JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
TRAGEDIE FOR MANGE:  Distriktssekretær i Norsk Arbeidsmandsforbund avdeling 2 Oslo/Akershus, Eirik W. Næss, sier at hele saken er dypt tragisk for mange av forbundets medlemmer. – En ting er at lønn og feriepenger ikke har vært utbetalt. Men Nav i Italia har ikke fått det de trenger av dokumentasjon fra Condotte, så de som ikke har funnet seg ny jobb har heller ikke fått arbeidsledighetstrygd, forteller han.

TRAGEDIE FOR MANGE: Distriktssekretær i Norsk Arbeidsmandsforbund avdeling 2 Oslo/Akershus, Eirik W. Næss, sier at hele saken er dypt tragisk for mange av forbundets medlemmer. – En ting er at lønn og feriepenger ikke har vært utbetalt. Men Nav i Italia har ikke fått det de trenger av dokumentasjon fra Condotte, så de som ikke har funnet seg ny jobb har heller ikke fått arbeidsledighetstrygd, forteller han.

Tuva Maria Åserud

Bane Nor inngikk avtale med italiensk entreprenør

Anleggsarbeiderne har ikke fått lønn og feriepenger: – Condotte har stukket av fra regninga

En dom i forliksrådet pålegger Condotte å betale ut utestående lønn og feriepenger til 76 anleggsarbeiderne på Follobanen. Tre år etter at den italienske entrepenøren erklærte seg konkurs, har det fortsatt ikke skjedd noe.


31.08.2021
09:55
04.10.2021 14:49

ane.borrud@lomedia.no

– Her har Condotte bare stukket fra regninga, sier distriktssekretær Eirik W. Næss.

Da Bane Nor hevet kontrakten med det italienske entreprenørselskapet Condotte på Follobanen i januar 2018, ble arbeidet stoppet umiddelbart og anleggsarbeiderne sto brått uten lønn. Nå har forliksrådet dømt selskapet til å betale 76 anleggsarbeidere i Arbeidsmandsforbundet totalt 9,3 millioner kroner i utestående lønn og feriepenger. Det har de ikke gjort.

– Hele saken er dypt tragisk for mange av våre medlemmer. En ting er at lønn og feriepenger ikke har vært utbetalt. Men Nav i Italia har ikke fått det de trenger av dokumentasjon fra Condotte, så de som ikke har funnet seg ny jobb har heller ikke fått arbeidsledighetstrygd, forteller Eirik W. Næss, distriktssekretær i Norsk Arbeidsmandsforbund avdeling 2 Oslo/Akershus.

Han synes det er fælt at saken har tatt så lang tid.

– Det har fått store konsekvenser for mange av medlemmene våre personlig. Det er utrolig mange skjebner. Jeg får fortsatt 10 -15 meldinger hver dag av de italienske medlemmene våre. Det er tøft. Medlemmene forteller meg at de har brukt opp oppsparte midler som var tenkt til familie og pensjon, og flere har måttet låne penger for å klare seg.

2018: Bane Nor hever avtaler med konkurstruet selskap – viderefører Follobaneprosjektet selv

Italiensk byråkrati

At det har tatt så lang tid å få saken opp i forliksrådet, skyldes blant annet at en forliks-klage skal forkynnes for skyldnerne, det vil si Condotte.

At skyldnerne er et italiensk selskap, bød på problemer.

– Vi slet veldig med dette. Vi sendte klagen gang på gang, men det var ingen i Italia som kunne bekrefte at den var kommet fram. Til slutt måtte forkynnelsen ut i et lysningsblad. Da fikk vi regnet klagen som forkynt, og forliksrådet innkalte partene.

Men Condotte møtte ikke opp. Når en motpart ikke møter i forliksrådet og ikke har gyldig grunn, kan forliksrådet gi en fraværsdom, noe som skjedde i denne saken.

Condotte ble dømt til å betale det Arbeidsmandsforbundet krevde. Totalt sett ble bedriften dømt til å betale anleggsarbeiderne 9,3 millioner kroner i tapt lønn og feriepenger. Dommen ble forkynt i mai, og Condotte hadde to ukers frist til å betale kravene. Det har bedriften ikke gjort.

Regelen er at når den som er dømt av forliksrådet ikke betaler innen fristen, kan den som har krav på betaling få hjelp av namsmannen til å drive inn kravet. Ifølge Næss er det håpløst når selskapet ikke er norsk.

– Det er så å si umulig å drive inn disse pengene fra Italia, slår han fast.

Undersøkelse: Flertallet av oss mener at jernbanen blir dårligere med konkurranse

Italia godkjente ikke konkursen

I august 2018 begjærte Condotte seg selv konkurs i Italia. Men reglene for å kunne slå seg konkurs er annerledes i Italia enn i Norge. Det må godkjennes av styresmaktene. I Italia valgte styresmaktene heller å gå inn med en lånegaranti på 190 millioner euro, noe som ble godkjent av Europakommisjonen i desember 2018.

Dersom Condotte hadde gått konkurs, kunne anleggsarbeiderne på Follobaneprosjektet ha søkt om å få utbetalt lønn og feriepenger fra lønnsgarantifondet i Norge allerede i 2018.

Nå håper Næss at lønnsgarantifondet likevel vil utbetale det anleggsarbeiderne har til gode.

– Vi sendte inn krav til fondet innen fristen. Nå håper vi at lønnsgarantifondet, med utgangspunkt i dommen fra forliksrådet, vil betale medlemmene våre, sier han.

Selv om han ideelt sett mener det er feil at den norske stat skal betale det Condotte skylder arbeiderne sine.

– Vi mener at det er Condotte som skal betale det de skylder. Men det ser ut som om det er umulig å få til. Her har Condotte bare stukket fra regningen, slår han fast.

Næss mener det viser at det er veldig liten risiko for utenlandske selskap å gjøre forretninger i Norge.

– Vi kan ikke slå den norske delen av selskapet konkurs hvis de har opprettet det som et NUF. Vi måtte ha slått det italienske moderselskapet konkurs. Og det skjer ikke, bare fordi vi har et lønnskrav for 100 stykker.

Veidekke: Over halvparten av alle storkontrakter går til utenlandske entreprenører

Ingen lønnsforpliktelser i kontraktene

Klok av skade mener Næss at for å unngå å komme i en lignende situasjon i framtida, er det kontraktene som byggherre har med entreprenørene som er veien å gå.

– Man må se på hvilke forpliktelser og krav som settes i kontraktene, slår han fast.

I kontrakten Bane Nor hadde med Condotte, var det ingen forpliktelser for Condotte å betale ut lønn og feriepenger ved opphevelse av kontrakten.

– Vi har spilt inn til Bane Nor at det i kontraktsklausulene må ligge at garantisummen også dekker ubetalt lønn og feriepenger. Vi har mottatt signaler fra Bane Nor om at dette blir tatt inn i nye kontrakter. Det er i så fall veldig bra! Jeg tror at mange har lært mye av Condotte-saken, avslutter han.

Ikke med i nye kontrakter

Bane Nor skriver i en e-post til Arbeidsmanden at det ikke er vanlig, og forekommer så vidt de vet ikke, at byggherrer kjøper garantier for å dekke lønnskrav fra entreprenørers ansatte i tilfelle entreprenørene går konkurs.

– Dermed var dette ikke med i Bane Nors avtale med Condotte og det er ikke tatt inn i nye Bane Nor-kontrakter.

Bane Nor skriver at garantiene først og fremst skal sikre byggherre mot forsinkelser, feil og mangler ved leveransen.

– Vi synes det er beklagelig at det fortsatt er ubetalte krav etter Condottes arbeid for Bane Nor, og forstår at det kan være komplisert for tidligere ansatte å forholde seg til en administrasjon i Italia, der Condotte ble satt under konkursbeskyttelse. Her i Norge har vi det som heter statens lønnsgarantiordning som kan utløses ved konkurs og det blir viktig å få profesjonelle råd om hvordan man utløser krav under den norske ordningen.

Bakgrunn (sak fra 2016): Follobanen skulle redde sysselsettingen, men de store kontraktene gikk til utenlandske entreprenører

Condotte-saken i korte trekk:

• To av fem hovedkontrakter på byggingen av doble togspor mellom Oslo og Ski gikk til det italienske selskapet Societa Italiana Per Condotte Dacqua S.P.A (Condotte). De fleste av arbeiderne på de to prosjektene var italienere som dro nordover for å jobbe.

• Etter hvert viste det seg at Condotte hadde økonomiske problemer. Sommeren 2017 skyldte Condotte underentreprenører på Follobanen rundt 100 millioner kroner, og i januar 2018 ble det klart at selskapet kjempet mot konkurs.

• 8. januar 2018 begjærte selskapet konkursbeskyttelse for retten i Roma. Det innebar en sikkerhet mot å bli slått konkurs mens bedriften forhandlet med bankene som finansierer Condotte-konsernet.

• Torsdag 11. januar dro Bane Nor på hastemøte til den italienske hovedstaden. Fem dager etter ble det klart at selskapet fikk konkursbeskyttelse fram til 18. mai.

• 30. januar kom nyheten om at Bane Nor hevet avtalene med det konkurstruede selskapet.

• Den 16. juli sendte Condotte brev til retten i Roma om at de var insolvent og at de ville begjære åpning av konkurs den 17. juli.

• 12. desember 2018 godkjente Europakommisjonen Italias redningsplan for Condotte. https://www.globaltradealert.org/state-act/36292/italy-rescue-aid-to-condotte

• Bane Nor tapte 1,6 milliarder kroner på Condotte-kontraktene.

Åpningen av Follobanen er utsatt med et år, og skal etter planen åpnes i desember 2022. Utsettingen skyldes ifølge Bane Nor også utfordrende grunnforhold.

31.08.2021
09:55
04.10.2021 14:49

Condotte-saken i korte trekk:

• To av fem hovedkontrakter på byggingen av doble togspor mellom Oslo og Ski gikk til det italienske selskapet Societa Italiana Per Condotte Dacqua S.P.A (Condotte). De fleste av arbeiderne på de to prosjektene var italienere som dro nordover for å jobbe.

• Etter hvert viste det seg at Condotte hadde økonomiske problemer. Sommeren 2017 skyldte Condotte underentreprenører på Follobanen rundt 100 millioner kroner, og i januar 2018 ble det klart at selskapet kjempet mot konkurs.

• 8. januar 2018 begjærte selskapet konkursbeskyttelse for retten i Roma. Det innebar en sikkerhet mot å bli slått konkurs mens bedriften forhandlet med bankene som finansierer Condotte-konsernet.

• Torsdag 11. januar dro Bane Nor på hastemøte til den italienske hovedstaden. Fem dager etter ble det klart at selskapet fikk konkursbeskyttelse fram til 18. mai.

• 30. januar kom nyheten om at Bane Nor hevet avtalene med det konkurstruede selskapet.

• Den 16. juli sendte Condotte brev til retten i Roma om at de var insolvent og at de ville begjære åpning av konkurs den 17. juli.

• 12. desember 2018 godkjente Europakommisjonen Italias redningsplan for Condotte. https://www.globaltradealert.org/state-act/36292/italy-rescue-aid-to-condotte

• Bane Nor tapte 1,6 milliarder kroner på Condotte-kontraktene.

Åpningen av Follobanen er utsatt med et år, og skal etter planen åpnes i desember 2022. Utsettingen skyldes ifølge Bane Nor også utfordrende grunnforhold.




Mest lest

– Jeg har gått i tre-fire år nå og vært nesten syk fordi jeg har vært usikker på hvordan det skulle bli med AFP. Jeg har tenkt så mye på det, forteller regnskapsfører Rita Kolstad. Hun hadde hele tida et håp om AFP-ordningen skulle endres. Det skjedde ikke.

– Jeg har gått i tre-fire år nå og vært nesten syk fordi jeg har vært usikker på hvordan det skulle bli med AFP. Jeg har tenkt så mye på det, forteller regnskapsfører Rita Kolstad. Hun hadde hele tida et håp om AFP-ordningen skulle endres. Det skjedde ikke.

Yngvil Mortensen

Samboerpar gikk på millionsmell: – Dette er så bittert

Nav må omfordele en stadig større andel av skattepengene til sine brukere i framtida.

Nav må omfordele en stadig større andel av skattepengene til sine brukere i framtida.

Colourbox

Titusener vil havne på uføretrygd med nye pensjonsregler

– Ikke LOs jobb å støtte en forverring av arbeidstakernes kår. Det provoserer meg skikkelig, sier Jan Lange.

– Ikke LOs jobb å støtte en forverring av arbeidstakernes kår. Det provoserer meg skikkelig, sier Jan Lange.

Jan-Erik Østlie

Vil stanse ny pensjon: – Forkastelig at LO stiller seg bak et sånt forslag

Grete Refslund Helleren (f.v.), Elise Randen og Celin Stordahl synes lønnsløftet er fortjent. Det kompenserer for mye ansvar og press på jobb, mener de.

Grete Refslund Helleren (f.v.), Elise Randen og Celin Stordahl synes lønnsløftet er fortjent. Det kompenserer for mye ansvar og press på jobb, mener de.

Simen Aker Grimsrud

Her får ansatte lønnshopp på 100.000 kroner

LØFTER JERN:  Selv om de har verktøy og hjelpemidler som hjør arbeidshverdagen lettere, må Tom Karlsen (f.v.), Tom Rune Riis og Odd Vidar Tenold ved hjul og boggi-avdelingen på Grorud fortsatt løfte ofte og mye. I løpet av en dag blir mange deler, som denne foringen på 28 kilo, båret og flyttet på.

LØFTER JERN: Selv om de har verktøy og hjelpemidler som hjør arbeidshverdagen lettere, må Tom Karlsen (f.v.), Tom Rune Riis og Odd Vidar Tenold ved hjul og boggi-avdelingen på Grorud fortsatt løfte ofte og mye. I løpet av en dag blir mange deler, som denne foringen på 28 kilo, båret og flyttet på.

Morten Hansen

Her går nesten alle ansatte av med tidligpensjon

Fagkoordinator og vernepleier, Kine Holm Johnsen (t.v.) og verneombud og vernepleier Silje Gjevestad (t.h.) synes arbeidshvedagen er helt annerledes nå enn for bare et år siden - og det til det positive. I midten går avdelingsleder Anne Lene Halvorsli.

Fagkoordinator og vernepleier, Kine Holm Johnsen (t.v.) og verneombud og vernepleier Silje Gjevestad (t.h.) synes arbeidshvedagen er helt annerledes nå enn for bare et år siden - og det til det positive. I midten går avdelingsleder Anne Lene Halvorsli.

Hanna Skotheim

Her var alltid minst én ansatt syk. Fem grep tok knekken på fraværet

Ap-leder og statsminister Jonas Gahr Støre har grunn til å være bekymret for partiets lave oppslutning.

Ap-leder og statsminister Jonas Gahr Støre har grunn til å være bekymret for partiets lave oppslutning.

Jan-Erik Østlie

Ap nær historisk svakt resultat: – Det siste partiet trenger nå

Underverksmester Lene Brosché (36) og verksmester Vegard Stranden (46), Hustad fengsel.

Underverksmester Lene Brosché (36) og verksmester Vegard Stranden (46), Hustad fengsel.

Eirik Dahl Viggen

Lene og Vegard gikk opp 120.000 i lønn – med hjelp fra sjefen

– Universitetet må tenke på hva studentene sitter igjen med og hvilken samfunnsnytte kunnskapen har. Hver person som ikke blir skadet, lemlestet eller dør på jobb er en stor gevinst i seg selv, sier Helge Rushfeldt.

– Universitetet må tenke på hva studentene sitter igjen med og hvilken samfunnsnytte kunnskapen har. Hver person som ikke blir skadet, lemlestet eller dør på jobb er en stor gevinst i seg selv, sier Helge Rushfeldt.

Privat

Helge frykter liv vil gå tapt om faget han underviser i blir lagt ned

Grethe Nygaard

Ektemannens lønn irriterer Hanne: – Jeg fortjener like mye

LO ønsker å gjøre tilpasninger i arbeidslivet før de nye pensjonsreglene trer i kraft.

LO ønsker å gjøre tilpasninger i arbeidslivet før de nye pensjonsreglene trer i kraft.

Terje Pedersen / NTB

Ny pensjonsalder: Dette har LO gått med på

Kommentar

Et nødvendig grep for å gjøre færre til minstepensjonister, er å øke innbetalingen til pensjonssparing fra arbeidsgiver. Minstekravet til tjenestepensjoner bør dobles, skriver Tore Ryssdalsnes, ansvarlig redaktør i FriFagbevegelse og LO-Aktuelt.

Et nødvendig grep for å gjøre færre til minstepensjonister, er å øke innbetalingen til pensjonssparing fra arbeidsgiver. Minstekravet til tjenestepensjoner bør dobles, skriver Tore Ryssdalsnes, ansvarlig redaktør i FriFagbevegelse og LO-Aktuelt.

Anna Granqvist

Dette er et av de virkelige klasseskillene i pensjonssystemet

FANEMARKERING: Pensjonsforliket tar Norge i feil retning, var beskjeden fra nær 200 klubber og avdelinger i fagbevegelsen på dagens fanemarkering.

FANEMARKERING: Pensjonsforliket tar Norge i feil retning, var beskjeden fra nær 200 klubber og avdelinger i fagbevegelsen på dagens fanemarkering.

Jan-Erik Østlie

– Sju partier har kastet hele det arbeidende folk under bussen

Anja G. Hvale er mye på farta. Grenland brann og redning skal nemlig levere tjenester til Porsgrunn, Bamble, Drangedal, Kragerø og Skien kommune.

Anja G. Hvale er mye på farta. Grenland brann og redning skal nemlig levere tjenester til Porsgrunn, Bamble, Drangedal, Kragerø og Skien kommune.

Hanna Skotheim

Anja ser mer enn brannrisiko når hun drar hjem til folk

Jørn Eggum og Knut Sunde ved oppstarten på lønnsoppgjøret

Jørn Eggum og Knut Sunde ved oppstarten på lønnsoppgjøret

Håvard Sæbø

Nå starter oppgjøret som avgjør lønna di. Dette er hovedkravet

Høyesterett har konkludert med at oljearbeideren ikke får rett til fritak fra nattarbeid. (Illustrasjonsfoto).

Høyesterett har konkludert med at oljearbeideren ikke får rett til fritak fra nattarbeid. (Illustrasjonsfoto).

NTB

61-åring nektes fritak fra nattarbeid etter hjerteinfarkt

Kommentar

Etter flere magre år, krever LO og Peggy Hessen Følsvik reallønnsøkning. Det er ikke sikkert norske bedrifter har råd, mener Ole Erik Almlid og NHO.

Etter flere magre år, krever LO og Peggy Hessen Følsvik reallønnsøkning. Det er ikke sikkert norske bedrifter har råd, mener Ole Erik Almlid og NHO.

Tormod Ytrehus

Fyrverkeri for de rike og nulloppgjør for oss andre

Debatt

LO-sekretær Are Tomasgard (bildet) er «klin forbanna» og «i sjokk», men det er vanskelig å ta utspillene seriøst, skriver Morten Johansen.

LO-sekretær Are Tomasgard (bildet) er «klin forbanna» og «i sjokk», men det er vanskelig å ta utspillene seriøst, skriver Morten Johansen.

Jan-Erik Østlie

LO-ledelsen er «klin forbanna», men det er vanskelig å ta seriøst

LIVSNERVE: Posten i Ukraina leverer brev, trygd og pensjonser til befolkningen. Men postbud Ndija Sapun må gå med skuddsikker vest, og føler  seg aldri trygg i Kherson - rett ved frontlinjen i krigen.

LIVSNERVE: Posten i Ukraina leverer brev, trygd og pensjonser til befolkningen. Men postbud Ndija Sapun må gå med skuddsikker vest, og føler seg aldri trygg i Kherson - rett ved frontlinjen i krigen.

Ole Dag Kvamme

Nadija går postruta med skuddsikker vest

Alf Ragnar Olsen

Postbud flytter fra rotter og minus 28 – men frykter noe av lagfølelsen kan gå tapt


Flere saker