JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Repparfjord og Førdefjorden:

– Det er kjipt at Agder Ap, som er så langt unna Finnmark, legger opp til en omkamp om fjorddeponi

Øystein Sedolf Pedersen er både gruvearbeider og Ap-politiker i Finnmark. Han mener en eventuell omkamp om fjorddeponi vil bli fatal for fremtidens gruvedrift.
Øystein Sedolf Pedersen er hovedtillitsvalgt i Stjernøy Nefalinarbeiderklubb, og tillitsvalgt for 250 arbeidere i Sibelco-konsernet, spredt over hele landet. Han sitter også i kommunestyret i Alta, og tiltrer styret i Alta Arbeiderparti.

Øystein Sedolf Pedersen er hovedtillitsvalgt i Stjernøy Nefalinarbeiderklubb, og tillitsvalgt for 250 arbeidere i Sibelco-konsernet, spredt over hele landet. Han sitter også i kommunestyret i Alta, og tiltrer styret i Alta Arbeiderparti.

Ole Palmstrøm

ane.borrud@lomedia.no

Første helga i mars vedtok Agder Arbeiderparti at de vil ha forbud mot fjorddeponi Repparfjord i Finnmark og Førdefjorden i Sogn og Fjordane, samtidig som Ap Vestland snudde om fjorddeponi i Førdefjorden, og vedtok at: «Det innvilga utsleppsløyvet for deponering av gruveavfall i Førdefjorden må vurderast på ny.»

Begge gruveprosjektene har fått utslippstillatelse til fjorddeponi. Nordic Mining til Førdefjorden i 2015, og Nussir til Repparfjord i 2016. Etter at Nussir fikk driftstillatelsen på plass i midten av februar i år, har debatten om gruvedrift og fjorddeponi rast.

– Kvalsund Ap har sagt ja til oppstart av Nussir. Hammerfest Ap har sagt ja. Finnmark Ap har sagt ja. I Alta Ap har det vært en splittelse, men lederen støttet Nussir. Det er utrolig kjipt at Agder Arbeiderparti, som er så langt unna Finnmark, legger opp til en omkamp om fjorddeponi i Repparfjord sier Øystein Sedolf Pedersen.

Han er hovedtillitsvalgt i Stjernøy Nefalinarbeiderklubb, og tillitsvalgt for 250 arbeidere i Sibelco-konsernet, spredt over hele landet. Han sitter også i kommunestyret i Alta, og tiltrer styret i Alta Arbeiderparti.

Fikk du med deg denne? Nesten 40 yrkesgrupper jobber sammen i gruvebedriften Sibelco på en øy i Finnmark. Alle får samme lønn

– Debatten har vært tung å lese

Pedersen reagerer både som gruvearbeider, Ap-politiker og finnmarking.

– Debatten har vært tung å lese. Det går mye på følelser og det er fritt spillerom til å mene mye uten å dokumentere påstandene. At laksen vil dø, at du vil forgifte en fjord til all framtid, og at det vil bli store utslipp av kobber til fjorden. Det stemmer ikke!

Gruvearbeideren understreker hvor viktig det er at hver enkelt utslippstillatelse blir behandlet for seg.

– Det kan hende at i en annen fjord så er ikke sjødeponi egna. Men Repparfjorden er utredet. Og der fremkommer det av konsekvensutredningen at det er forsvarlig i henhold til miljøet.

Han ber deponimotstanderne ta en tur til Nikkel, den russiske nabobyen til Kirkenes.

– Der ser du hvor lite miljøet og mennesker kan bety. At de kan si nei til gruvedrift i Norge er helt uforståelig. Der er det greit men ikke her.

Følg oss på Facebook

Stolt gruvearbeider

Pedersen er gruvearbeider i tredje generasjon. Han har jobbet 35 år på Stjernøy utenfor Alta, der det utvinnes nefelinsyenitt, som blant annet brukes i glass- og porselensindustrien. Datteren hans jobber også i gruva, og er fjerde generasjons gruvearbeider.

– Jeg har alltid vært stolt av yrket mitt. Nå tør jeg nesten ikke å fortelle at jeg jobber i gruvenæringa. Når vi gjør noe som er så positivt, så er det sårt å bli angrepet, sier han.

For mineralene som gruvenæringa utvinner, dem trengs, understreker han. Det gjelder også kobber, som skal utvinnes i Kvalsund.

Arbeidsplassene som følger med er også viktige.

– Da jeg var ung var Kvalsund en livskraftig bygd. Nå er det fraflyttingstruet. Klarer du å skape arbeidsplass til ungdommen så blir dem. Arbeidsplasser er gull verdt!

Han kjøper ikke argumentet at det er så lav arbeidsledighet i Kvalsund at det ikke er behov for flere arbeidsplasser.

– Det er som å si at stagnasjon er det beste. Folk flytter fra lokalsamfunn som ikke har arbeidsplasser, til vekstbyer i nord eller de flytter sørover. Mangel på arbeidsplasser i fører til økt sentralisering. Og det er ikke det som er Arbeiderpartiet sin politikk i alle fall. Arbeiderpartiet jobber for vekst i distriktene, argumenterer han.

Få nyhetsbrev fra Arbeidsmanden

Nefalinarbeiderklubben skrev leserinnlegg

Stjernøy Nefalinarbeiderklubb har sendt leserinnlegg til Altaposten og Arbeidsmanden, der de kort oppsummert sier ja til oppstart av Nussir, ja til å ta ansvar i et globalt perspektiv og ja for en forsvarlig HMS innen gruvedrift (se faktaboks).

– Hvorfor sendte dere innlegget?

– Det var rett og slett at vi som klubb så at det var fritt spill for alle med følelser. Hele klubbstyret sa at vi må gi et motsvar. Og jeg synes at vi som fagforening som har peiling på gruvedrift har vært for lite i media!

Han forteller om en oppgitt stemning på pauserommet over debatten.

– Gruvearbeiderne er ikke sinte, men oppgitte over at kunnskapen er så lav om gruvedrift.

– Omkamp vil skape en uholdbar situasjon

Øystein Sedolf Pedersen regner ikke med at Agder Arbeiderparti vil få flertall på Arbeiderpartiet sitt landsmøtet om forbud mot fjorddeponi Repparfjord og Førdefjorden. Men han misliker sterkt forsøkene på omkamp.

– Hvis nå Arbeiderpartiet skulle vedta at de vil ta en omkamp om fjorddeponi, så vil det være helt fatalt for Nussir som nå leter etter investorer. Og ikke bare Nussir. Det vil være å legge lokk på all oppstart av gruvedrift i Norge i veldig lang tid fremover, sier han.

Han mener prosessene med å starte opp mineralutvinning her til lands er mer enn lange nok i utgangpunktet.

– Enda en omkamp vil skape en situasjon der investorene ikke lenger ser til Norge. Det vil skape en uholdbar situasjon, slår han fast.

Men gruvearbeideren tror at det blir gruvedrift i Kvalsund, og at Nussir kommer til å få aksept på kort tid.

– Si at det skjer det som miljøvernerne sier. Da får Nussir ikke lov å fortsette gruvedriften. Men det er ikke det som kommer til å skje. Jeg tror at Nussir kommer til å få et godt renommé som en seriøs, langsiktig og sikker arbeidsplass. Sånn som vi på Stjernøy har, avslutter han.

Les også:

Er kobber viktig for det grønne skiftet? Her er ni spørsmål og svar om gruvedrift i Kvalsund

Gruvedirektør: – Nussir har tøffe ambisjoner om å bli en av de mest miljøvennlige gruvene i verden

Steinrøysa Norge er rene gullgruva

Kobbergruva i Kvalsund: Kvalsund vil at gruvearbeidere skal bosette seg i kommunen - bygger ny barnehage og skole

Leserinnlegget til Stjernøy Nefelinarbeiderklubb

Oppstart av Nussir i Repparfjord

Vi i Stjernøy Nefelinarbeiderklubb er glade for tillatelsen som er gitt for oppstart på Nussir og Ulveryggen.

Forekomsten i Kvalsund er viktig for verdiskaping, arbeidsplasser og for det grønne skiftet, og håper dagens vedtak også gir signal om en mer positiv innstilling til nye mineralprosjekter. Solceller, vindmøller, elbiler, smarttelefoner, batterier og strømledninger – alt krever mineraler. Nussir er en betydelig kobber-forekomst i Finnmark. Kobber trengs i alt som går på strøm, og etterspørselen er sterkt økende. En elbil inneholder for eksempel tre ganger så mye kobber som en konvensjonell bensin eller dieselbil.

Det forventes at det vil være nærmere 100-150 ansatte under drift, og da man i bergverk har en sysselsettingsfaktor på 3,6, vil det si ringvirkninger på ca. 540 arbeidstakere. Dette er stort for Kvalsund, Hammerfest og Alta. Det vil gi store ringvirkninger i Vest-Finnmark, og spesielt i Kvalsund. Det framkommer i media at disse vil være utlendinger som bor på brakker og vil ikke skatte til kommunen. Hvordan kan man tenke slik? Vi er godt kjent med gruver i Norge, og at det er bygd opp store lokalsamfunn rundt disse. Arbeidsmiljøloven åpner ikke opp for turnuser som gir mulighet for pendling under vanlig drift. At det vil være behov i en oppbyggingsfase, er naturlig og vil kunne gis en dispensasjon til.

Vi merker oss motstanden fra miljøsiden, og vi forstår at de reagerer mot dette. De er på en måte forpliktet til det. Mye av det man leser på sosiale medier baseres på følelser. Der henvises det til forskningsresultater og påstander om store miljøpåvirkninger. Ingen kan fremvise til dokumententasjon som underbygger uforsvarlige miljøskader i Kvalsund. Selv om deponering av avgangsmasser i sjø i Kvalsund er innenfor miljødirektoratets tillatelser, er ikke det sikkert at det er forsvarlig ved en annen lokasjon. Hvert tilfelle er unikt.

Globalt behov for kobber er stort, og at vi i Norge deltar i dette ansvaret er viktig i en solidarisk tanke. Når vi vet at kobber utvinnes andre plasser under uverdige forhold, er det vanskelig å lukke øynene for dette. Barnearbeid, dødsfall, fraværende verneutstyr, få begrensinger i henhold til miljø osv.

Skal vi godta at vårt forbruk av mobil, pc, strøm, vindmøller mm bare skal skje i disse landene.

Miljøkravene som er satt til Nussir er så streng at vi kan være trygg på at det vil være forsvarlig i et HMS syn. Nussir har som mål å bli en av verdens første gruver uten klimagasser.

Vi i Stjernøy Nefelinarbeiderklubb tilhører en bergverks bedrift i innløpet til Altafjorden, og på lik linje med mange fra oppdrettsnæringen, er det sårt å lese om hvordan oppfatning mang har til vårt stolte yrke. Vær så snill og støtt dere på faktabaserte uttalelser.

Vi sier JA til oppstart av Nussir

Vi sier JA til å ta ansvar i et globalt perspektiv

Vi sier JA for en forsvarlig HMS innen gruvedrift

Dette er en sak fra

Vi skriver om og for arbeidsfolk i blant annet anlegg, vakt, renhold, asfalt og bergverk.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse

Leserinnlegget til Stjernøy Nefelinarbeiderklubb

Oppstart av Nussir i Repparfjord

Vi i Stjernøy Nefelinarbeiderklubb er glade for tillatelsen som er gitt for oppstart på Nussir og Ulveryggen.

Forekomsten i Kvalsund er viktig for verdiskaping, arbeidsplasser og for det grønne skiftet, og håper dagens vedtak også gir signal om en mer positiv innstilling til nye mineralprosjekter. Solceller, vindmøller, elbiler, smarttelefoner, batterier og strømledninger – alt krever mineraler. Nussir er en betydelig kobber-forekomst i Finnmark. Kobber trengs i alt som går på strøm, og etterspørselen er sterkt økende. En elbil inneholder for eksempel tre ganger så mye kobber som en konvensjonell bensin eller dieselbil.

Det forventes at det vil være nærmere 100-150 ansatte under drift, og da man i bergverk har en sysselsettingsfaktor på 3,6, vil det si ringvirkninger på ca. 540 arbeidstakere. Dette er stort for Kvalsund, Hammerfest og Alta. Det vil gi store ringvirkninger i Vest-Finnmark, og spesielt i Kvalsund. Det framkommer i media at disse vil være utlendinger som bor på brakker og vil ikke skatte til kommunen. Hvordan kan man tenke slik? Vi er godt kjent med gruver i Norge, og at det er bygd opp store lokalsamfunn rundt disse. Arbeidsmiljøloven åpner ikke opp for turnuser som gir mulighet for pendling under vanlig drift. At det vil være behov i en oppbyggingsfase, er naturlig og vil kunne gis en dispensasjon til.

Vi merker oss motstanden fra miljøsiden, og vi forstår at de reagerer mot dette. De er på en måte forpliktet til det. Mye av det man leser på sosiale medier baseres på følelser. Der henvises det til forskningsresultater og påstander om store miljøpåvirkninger. Ingen kan fremvise til dokumententasjon som underbygger uforsvarlige miljøskader i Kvalsund. Selv om deponering av avgangsmasser i sjø i Kvalsund er innenfor miljødirektoratets tillatelser, er ikke det sikkert at det er forsvarlig ved en annen lokasjon. Hvert tilfelle er unikt.

Globalt behov for kobber er stort, og at vi i Norge deltar i dette ansvaret er viktig i en solidarisk tanke. Når vi vet at kobber utvinnes andre plasser under uverdige forhold, er det vanskelig å lukke øynene for dette. Barnearbeid, dødsfall, fraværende verneutstyr, få begrensinger i henhold til miljø osv.

Skal vi godta at vårt forbruk av mobil, pc, strøm, vindmøller mm bare skal skje i disse landene.

Miljøkravene som er satt til Nussir er så streng at vi kan være trygg på at det vil være forsvarlig i et HMS syn. Nussir har som mål å bli en av verdens første gruver uten klimagasser.

Vi i Stjernøy Nefelinarbeiderklubb tilhører en bergverks bedrift i innløpet til Altafjorden, og på lik linje med mange fra oppdrettsnæringen, er det sårt å lese om hvordan oppfatning mang har til vårt stolte yrke. Vær så snill og støtt dere på faktabaserte uttalelser.

Vi sier JA til oppstart av Nussir

Vi sier JA til å ta ansvar i et globalt perspektiv

Vi sier JA for en forsvarlig HMS innen gruvedrift