JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Regjeringen fikk klar beskjed: Nå må bemanningsbyråene begrenses

Flertallet på Stortinget ga klar beskjed til regjeringen om å stramme inn overfor bemanningsbransjen.
Lite nytt under solen, mener Anniken Hauglie (i midten) etter torsdagens debatt i Stortinget.

Lite nytt under solen, mener Anniken Hauglie (i midten) etter torsdagens debatt i Stortinget.

Helge Rønning Birkelund

helge@lomedia.no

De fem partiene som ikke sitter i regjering samlet seg torsdag kveld om å kreve lovendringer som skal begrense bruken av bemanningsbyråer. Partiene ber regjeringen fremme forslag som skal gi mindre innleie av arbeidskraft.

Ap-nestleder Hadia Tajik mener regjeringen før stortingsvalget brukte en tøff språkbruk mot bemanningsbransjen, men at den ikke følger opp dette etter valget:

– Jeg merker meg at de sterke ordene statsråden brukte før valget, har endret seg. Der hun brukte ord som «slavekontrakter» om nulltimerskontrakter, har hun lagt seg på en helt annen og mer moderat språkbruk etter valget, sier Ap-nestleder Hadia Tajik til FriFagbevegelse.no.

Finansdirektørene fikk den største lønnsøkningen i fjor

Listhaug dominerte

Om det hadde vært usedvanlig høy temperatur i Stortinget tidligere på dagen, med Sylvi Listhaugs Facebook-melding som tema, steg også temperaturen gradvis under debatten om de fem representantforslagene til opposisjonen.

– Jeg er veldig glad for at opposisjonen har samlet seg om tydelige krav til regjeringen, og at KrF har vært med på å danne flertall. Det er viktige vedtak både i forhold til definisjonen av fast ansettelse, mandatet til Arbeidstilsynet, og ikke minst på innstramminger knyttet til bemanningsbransjen og bruken av innleie. Så er det viktig å følge opp dette, mener Ap-nestlederen.

– Vedtakene betyr at regjeringen skal komme tilbake til Stortinget innen sommeren, så det er tre Høyre-partier som skal utrede dette og fremme lovforslag. Det kan bety at det kan ligge en djevel i detaljene i forslaget vi til slutt får fra regjeringen. Når forslaget kommer, trenger vi et kompetent blikk fra fagbevegelsen, legger Tajik til.

Arild Grande (Ap) mener debatten viste et tydelig skille i Stortinget.'

– Høyresiden stiller seg som tilskuere til det som skjer i arbeidslivet. Mens opposisjonen setter tydelige krav til regjeringen, mener Grande.

Stortinget vil ha høyere lønn til politikerne

Ta på alvor

Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H) mener det ikke kom opp noe nytt under debatten.

Men regjeringspartiene fikk mye kritikk for ikke å gjøre nok. Slik svarte arbeidsminister Hauglie på kritikken:

– Jeg skal følge opp Stortingets vedtak og gjøre de utredningene og vurderingene som må gjøres. Men flere av forslagene som er vedtatt her, er forslag som jeg allerede har sendt ut på høring og som jeg skal komme tilbake til Stortinget med. Så det er ikke slik at jeg gjør det fordi Stortinget har bedt meg gjøre det, sier Anniken Hauglie til FriFagbevegelse.no.

– Støtter dere forslagene?

– Det er heller slik at spørsmålet er om de vil støtte våre forslag, for det var vi som sendte dem ut først, svarer Hauglie.

– Det er ikke alle forslagene som er like. Opposisjonen går lenger på noe, men å presisere fast ansettelse er forslag som allerede er sendt ut på høring. Og vi skal utrede og vurdere forslagene som er vedtatt i dag, sier Hauglie.

Hauglie mener regjeringen leverer

Arbeids- og sosialministeren er helt uenig i kritikken om at regjeringen gjør alt for lite for å bøte på problemene med innleie av arbeidskraft.

– Det er en del uønsket innleie i noen bransjer. Så er vi uenig om virkemidlene. Opposisjonen ønsker forbud, men har moderert seg. Forbud vil være alt for rigid, mener statsråden.

– Ingen skal være i tvil om at regjeringen mener at faste ansettelser skal være hovedregelen. Og vi ønsker å finne løsninger som kan gi bedre forhold i arbeidslivet, uttalte arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H) fra talestolen.

– Høringer viser at mange er enige i at det er behov for tiltak mot innleie. Men det er ulike syn på hvordan det skal gjøres. Jeg deler bekymringen for utviklingen i visse bransjer. Men forbud mot innleie er ikke riktig medisin. Vi må løse dette uten at det går ut over fleksibiliteten, la hun til.

– For det første har spørsmålet om innleie vært oppe lenge. Både jeg og regjeringen har hatt mange møter med partene for å løse utfordringene uten å ødelegge det som fungerer. Problemet er at arbeidsgiversiden og arbeidstakersiden har stått veldig langt fra hverandre i forhold til hva som kan være riktig tiltak. I trepartssamarbeidets ånd har vi vært opptatt av å skape enighet mellom partene. som begge parter stiller seg bak. Da ikke det gikk, hadde jeg tre forslag, blant annet om kvoter. Vi har strammet inn på hvor lenge du kan være midlertidig ansatt i arbeidsmiljøloven, strammet inn for lov om statsansatte, på offentlig sektors mulighet til å ansette midlertidig. I tillegg til andre tiltak på arbeidslivskriminalitet, poengterer Anniken Hauglie.

– Problem å få boliglån

Arbeiderpartiet ser annerledes på saken:

– Innleie og midlertidig ansettelser sprer om seg og konsekvensen er store. Først og fremst for arbeiderne. Faste ansettelser blir fortrengt av midlertidig ansatte. Mange føler seg sviktet. Hvordan skal man planlegge familielivet og framtiden? Hvordan skal unge få boliglån og muligheten til å etablere seg. Det har vært massive protester utenfor Stortinget. Et rop om å bli hørt. Vi hører, sa Arild Grande (Ap) i sitt hovedinnlegg.

– Utviklingen får konsekvenser for seriøse arbeidsgivere i Norge, som stadig blir utkonkurrert av useriøse selskap. Arbeidslivskriminalitet får ingen konsekvenser. Stadig synker organisasjonsgraden. Nå er Norge lavest i Norden. Sviktende bruk av lærlinger er et av resultatene. Regjeringen er passiv. Vi har prøvd i flere år å få regjeringen til å lytte. Men regjeringen er uinteressert, mente Arild Grande.

Marsjordre til regjeringen

Opposisjonen samlet seg altså om fire forslag som KrF og MDG støttet. Det mener Steinar Reiten (KrF) at statsråden må merke seg.

– Dette er et klart signal til regjeringen om vår tilnærming til saken når proposisjonen kommer til Stortinget i vår. Nå begrenser vi støtten til de fire forslagene, fordi vi vil ha en departementsforberedende prosess. En tydelig definisjon av fast ansettelse, som innebærer at ansettelsen er løpende, og vanlige arbeidsforhold, skal gjelde og vi vil ha en stopp på praksisen med null lønn mellom oppdrag, sa Steinar Reiten.

Arbeiderpartiets Arild Grande er kritisk til regjeringen:

– Hittil har regjeringens politikk bidratt til å forsterke problemene for arbeidere, næringslivet og vår konkurransekraft. I sum er vi enig om det meste. Likevel stemmer regjeringen ned alt vi foreslår. Det er lagt ned et stort arbeid på venstresiden for å samle oss om dette. Derfor må vi stå sammen op mot regjeringen derspom de enten ikke følger opp Stortingets vedtak eller legger til nye momenter som vanner ut Stortingets vedtak, mener Grande.

Lundteigen førte an

Saksordfører for tre av forslagene, Per Olaf Lundteigen (Sp), slo an tonen. Han har samarbeidet med Fellesforbundet, LO og BNL (Byggenæringen) om forslagene.

– Norsk arbeidsliv blir mer og mer utrygt, samtidig som seriøse må gi tapt for urettferdig konkurranse. Både arbeidstakere og arbeidsgivere er i en situasjon som de ikke ønsker seg. Dette kan ikke fortsette. Det må strammes til. Arbeidstilsynet må gis mulighet til å slå ned på og straffe det som er ulovlig. Spillereglene må endres. Vanlige håndverksbedrifter må få anbudene, vi må sikre at vi får faste ansettelser samtidig som vi får en nødvendig fleksibilitet for arbeidsgivere, mener Lundteigen.

Faste ansettelser

Regjeringspartiene står på at et godt regulert arbeidsliv skal være grunnregelen,

– Et forbud er svært tydelig for både næringslivet og arbeidslivet. Enkelte bransjer har utfordringer som gjør at de må tilpasse ansatte med mengden oppdrag, slår Margret Hagerup (H) fast.

Sp-representanten Sigbjørn Gjelsvik mente det burde gå an å bli enige:

– Her burde det vært enighet i salen. Alle er vi opptatt av at faste ansettelser er hovedregelen, at det må være fleksibilitet i arbeidslivet. Det er en lang tradisjon i Norge for å bruke vikarer når det er behov for det. Og det er behov for å ta grep, sa Gjelsvik.

Frp utelukker et forbud mot innleie av arbeidskraft

Arbeidstilsynet er maktesløs mot ulovlig innleie. Overlater til innleide polakker å rydde opp

- En viktig seier, mener LO

Det mener LO-sekretær Trude Tinnlund.

– Dette er en seier og et viktig skritt i retning av et mer seriøst arbeidsliv, sier LO-sekretær Trude Tinnlund til friFagbevegelse.no.

Hun mener flertallsforslaget som ble vedtatt på Stortinget torsdag, er en klar bestilling til Anniken Hauglies lovproposisjon om endringer i Arbeidsmiljøloven, og hva den må inneholde om definisjon av fast ansettelse og innstramming av innleie.

– Vi ønsket selvfølgelig å gå lengre, men når KrF nå er med og bidrar til flertallet, er det et sterkt signal om et skifte i arbeidslivspolitikken.

– Hauglie har selv uttalt at hun vil rydde opp i slavelignende forhold i bemanningsbransjen. Nå må hun levere, mener Trude Tinnlund.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell og restaurant.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse