birkelund

Støre lover flere politifolk, men ikke flere lensmannskontorer


Flere saker