Bemanning
Ny modell for rekruttering av ansatte får fagbevegelsen til å se rødt
En nylansert rekrutteringsmodell fra HR-selskapet Stolt får Fellesforbundet til å rase. Nå vil både Arbeiderpartiet og Rødt fremme forslag om en innstramming av innleiereglene.
NY MODELL: Stolt har lansert en rekrutteringsmodell som letter kunden for arbeidsgiveransvaret, mener Fellesforbundet. Det er ikke HR-selskapet enig i.
Håvard Sæbø
helge@lomedia.no
Stolt lanserer noe de kaller «bemanningsrekruttering». Modellen går ut på at HR-selskapet rekrutterer til faste stillinger hos kunden, men kan også bistå i opp- og nedbemanningsprosesser.
Fellesforbundet mener denne modellen vil føre til en serie med midlertidige ansettelser.
Modellen er laget i samarbeid med advokatkontoret Arntzen de Besche, og drøftet med Norsk Industri og NHO Service og Handel. Sistnevnte benekter at det er en omgåelse av regelverket for innleie.
Snedig hybrid
Modellen som bygges opp her, kommer blant annet som resultat av at innleiebestemmelsene er strammet inn.
Nestleder i Fellesforbundet, Steinar Krogstad er positiv til en modell for å rekruttere arbeidstakere til faste ansettelser. Det som er problematisk, er at Stolt også tilbyr å ta ansvaret for både opp- og nedbemanning.
– De kan ikke ta over arbeidsgiveransvaret fra den virksomheten som arbeidstakerne er ansatt i. De kan heller ikke ta ansvaret for arbeidstakerne de selv har rekruttert til virksomheten, sier Steinar Krogstad til FriFagbevegelse.
– Dette er en snedig hybrid. Stolt tilbyr seg både å rekruttere arbeidstakere og å ta ansvaret for opp- og nedbemanning. Det ser ut som at de tilbyr virksomheten å outsourche arbeidsgiveransvaret til rekrutteringsselskapet. Dette går ikke. Arbeidsgiveransvaret, og derved ansvaret for ansettelser og opp- og nedbemanning er hos den virksomheten arbeidstakerne er ansatte hos, mener Krogstad.
– Uansett må det være selskapet som du er ansatt hos som er din arbeidsgiver, poengterer han.
Fellesforbundet ønsker å fjerne adgangen til å leie inn for noe annet enn vikarer for bedrifter som ikke har tariffavtale, og vil ha regionale forbud der det er behov for det.
Krogstad mener det er saklig grunn til å kreve dette i Oslo-området.
– Og vi vil følge med på hva som avdekkes når Arbeidstilsynet for alvor begynner å jobbe med dette, sier han.
Målet er å få flere faste arbeidsplasser i byggebransjen.
Norske bønder: Her er fem tiltak mot lønnsdumping i åkeren
Helt lovlig løsning, sier Stolt-direktøren
Heine Aardalen, administrerende direktør i Stolt, benekter at dette er en innleiemodell.
– Vi er en rekrutteringsbedrift. Videre bistår vi kunden med HR-arbeidet med det formål å profesjonalisere og kvalitetssikre det, sier Heine Aardalen til FriFagbevegelse.
Han innrømmer at modellen kan misforstås.
Stolt bistår i opp- og nedbemanningsprosesser og er med å profesjonalisere HR-arbeidet i bedriften, sier Aardalen.
– Vi følger lovverket fullt ut. Tjenestene vi tilbyr er i tråd med det Fellesforbundet ønsker. Vi er i dialog med Fellesforbundet om dette, sier Stolt-direktøren.
Han benekter at de tar arbeidsgiveransvaret.
– Jeg skjønner at navnet høres provoserende ut. Det er en rekrutteringstjeneste med HR-oppfølging, poengterer han.
‒ Hovedgrunnen til at vi gjør dette, er at vi ser at adgangen til innleie har blitt vesentlig begrenset. Markedet falt betydelig mot jul 2019, og vi har egentlig sett en kontinuerlig nedgang innen innleie til bygg og anlegg over ett år. Her tilbyr vi en tjeneste som løser et betydelig bemanningsbehov, samtrisig som medarbeiderne ansettes direjte hos kunden, sier han.
Han mener derfor dette er en helt lovlig løsning.
Generelle adgangen
Ap-representantene Arild Grande, Rigmor Aasrud, Lise Christoffersen og Elise Bjørnebekk-Waagen la fredag fram et representantforlag om innebærer et forbud mot innleie som fortrenger faste ansettelser.
Arbeiderpartiet vil også avvikle den generelle adgangen til midlertidige ansettelser og tydeliggjøre arbeidsgiverbegrepet slik at den som reelt har bestemmende innflytelse over arbeidsforholdet, også må ta arbeidsgiveransvar.
– Arbeidsgiver skal ikke kunne organisere seg bort fra arbeidsgiveransvaret, og lønns- og arbeidsvilkår skal ikke svekkes ved anbudsprosesser, oppsplitting av selskaper og andre endringer i selskapsstruktur.
– Forslaget er i tråd med det som ble vedtatt på landsmøtet i Fellesforbundet. Vi vil gå tilbake til det som var utgangspunktet for bemanningsbransjen: Innleie fra bemanningsbyråer skal kun være tillatt ved rene vikariater og dersom ledelsen og tillitsvalgte i virksomheter med tariffavtale er enige og inngår avtale om det, sier Arild Grande til FriFagbevegelse.
– Alt det andre stenger vi for. Også denne Stolt-modellen, legger han til.
Mye lest: Maler slo arbeidsgiveren konkurs da han ikke fikk 22.000 kroner i feriepenger
Rødt vil forby
Rødt-leder Bjørnar Moxnes advarer sterkt mot at bemanningsbransjen stadig utnytter nye smutthull i arbeidsmiljøloven, og ikke respekterer Stortingets innstramming i 2019. Dette får Rødt til nok en gang å foreslå et forbud mot innleie av arbeidskraft fra private virksomheter som ikke er en produksjonsbedrifter.
– Bemanningsbransjen har gang på gang vist at den nekter å godta innstrammingene i lovverket. Derfor må Stortinget så snart som mulig forby bemanningsbyråer, sier han til FriFagbevegelse.
– Vi har sett en grenseløs kreativitet fra bemanningsbransjen for å omgå loven. Dette er en bransje som lever av midlertidige ansettelser og dermed lever av å omgå arbeidsmiljøloven. Ingen andre bransjer har brudd på arbeidsmiljøloven som forretningsmodell, mener Moxnes.
Forslagene fra Arbeiderpartiet og Rødt vil bli behandlet under ett i arbeids- og sosialkomiteen.
Fått med deg denne? Alenepappa Rune har kjempa i ti år for å bli trodd. Nå beklager Nav