Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner kunne i dag fortelle om regjeringens plan for lokalisering av statlige arbeidsplasser.
Erlend Angelo
Flytting av statlige arbeidsplasser
Regjeringen vurderer å flytte 1.200 årsverk og 600 studieplasser ut av Oslo
Fra før av har regjeringen besluttet å flytte 630 statlige arbeidsplasser ut av Oslo. Nå vurderer de å flytte ytterligere 1.200 årsverk ut av hovedstaden.
joran.gronstad@lomedia.no
– Selv om vi ikke skal flytte alle disse, er det et betydelig omfang av oppgaver vi nå vurderer å flytte ut av Oslo, heter det i en pressemelding fra regjeringspartiene og Venstre om planen for å lokalisere statlige arbeidsplasser i hele landet.
630 arbeidsplasser er allerede besluttet å flytte ut av Oslo. I tillegg vurderer regjeringen å flytte ytterligere 1.200 årsverk og 600 studieplasser ut av hovdstaden. Det kom fram da kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner i dag presenterte regjeringens plan for lokalisering av statlige arbeidsplasser.
– Denne planen vil skape nye muligheter for folk og lokalsamfunn, og bidra til vekst og utvikling både i byer og distrikter, sier kommunalminister Jan Tore Sanner (H).
Planen for statlige arbeidsplasser er et samarbeid mellom regjeringspartiene og Venstre i Stortinget etter en avtale i fjor vår.
– Utflytting av statlige arbeidsplasser vil være en vitamininnsprøytning for Distrikts-Norge. Gjennom framtidsrettet distriktspolitikk gir vi våre barn og barnebarn friheten til å kunne bo og jobbe i alle landsdeler, sier Venstres kommunalpolitiske talsperson André Skjelstad.
– Vi har tro på at det finnes gode kompetansemiljø rundt i landet, og vil bruke statlige arbeidsplasser for å styrke disse. Skal vi trygge velferden fremover, må vi bruke kloke hoder i hele landet, sier kommunalkomité-leder Helge André Njåstad (Frp).
Språkrådet, Fredskorpset, Likestillings- og diskrimineringsombudet er blant de virksomhetene som skal vurderes lokalisert utenfor Oslo. Justis- og beredskapsdepartementet skal også sette i gang en utredning av å omlokalisere Politihøgskolens virksomhet i Oslo.
• Se oversikten over vedtatte utflyttinger eller nyetableringer (PDF)
Frustrerte ansatte
Norsk Tjenstemannslag (NTL) har mange medlemmer som blir berørt av regjeringens utflytting av statlige arbeidsplasser. Leder John Leirvaag synes det hele skjer på en frustrerende måte.
– Det er problematisk at vi får det dryppende stykkevis og delt, uten å ha vært i ordentlige prosesser med regjeringen. Det er for sen involvering, dårlig faglig begrunna og uten økonomisk fornuft, sier han om utflyttingsplanene til regjeringa.
• Les mer om de ansattes reaksjoner her: – Rykker familier og fagmiljøer opp med rota
Statlige arbeidsplasser som vurderes flyttet ut av Oslo:
* 1.200 årsverk og cirka 600 studieplasser skal gjennomgås med tanke på utflytting. Dette kommer i tillegg til de 630 som så langt i denne stortingsperioden er vedtatt å flytte ut, eller lokalisere utenfor Oslo.
* Fornybar AS (OED) – Stavanger-, Bergens- og Trondheimsregionen vurderes som lokaliseringsalternativer
* Språkrådet (KUD) – 34 ansatte i Språkrådet.
* Sentraladministrative oppgaver i kunnskapssektoren (KD): vurderes lokalisert til et sted i de tre nordligste fylkene, eller til Vestlandet. Om lag 850 årsverk, hvorav 618 er lokalisert i Oslo.
* Landbruksforvaltningen (LMD): Vurdering av å lokalisere oppgaver eller enheter til ulike steder i landet, blant annet i Trøndelag. Det er i dag 194 og 30 ansatte ved Landbruksdirektoratet i henholdsvis Oslo og Alta. Den samlede arbeidsmengden til landbruksforvaltningen hos fylkesmennene er om lag 300 årsverk.
* Likestillings- og diskrimineringsnemnda (BLD) – vurdering av mulig lokalisering til et av de følgende stedene: Lillestrøm, Sandefjord, Bergen, Stjørdal eller Bodø.
* Vassdrags- og energidirektorat – NVE (OED): Utrede en flytting av tilsynsoppgavene i NVE fra det sentrale kontoret i Oslo og ut til regionkontorene. Det er om lag 57 årsverk, fordelt på 86 ansatte som jobber med tilsynsoppgaver i dag.
* Fredskorpset (UD): Vurderinger av å lokalisere virksomheten til Trondheim, Stavanger eller Førde. Det er for tiden cirka 40 ansatte i Fredskorpset i Oslo.
* Miljøvennlige innkjøp (KMD): Det skal opprettes nye stillinger i Difi til arbeidet med grønne anskaffelser. Dette vil omfatte cirka 10 stillinger. Kommunal- og moderniseringsdepartementet vurderer om stillingene kan opprettes utenfor Oslo, herunder i Difi Leikanger eller på Gjøvik.
* Arbeids- og velferdsdirektoratet (ASD): Utreding av hvordan dagens fylkesstruktur kan omorganiseres, og mulige endringer i den regionale organiseringen. Vil avhenge av regionreformen og ny organisering av fylkesmannsembetene.
* Sekretariatet for Bioteknologirådet (HOD): Vurdere alternativer for lokalisering av Bioteknologirådet utenfor Oslo fra 2020. Bioteknologirådets sekretariat består av 7 statlige stillinger.
*Politihøgskolen (JD): Utredning av å flytte Politihøgskolens virksomhet i Oslo. Nå er det 260 årsverk ved skolen i Oslo, og om lag 670 studenter på bachelorutdanningen
* Husbanken (KMD): Utredning av organisering, oppgaveløsning og departementets styring av etaten. Utredningen skal være ferdig våren 2017. Forvaltningen av misligholdte saker i løpet av 2017 overført til Statens innkrevingssentral i Rana.
Les mer:
• Victor Norman: – Utflytting nødvendig for Norge
• – Å flytte statlege arbeidsplassar ut av Oslo, handlar om politikk i eit valgår
• NTL advarer mot utflytting av statlige arbeidsplasser
• Erna Jorunn gjekk på dagpengar i fem år etter at Sjøfartsdirektoratet vart flytta
Statlige arbeidsplasser
• I dag er det 46.000 statlige arbeidsplasser i Oslo
• Til sammenligning er det 13.000 i Hordaland, 13.500 i Sør-Trøndelag og 6.900 i Troms
• I 2003 jobba det 127.000 i staten, i dag er tallet 160.000
• Tilsammen jobber det rundt 750.000 i fylkeskommune, kommune og staten.
• Frp, Høgre og Venstre legger i vinter frem planer om å flytte flere statlige arbeidsplasser ut av Oslo
Statlige arbeidsplasser
• I dag er det 46.000 statlige arbeidsplasser i Oslo
• Til sammenligning er det 13.000 i Hordaland, 13.500 i Sør-Trøndelag og 6.900 i Troms
• I 2003 jobba det 127.000 i staten, i dag er tallet 160.000
• Tilsammen jobber det rundt 750.000 i fylkeskommune, kommune og staten.
• Frp, Høgre og Venstre legger i vinter frem planer om å flytte flere statlige arbeidsplasser ut av Oslo
Mest lest
– Jeg ønsker ikke å bli rik på en forsikring. Alt jeg håper på nå er å få nedbetalt gjeld, forteller Rune Sundmoen som er et av ofrene i Alpha-saken.
Martin Guttormsen Slørdal
300 yrkesskadde nordmenn rammes av hull i loven. Rune har venta i 13 år
Hanna Skotheim
Foreslår nye regler: Flere kan gå glipp av Nav-penger
Jørn Teigen har jakt som sin hobby. Uten ekstrajobben hadde det ikke blitt like mange opplevelser i naturen.
Privat
Jørn var lei av å ha dårlig råd. Nå jobber han ekstra og jakter egen mat
– Om jeg noen gang klarer å slippe tankene: «Gir jeg barna det de trenger? Er det bra nok?». Det tviler jeg dessverre på, sier småbarnsmoren. Fortvilet forsøker hun å skaffe det helt nødvendige av mat og klær til sine fire barn.
Tomm Pentz Pedersen
«Silje» (42): – Jeg bruker strøm kun i ukene barna er hos meg
Richard Storevik i Fellesforbundet krever at bankene – i de vanskelige tidene som er nå – ikke øker utlånsrenten ytterligere etter Norges Banks siste renteheving.
Roy Ervin Solstad
Fagforeningsleder åpner for bankboikott etter renteheving
I mai 1908 ble det tatt en prøvetur mellom Molde og Batnfjordsøra i det som ble den første norske rutebilen. Bilen var fransk av merket «Unic», og det er rutebileier Johan Aarøe som sitter bak rattet.
Erik J. Birkeland/Norsk Teknisk Museum
Denne bilen startet Norges eldste bilrute. Nå går det 18 avganger om dagen her
Den svenske regjeringen mener loven er nødvendig for å få kontroll på det de mener er et økende antall papirløse i Sverige. (Arkivbilde)
Linn Cathrin Olsen / NTB
Frykter en ny «angiverlov» vil rasere tilliten i samfunnet
Petter Sørnæs / Posten
Eldre fikk tilbud om praktisk hjelp fra Posten. Nå kan tjenestene bli landsomfattende
Avtroppende fylkesordfører i Trøndelag, Tore O. Sandvik mener Senterpartiet har solgt politikken sin for å få vervet som fylkesordfører.
Jan-Erik Østlie
Senterpartiet forlater venstresiden: Stor skuffelse i Arbeiderpartiet
Brian Cliff Olguin
14 ting må du passe på når jobben skal kutte stillinger
GOD STEMNING: ... på kokeriet. Der det visstnok ikke jobba så mange damer, men Marit Lovise Hanekam (til venstre) og Renate Øvstetun Tungen smilte i alle fall bredt!
Erlend Angelo
Den tradisjonsrike norske familiebedriften skal lære amerikanerne å drikke saft
Sina Hennig og Robin Bull Kulseth studerer sosialt arbeid og har fått boka «Vi fattigfolk» av Anna-Sabina Soggiu. På torsdag var de på bokbad med forfatteren.
Jonas Fagereng Jacobsen
Kan Robin fra Oslos vestkant forstå fattigdom?
SAMSTEMTE: Richard Storevik i Fellesforbundet vil åpne for strengere regulering av bankene. Det er noe Andreas Sjalg Unneland i SV kan stille seg bak.
Roy Ervin Solstad og Terje Pedersen / NTB
Fagforeningsleder vil ha oppgjør med grådige banker. Nå får han støtte
Fra 1. april i år ble det helt forbudt å bruke innleid arbeidskraft for byggebransjen i Oslo, Viken og Vestfold.
Tormod Ytrehus
Forbud mot innleie skal gi flere fast jobb. Sånn har det ikke gått
Joe Biden avla streikende bilarbeidere et historisk besøk i Michigan tirsdag. Aldri før har en president fysisk møtt opp for å vise sin støtte til streikende i USA.
Evan Vucci / AP / NTB
For første gang stiller en amerikansk president opp for streikende
Han har vært medlem, tillitsvalgt og leder i E-verkenes fagforening Vestland i to perioder fra 1977 og fram til i dag, altså i 46 år. Arild Horsevik reagerer blant annet på kraftgiganten Evinys opptreden i forbindelse med nedbemanningene i konsernet.
Leif Martin Kirknes
Arild syns kraftgiganten oppfører seg skammelig overfor sine ansatte
SOLCELLE-BYGDA: Det har vært solindustri i Glomfjord i 28 år. Sandra Roksøy var tillitsvalgt da oppsigelsene kom i slutten av august i år.
Egil Brandsøy/ Industri Energi
Regjeringens solsatsing kom for seint – Sandra mistet jobben
NYE FARGER: Det nye tøyet som er tilpasset kroppen bedre, rulles nå ut i Norge. Fargene er endret for å være mer synlig i trafikken.
Pressefoto: Hans Fredrik Asbjørnsen/Hydro
De tillitsvalgte vant fram: Hydro tilpasser klærne til kroppen
Hverdagen til Bergersen består av flere hjelpeapparat. På hodet har hun satt inn et CI-apparat som hjelper henne med å oppfatte lyder og foran henne på bordet ligger en høyttaler som hun bruker når hun skal snakke med folk på telefonen.
Hanna Skotheim
Da Hilde ble ansatt, var flere skeptiske
Elektriker Lea Erlandsen er kåret til Norges hyggeligste håndverker og Norges hyggeligste elektriker.
Knut Viggen