JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Lill Sverresdatter Larsen, forbundsleder i Norsk Sykepleierforbund vil ha mer enn applaus.

Lill Sverresdatter Larsen, forbundsleder i Norsk Sykepleierforbund vil ha mer enn applaus.

Nanna Aanes Wolden

Norsk Sykepleierforbund og Spekter

Sykepleierne er klare til å forhandle: – Frontfaget er ikke et diktat

Norsk Sykepleierforbund går inn i lønnsoppgjøret etter måneder med hard koronainnsats. Men oppgjøret handler om mer enn jobben som er lagt ned så langt i år, sier forbundsleder Lill Sverresdatter Larsen.25.08.2020
13:54
25.08.2020 13:54

– Det handler ikke om hvordan det har vært så langt i år, men hva som må til for å rekruttere og beholde livsnødvendig kompetanse, både i en pandemi og i en normalsituasjon. Vi mangler 6000 sykepleiere i dag, om 15 år vil det være rundt 30.000, sier forbundsleder Lill Sverresdatter Larsen i Norsk Sykepleierforbund.

– Et resultat innenfor 1,7 prosent vil ikke bidra til å redusere den mangelen. Det har ingen betydning, fortsetter hun, på spørsmål om de kan være fornøyd med et lønnsoppgjør innenfor den såkalte frontfagsrammen.

1,7 prosent er den økonomiske rammen partene i frontfaget ble enige om forrige uke. Resultatet legger grunnlaget for de andre tariffoppgjørene som kommer etter (se faktaboks nederst i saken for mer).

Tirsdag denne uka startet de innledende forhandlingene i lønnsoppgjøret mellom arbeidsgiverforeningen Spekter og hovedorganisasjonen Unio. Norsk Sykepleierforbund er med sine 40.139 medlemmer Unios største forbund som faller inn under dette tariffområdet.

Årets lønnsoppgjør er et hovedoppgjør. Det betyr at det ikke bare er lønna som er til forhandling, men også alle bestemmelsene i tariffavtalen. Det betyr at både arbeidstid, pensjon, overtidsbetalinger og annet kan endres.

Les også: Slik ble resultatet i frontfaget: 50 øre til alle, mer til lavtlønte

Vil ha mer enn applaus

Norsk Sykepleierforbund, som totalt har rundt 120.000 medlemmer, går inn i årets lønnsforhandlinger etter flere måneder der medlemmene deres har vært i høy beredskap i møte med koronapandemien.

Helsearbeidere og andre har blitt takket for innsatsen med applaus fra vinduer og balkonger over hele landet, på samme måte som i andre deler av verden. Mange grupper har lagt ned en ekstraordinær innsats i år, sier Larsen, men hun mener også at sykepleiere bør anerkjennes med mer enn applaus.

– Tror du det er mer vilje til å møte kravene deres i år på grunn av koronasituasjonen?

– Vi opplever at folk flest har anerkjent sykepleiernes ansvar, kompetanseområde og oppgaver. Så vi har forventinger om at også arbeidsgivere og myndighetene anerkjenner det, sier Larsen til Dagsavisen.

Og beskjeden til medlemmene før forhandlingene starter er klar:

– Vi registrerer oppgjøret som er gjort, og er enige med Akademikerne; frontfaget er en norm, men ikke et diktat. Ellers skal vi vedta krav internt i Unio og forhandle videre med respektive parter, sier Larsen, som forventer at både arbeidsgiversida og myndighetene ser mer enn bare industrien i årets forhandlinger.

– Tidligere i år utelukket du ikke streik. Hva sier du nå?

– Streik er et virkemiddel som ligger der. Slik er det i alle tariffoppgjør. Jeg håper selvsagt som andre i det lengste at det ikke blir nødvendig å ta i bruk dette virkemiddelet i år, svarer Larsen.

Holder ramma

Det er ikke rom for å gi mer enn frontfagsrammen i forhandlingene med sykepleierne, sier Anne-Kari Bratten, administrerende direktør i Spekter.

– I år er det viktigere enn noensinne at alle de etterfølgende oppgjørene etter frontfaget holder seg til rammen. Både av solidaritetshensyn, men og for å sørge for at den økonomiske situasjonen utvikler seg slik at vi får arbeidsledigheten ned så fort som mulig, sier Bratten.

Administrerende direktør Anne-Kari Bratten i Spekter.

Administrerende direktør Anne-Kari Bratten i Spekter.

Jan-Erik Østlie

Sykepleierforbundets nestleder Silje Naustvik sa i juli at samfunnet omsider så ut til å ha forstått at sykepleiere må prioriteres, ifølge NTB.

Bratten åpner ikke for at sykepleierne bør få litt ekstra igjen i årets oppgjør.

– Det er mange som har gjort en stor innsats under denne epidemien. Sykepleiere, annet helsepersonell, renholdere, ansatte i varehandel og ikke minst de permitterte i privat sektor som har, eller har hatt, en helt usikker jobbsituasjon og framtid. Vi har bidratt alle sammen, så det er tid for at alle samler seg om ansvarlig lønnsvekst, sier hun, og legger til:

– Jeg synes rammen i frontfaget er ansvarlig.

I løpet av lønnsoppgjøret skal Spekter forhandle 750 tariffavtaler, men Bratten frykter ikke streik.

– Norske lønnsmottakere ligger an til å bedre kjøpekraften i år. Det hadde jeg ikke trodd for noen måneder siden, sier hun.

– Ingen betydning

I en kronikk i FriFagbevegelse skriver Mia Paulsen og Tone Gulbrandsen om alle yrkesgruppene som gjorde samfunnsnødvendige jobber da det meste stoppet opp, deriblant lærerne, vaskepersonell og ansatte i dagligvarehandelen og helsevesenet.

– Det var disse gruppene som er frontfagene året 2020. Vi kunne ikke klart oss uten dem, skriver de, og oppfordrer til solidarisk belønning for dem som har stått i front.

– Er dere årets «frontfag», sånn som kronikkforfatterne bruker ordet?

– Det synliggjør i alle fall det vi mener frontfagmodellen gir mulighet til, å prioritere enkelte grupper der det er nødvendig. Vi må se sammenhengen mellom sunt og godt privat næringsliv, industri og offentlig sektor, sier Larsen i Norsk Sykepleierforbund.

Debatt: «Plutselig oppdaget vi hvem som har de kritisk viktige jobbene i velferdssamfunnet»

Lønn, deltid, kompetanse

Lønn er et av flere virkemidler for å sikre at flere vil bli sykepleiere, men det er langt fra det eneste, sier Larsen.

– Noe må gjøres på kort sikt, i tillegg til mer langsiktige tiltak. Vi vet at lønn virker på kort sikt, men det mer langsiktige er knyttet til deltid, arbeidstid og fagmiljøer.

Flere sykepleiere sa tidligere i år til fagbladet Sykepleien at de har blitt enda stoltere av yrket sitt under pandemien. I år var det rekordhøyt karaktersnitt for å få plass på sykepleierutdanningen, samtidig som også andre helse- og sosialfaglige utdanninger har blitt stadig mer populære.

Det er ikke bare Norsk Sykepleierforbund som organiserer sykepleiere. Også LO-forbundet Fagforbundet har flere sykepleiere som medlem, i tillegg til andre helsefagarbeidere. I tillegg organiserer arbeidstakerorganisasjonen Delta (som er i YS) helsefagarbeidere.

Arbeidsgiverorganisasjonen Spekter har medlemsbedrifter på flere områder, deriblant sykehus og innen pleie og omsorg.

Fakta om frontfagsoppgjøret:

* Et generelt lønnstillegg til alle på 50 øre timen, om lag 1000 kroner i året.

* Lavtlønte i tekstilindustrien får et særskilt tillegg på 1,50 kroner.

* Minstelønnssatsene øker mellom 7,50 og 8,50 kroner.

* Rammen er satt til 1,7 prosent. Med en anslått prisvekst på 1,4 prosent gir det en gjennomsnittlig reallønnsvekst på 0,3 prosent.

* Forhandlingene i alle andre deler av arbeidslivet starter nå framover. Tirsdag starter blant annet forhandlingene i handelsnæringen.

Blant forhandlingene for Norsk Sykepleierforbund framover:

* Spekter: Innledende forhandlinger starter 25. august, videre framdrift avtales da.

Artikkelen fortsetter under annonsen

* KS: Forhandlingene starter 3. september, med frist for avslutning 15. september.

* Oslo: Forhandlingene for Oslo kommune vil stort sett være koordinert i forhold til KS-oppgjøret. Oppstart er ikke avklart ennå.

* Staten: Avtalt forhandlingsoppstart 1. september, frist for avslutning 15. september.

* Virke: Planlagt forhandlingsstart 10.-12. november

(Kilder: FriFagbevegelse, Norsk Sykepleierforbund, Unio)

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
25.08.2020
13:54
25.08.2020 13:54Mest lest

UTESTENGT: James McDonald og Kristoffer Eriksen foran bygningen i Oslo der Motvind Norge har kontorene sine. De har kontrakt på at de er ansatte der, men slipper ikke lenger inn og får heller ikke lønn for den jobben de har gjort.

UTESTENGT: James McDonald og Kristoffer Eriksen foran bygningen i Oslo der Motvind Norge har kontorene sine. De har kontrakt på at de er ansatte der, men slipper ikke lenger inn og får heller ikke lønn for den jobben de har gjort.

Ole Palmstrøm

James og Kristoffer får ikke lønn– nå er de utestengt fra jobben

Koronakrisa har rammet Robin Storevik (26) hardt økonomisk. Han kan bli tvunget til å skifte bransje.

Koronakrisa har rammet Robin Storevik (26) hardt økonomisk. Han kan bli tvunget til å skifte bransje.

Privat/Ole Palmstrøm

Robin (26) har blitt permittert tre ganger siden mars: – Umulig å etablere seg på 10.000 kroner i måneden

Daniela Silva har grunn til å smile. Hun har klart å skaffe seg sin egen bolig i Oslo etter mange år som leietaker.

Daniela Silva har grunn til å smile. Hun har klart å skaffe seg sin egen bolig i Oslo etter mange år som leietaker.

Privat

For Daniela (37) har det vært umulig å kjøpe egen bolig. Så kom det en ny ordning

Colourbox / innfelt skjermdump

Kor mykje får permitterte i dagpengar? Sjekk kalkulatoren

Ledelsen visste om støyfaren i 2016. En ny måling i vår viste ekstrem støy – opptil 143 desibel. Et halvt år senere er bygningsmessige tiltak ikke gjort.

Ledelsen visste om støyfaren i 2016. En ny måling i vår viste ekstrem støy – opptil 143 desibel. Et halvt år senere er bygningsmessige tiltak ikke gjort.

Alf Ragnar Olsen

Postansatte må sjekkes for hørselsskader: – Svært betenkelig, sier tillitsvalgt

Administrerende direktør i NHO Service og Handel Anne-Cecilie Kaltenborn og forbundssekretær i Arbeidsmandsforbundet, Terje Mikkelsen.

Administrerende direktør i NHO Service og Handel Anne-Cecilie Kaltenborn og forbundssekretær i Arbeidsmandsforbundet, Terje Mikkelsen.

Tormod Ytrehus og Grethe Nygaard

Full krangel om vekterlønningene: – Vi må bare registrere at vi har ulik virkelighetsoppfatning

 NTL-tillitsvalgt i Statens Vegvesen Inger Sigridnes sier det er første gang ansatte får julegratiale så lenge hun har jobbet i etaten.

NTL-tillitsvalgt i Statens Vegvesen Inger Sigridnes sier det er første gang ansatte får julegratiale så lenge hun har jobbet i etaten.

Ole Palmstrøm

Statens vegvesen gir 5.000 i julegave til alle ansatte

Jan Christian Vestre investerer i møbelfabrikk på Magnor, på denne tomta. Den skal både bli miljøvennlig og ha ordnede forhold for de ansatte.

Jan Christian Vestre investerer i møbelfabrikk på Magnor, på denne tomta. Den skal både bli miljøvennlig og ha ordnede forhold for de ansatte.

Helge Rønning Birkelund

Fabrikkeier Jan Christian Vestre vil at ansatte skal være fagorganiserte – og betaler gjerne kontingenten

Henrik Asheim

Henrik Asheim

Jan-Erik Østlie

Høyre advarer om kostnadene ved økt minstepensjon

Knut Viggen

Tillitsvalgt Alexander ble sagt opp – kollegene lover kamp

FIKK IKK MEDHOLD: Den rumenske sjåføren Emilian Tudor Jetzi mente han hadde krav på 1,8 millioner norske kroner i utestående lønn fra norskeide Bring Trucking i Slovakia. Alt han fikk var drøyt 27.000 kroner i manglende feriepenger og en regning på 165.000 for å dekke Bring sine saksomkostninger.

FIKK IKK MEDHOLD: Den rumenske sjåføren Emilian Tudor Jetzi mente han hadde krav på 1,8 millioner norske kroner i utestående lønn fra norskeide Bring Trucking i Slovakia. Alt han fikk var drøyt 27.000 kroner i manglende feriepenger og en regning på 165.000 for å dekke Bring sine saksomkostninger.

Fagbladet 3F

I fem år kjørte Emilian for Bring på slovakisk lønn. Helt greit, har retten nå slått fast

Jan-Erik Østlie

Kristian og Monika er eksperter på å være «usynlige». Nå må de kjempe for å bli sett

Mats Løvstad

Kontrakter avslører: Wizz Air-piloter kan sies opp på dagen

Per Olaf Lundteigen

Per Olaf Lundteigen

Jan-Erik Østlie

Sp mener SV og Frp har valgt en for dårlig modell for pensjonistene

Debatt

Vekterbransjen er spesiell og arbeiderne i den er sårbare på sine måter fordi vi jobber på anbud, skriver Joakim Møllersen. (Illustrasjonsfoto)

Vekterbransjen er spesiell og arbeiderne i den er sårbare på sine måter fordi vi jobber på anbud, skriver Joakim Møllersen. (Illustrasjonsfoto)

Sissel M. Rasmussen

«Det er forferdelig å se på det som utvilsomt må kalles streikebryteri», skriver vekter Joakim

Kommentar:

Trygve Slagsvold Vedum holder fast på mantraet om å ønske seg en Sp/Ap-basert regjering.

Trygve Slagsvold Vedum holder fast på mantraet om å ønske seg en Sp/Ap-basert regjering.

Jan-Erik Østlie

«Vedum bør avklare»

HJELPEARPPARAT: – Vi som jobber i Nav blir brukt som lege, psykiater og støttekontakt, sier Elenita Vik-Strandli.

HJELPEARPPARAT: – Vi som jobber i Nav blir brukt som lege, psykiater og støttekontakt, sier Elenita Vik-Strandli.

Katharina Dale Håkonsen

Elenita har blitt spyttet på og kalt «hore» på jobben i Nav

– Det er særlig vanskelig å forstå at KrF kan leve med at disse kuttene rammer så mange sårbare mennesker, ikke minst midt inne i en pandemikrise, hvor mange sliter ekstra tungt, sier Rødt-leder Bjørnar Moxnes.

– Det er særlig vanskelig å forstå at KrF kan leve med at disse kuttene rammer så mange sårbare mennesker, ikke minst midt inne i en pandemikrise, hvor mange sliter ekstra tungt, sier Rødt-leder Bjørnar Moxnes.

Jan-Erik Østlie

Venstresiden ville forlenge AAP-støtten. Regjeringen og Frp sier nei

KREVENDE: Renholderne som sørger for at de ulike universitetsbyggene i Tromsø fortsatt kan holde åpent, har hatt hektiske dager etter at pandemien brøt ut. I forgrunnen står tillitsvalgt Elina Nilsen, bak henne fra venstre: Snefrid Martinsen, Hanna Lecka og Janthima S. Olsen.

KREVENDE: Renholderne som sørger for at de ulike universitetsbyggene i Tromsø fortsatt kan holde åpent, har hatt hektiske dager etter at pandemien brøt ut. I forgrunnen står tillitsvalgt Elina Nilsen, bak henne fra venstre: Snefrid Martinsen, Hanna Lecka og Janthima S. Olsen.

Lars Åke Andersen

Universitetet hadde ikke kunnet holde åpent uten renholder Elina og kollegene. Det vises bare ikke på lønna

KAMERATSKAP: Ronald Jacobsen minnes den dramatiske tida i Svea-gruva på Svalbard med glede. Dette bildet er fra 2005, og du ser Ronald nærmest, med snusboksen.

KAMERATSKAP: Ronald Jacobsen minnes den dramatiske tida i Svea-gruva på Svalbard med glede. Dette bildet er fra 2005, og du ser Ronald nærmest, med snusboksen.

Ole Magnus Rapp

Ronald trodde at han skulle dø i gruva på Svalbard: – Jeg ble ikke redd. Jeg konstaterte bare at det var slutt


Flere saker