Både Arbeiderpartiet, Senterpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Rødt har fremmet luftfartsforslag i kjølvannet av Wizz Airs etablering med innenlandsruter i Norge. 9. februar neste år blir det debatt i Stortinget.
Wizz Air
Billigfly-selskap etablerer seg i Norge
Stortinget vasser i forslag som vil utestenge Wizz Air fra det norske markedet
Rødt vil sette en stopper for lavprisselskap som Wizz Air på norske innenlandsruter. Yngve Carlsen i Norsk Flygerforbund mener dette neppe lar seg gjøre.
helge@lomedia.no
I februar neste år er det lagt opp til en stor luftfartsdebatt på Stortinget. Nær sagt hele venstresiden har lagt inn forslag som i en mindre eller større grad vil besegle framtida til det ungarske selskapet i Norge.
Rødt går lengst. Partileder Bjørnar Moxnes mener regjeringen må bruke eierskapet i Avinor til å nekte Wizz Air å bruke Avinors flyplasser, så lenge de ikke lar ansatte organisere seg og er villig til å inngå tariffavtale. Det samme har Rødt-politiker Mimir Kristjansson gitt uttrykk for tidligere.
– Vi vil hindre Wizz Air å fly innenriks. Selskapet er direkte fagforeningsfiendtlig og bryter med ILO-konvensjonen om foreningsfrihet. Det alene gir Norge all grunn til å nekte selskapet å fly i Norge, sier Rødt-leder Bjørnar Moxnes til FriFagbevegelse.
Sekundært foreslår Rødt at staten tar i bruk eierskapet sitt for å begrense selskapets virksomhet så mye som overhodet mulig.
– Staten bør snarest mulig gjøre som Statnett, som har sagt at de ikke vil bruke Wizz Air. Det står regjeringen fritt til å gjøre, mener Moxnes.
Aktuelt: Får stryk av folket: Bare en av ti er positive til Wizz Air
Sp: Nulltoleranse for sosial dumping i luftfarten
Det samme mener Senterpartiets næringspolitiske talsperson, Geir Pollestad, som har stilt spørsmål om dette til statsministeren.
Han har lest på Frifagbevelse.no at Statnett ikke vil benytte Wizz Air.
Statsministeren må svare på om Statnett har en høyere standard for krav til faglige rettigheter i selskap de kjøper tjenester av, enn resten av staten. Eller om statsministeren vil oppfordre andre deler av staten og statlige selskap til å ta samme standpunkt som Statnett?
– Regjeringen må sikre nulltoleranse for fagforeningsknusing og sosial dumping i luftfarten. Det må stilles klare krav om lønns- og arbeidsvilkår. Så lenge Wizz Air ikke kan dokumentere ryddige forhold, bør de på ingen måte få lov til å etablere seg i Norge, mener Moxnes.
Wizz Air: Mottakelsen i Norge har ingen betydning for satsingen
Forbundsleder: – Det er fri etableringsrett
Leder i Norsk Flygerforbund, Yngve Carlsen, heller imidlertid en smule kaldt vann i blodet på Rødt-leder Moxnes. Det gjør han ved å vise til den frie etableringsretten i Norge som er innarbeidet i norsk rett. Han mener på bakgrunn av det, at alle forslag som går ut på at selskapet skal nektes å fly innenlands, dessverre faller.
– Det er fri etableringsrett. Så lenge selskapet forholder seg til gjeldende rett kan ingen nekte Wizz Air, sier Yngve Carlsen til FriFagbevegelse.
– Derimot er det viktig å følge med på om selskapet faktisk operer i tråd med betingelsene i det norske arbeidslivet, at de aksepterer at de ansatte har rett til å organisere seg, for så å bidra til at det tegnes tariffavtaler, fortsetter han.
Mye lest: Avinor burde nektet Wizz Air å fly i Norge, mener Mimir Kristjánsson
Rødt: Ikke nok med bekymringssamtaler
Bjørnar Moxnes har tidligere utfordret samferdselsminister Knut Arild Hareide når det kommer til hva han vil foreta seg overfor Wizz Air. Svaret fra ministeren var at han vil «være tydelig på hva som er den norske modellen».
Siden da har Hareide møtt Wizz Air. I møtet sa selskapet at det ikke er opp til dem, men opp til de ansatte om de vil organisere seg eller ikke.
Rødt-lederen mener det ikke holder med bekymringssamtaler. Han mener blant annet at regjeringen må utelukke Wizz Air som leverandør av tjenestereiser for ansatte i staten og for tjenestereiser i statlig eide selskaper.
Rødt mener også at Stortinget må be regjeringen inkludere grove eller systematiske krenkelser av arbeidstakerrettigheter som kriterium for observasjon og utelukkelse fra Oljefondet. Og at retten til å føre kollektive forhandlinger og henvisning til ILO 87 om organisasjonsretten må tas inn som grunnlag for fondets etiske retningslinjer for investeringer.
Stort intervju: Kabinansatte Mircea fikk sparken da han startet fagforening i Wizz Air
SV vil endre loven for å hindre etablering i framtida
SV har levert inn et representantforslag som i tillegg ser litt framover. Regjeringen må gjennom lovverket sørge for at myndighetene på et tidlig stadium kan nekte etablering av flyselskap, dersom de ikke har organisasjonsfrihet for de ansatte og dermed bryter menneskerettighetene og Grunnloven, mener partiet.
SV mener også at norsk arbeidslovgivning med tariffavtaler skal legges til grunn ved utlysing av anbud på anbudsrutenettet (FOT-rutene), også etter overføring til fylkeskommunalt ansvar.
Partiet går i tillegg inn for å innføre krav om en minstepris på flybilletter som minst skal dekke selskapets kostnader for transport av passasjerer.
En undersøkelse som Opinion har utført for FriFagbevegelse, viser at bare én av ti nordmenn er er positivt innstilt til Wizz Air.
– Det viser at folk er fornuftige som ikke støtter et selskap som driver med sosial dumping, sier SVs Arne Nævra til FriFagbevegelse.
– SV har foreslått en minstepris på flybilletter, slik at Wizz Air ikke får drevet prisdumping for å komme inn på et marked ved å drive sosial dumping. Men samtidig foreslår vi løsninger for å skjerme Nord-Norge og kortbanenettet for prisøkning. Der er prisene høye nok, fortsetter han.
Ap: Strategi og minstepris
Arbeiderpartiet har i sitt representantforslag, med totalt 12 forslag, etterlyst en nasjonal luftfartsstrategi. De vil ha en stortingsmelding med utgangspunkt i Luftfartsutvalgets anbefalinger i «Fra statussymbol til allemannseie – norsk luftfart i forandring».
Partiet ber regjeringen utarbeide tiltak som stanser utviklingen av sosial dumping og arbeidslivskriminalitet i luftfartssektoren, for å hindre at lønns- og arbeidsvilkårene utvikler seg til en potensiell sikkerhetsrisiko.
Arbeiderpartiet ber også regjeringen utrede om det kan settes en minstepris for flybilletter etter modell fra Østerrike.
Les mer: Her er Arbeiderpartiets 12 forslag for å sikre en bærekraftig norsk luftfart
Carlsen positiv til minstepris
Forbundsleder i Norsk Flygerforbund, Yngve Carlsen, mener et forslag om minstepris har flere positive elementer i seg.
– Det dreier seg blant annet om hvor billig det faktisk skal være å fly og om klima, sier han til FriFagbevegelse.
– En minstepris vil ikke garantere ordnede lønns- og arbeidsforhold. Men betingelsene for forretningsmodellen til blant annet Wizz Air vil ramle fra hverandre med en slik minstepris. I så måte er minstepris et effektivt virkemiddel, fortsetter han.
Mest lest
ELENDIG BEHANDLING: Tommy Storeide Vangen har jobba i varehandelen i mange år.
Erlend Angelo
Tommy jobba seg i senk og ble sykmeldt: – Jeg har aldri blitt så dårlig behandla som av Coop
Barbro Major er regiontillitsvalgt for Fellesforbundet i region Buskerud, og har snakket mye med medlemmene i året som har gått.
Privat
– Dette er helt jævlig. Det er kolleger som jeg har jobbet sammen med i ti år. Hva kan jeg si?
Charlotte Rødland Kristiansen er 22 år og må betale alle utgifter til tannlege selv. SV vil at det skal bli gratis.
Aslak Bodahl
Charlotte (22) får ikke fikset tennene fordi det er for dyrt: – Ekstremt frustrerende
KRISE: Valgforsker Johannes Bergh mener Jonas Gahr Støre og Arbeiderpartiet har kommet helt i skyggen av Senterpartiets sentraliseringskritikk.
Jan-Erik Østlie
Bunnotering for Ap: – Utrolig hvordan partiet sliter, sier valgforsker
SEKSUELL TRAKASSERING: Den eine kunden klapsa kvinna på rumpa då dei møttest på butikken, etter å ha fått beskjed av både kvinna og arbeidsgivaren hennar om at han skulla halde seg unna.
Colourbox
Kvinneleg mekanikar fekk to kundar dømt for tafsing, kiling og klaps: – Dommen har sett ein standard
Folketrygda
Illustrasjon
Anna Granqvist
To pensjonistforeninger sier nei til stort løft i minstepensjonen, hvis det betyr mindre pensjon til andre grupper
Innsatsleder Kenneth Wangen er en av de flere tusen menn og kvinner som har jobbet med søk og redning i Gjerdrum. Bildet er tatt ved en annen anledning.
Werner Juvik
Redningsmannskapet i Gjerdrum var i konstant fare. Her er innsatslederens historie
Kantinekokken Monica Karlsen Moseby har vært permittert helt siden mars i fjor, og har søkt flere andre jobber uten å få napp. Hun er glad for at regjeringa nå vil forlenge permitteringsperioden. Samtidig sier hun: – Jeg forstår ikke hvorfor de ikke bare kan si at ordningene varer så lenge pandemien varer. Det er så usikkert for oss og for bedriftene, sier Moseby, som er medlem i Fellesforbundet.
Privat
Monica har snart vært permittert ett år: – Det er tøft. Bare å stå opp og vite at ingen har behov for deg
Mari Falck forteller at faren Morten alltid har vært en positivt innstilt person med et usedvanlig godt humør. Han ble veldig deprimert etter nedstengingen og følte seg innesperret.
Privat
Mari fikk besøke sin dødssyke far kun én gang i uka. Da kokte det over for overlegen
Harald Eia er sosiolog, komiker, programleder og forfatter.
Ida Bing
Harald Eia kurser Ap om Ulikhets-Norge. Her er hans advarsel
Illustrasjon
Håvard Sæbø
Rekordhøy arbeidsledighet i Lofoten – henter inn tusener av sesongarbeidere
Kommentar:
Stats,inister Erna Solberg måtte innse at opposisjonen var i ferd med å overkjøre regjeringen.
Leif Martin Kirknes
«Takket være firerbanden har regjeringen blitt presset fra skanse til skanse»
Vi mener ei regjering med Ap, SV og Sp, med Jonas Gahr Støre som statsminister, er best i stand til å styre landet, sier Mett Nord og resten av Fagforbundets forbundsstyre.
Jan-Erik Østlie
Mette Nord rykker ut etter utspill fra fylkesleder: – Støre er Fagforbundets foretrukne statsministerkandidat
I en intern LO-måling fra desember som TV 2 har fått tilgang til, får Ap og Jonas Gahr Støre 31,4 prosent oppslutning.
Jan-Erik Østlie
Kun tre av ti LO-medlemmer vil stemme Ap, viser intern måling
Jonas Gahr Støre. Arkivfoto
Jan-Erik Østlie
– Skal regjeringen komme etter med enda nye innrømmelser, bør det være å gi feriepenger på dagpenger
I en ny anbudsrunde kan alle flyselskap i EU/EØS søke på rutene. Derfor er det lagt inn svært tydelige krav til tilbyderne.
Leif Martin Kirknes
Kravene som kan utelukke Wizz Air fra å delta i konkurransen om norske ruter
Martin Håndlykken
Nå får Jonathan beholde dagpengene fram til sommeren
537 ansatte ved sju Tine-meierier kan bli tatt ut i streik fra lørdag.
Jan-Erik Østlie
Over 500 ansatte i Tine kan bli tatt ut i streik
Trygve Slagsvold Vedum for skryt for sitt lederskap av tidligere LO-topp Sture Arntzen.
Jan-Erik Østlie
Tidligere LO-topp: Ap-ledelsen er så utydelige at Senterpartiet blir folkets parti
Bjørnar Moxnes mener svekkelsen av lønns- og arbeidsvilkårene til togrenholderne er ønsket politikk fra regjeringens side.
Jan-Erik Østlie