JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
HJEMMEKONTOR: Med pc, headset og stabil nettforbindelse kan Ingunn Arnesen få gjort mye av kunderådgiverjobben hjemmefra. Det kommer godt med i disse tider.

HJEMMEKONTOR: Med pc, headset og stabil nettforbindelse kan Ingunn Arnesen få gjort mye av kunderådgiverjobben hjemmefra. Det kommer godt med i disse tider.

Anita Arntzen

Privatøkonomi

Usikker på økonomien og redd for å ringe banken? Det er det ingen grunn til, mener kunderådgiver Ingunn

Hun og kollegene er her – for tida på hjemmekontoret – for å hjelpe.06.04.2021
07:00
06.04.2021 13:07

redaksjonen@fagbladet.no

Klikk, klikk, klikk. Kunderådgiver Ingunn Arnesen sitter med brillene godt plassert på nesa, og headsettet over ørene. Hun klikker kvikt ned noen tall på kalkulatoren og taster de inn i et skjema på PC-skjermen. Hun har nettopp redusert løpetiden på et lån fra 20 til 16 år for en kunde. Dataskjermen og laptopen er plassert på spisebordet i stua, der Arnesen har innredet sitt hjemmekontor.

Klikk, klikk, klikk. Hun åpner en ny sak, og denne gangen er det en kunde som vil forandre lånet sitt til et rammelån, altså et mer fleksibelt boliglån. Denne tar litt lengre tid.

Enkelte saker tar noen minutter å behandle, andre kan ta opp til to dager, forteller hun.

– Det er mange som synes det er vanskelig å ringe til banken, men vi biter ikke. Vi er her bare for å hjelpe.

Ekspert på lån

Ingunn Arnesen jobber i kundesenteret for personmarked, med låneendringer og spesialprodukter i DNB.

De aller fleste i voksen alder har en form for lån. Hvis du søker om endringer av lånet ditt, er det sannsynlig at Arnesen, eller en av hennes kolleger, behandler akkurat din søknad. Lista over forskjellige endringer på lån man kan gjøre, er lang. Hvis du for eksempel vil forlenge eller forkorte perioden du vil nedbetale lånet ditt på, søke om avdragsfrihet, altså å utsette nedbetalingen av lånet ditt, endre fra fast til flytende rente eller omstrukturere på lånet ditt, er Arnesen og hennes avdeling til rådighet.

Oversikt: Mottok du dagpenger i 2020? Se om du kan få feriepenger til sommeren

OLD SCHOOL: Utstyret er i orden på hjemmekontoret.

OLD SCHOOL: Utstyret er i orden på hjemmekontoret.

Anita Arntzen

– Da jeg logget meg på i dag tidlig, hadde vi 400 saker i behandlingskøen.

Og da er det bare å plukke og ta tak i en sak om gangen. Sakene blir sortert i ulike graderinger, og Arnesen og kollegene prøver å behandle dem så raskt som mulig.

Sakene kommer enten direkte fra kunden, som har lagt inn en søknad i nettbanken, eller fra andre rådgivere i DNB. Ofte ringer de kunder eller offentlige etater og andre eksterne for å avklare mer i den aktuelle saken, andre ganger kan saken behandles og prosesseres med en gang.

Mye lest: Ett år siden Norge stengte ned – slik har koronapandemien rammet arbeidsmarkedet

Den evige behandlingskøen

Det siste året har det derimot vært vanskelig å holde seg på toppen av den ustanselige strømmen av saker som har kommet inn. Køen, som nå er på rundt 400 saker per dag, var i starten av koronaåret opp mot 4000 saker lang. Typen saker som strømmet inn var ikke annerledes, kun mengden av dem, forteller Arnesen.

For å lette på arbeidsbøren i vår- og sommerperioden, var de nødt til å sette 36 roboter til verks. Vanligvis er det kun nødvendig med to eller tre. I løpet av 2020 behandlet robotene mer enn 40.000 saker. Likevel er det mange som kun kan løses av kunderådgiverne selv.

– Vi får inn mange tunge saker, som for eksempel sikkerhetsendringer på lån. Dette er saker som kun gjøres på vår avdeling og som kan ta litt lengre tid å behandle.

Dagene er aldri like, og noen er og har vært vanskeligere enn andre, forteller Arnesen. Men da er det bare å ta seg en ekstra kaffe og en pustepause på verandaen.

Mye delt: Alenemor Wenche ble satt ut av spørsmålet fra Nav: – Evig takknemlig for hjelpen jeg fikk

En lang karriere i bank

Ferskt ut fra videregående startet Arnesen å jobbe for det som da het Postgiro. Moren hennes jobbet der, og Arnesen fulgte i hennes fotspor. Postgiro ble til Postbanken og så til DNB, og Arnesen jobbet seg oppover mens banken utviklet seg.

Med mange års erfaring og faglig påfyll, gjennom forskjellige kurs og fag på BI, jobber hun nå for en av de mer ettertraktede avdelingene i banken.

– Nå må man ha utdanning for å jobbe som kunderådgiver, og det er høye forventninger. Spørs om jeg hadde fått denne jobben i dag, sier hun og ler.

Når Fagbladet spør om hva som er vanskelig med jobben, svarer hun: Jo da, noen kunder er krevende, og lovverk og protokoller blir stadig oppdatert. Hun må ta seg en liten pause, for så omsider å si:

– Jeg liker utfordringer. Er det noe jeg ikke kan, er det morsomt å finne ut av det.

Denne skaper debatt: 15.000 koronaledige vil aldri komme tilbake i jobb igjen, frykter forsker

Hjemmekontorets gleder

Arnesen jobber hjemme annenhver dag. De andre dagene tilbringer hun på DNB sitt hovedkontor på Barcode i Oslo. Hennes avdeling var en av de første på kundesenteret til å bli sendt på hjemmekontor, og det er hun glad for. For henne har hjemmekontor gjort hverdagen både mer praktisk og produktiv.

– Det har vært strålende med hjemmekontor. Jeg har ikke noe negativt å si om det, men det er fordi jeg ikke er isolert, som mange andre er. Når jeg jobber er jeg alene, men når arbeidsdagen er over, har jeg mannen min, familie og venner. Når man sitter på kontoret, er det mange flere avbrytelser. Her har jeg arbeidsro, og er mye mer effektiv.

Spørsmål og svar: Arbeidsgiver har sagt meg opp. Kan de nekte meg å stå i stilling?

Kunder i krise

– Jeg husker de gode tilbakemeldingene best. Når jeg løser en sak med en kunde, så er det noen som er så lettet at de begynner å gråte i telefonen, og sier «Å gud, jeg gruet meg til å ta denne samtalen, du reddet dagen min».

Det er mange som kvier seg og utsetter den telefonen til banken. Økonomi er et sensitivt tema for mange, men Arnesen mener det ikke burde være det.

– Jeg tror ikke det er en eneste sak vi ikke har klart å løse på en eller annen måte. Hvis noen ikke klarer å betjene et lån, så må vi jo bare hjelpe dem. Er det ting som haster, så gjør vi det vi kan med en gang.

Mye lest: En halvtime for lenge på jobb kan koste Robert og kollegene dagpengene fra Nav

ESSENSIELT: Kaffe hører med når kontorjobbens utfordringer skal knekkes.

ESSENSIELT: Kaffe hører med når kontorjobbens utfordringer skal knekkes.

Anita Arntzen

Arnesen forteller at hun alltid prøver å være ærlig med kundene sine, og hjelper dem på best mulig måte. «Er du sikker på at du klarer å nedbetale dette på tre måneder? Hva om vi setter opp seks måneder isteden?» spør hun. Alt skal gjøres ordentlig, og etter protokollen.

Jobbsøking: Hvordan skriver jeg en god jobbsøknad og CV?

Familiens finansrådgiver

Arnesen kommer fra en familie som er flinke med penger. Foreldrene hennes jobbet alltid mye, og brukte lite penger. Selv er hun litt mer glad i å bruke penger, men prøver å hjelpe sine egne døtre med de viktigste økonomiske valgene.

– Jeg er nok litt rådgiver for ungene. Men jeg prøver bare å få dem til ikke å gjøre de samme feilene som vi gjorde da vi var unge.

Hun mener det er viktig å nye livet uten å stresse med økonomi. Man må kose seg, og gjerne låne penger, men ikke mer enn det du kan betale tilbake.

Her er Arnesen sine tre beste råd om å ta lån:

1. Ikke lån mer enn du klarer å betale tilbake, med din inntekt og ditt forbruk.

2. Sett av penger til pensjonssparing.

3. Prøv å spar litt hver måned, slik at du har en buffer hvis det skulle skje noe.

Slik kan du bli kunderådgiver i bank:

De fleste banker søker medarbeidere med utdanning innen økonomi eller finans på høgskole- eller universitetsnivå. Dette kan for eksempel være en bachelor eller en master innen økonomi. Likevel kan man i teorien gå rett fra videregående til en jobb på kundesenter i bank.

(Kilde: Utdanning.no)

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
06.04.2021
07:00
06.04.2021 13:07Mest lest

UVENTET SYK: Ann Jeanette Westrum er regiontillitsvalgt i renholdsbedriften ISS og har i flere år hjulpet andre med tvister om blant annet lønn. Nå har hun selv fått erfare hvordan det er å bli syk og avhengig av systemet.

UVENTET SYK: Ann Jeanette Westrum er regiontillitsvalgt i renholdsbedriften ISS og har i flere år hjulpet andre med tvister om blant annet lønn. Nå har hun selv fått erfare hvordan det er å bli syk og avhengig av systemet.

Glen Musk

Ann Jeanette ble operert i hjernen. Så startet Nav-problemene

FØLES VELFORTJENT OG GODT: Koordinator Kamilla Bloch (midten) øker timelønna med 25 kroner, mens lagerarbeider Bahlbi Hbtzgi får et tillegg på 14 kroner per time.  – En viktig lagseier, og vi legger ikke skjul på at det føles velfortjent og godt. For det jobbes målrettet og godt her hver eneste dag, sier Gry Jansen i Fagforbundet Post og finans (t.v.).

FØLES VELFORTJENT OG GODT: Koordinator Kamilla Bloch (midten) øker timelønna med 25 kroner, mens lagerarbeider Bahlbi Hbtzgi får et tillegg på 14 kroner per time. – En viktig lagseier, og vi legger ikke skjul på at det føles velfortjent og godt. For det jobbes målrettet og godt her hver eneste dag, sier Gry Jansen i Fagforbundet Post og finans (t.v.).

Alf Ragnar Olsen

Lagerarbeiderne tjente 60.000 mindre enn kollegaene i Posten. Nå har de blitt hørt

Rowena Queja og kollegene i Ecura hjemmetjenester i Oslo har fått et solid lønnshopp.

Rowena Queja og kollegene i Ecura hjemmetjenester i Oslo har fått et solid lønnshopp.

Idun Teeuwen

Tidenes lønnshopp: Helsefagarbeider Rowena får 56.000 kroner mer i lønn

Leder i LO Stat, Egil André Aas, krever kronetillegg ved årets lønnsoppgjør i Staten. Her ved oppstarten av lønnsforhandlingene i 2020.

Leder i LO Stat, Egil André Aas, krever kronetillegg ved årets lønnsoppgjør i Staten. Her ved oppstarten av lønnsforhandlingene i 2020.

Ole Palmstrøm

LO Stat vil ha slutt på at de høytlønte alltid kommer best ut: – Nå må staten ta ansvar for alle statsansatte

Fra oppstart av KS-forhandlingene i 2019. Den gang man hilste med et håndtrykk. KS' forhandlingsleder Tor Arne Gangsø (midten) og LO kommune forhandlingsleder Mette Nord (t.h.)

Fra oppstart av KS-forhandlingene i 2019. Den gang man hilste med et håndtrykk. KS' forhandlingsleder Tor Arne Gangsø (midten) og LO kommune forhandlingsleder Mette Nord (t.h.)

Eirik Dahl Viggen

390.000 ansatte i Kommune-Norge skal få ny lønn. Her er kravene

SV-leder Audun Lysbakken, Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum og Ap-leder Jonas Gahs Støre side om side i partilederdebatt.

SV-leder Audun Lysbakken, Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum og Ap-leder Jonas Gahs Støre side om side i partilederdebatt.

Stortinget

Så mange Ap-velgere ønsker regjering uten SV

SEIER: Retten ga Adrian Dumitrescu oppreising og erstatning, og kjente oppsigelsen av ham ugyldig.

SEIER: Retten ga Adrian Dumitrescu oppreising og erstatning, og kjente oppsigelsen av ham ugyldig.

Eivind Senneset

Dom i retten: Oppsigelsen av klubbleder Adrian var både feilaktig og usaklig

Anne Enger var Sp-leder ved valget i 1997, da Senterpartiet kollapset på oppløpet. Verken hun eller dagens partileder, Trygve Slagsvold Vedum, tror det samme vil skje igjen. (Arkivfoto)

Anne Enger var Sp-leder ved valget i 1997, da Senterpartiet kollapset på oppløpet. Verken hun eller dagens partileder, Trygve Slagsvold Vedum, tror det samme vil skje igjen. (Arkivfoto)

Jan-Erik Østlie

Forrige gang Senterpartiet fløy høyt kollapset partiet på oppløpet. Hva skjedde?

MELLOMOPPGJØRET: – Med et historisk godt resultat for Posten Norge i fjor, forstår jeg godt at medlemmene hadde forventninger foran årets mellomoppgjør, sier Gerd Øiahals (t.h) sammen med Marius Antonsen Weisæt, Hans Fredrik Danielsen og Jaqueline Hopkinson.

MELLOMOPPGJØRET: – Med et historisk godt resultat for Posten Norge i fjor, forstår jeg godt at medlemmene hadde forventninger foran årets mellomoppgjør, sier Gerd Øiahals (t.h) sammen med Marius Antonsen Weisæt, Hans Fredrik Danielsen og Jaqueline Hopkinson.

Alf Ragnar Olsen

Postansatte fikk styrket kjøpekrafta. Så mye øker lønna

Wegard Harsvik har skrevet boka «Arven etter Erna».

Wegard Harsvik har skrevet boka «Arven etter Erna».

Jan-Erik Østlie

Wegard Harsvik i fersk bok: «Arven etter Erna» er en kuttliste på 43 milliarder

I snitt har ledere og akademikere fått mer i lønnsøkning de siste 16 årene enn 88 prosent av de kommuneansatte.

I snitt har ledere og akademikere fått mer i lønnsøkning de siste 16 årene enn 88 prosent av de kommuneansatte.

Simen Aker Grimsrud

Ledere og akademikere har vært lønnsvinnere de siste 16 årene i kommunene

TAKKSAM: Polske arbeidstakarar bør hugse forbundet sin innsats, meiner verftsarbeidar Ryszard Jankowski.

TAKKSAM: Polske arbeidstakarar bør hugse forbundet sin innsats, meiner verftsarbeidar Ryszard Jankowski.

Privat

Etter tre månader utan inntekt, kan polske Ryszard endeleg få korona-lønna inn på konto

Iselin Nybø

Iselin Nybø

NFD / Øyvinn Myge

Staten selger Ambita for nesten 1 milliard kroner

Torgeir Knag Fylkesnes

Torgeir Knag Fylkesnes

Jo Straube / SV

Stortinget har vedtatt startskuddet for Nord-Norgebanen

Hvem skal plukke jordbær her til lands? Det skaper debatt på Stortinget.

Hvem skal plukke jordbær her til lands? Det skaper debatt på Stortinget.

Håvard Sæbø

Krangel om jordbærplukkere: – Helt sjokkert over Bollestad

Det blir feriepenger på dagpenger, men hvem som skal få det og hvor mye, er fortsatt i det blå – eller det rødgrønne for den saks skyld.

Det blir feriepenger på dagpenger, men hvem som skal få det og hvor mye, er fortsatt i det blå – eller det rødgrønne for den saks skyld.

Emmie Olivia Kristiansen

Hvem skal få feriepenger på dagpenger og hvor mye? Sjekk summene

Kommentar

(Illustrasjonsfoto)

(Illustrasjonsfoto)

Tri Nguyen Dinh

«Hva er en rettferdig sykepleierlønn?»

Trygt arbeid til alle. Det er jobb nummer én for Ap og leder Jonas Gahr Støre.

Trygt arbeid til alle. Det er jobb nummer én for Ap og leder Jonas Gahr Støre.

Jan-Erik Østlie

Se lista: Her er de viktigste vedtakene fra Aps landsmøte

NORDKAPP: Finnmarks reiseliv ble hardt rammet av koronatiltakene.

NORDKAPP: Finnmarks reiseliv ble hardt rammet av koronatiltakene.

Tormod Ytrehus

Ti tiltak fra Fellesforbundet for å gjenreise reiselivet

Hørselen til Trine Strømnes har blitt dårligere med årene.

Hørselen til Trine Strømnes har blitt dårligere med årene.

Anita Arntzen

Støy på jobben tok hørselen fra Trine. Nå advarer hun yngre kolleger


Flere saker