JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Arbeidsliv i koronakrisa:

SV og Rødts forslag om lønnsløft for kvinnedominerte yrker ble nedstemt

Torsdag ble forslagene fra SV og Rødt nedstemt, etter at regjeringens arbeid med å fremme likestilling ble debattert på Stortinget.

Berit Roald / NTB scanpix

ida.bing@lomedia.no

Denne uken presenterte kultur- og likestillingsminister Abid Raja (V) arbeidet regjeringen gjør med å fremme likestilling i Norge.

Under den årlige likestillingspolitiske redegjørelsen for Stortinget på vegne av regjeringen, pekte ministeren på at koronakrisen har ført til en større arbeidsledighet for kvinner.

– Det legges til grunn at ledigheten vil avta noe igjen etter hvert som de strenge smitteverntiltakene gradvis lempes på. Så langt har disse tiltakene gitt en større økning i ledigheten blant kvinner enn blant menn, sa Raja under presentasjonen.

Rødt og SV mener at koronakrisa rammer lavtlønte yrkesgrupper hardt, særlig representert ved de kvinnedominerte yrkene. De fremmet derfor hvert sitt forslag for å sikre et lønnsløft for denne gruppen under torsdagens påfølgende debatt.

Begge forslagene om lønnsløft for kvinneyrkene ble stemt ned.

– Man må ha på seg likestillingsbrillene i krisetiltakene, men det har ikke skjedd hittil, sier Freddy André Øvstegård, SVs likestillingspolitiske talsperson, til FriFagbevegelse.

Regjeringens tiltak ikke nok

I år var den likestillingspolitisk redegjørelsen preget av koronakrisen, og tiltak som har vært iverksatt av regjeringen.

LO-forbund vil kreve etterbetaling av lønn på grunn av kort permitteringsvarsel

– Abid Raja holdt en god redegjørelse, som tok for seg alle disse problemene. Det er åpenbart at regjeringen ser de samme problemene som vi gjør, at kvinnedominerte yrker særlig rammes økonomisk, og at flere rammes av vold i nære relasjoner under nedstengningen av samfunnet, utdyper Øvstegård.

Han legger til:

– Det er klart det ikke holder, slik tiltakene står i dag. Jeg tror alle de som nå er rammet av arbeidsløshet og permitteringer, men også de som er rammet av vold i nære relasjoner – alle de vil være enig i at det trengs mer.

Øvstegård får støtte fra Rødt-leder Bjørnar Moxnes.

– Mange av dem som får betalt minst, gjør jobbene som betyr mest. Det er ofte typiske kvinnedominerte og lavtlønte yrker. Hele samfunnet har sett hvor avhengige vi er av dem som er overarbeida og underbetalt, men applaus betaler ikke regninger, sier Moxnes.

– Når Stortinget stemmer ned vårt forslag om lønnsløft for lavtlønte yrker så svikter de heltene som gikk på jobb mens hele samfunnet nærmest stengte. Dette viser hvor viktig det er å markere 1. mai og å kjempe for det organiserte arbeidslivet, legger han til.

Feriepengene står i fare for mange ansatte

Enige om å utrede mer

Forslaget fra Rødt pekte på at regjeringen måtte gå i dialog med partene i arbeidslivet om lønnsutviklingen for samfunnskritiske grupper, spesielt kvinnedominerte og lavtlønte yrker, for å finne ut av hvilke bevilgninger som kunne gis for å sikre lønnsløft.

I SVs forslag var blant annet tiltak for økt heltid, igangsetting av langsiktige forsøk med redusert arbeidstid, økt bemanning og dialog en del av forslaget for å sikre lønnsløft i kvinnedominerte bransjer.

Forslaget som imidlertid ble vedtatt enstemmig under torsdagens votering, ble fremmet av regjeringspartiene Høyre, Venstre og KrF. Forslaget sier at regjeringen nå skal kartlegge effekten av koronakrisen på likestillingsfeltet.

I forslaget står det også at regjeringen skal komme tilbake til Stortinget med «resultater og funn på egnet måte».

Må være opp til partene i arbeidslivet

Fagforbundets leder Mette Nord reagerer positivt på en utredning, men mener likevel det er partene i arbeidslivet – og ikke stortingsrepresentantene – som skal drive lønnsforhandlinger:

Det blir kanskje ikke noe lønnsoppgjør i år. NHO åpner for å utsette til 2021

– Jeg synes det er fint at stortingsrepresentanter ser hvor viktig de kvinnedominerte yrkene faktisk er for samfunnet, men jeg tenker at det er viktig at vi viderefører det arbeidet vi allerede gjør, ved at det er partene i arbeidslivet som forhandler lønn, sier Nord til FriFagbevegelse.

– Det er bra at regjeringen faktisk vil evaluere og se hvordan dette slår ut i forhold til likestilling, men ellers så tror jeg at det er viktig at det er partene som har ansvaret for lønnsoppgjøret, understreker Nord.

Til tross for et utsatt lønnsoppgjør, mener Nord at de samfunnskritiske og kvinnedominerte yrkene fortsatt blir med i forhandlingene til høsten:

– Vi tar med oss alt inn i oppgjøret når vi skal forhandle. Men det er ikke Stortinget som skal ta den biten. Denne krisen kommer til å vare lenge, og vi skal sikre at vi får et lønnsløft for utsatte grupper, legger hun til.

Annonse
Annonse