Arbeidslivskriminalitet
Regjeringen vil stille strengere krav til bilvaskbransjen
Handel og Kontor jubler for forslaget om en godkjenningsordning for bedrifter som tilbyr bilvask, dekkskift og lagring.
RYDDES OPP: Bilbransjen må i framtida oppfylle visse krav for å bli godkjent, hvis regjeringens forslag blir en realitet.
Erlend Angelo
lene.svenning@lomedia.no
Like før jul sendte regjeringen ut et forslag om å etablere en godkjenningsordning for bilbransjen på høring. En slik ordning skal bidra til å rydde opp i en bransje som omtales som preget av useriøse arbeidsforhold, brudd på arbeidsmiljøloven og svart omsetning.
– Tilstanden i bilbransjen gjør at det er gode grunner til å innføre en godkjenningsordning. Forslaget vil styrke arbeidstakernes arbeidsforhold, gjøre det lettere for kunder å velge seriøse leverandører og bidra til at myndighetene får oversikt over de ulike aktørene, sier arbeids- og sosialminister Henrik Asheim i en pressemelding.
Mye delt: Kriminelle kan eie hallen der du vasker bilen. Her er tegnene du bør se etter
Roser press fra opposisjonen
Den foreslåtte godkjenningsordningen er basert på den eksisterende godkjenningsordningen for renholdsbedrifter, og innebærer at de aktuelle bedriftene må dokumentere overfor Arbeidstilsynet at enkelte plikter, etter blant annet arbeidsmiljøregelverket, er oppfylt. Dette er gode nyheter, synes Bjørn Mietinen, 1. nestleder i Handel og Kontor (HK).
– Jeg er veldig godt fornøyd. Dette er veldig bra for våre medlemmer som jobber på bensinstasjoner. De følger jo kravene fra myndighetene, og så ser de at de konkurrerer med firmaer som ikke gjør det. Det har vært utfordrende, sier han til HK-Nytt.
Mietinen mener at det er press fra opposisjonen på Stortinget, spesielt fra Arbeiderpartiet, som har fått regjeringen til å komme med dette forslaget.
Bakgrunn: Bilvaskbransjen omsetter for 200 svarte millioner kroner i året. Nå kan det bli oppvask
Felles kampanje
Mietinen tror at også kampanjen «Initiativ for bærekraftig bilvask» har fått betydning for at regjeringen forslår denne godkjenningsordningen. Bak kampanjen står Handel og Kontor, Fellesforbundet, Virke og Fellestiltakene LO-Virke.
Målet for kampanjen er å bli kvitt de useriøse aktørene i bilvaskbransjen og legge til rette for økt bevissthet om fordelene ved et organisert arbeidsliv.
Historisk tilbakeblikk: Slik har arbeiderbevegelsen kjempet for bedre helse for arbeidsfolk
– Honnør til lovlydige aktører
Også arbeidsgiverorganisasjonen Virke er fornøyd med regjeringens forslag.
– Dette er veldig gledelige nyheter, og en honnør til den seriøse delen av bransjen. Jeg synes det er flott at regjeringen har lagt seg på en linje der ordningen ikke blir til byrde for lovlydige aktører, men gjør det mye vanskeligere for kriminelle å etablere seg, sier Iman Winkelman i Virke Servicehandel til avisa Dagligvarehandelen.
– Det er også verdt å merke seg at det vil kunne medføre straffansvar å benytte seg av ikke-godkjente aktører, og at dette gjelder både offentlige og private virksomheter i tillegg til forbrukerne, sier han.
Også Winkelman peker på kampanjen «Initiativ for bærekraftig bilvask». Han mener den har bidratt til å øke den politiske forståelsen av at noe måtte gjøres med forholdene i denne bransjen.
Fått med deg denne? Pandemien har endra arbeidslivet vårt: – Fleksibilitet blir en ny valuta, tror forsker
HK vil organisere flere
«Initiativ for bærekraftig bilvask» setter nå i gang med del to av kampanjen, opplyser HK-nestleder Mietinen.
– Nå skal vi opp-organisere og få til flere tariffavtaler i bransjen. Vi gjorde et utrolig godt tariffoppgjør i høst. Nå skal vi prøve å få flere til å forstå verdien av å være organisert, sier han.
Mye lest: Disse korona-ordningene for arbeidslivet gjelder i 2021