JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
VIL TJENE MER: Knut Knutsen (f.v.), Captain Blåseropptil Storm og Amphai Yodchiangkham bekrefter at misnøyen er stor blant de ansatte ved Berger-terminalen.

VIL TJENE MER: Knut Knutsen (f.v.), Captain Blåseropptil Storm og Amphai Yodchiangkham bekrefter at misnøyen er stor blant de ansatte ved Berger-terminalen.

Alf Ragnar Olsen

Misnøye i Bring Warehousing:

Kolleger i Posten får 62.000 kroner mer for samme jobb. Nå advarer tillitsvalgt mot personalflukt

Bring Warehousing går så det suser. Men lave lønninger gir personalflukt.18.12.2020
07:00
18.12.2020 08:02

alf@lomedia.no

– Hele én av fem har sluttet i år. Lønningene må opp, sier tillitsvalgt Captain Storm.

Kollegene i morselskapet Posten får 62.000 kroner mer i året for samme jobb.

Hos Bring Warehousings terminal på Skedsmokorset i Viken har mange store norske nettbutikker og bedrifter sine lagre. Økt netthandel under pandemien har ført til hektiske arbeidsdager for de ansatte.

Captain Blåseropptil Storm er tillitsvalgt ved Berger-terminalen. Han slår alarm om lønnsnivået i bedriften.

Mister kompetanse til konkurrentene

Storm forklarer at bedriften har en ekstremt høy turnover av personell. Han mener det skyldes det lave lønnsnivået.

Lønna i bedriften ligger langt bak sammenlignbare aktører, inkludert lønna i morselskapet Posten.

– Voldsom gjennomtrekk av personell gjør at unødvendig mye tid går med å lære opp nytilsatte – hele tiden. Samtidig mister vi kompetanse til konkurrentene. Det kan ikke fortsette, sier han.

Captain Storm sier tendensen har vært negativ i lang tid.

– I 2019 sluttet én av seks her på Berger. I 2020 er det enda verre. Til nå har over 20 ansatte sluttet i år, av rundt 100, altså cirka 20 prosent. Dette viser med all tydelighet at folk ikke anser dette som en arbeidsplass de kan ha på lang sikt. Så fort de får en bedre betalt jobb, slutter de. Det bør arbeidsgiver se på som et alvorlig problem og ta grep for å snu, mener Storm.

Denne skaper debatt: Postkontoret i Harstad har stor pågang, men må likevel stenge: – Det skjer alt for tidlig

(Saken fortsetter under bildet)

MISNØYE: Knut Knutsen (t.v.), Amphai Yodchiangkham og tillitsvalgt Captain Blåseropptil Storm sier personalflukten fra Bring Warehousings terminal på Berger oppleves som dramatisk.

MISNØYE: Knut Knutsen (t.v.), Amphai Yodchiangkham og tillitsvalgt Captain Blåseropptil Storm sier personalflukten fra Bring Warehousings terminal på Berger oppleves som dramatisk.

Alf Ragnar Olsen

For uten erfaring og kontinuitet synker kvaliteten på tjenestene som leveres til oppdragsgivere og kunder.

Captain Storm har som tillitsvalgt hatt samtaler med flere som har forlatt bedriften. Han forteller om tydelige tilbakemeldinger.

– Dårlig lønn, langt under konkurrentene, er hovedårsaken. I tillegg mangler vi et rettferdig lønnssystem basert på en ansiennitetsstige. I stedet har enkelte forhandlet personlige tillegg. Såkalte trynetillegg brukes, en struktur som aldri har fungert bra for å skape trivsel, transparens, samhold og likeverd. Folk føler det svært urettferdig, påpeker han.

Mye lest: Postbud Gøran vet ikke lenger når han er ferdig på jobb

Ville gå til streik

Både gjennom uravstemningen etter lønnsoppgjøret – der medlemmene i Warehousing stemte nei og ville streike – og i en egen underskriftskampanje, er misnøyen med situasjonen tydeliggjort. Storm har fått gehør hos ledelsen for at de etter nyttår må ta grep for å øke lønningene. Men er bekymret for at arbeidsgiver ikke vil gjøre tilstrekkelig.

– Folk skjeler til Posten. Det er naturlig – de er morselskapet vårt. Der får de ansatte alltid mer enn det folkene her i Warehousing får i lønnsoppgjørene. For hvert eneste lønnsoppgjør øker forskjellene, og følelsen folk har av å bli urettferdig behandlet, forsterkes, sier han.

Tallenes tale er klar. Storm bruker terminalarbeidere som eksempel.

– De gjør tilnærmet samme jobb i Warehousing som hos Posten. Men hos oss er startlønna for en 18-åring 331.600 kroner, mens 18-åringen ville fått 393.000 kroner for samme jobb hos Posten. Etterslepet er altså på cirka 62.000 kroner i året. At vi mangler en ansiennitetsstige gjør tingene enda verre. Ansatte i Posten nyter godt av det, og har en mye bedre lønnsutvikling. Hos oss har vi faktisk folk som etter tolv år i Warehousing tjener mindre enn startlønna for en 18-åring i Posten! sier han oppgitt.

Storm håper ledelsen skjønner alvoret, og at det må et ekstraordinært lønnsløft til for å stanse personellflukten fra selskapet.

Samtidig som Bring Warehousing «lekker kompetanse», er dette et satsingsområde for Posten Norge. Et felt hvor morselskapet ønsker å investere.

– Årsaken er ganske logisk. Hver pakke som produseres her på terminalen representerer inntekter for morselskapet. For det er Posten som tar seg av sendingene. I lys av dette føler folk det blir veldig feil at de som gjør samme jobb i morselskapet skal tjene langt over 60.000 kroner mer, gjentar Storm.

Tungt år: Alle postansatte får 5000 kroner i «korona-bonus»

– Veldig, veldig skuffet

Driftskoordinator Dag Harberg har jobbet i bransjen siden 1989. Han ble med inn i Posten og Bring da selskapet ble kjøpt opp rundt årtusenskiftet.

– Det har skjedd mye siden da. Dessverre har utviklinga gått den gærne veien. Tidligere var det små avdelinger som driftet seg selv. Uten store investeringer. Det var god inntjening og gode betingelser. Alle fikk stort sett greit betalt. Så har det vært omorganiseringer. Jeg måtte søke på jobben min to ganger. Alt av julekurver, julegaver og goder er borte – og lønnsnivået er for lavt. Det får folk til å slutte. Senest i dag fortalte en kollega at han slutter. Folk tjener mye bedre andre steder, derfor fortsetter flukten. En ansiennitetsstige er også viktig, tilføyer Harberg.

Posten må oppbemanne: 600 vikarer og midlertidig ansatte skal redde jula

(Saken fortsetter under bildet)

FEIL VEI: – Jeg har jobbet i bransjen lenge, og synes mange ting har utviklet seg i feil retning, sier transportkoordinator Dag Harberg. Her sammen med tillitsvalgt Captain Storm (t.h.).

FEIL VEI: – Jeg har jobbet i bransjen lenge, og synes mange ting har utviklet seg i feil retning, sier transportkoordinator Dag Harberg. Her sammen med tillitsvalgt Captain Storm (t.h.).

Alf Ragnar Olsen

På naboavdelingen treffer vi lagermedarbeider Amphai Yodchiangkham. Hun er enig i at lønnsnivået må opp.

– Jeg har jobbet her seks år nå og trives. Men vi er mange som ble veldig, veldig skuffet da resultatet av lønnsoppgjøret kom. Siden forrige oppgjør hadde vi håpet på et skikkelig lavlønnstillegg denne gangen. Det som kom, hjalp ikke. Forskjellene øker bare, sier hun oppgitt.

Yodchiangkham opplever svekket kjøpekraft. Aktiviteter, klær og utstyr til barna blir bare dyrere og dyrere.

– Lønna er så lav at jeg i praksis tvinges til å ta mest mulig overtid for å ha en levelig lønn. Det er ikke bra å ha det slik, sier Yodchiangkham.

Både kunder og ansatte er i villrede: – Hæ? Skal Trondheim postkontor legges ned?

– Det er pengene man lever av

Kollega Knut Knutsen nikker gjenkjennende.

– Vi skulle så gjerne sett et skikkelig lønnsløft. Det er ikke til å stikke under stol. Det er tross alt pengene man lever av. I butikkene går prisene opp, mens lønna står i ro. Lønnstilleggene har nesten ikke vært nevneverdige, dessverre, sier han.

Det samme inntrykket sitter kollega Ferdinand Barrera igjen med. Han er lagermedarbeider på avdelingen rundt hjørnet. Barrera har jobbet på Berger-terminalen i snart sju år.

– Dette er en bra arbeidsplass, på grunn av folkene her, men lønna er altfor lav. Det må komme et skikkelig lønnsløft og en ansiennitetsstige, slik at de som blir, føler seg verdsatt. Det bør være verdifullt for bedriften, som da sparer penger på mindre opplæring, sier Barrera.

(Saken fortsetter under bildet)

LAVTLØNNET: Sousa Helsio (f.v.) og Ferdinand Barrera trives og jobber gjerne mye, men er helt enig i at Bring Warehousing ligger for lavt lønnsmessig.

LAVTLØNNET: Sousa Helsio (f.v.) og Ferdinand Barrera trives og jobber gjerne mye, men er helt enig i at Bring Warehousing ligger for lavt lønnsmessig.

Alf Ragnar Olsen

Som andre føler han seg nærmest tvunget til å jobbe mye overtid, for å ha en anstendig lønn. Men arbeidspresset har gitt ham kronisk belastningsskade i skulderen.

– Det må jeg trolig bare leve med, men lønna er noe annet. Det er urettferdig når trynetillegg gjør at vikarer her tjener mer enn meg som har sju års erfaring. Det blir feil, sier Barrera.

Svært betenkelig, sier tillitsvalgt: Postansatte utsettes for ulovlig støy og må sjekkes for hørselsskader

Ledelsen: – Tar signalene på alvor

Tillitsvalgt Captain Blåseropptil Storm bekrefter at streikelysten var stor.

– Medlemmene ville gjerne streiket for bedre lønn, men måtte skuffet føye seg etter flertallet i forbundet, som stemte ja til forhandlingsresultatet. Når streik ikke ble en mulighet, håper vi på bred støtte og forståelse for vårt krav om et ekstraordinært lønnsløft, sier han.

Ifølge administrerende direktør Stefan Einarson i Bring Warehousing sluttet rundt én av åtte ansatte i 2019, men medgir at frafallet ved Bring-terminalen er høyere.

Einarson er enig i at det er problematisk at så mange slutter i bedriften og signaliserer vilje til å gjøre noe.

– Jeg kan ikke diskutere detaljer nå, men vi tar signalene på alvor. Vi har dialog med Fagforbundet og flere for å sikre at tiltak og grep skal treffe, sier Einarson.

Han medgir at erfaring og kompetanse er viktig for å levere høy kvalitet til oppdragsgivere og kunder.

– Forstår du ansattes misnøye med lønnsnivået og mangelen på en ansiennitetsstige?

– Ja, jeg kan forstå det. Vi har spesielt en lav minstelønn. Vi har økt denne noe to år på rad, men må vurdere praksisen mer helhetlig foran mellomoppgjøret. Vi har besluttet å innføre en ansiennitetsstige til mellomoppgjøret i april. Det tror vi vil ha effekt, sier Einarson.

Når det gjelder størrelsen på de ekstraordinære tiltakene sier Einarson dette:

– Det er vanskelig å konkurrere med vilkårene fra tariffen i Posten. Vi skal ikke være lønnsledende, men skal tilby transparente og rimelige vilkår, og et attraktivt og sikkert arbeidsmiljø, sier Einarson.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
18.12.2020
07:00
18.12.2020 08:02Mest lest

Alf Jørgen Schnell og Ninthu Paramlingam i kollektivet Reduser Husleia mener mange lever i uverdige boforhold på leiemarkedet. Bildet innfelt er hentet fra annonsen det et kott med skyvedører tilbys for 6.200 kroner måneden.

Alf Jørgen Schnell og Ninthu Paramlingam i kollektivet Reduser Husleia mener mange lever i uverdige boforhold på leiemarkedet. Bildet innfelt er hentet fra annonsen det et kott med skyvedører tilbys for 6.200 kroner måneden.

Ida Bing og husleie.no

Dette «klesskapet» ble leid ut for 6.200 kroner i måneden: – Leiemarkedet blir bare verre og verre

SYKEMELDT: Da kollegaene ble permittert stoppet også bedriften å betale sin del av sykelønna til Frank Robert Neerland.

SYKEMELDT: Da kollegaene ble permittert stoppet også bedriften å betale sin del av sykelønna til Frank Robert Neerland.

Aina Fladset

Frank Robert ble fratatt sykelønn da bedriften permitterte ansatte: – Overraskende

SAKSØKER: Hege Berit Østgård er blant de 231 Industri Energi-medlemmene som går til gruppesøksmål mot Aker BP.

SAKSØKER: Hege Berit Østgård er blant de 231 Industri Energi-medlemmene som går til gruppesøksmål mot Aker BP.

Jan Inge Haga

Hege Berit fikk hakeslepp da bedriften ville fjerne sluttpakken: – Respektløst overfor oss ansatte

TOK KAMPEN: Ann–Helen Pettersen (til venstre) og Randi Stenersen Rasmussen gikk til sak mot arbeidsgiveren da de ble sagt opp som flyplassvektere på Flesland. Nå gir Securitas dem nye jobber i konsernet.

TOK KAMPEN: Ann–Helen Pettersen (til venstre) og Randi Stenersen Rasmussen gikk til sak mot arbeidsgiveren da de ble sagt opp som flyplassvektere på Flesland. Nå gir Securitas dem nye jobber i konsernet.

Paul S Amundsen

Vekterne Ann-Helen og Randi gikk til sak mot arbeidsgiver og reddet både jobben og AFP

Ole Palmstrøm

Permitterte får dagpenger til 1. oktober. Men det blir ikke feriepenger på dagpenger

– Nå skal vi ta oss råd til å besøke den chilenske familien til mannen min så fort det blir forsvarlig å reise, sier Elisabeth Bøckman.

– Nå skal vi ta oss råd til å besøke den chilenske familien til mannen min så fort det blir forsvarlig å reise, sier Elisabeth Bøckman.

Per Flakstad

Vant i retten: Nå får Elisabeth høyere pensjon og råd til å besøke mannens familie

Erik Knudsen er fortvilet over beskjeden han fikk fra kommunen rett før jul.

Erik Knudsen er fortvilet over beskjeden han fikk fra kommunen rett før jul.

Amanda Iversen Orlich/Dagsavisen

Erik mister 9.000 kroner i støtte og kan havne på gata

Håvard Sæbø

Arbeidstilsynet sladder lønna på underbetalte arbeidere. Nå må Røe Isaksen svare på hvorfor

Kjersti Stenseng

Kjersti Stenseng

Jan-Erik Østlie

Arbeiderpartiet har mistet over 5.000 medlemmer

(Illustrasjonsfoto)

(Illustrasjonsfoto)

pressefoto, WizzAir.com

Wizz Air-ansatte i Norge er beskyttet av arbeidsmiljøloven, fastslår Luftfartstilsynet

Forbundsleder i Fellesforbundet, Jørn Eggum.

Forbundsleder i Fellesforbundet, Jørn Eggum.

Jan-Erik Østlie

Regjeringens nye veiselskap kan bli lagt ned. Fire LO-forbund mener det holder med Statens vegvesen

Afaransis Yassin (28) har ingen mulighet til å få økonomisk støtte fra familiemedlemmer. Da blir det nesten umulig å komme inn på boligmarkedet, mener hun.

Afaransis Yassin (28) har ingen mulighet til å få økonomisk støtte fra familiemedlemmer. Da blir det nesten umulig å komme inn på boligmarkedet, mener hun.

Ida Bing

Afaransis (28) får ikke økonomisk hjelp hjemmefra: – Jeg er sjanseløs på boligmarkedet

Meieriansatte får 50 øre i generelt tillegg fra 1. mai i år. Enigheten i lønnsoppgjøret omfatter rundt 2.500 NNN-medlemmer.

Meieriansatte får 50 øre i generelt tillegg fra 1. mai i år. Enigheten i lønnsoppgjøret omfatter rundt 2.500 NNN-medlemmer.

Jan-Erik Østlie

Meieriansatte får ny lønn: Her er resultatet

Tormod Ytrehus

Klubbleder Adrian fikk sparken. Nå får han penger fra LO for å ha noe å leve av fram til rettssaken starter

Debatt

LO og forbundene våkne opp av dvalen og svinge pisken slik at tillitsvalgte og medlemmer våkner opp?, spør Arne Eide.

LO og forbundene våkne opp av dvalen og svinge pisken slik at tillitsvalgte og medlemmer våkner opp?, spør Arne Eide.

Jan-Erik Østlie

«Har LO vendt Arbeiderpartiet ryggen?»

Colourbox.com

Lærere har ikke fått overtidsbetalt under pandemien. Over halvparten har vurdert ny jobb

 Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum

Jan-Erik Østlie

Sp lover norsk vaksineproduksjon

Bent Høie

Bent Høie

Leif Martin Kirknes

Skjenkereglene endres: – For tidlig, mener Bent Høie

HOVEDTILLITSVALGT: Lærer Christian Holstad Lilleng ble fratatt 6.000 i lønn ved tap av funksjonstillegg etter kommunesammenslåing mellom kommunene Haram og Ålesund. Han nekter å godta kuttet.

HOVEDTILLITSVALGT: Lærer Christian Holstad Lilleng ble fratatt 6.000 i lønn ved tap av funksjonstillegg etter kommunesammenslåing mellom kommunene Haram og Ålesund. Han nekter å godta kuttet.

Privat

Lønnskutt for lærere: Viktig møte avgjør

Bjørn Inge Bergestuen/Frp

Frp skeptisk til feriepenger for dagpenge-mottakere


Flere saker